samo za ozbiljni odgovori, molim bez trolanja

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
memo23

#1 samo za ozbiljni odgovori, molim bez trolanja

Post by memo23 »

Prošli put sam postavlajo pitanje na forumu, no niko nije fino odgovorio.

Našao sam sličan post na internetu pa me interesuje kako biste ovom čovjeku odgovorili.

"
Selam braćo,

nalazim se u nedoumici. Godinama sam osjećao poteškoće pogotovo sa školom, bio sam uvijek super đak međutim uvijek sam imao neke čudne nervoze. Počeo sam se liječiti i tokom liječenja me je zaintrigiralo šta se dešava sa onima koji čovjeku prave sihire? Meni je naime radilo mnogo osoba, ali jedino izgleda se ja osjećam loše. Oni čini mi se, su i živi i zdravi i veseli. Da li je za te osobe samo na onom svijetu kazna ili im se vrati to i na ovom svijetu?

Također interesuje me, ako im se vraća sihir koji su pravili, da li im se vraća svo vrijeme dok se liječim ili samo ako se potpuno izliječim?

Radile su mi najmanje dvije drugarice na ljubav, jedna na školu kao i dio rodbine. Znam da zvuči čudno ali vjerujte mi da je tako.

Ima li iko primjer da se nekome ko sihir pravi vratilo, i šta mu se desilo??

Našao sam na internetu neki primjer pravoslavne vračare, ali to je jedini primjer. Ako se vraća, da li se vraća i osobi koja je naručila sihir ili samo onoj kod koje je otišla da napravi?

Halalite ako je post malo nepregledan ali molim vas da me razumijete."

Molim bez trolanja, ako neko ima argumente neka piše ako ne, neka se suzdrži.

Pozdrav :)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#2 Re: samo za ozbiljni odgovori, molim bez trolanja

Post by dr.gog »

Odgovoriću ti po svom svjetonazoru.

Postoje problemi nedokučivi ljekarima, te posebno neuropsihijatrima, a ljudi zaista pate.

Ipak, kao zdr.radnik i neko ko vjeruje u Boga, reći ću ti sljedeće_

95% osoba koje se bave raznim vrstama magije ili liječenja molitvama ili čak Kur'anom, su najobičniji šarlatani, i to ću reći svakom od njih u lice, pa ih i javno izazivam kad god mogu.

Osnovno je da uvijek koristiš razum koji ti je Bog poklonio!

Prvo obavi komplet analizu krvi, ali sve. Mnogo nevolja dolazi od prostog nedostatka nekih važnih minerala i vitamina u krvi. Sa osnovnim nalazima (krv i snimka srca), obavi detaljan internistički pregled.Nedostatak nekih tvari i način života mogu ruinirati psihičko i fizičko zdravlje.

Vjeruj mi, a neka mi pomognu i muslimanski vjernici u tome, da i u Bibliji i u Kur'anu i Hadisu postoji prioritet kad je čovjekovo zdravlje u pitanju.

Prvo pravilo je da sam održavaš zdravlje u duhovnom i fizičkom smislu!To je dužnost.
Kloni se bilo kakvih hodža, zapisa, rituala!.

Moli se Bogu kad god možeš, po svom zakonu. Nema jače psihološke podrške od stvarnog osjećaja Božije nafake...
Kloni se mistične, teške i literature i video klipova gdje razni pametnjakovići vaze o šejtanu, sihrima i slično.
Nema Šejtana koji može svladati molitvu dragom Bogu, ni pod kakvim sihrima. Ko se Bogu utječe, siguran je.

Sihri i magije su sitna opsjena sa velikim efektom ukoliko čovjek uđe pod tu laž.

Jedi, pij zdravo. Ne uzimaj ništa što nadražuje (alkohol, kafu, duhan, crni čaj, jake začine, mnogo mesa). Spavaj dovoljno.
Ne gledaj mnogo TV i ne visi pred računarom. Provodi vrijeme radeći na dobrobit drugima.

Nekada je zaista potrebno piti lijekove! Ukoliko se osjećaš jako loše, oni će ti pomoći da prebrodiš najtežu fazu i sačuvaš energiju za oporavak.Razgovaraj sa svojim ljekarom ne krijući ništa.

Dakle, jednostavno ZABORAVI svu priču jer te NIJE vrijedna kao ljudskog bića. U životu imaš samo poklonjeno vrijeme, ljubav prema drugima, lijepe dane pred sobom, i jednog prijatelja koji nikad ne izrađuje- Gospoda Boga.

Sve ostalo je puka iluzija, uključujući i ljudsku patnju pod magijom, sitne probleme u ljubavi i finansijama.

Pomoli se dragom Bogu čim otvoriš oči, i sve što radiš, radi čista srca.

Nema magije pod kapom nebeskom koja može dotaći onoga ko se drži Boga.
kerima1

#3 Re: samo za ozbiljni odgovori, molim bez trolanja

Post by kerima1 »

Tako je doktore :thumbup:
nasa

#4 Re: samo za ozbiljni odgovori, molim bez trolanja

Post by nasa »

:thumbup:

Ako vjerujes u Boga onda nemoj vjerovati da covjek ima moc nad tobom!
fatamorgana

#5 Re: samo za ozbiljni odgovori, molim bez trolanja

Post by fatamorgana »

Odlični savjeti, i ne vjeruj ni u sihire, džinne i navodne nevidljive svjetove i ostala sujevjerja!

Na zdravlje!
vatrogasac

#6 Re: samo za ozbiljni odgovori, molim bez trolanja

Post by vatrogasac »

memo23 wrote: Selam braćo,

Možda samo kao placebo učinak, ali to ne traje dugo.

Bio sam prisutan kada su jednog alima pitali o zapisima pa je rekao da je to kao kada bi čovjek otišao ljekaru i ovaj mu dao recept i on umjesto da podigne lijekove u apoteci, taj recept gurne u flašu i pije tu vodu kao ljekovitu. Kur'anski tekst ima sasvim drugu svrhu. Došao sam do par tih zapisa i ne nađoh u njima ništa iz Kur'ana. Samo razbacani harfovi. Muhammed a.s. je u početku, ashabe kada bi se neko od njih razbolio, slao kod jevrejskih ljekara ili kod onih koji su medicinu učili u Perziji.

fatamorgana wrote:Odlični savjeti, i ne vjeruj ni u sihire, džinne i navodne nevidljive svjetove i ostala sujevjerja!

Na zdravlje!
Šejtan je od džina. Nije ni melek ni čovjek. :wink:
kerima1

#7 Re: samo za ozbiljni odgovori, molim bez trolanja

Post by kerima1 »

Šejtan je od džina. Nije ni melek ni čovjek.
Jedna od osobina ljudi,to ti je sinonim za 'sejtan'. :)
Manite se sejtana i kazni,mislite o dobrim stvarima.
zlokruhovic

#8 Re: samo za ozbiljni odgovori, molim bez trolanja

Post by zlokruhovic »

dr.gog wrote:Odgovoriću ti po svom svjetonazoru.

Postoje problemi nedokučivi ljekarima, te posebno neuropsihijatrima, a ljudi zaista pate.

Ipak, kao zdr.radnik i neko ko vjeruje u Boga, reći ću ti sljedeće_

95% osoba koje se bave raznim vrstama magije ili liječenja molitvama ili čak Kur'anom, su najobičniji šarlatani, i to ću reći svakom od njih u lice, pa ih i javno izazivam kad god mogu.

Osnovno je da uvijek koristiš razum koji ti je Bog poklonio!

Prvo obavi komplet analizu krvi, ali sve. Mnogo nevolja dolazi od prostog nedostatka nekih važnih minerala i vitamina u krvi. Sa osnovnim nalazima (krv i snimka srca), obavi detaljan internistički pregled.Nedostatak nekih tvari i način života mogu ruinirati psihičko i fizičko zdravlje.

Vjeruj mi, a neka mi pomognu i muslimanski vjernici u tome, da i u Bibliji i u Kur'anu i Hadisu postoji prioritet kad je čovjekovo zdravlje u pitanju.

Prvo pravilo je da sam održavaš zdravlje u duhovnom i fizičkom smislu!To je dužnost.
Kloni se bilo kakvih hodža, zapisa, rituala!.

Moli se Bogu kad god možeš, po svom zakonu. Nema jače psihološke podrške od stvarnog osjećaja Božije nafake...
Kloni se mistične, teške i literature i video klipova gdje razni pametnjakovići vaze o šejtanu, sihrima i slično.
Nema Šejtana koji može svladati molitvu dragom Bogu, ni pod kakvim sihrima. Ko se Bogu utječe, siguran je.

Sihri i magije su sitna opsjena sa velikim efektom ukoliko čovjek uđe pod tu laž.

Jedi, pij zdravo. Ne uzimaj ništa što nadražuje (alkohol, kafu, duhan, crni čaj, jake začine, mnogo mesa). Spavaj dovoljno.
Ne gledaj mnogo TV i ne visi pred računarom. Provodi vrijeme radeći na dobrobit drugima.

Nekada je zaista potrebno piti lijekove! Ukoliko se osjećaš jako loše, oni će ti pomoći da prebrodiš najtežu fazu i sačuvaš energiju za oporavak.Razgovaraj sa svojim ljekarom ne krijući ništa.

Dakle, jednostavno ZABORAVI svu priču jer te NIJE vrijedna kao ljudskog bića. U životu imaš samo poklonjeno vrijeme, ljubav prema drugima, lijepe dane pred sobom, i jednog prijatelja koji nikad ne izrađuje- Gospoda Boga.

Sve ostalo je puka iluzija, uključujući i ljudsku patnju pod magijom, sitne probleme u ljubavi i finansijama.

Pomoli se dragom Bogu čim otvoriš oči, i sve što radiš, radi čista srca.

Nema magije pod kapom nebeskom koja može dotaći onoga ko se drži Boga
.
Šta bi sa onim 5% koji nisu baš toliki šarlatani?? , dede' o njima malo prozbori??

Nema razlike između njegovog straha od magije i moljenja bogu , identična je sujeverje u pitanju.

U čemu je razlika onaj što skuplja nokte u kesici i onoga što kljuca nad svetim spisima?? , pa nema je.

Ti ne da nisi mu pomogao već si mu odmogao samo zato što si mu jedno sujeverje zamenio drugim.

Saveti o zdravlju i moralnom pristupu životu stoje , ali oni gube smisao i intezitet čim se u to upetlja sujevreje koje mu ti preporučuješ.
vatrogasac

#9 Re: samo za ozbiljni odgovori, molim bez trolanja

Post by vatrogasac »

zlokruhovic wrote: Ti ne da nisi mu pomogao već si mu odmogao samo zato što si mu jedno sujeverje zamenio drugim.
"Nevjera i sujeverje, oboje su strah od vjere."
(Soren Kierkegaard, 1813-1855, danski filozof, teolog i književnik)
NIN

#10 Re: samo za ozbiljni odgovori, molim bez trolanja

Post by NIN »

vatrogasac wrote:
zlokruhovic wrote: Ti ne da nisi mu pomogao već si mu odmogao samo zato što si mu jedno sujeverje zamenio drugim.
Ja eto, nevjera je strah od vjere. Istom... :-)
Joe McCarthy

#11 Re: samo za ozbiljni odgovori, molim bez trolanja

Post by Joe McCarthy »

...
vatrogasac

#12 Re: samo za ozbiljni odgovori, molim bez trolanja

Post by vatrogasac »

NIN wrote:
vatrogasac wrote:
Ja eto, nevjera je strah od vjere. Istom... :-)
Kažu i ovo pa možda zato.... :wink:

"Bez vjere čovjek postaje sterilan, bez nade i ustrašen do krajnje dubine svoga bića."
(Erich Fromm, 1900-1980, američki psihoanalitičar i kritičar društva)
kerima1

#13 Re: samo za ozbiljni odgovori, molim bez trolanja

Post by kerima1 »

........
hrastov žižak

#14 Re: samo za ozbiljni odgovori, molim bez trolanja

Post by hrastov žižak »

vatrogasac wrote:
"Bez vjere čovjek postaje sterilan, bez nade i ustrašen do krajnje dubine svoga bića."
http://www.prometej.ba/index.php/erich- ... -o-vremenu
da ne bi dalje zloupšotrebljavo citate
vatrogasac

#15 Re: samo za ozbiljni odgovori, molim bez trolanja

Post by vatrogasac »

hrastov žižak wrote:
vatrogasac wrote:
http://www.prometej.ba/index.php/erich- ... -o-vremenu
da ne bi dalje zloupšotrebljavo citate
Ono što Fromm naziva vjerom je i vjera u Boga.
Post Reply