Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
musicman80 wrote:Sjecam se Vesele Sveske i kasnije su bile Decje Novine. Onda kada ti neki kaze, Vesela Sveska, a ti vacancy kazes da citas Decje Novine, posto je to za starije
Djecije ili Male novine..
mislim da su se zvale Male novine..
ili sam vec osenilio..
Decje Novine. Gornji Milanovac ja mislim da je izdavao. Bilo postera, clanaka o muzici filmu svasta nesto sto je u to vrijeme mladima bilo interesantno.
musicman80 wrote:Sjecam se Vesele Sveske i kasnije su bile Decje Novine. Onda kada ti neki kaze, Vesela Sveska, a ti vacancy kazes da citas Decje Novine, posto je to za starije
Djecije ili Male novine..
mislim da su se zvale Male novine..
ili sam vec osenilio..
Decje Novine. Gornji Milanovac ja mislim da je izdavao. Bilo postera, clanaka o muzici filmu svasta nesto sto je u to vrijeme mladima bilo interesantno.
A ne..ja sam imao u skoli drugacije..
zvale se male novine..
i male novine i vesela sveska su bila sarajevska izdanja, oslobođenje ih je izdavalo, veselu svesku od pedesetih naovamo a male novine od šezdesetih naovamo pa do rata otprilike. mi smo se u osnovnoj školi svi "morali" pretplatiti barem ili na jedno ili na drugo
dečje novine su bile velika izdavačka kuća iz gornjeg milanovca, isto nastala u pedesetim a nestala u ovim modernim vremenima. izdavali su gomilu stvari, između ostalog istoimene dečje novine, eks almanah, džuboks itd. posebno je legendaran bio kultni partizanski strip nikad robom - mirko i slavko
Last edited by RJ57 on 03/10/2017 20:56, edited 1 time in total.
RJ57 wrote:i male novine i vesela sveska su bila sarajevska izdanja, oslobođenje ih je izdavalo, veselu svesku od pedesetih naovamo a male novine od šezdesetih naovamo pa do rata otprilike. mi smo se u osnovnoj školi svi "morali" pretplatiti barem ili na jedno ili na drugo
dečje novine su bile izdavačka kuća iz gornjeg milanovca, isto nastala u pedesetim a nestala u ovim modernim vremenima
Veselu svesku smo kupovali do četvrtog razreda, poslije Male novine (jer su one bile već tinejdžersko izdanje, pisale su o sportu, muzici, filmu, bilo je stripova, postera).
Ja sam isao u Zivko Josilo, sada Mak Dizdar, ali ne sjecam se Malih novina. Ima li slika neka? Trazio sam po internetu, ali mi izbacuje neke druge male novine.
musicman80 wrote:Ja sam isao u Zivko Josilo, sada Mak Dizdar, ali ne sjecam se Malih novina. Ima li slika neka? Trazio sam po internetu, ali mi izbacuje neke druge male novine.
To su, ali u moje vrijeme nisu imala više ovaj format, već klasičan format magazina, koji nisam našao na netu.
Makovi iz pjesme su me uvijek asocirali na krv, rat, otvorene rane....Ni danas ne volim vidjeti makove. Sad tek u ostatku stihova vidim seljaci, żito, mak kao korov. Zašto su meni ostavili i veću traumu, a ionako je tużna pjesma.
detroit-mercy wrote:A jel' ko imo pretplatu na "Modru Lastu"
Ajmeeeee
Ja sam ju obozavala! I to sam kupovala al ne redovito.. i ondakad bi dosla preko ljetnih praznika na seli, uzela bi hrpu toga od rodjaka i po cijeli dan citala modre laste.. kako me baca u djetinjstvo...
Znam da sam pitao nekad davno ali se zaboravilo. Bile jednom cetiri knjige, korice su bile polu crvene polu bijele, pa polu zelene polu bijele, pa narandjasto bijele pa plavo bijele. Npr zeleno bijela je bila o zivotinjskom svijetu, crveno bijele bajke i price ostale se ne sjecam. Zna li iko na koje knjige mislim?
Point. wrote:Znam da sam pitao nekad davno ali se zaboravilo. Bile jednom cetiri knjige, korice su bile polu crvene polu bijele, pa polu zelene polu bijele, pa narandjasto bijele pa plavo bijele. Npr zeleno bijela je bila o zivotinjskom svijetu, crveno bijele bajke i price ostale se ne sjecam. Zna li iko na koje knjige mislim?
Point. wrote:Znam da sam pitao nekad davno ali se zaboravilo. Bile jednom cetiri knjige, korice su bile polu crvene polu bijele, pa polu zelene polu bijele, pa narandjasto bijele pa plavo bijele. Npr zeleno bijela je bila o zivotinjskom svijetu, crveno bijele bajke i price ostale se ne sjecam. Zna li iko na koje knjige mislim?
detroit-mercy wrote:A jel' ko imo pretplatu na "Modru Lastu"
Ajmeeeee
Ja sam ju obozavala! I to sam kupovala al ne redovito.. i ondakad bi dosla preko ljetnih praznika na seli, uzela bi hrpu toga od rodjaka i po cijeli dan citala modre laste.. kako me baca u djetinjstvo...
Odlične. Posebno se sjećam priče u nastavcima. Dnevnik jednog dječaka koji je opisivao svoja iskustva i żivot pod opsadom Lenjingrada/Staljingrada. Peti dan da nisam niša jeo, danas smo zapalili zadnje drvo, umro je Joška najbolji prijatelj...Urezali mi se kao užasno, neponovljivo, a onda godinama kasnije kod nas, znate već šta mislim
Šta znam, još ih imam! Doduše korice su se odvojile, trebalo bi popraviti uvez, vide se mrlje od raznih sokova, kolača i ostalih dječijih potrepština za čitanje, naročito u krevetu , ali još su čitljive.
Kao dijete sam ih obožavao. A burazerov mali ne skida pogled sa ekrana tableta. Pokažem mu te knjige, gleda me u čudu...
Hakiz wrote:Vesela sveska, Politikin zabavnik, Galaksija, SAM svoj majstor, Trend, Naši dani...
Vesela sveska, a Politikin zabavnik, neorevazi|en. Pa Mikijev almanah.
Mikijev almanah, kako se toga ne sjetih! A ovo je, uz izlete u svjet stripa, časopise raznih udruženja na primjer društva pisaca itd, moj razvojni put od dječijih do studentskih dana. Baš tim redoslijedom sam ih konzumirao. Što jedan za drugim, što dva ili tri paralelno.
Napomena, kada su u pitanju Naši dani, ne govorim o onim ratnim. Govorim o Našim danima dok su još bili studentski časopis, veliki format kao dnevne novine.