Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
- uvjek dobar gost
#1 Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
Ovako raja, odnosno kolegice i kolege forumaši....
Pošto svaki dan nastane jedna tema na podforumu Sarajevo koja ima direktne veze sa nesposobnošću i neradom lokalnih vlasti (bile one gradske il opštinske il pak kantonalne), sve su te teme povezane i sa našom apatijom odnosno sa našim stanjem uma.. jer uvijek mi kao čekamo da neko drugi nešto za nas uradi.. da nas obraduje i odradi neke fine stvari za nas ili za ovaj grad.... ukoliko budemo i dalje čekali... mislim da smo usrali motku...
U par navrata pokušavali smo uspostaviti komunikaciju sa uredom gradonačelnice no bezuspješno jer u pitanju je bila samo forma a ne sadržaj...
Hajmo sada svi kao pojedinci učiniti pomak i natjerati nove koji zasjednu u fotelje da nas slušaju, da im mi nudimo rješenja i da kao pojedinci doprinosimo rješavanju problema koji su veliki i kojih ima mnogo.. da samo spomenem neke... smještaj životinja u adekvatan centar, razni problemi vezani za izletišta i ostala mjesta za odmor i rekreaciju, jadno stanje kulturno-istorijskog naslijeđa i prirodnih bisera koji se nalaze u okolini grada (razni muzeji, izletišta...), nedostatak biciklističkih staza, odnos javnih službi i preduzeća prema građanstvu, trošenje budžetskih sredstava .. ma problema ima toliko da je to nenormalno i nemoralno u isto vrijeme...
E sad hajmo okrenuti situaciju i nuditi rješenja umjesto da kukamo i drobimo, umjesto da palamudimo... znači konkretno i u glavu... jer jedan je život i živi ga Fikreta...
Šta mislite ??? Šta nudite ???
Pošto svaki dan nastane jedna tema na podforumu Sarajevo koja ima direktne veze sa nesposobnošću i neradom lokalnih vlasti (bile one gradske il opštinske il pak kantonalne), sve su te teme povezane i sa našom apatijom odnosno sa našim stanjem uma.. jer uvijek mi kao čekamo da neko drugi nešto za nas uradi.. da nas obraduje i odradi neke fine stvari za nas ili za ovaj grad.... ukoliko budemo i dalje čekali... mislim da smo usrali motku...
U par navrata pokušavali smo uspostaviti komunikaciju sa uredom gradonačelnice no bezuspješno jer u pitanju je bila samo forma a ne sadržaj...
Hajmo sada svi kao pojedinci učiniti pomak i natjerati nove koji zasjednu u fotelje da nas slušaju, da im mi nudimo rješenja i da kao pojedinci doprinosimo rješavanju problema koji su veliki i kojih ima mnogo.. da samo spomenem neke... smještaj životinja u adekvatan centar, razni problemi vezani za izletišta i ostala mjesta za odmor i rekreaciju, jadno stanje kulturno-istorijskog naslijeđa i prirodnih bisera koji se nalaze u okolini grada (razni muzeji, izletišta...), nedostatak biciklističkih staza, odnos javnih službi i preduzeća prema građanstvu, trošenje budžetskih sredstava .. ma problema ima toliko da je to nenormalno i nemoralno u isto vrijeme...
E sad hajmo okrenuti situaciju i nuditi rješenja umjesto da kukamo i drobimo, umjesto da palamudimo... znači konkretno i u glavu... jer jedan je život i živi ga Fikreta...
- valterbranisarajevo
#2 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
Prvo i osnovno. Svaki građanin bi trebao da temeljito pročita Statut Grada Sarajeva i da tačno zna koje su nadležnosti grada i gradonačelnice. Tek tada možemo diskutovati šta mi želimo od nove gradske vlasti. Pročitavši Statut ja sam zaključio da su nadležnosti grada mnogo veće nego što su nam to predstavljali...
ja sam ga poočitao i imam prvi prijedlog:
Prva stvar koji bih ja želio je da se Gradonačelnik bira direktno na izborima. Grad sarajevo po statutu ima pravo raspisati referendum o svim važnim pitanjima, pa i o ovom...
Pročitajte Statut.....
Prva stvar koji bih ja želio je da se Gradonačelnik bira direktno na izborima. Grad sarajevo po statutu ima pravo raspisati referendum o svim važnim pitanjima, pa i o ovom...
Pročitajte Statut.....
-
sarajevo63
#3 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
1. OpĆe odredbe
Član 9.
Grad Sarajevo i gradske općine su obavezni da u ostvarivanju
svojih zadataka poŠtuju osnovna ljudska prava i temeljne slobode
utvrđene ustavom i zakonom i da osiguraju svim građanima
jednaka prava, uz poštivanje njihovog nacionalnog, vjerskog i
kulturnog identiteta, kao i da podstiču njihov miroljubiv suživot
i dobrobit svojih stanovnika u slobodnoj samoupravi.
Gradsko vijeće ili bilo koji drugi organ Grada Sarajeva ne
mogu reducirati ljudska prava i slobode utvrđene aktima iz
prethodnog stava. Oni su dužni u donošenju akata i u njihovoj
primjeni posebno voditi računa o efektima koje ti akti imaju ili
mogu imati u oblasti ljudskih prava.
Član 15.
Grad Sarajevo je nadležan za:
1. urbano planiranje/upotrebu lokalnog zemlji{ta;
2. javne službe/infrastrukturu (vodu, kanalizaciju, prikupljanje
otpada, grijanje, gas, tržnice, javne parkove, vatrogasne
brigade, lokalne zdravstvene službe, sportske
objekte, groblja);
3. gradske finansije;
4. javni saobraćaj;
5. kulturu;
6. osnovno i srednje obrazovanje;
7. lokalni biznis;
8. dobrotvorne organizacije;
9. lokalni radio i televiziju;
10. lokalni turizam;
11. izvršne aspekte stambene politike (dodjela stanova, planiranje,
izgradnja i održavanje zgrada u društvenom
vlasništvu, odluke o visini stanarina);
12. druge nadležnosti koje Gradu Sarajevu prenese Kanton
Sarajevo, odnosno povjere općine.
Obavljanje pojedinih poslova iz samoupravnog djelokruga
Grada Sarajeva može se, u skladu sa zakonom, povjeriti ustanovama,
preduzećima i drugim pravnim licima osnovanim radi
obavljanja javnih službi u Gradu Sarajevu.
DOVOLJNO ZAR NE?
Član 9.
Grad Sarajevo i gradske općine su obavezni da u ostvarivanju
svojih zadataka poŠtuju osnovna ljudska prava i temeljne slobode
utvrđene ustavom i zakonom i da osiguraju svim građanima
jednaka prava, uz poštivanje njihovog nacionalnog, vjerskog i
kulturnog identiteta, kao i da podstiču njihov miroljubiv suživot
i dobrobit svojih stanovnika u slobodnoj samoupravi.
Gradsko vijeće ili bilo koji drugi organ Grada Sarajeva ne
mogu reducirati ljudska prava i slobode utvrđene aktima iz
prethodnog stava. Oni su dužni u donošenju akata i u njihovoj
primjeni posebno voditi računa o efektima koje ti akti imaju ili
mogu imati u oblasti ljudskih prava.
Član 15.
1. urbano planiranje/upotrebu lokalnog zemlji{ta;
2. javne službe/infrastrukturu (vodu, kanalizaciju, prikupljanje
otpada, grijanje, gas, tržnice, javne parkove, vatrogasne
brigade, lokalne zdravstvene službe, sportske
objekte, groblja);
3. gradske finansije;
4. javni saobraćaj;
5. kulturu;
6. osnovno i srednje obrazovanje;
7. lokalni biznis;
8. dobrotvorne organizacije;
9. lokalni radio i televiziju;
10. lokalni turizam;
11. izvršne aspekte stambene politike (dodjela stanova, planiranje,
izgradnja i održavanje zgrada u društvenom
vlasništvu, odluke o visini stanarina);
12. druge nadležnosti koje Gradu Sarajevu prenese Kanton
Sarajevo, odnosno povjere općine.
Obavljanje pojedinih poslova iz samoupravnog djelokruga
Grada Sarajeva može se, u skladu sa zakonom, povjeriti ustanovama,
preduzećima i drugim pravnim licima osnovanim radi
obavljanja javnih službi u Gradu Sarajevu.
DOVOLJNO ZAR NE?
- uvjek dobar gost
#4 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
Zavisi kome je šta bitno.. no mislim da na ovom linku možete naći svašta nama bitno, mislim na lokalnu zajednicu i konkretne stvari...VjecitiStudent wrote:Tema je fula, jer, nazalost, skoro sve sto je bitno je u nadleznosti Kantona.
No ni kanton nije daleko..... kao ni federacija il država..... samo nebo je granica....!!!!
http://www.sarajevo.ba/ba/files/statut_grada.pdf
Pored linka evo još malo teksta i molim Vas samo mi ne recite da se ništa ne može promijeniti....
USTAV BOSNE I HERCEGOVINE
Član 1. 5.
Glavni grad Bosne i Hercegovine je Sarajevo.
USTAV FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
AMANDMAN XVI
VI. A. GRADSKE VLASTI
1. Za područje dvije ili više općina, koje su urbano i teritorijalno povezane svakodnevnim potrebama građana, formira se grad kao jedinica lokalne uprave i samouprave, u skladu sa federalnim zakonom.
Odgovornosti grada obuhvataju:
* finansije i poresku politiku, u skadu sa federalnim i kantonalnim zakonima,
* zajedničku infrastrukturu,
* urbanističko planiranje,
* javni promet,
* druge nadležnosti koje gradu povjeri kanton, odnosno koje prenesu općine.
2. Grad ima statut koji mora biti u skladu sa ovim ustavom, kantonalnim ustavom i kantonalnim zakonodavstvom.
3. Grad ima Gradsko vijeće, čiji sastav čini jednak broj vijećnika iz svake općine, a broj vijećnika, postupak izbora i trajanje mandata utvrđuje se statutom. Gradsko vijeće ne može imati manje od 15, a niti više od 30 vijećnika.
4. Gradsko vijeće:
a. priprema i dvotrećinskom većinom usvaja statut grada,
b. bira gradonačelnika,
c. donosi budžet grada,
d. donosi propise u izvršavanju prenesenih ovlaštenja i vrši druga ovlaštenja utvrđena statutom,
5. Odgovornost gradonačelnika je:
a. imenovanje i smjenjivanje gradskih funkcionera,
b. provođenje gradske politike i izvršavanje gradskih propisa,
c. osiguranje saradnje gradskih funkcionera sa ombudsmenima,
d. podnošenje izvještaja gradskom vijeću i javnosti o provođenju, gradske politike,
e. Grad ostvaruje prihode oporezivanjem, zaduživanjem i na drugi način, u skladu sa zakonom.
AMANDMAN XXVI
VI.B. ORGANIZACIJA SARAJEVA
1. U Kantonu Sarajevo osniva se Grad Sarajevo kao jedinica lokalne samouprave. Ustavom Kantona Sarajevo bit će uređeno koje općine ulaze u sastav Grada Sarajeva
2. Sastav i način odlučivanja organa Grada Sarajeva održava multietničnost i posebnost Grada Sarajeva, kao glavnog grada Federacije Bosne i Hercegovine
3. Nadležnost, organizaciona struktura i način odlučivanja organa Grada Sarajeva utvrđuju se Ustavom Kantona, kantonalnim zakonima i Statutom Grada, u skladu sa ovim ustavom.
USTAV KANTONA SARAJEVO
AMANDMAN I
U Kantonu Sarajevo općine Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo i Stari Grad čine Grad Sarajevo (u daljem tekstu Grad) kao jedinicu lokalne samouprave.
Nadležnost i unutrašnja organizacija Grada uređuju se Statutom Grada.
Statut Grada uređuje i pitanja od vitalnog nacionalnog interesa.
AMANDMAN II
Grad ima Gradsko vijeće sa 28 vijećnika.
Svako općinsko vijeće općina koje formiraju Grad izabrat će 7 delegata u Gradsko vijeće iz reda općinskih vijećnika.
Bošnjacima, Hrvatima i grupi ostalih će pojedinačno biti garantiran minimum od 20% mjesta u Gradskom vijeću, bez obzira na izborne rezultate.
Ukoliko se izborom gradskih vijećnika iz reda općinskih vijećnika ne može popuniti minimalan broj mjesta zagarantovan stavom 3. ovog člana, gradski vijećnici će biti birani iz reda kandidata sa lista političkih stranaka koje participiraju u općinskim vijećima, a na osnovu izbornih rezultata.
AMANDMAN XII
Funkcije Kantona, Grada i općina finansiraju se kroz budžet koji donosi Skupština Kantona, Gradsko vijeće i općinska vijeća pojedinačno, u skladu s kantonalnim i federalnim propisima.
PROTOKOL O ORGANIZACIJI SARAJEVA
Potpisan u Sarajevu, oktobra 1996. godine, utvrđuje osnovne principe u vezi organizacione strukture Grada Sarajeva.
ZAKON O LOKALNOJ SAMOUPRAVI
Član 1.
Ovim zakonom uređuju se pitanja samoupravnog djelokruga općina i Grada Sarajeva ( u daljem tekstu: Grad ), kao jedinica lokalne samouprave na području Kantona Sarajevo ( u daljem tekstu: Kanton ), neposredno učestvovanje građana u odlučivanju, organi općine odnosno Grada, mjesna samouprava, imovina i finansiranje lokalne samouprave i druga pitanja od značaja za ostvarivanje lokalne samouprave.
STATUT GRADA SARAJEVA
Član 1.
Ovim Statutom utvrđuje se: samoupravni djelokrug Grada Sarajeva, organizacija, ovlašćenja i način rada organa Grada Sarajeva, odraz multietničke strukture Sarajeva unutar organa Grada Sarajeva, pitanja od vitalnog nacionalnog interesa, oblici neposrednog odlučivanja građana o lokalnim poslovima, organizacija i rad lokalne uprave, neposredno učešće građana o odlučivanju, imovina i finansiranje lokalne samouprave, propisi i drugi akti Grada Sarajeva, nadzor i zaštita lokalne samouprave, oblici saradnje sa općinama i druga pitanja od značaja za ostvarivanje lokalne samouprave.
Član 15.
1. urbano planiranje / upotrebu lokalnog zemljišta,
2. javne službe / infrastrukturu (voda, kanalizacija, prikupljanje otpada, grijanje, gas, tržnice, javne parkove, vatrogasne brigade, lokalne zdravstvene službe, sportske objekte, groblja),
3. gradske finansije,
4. javni saobraćaj,
5. kulturu,
6. osnovno i srednje obrazovanje,
7. lokalni biznis,
8. dobrotvorne organizacije,
9. lokalni radio i televiziju,
10. lokalni turizam,
11. izvršne aspekte stambene politike (dodjela stanova, izgradnja i održavanje zgrada u društvenom vlasništvu, odluke o visini stanarina),
12. druge nadležnosti koje Gradu Sarajevu prenese Kanton Sarajevo, odnosno povjere općine.
Obavljanje pojedinih poslova iz samoupravnog djelokruga Grada Sarajeva može se, u skladu sa zakonom, povjeriti ustanovama, preduzećima i drugim pravnim licima osnovanim radi obavljanja javnih službi u Gradu Sarajevu.
POSLOVNIK GRADSKOG VIJEĆA GRADA SARAJEVA
Član 1.
Gradsko vijeće Grada Sarajeva organizira se i radi po ustavu, zakonu i Statutu Grada Sarajeva ( u daljem tekstu: Statut ) i odredbama poslovnika Gradskog vijeća Grada Sarajeva.
Poslovnikom Gradskog vijeća Grada Sarajeva ( u daljem tekstu: Poslovnik ) se reguliraju pitanja unutrašnje organizacije i načina rada Gradskog vijeća ( u daljnjem tekstu: Gradsko vijeće ) i radnih tijela gradskog vijeća ( u daljnjem tekstu: radna tijela ), ostvarivanje prava i dužnosti gradskih vijećnika, rad klubova vijećnika, javnost rada, programiranje rada, postupak za izbor, imenovanje i razrješenje, procedura za donošenje akata, ostvarivanje prava i dužnosti Gradskog vijeća prema Gradonačelniku Grada Sarajeva ( u daljnjem tekstu: Gradonačelnik ), saradnja sa gradskim i drugim općinama, saradnja sa institucijama Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo, odnosi prema drugim organima i organizacijama, rad predstavnika Gradskog vijeća, saradnja sa međunarodnim udruženjima gradova i općina i sa gradovima i općinama, upotreba jezika i pisma, rad Službe Gradskog vijeća, rad za vrijeme ratnog stanja ili neposredne ratne opasnosti kao i ostala pitanja od značaja za rad Gradskog vijeća, u skladu sa ustavom, zakonom i Statutom Grada Sarajeva ( u daljnjem tekstu: Statutu).
Način rada Gradskog vijeća o pitanju koje nije uređeno ovim poslovnikom uređuje Gradsko vijeće zaključkom.
Kontakti:
Kanton Sarajevo
Reisa Dž. Čauševića 1
Sarajevo
Tel:+387 33 664 773
http://www.ks.gov.ba
Grad Sarajevo
Hamdije Kreševljakovića 3
Sarajevo
Tel: +387 33 219 190
http://www.sarajevo.ba
Općina Stari Grad
Zelenih Beretki 4
Sarajevo
Tel: +387 33 282 300
http://www.starigrad-sarajevo.ba
Općina Centar
Mis Irbina 1
Sarajevo
Tel: +387 33 663 450
http://www.centar.ba
Općina Novo Sarajevo
Zmaja od Bosne 55
Sarajevo
Tel: +387 33 658 544
http://www.novosarajevo.ba
Općina Novi Grad
Bulevar Meše Selimovića 97
Sarajevo
Tel: +387 33 291 100
http://www.novigradsarajevo.ba
Last edited by uvjek dobar gost on 17/10/2008 13:36, edited 2 times in total.
- uvjek dobar gost
#5 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
Super ideja i veoma moguće za odraditi.....valterbranisarajevo wrote:Prvo i osnovno. Svaki građanin bi trebao da temeljito pročita Statut Grada Sarajeva i da tačno zna koje su nadležnosti grada i gradonačelnice. Tek tada možemo diskutovati šta mi želimo od nove gradske vlasti. Pročitavši Statut ja sam zaključio da su nadležnosti grada mnogo veće nego što su nam to predstavljali...
Pročitajte Statut.....
Hvala Valtere
-
VjecitiStudent
#6 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
Uopste ne.uvjek dobar gost wrote:Super ideja i veoma moguće za odraditi.....valterbranisarajevo wrote:Prvo i osnovno. Svaki građanin bi trebao da temeljito pročita Statut Grada Sarajeva i da tačno zna koje su nadležnosti grada i gradonačelnice. Tek tada možemo diskutovati šta mi želimo od nove gradske vlasti. Pročitavši Statut ja sam zaključio da su nadležnosti grada mnogo veće nego što su nam to predstavljali...
Pročitajte Statut.....
Hvala Valtere
Jer za promjenu nacina izbora Gradonacelnika je potrebno prvo izmijeniti Ustav Federacije, strana 24, amandman 16.
http://www.ads.gov.ba/javniispit/doc/us ... govine.pdf
- uvjek dobar gost
#7 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
Naravno, neka se tu bar slažemo...VjecitiStudent wrote:Svrhe uvijek ima, samo treba nauciti ciljati u pravu metu.uvjek dobar gost wrote:Grad ima nadležnosti... samim tim ima i raspolaže sredstvima... čitaj bazen Otoka...i molim te nemoj sada da se prepucavamo.. jer si već rekao svojim postovima da nećeš da učestvuješ jer ne vidiš svrhu učestvovanja.
Ja sa druge strane mislim da ima svrhe i da treba početi od dna tražiti odgovornost, pa ići prema vrhu...
A piše li igdje u Ustavu Federacije da premijer iste te Pederacije može biti ovoliki lopov koliki je sada...?
I eto zamisli ti sada recimo da udarimo na premijera federacije, na ponos i diku nekih krugova u BiH, pa bili bi odmah plaćenici, ubačeni elementi na platnom spisku Dodika koji podrivaju bolji i prosparitetniji dio BiH... ili obratno.. da se udari na Dodika... prvo treba promijeniti klimu u društvu, a mislim da nema bolje stvari nego krenuti iz vlastite avlije... i krenuti iz Sarajeva samog...
I još za kraj nas je planski bilo samo trideset kada smo predavali peticije... i kad nekad kažeš koliko nas se okupilo... uvidjeću da se situacija stvarno popravlja !
- valterbranisarajevo
#8 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
Kanton može prebaciti razne nadležnosti na grad. Moram samo naći kakva je procedura za tako nešto..Mislim da je konkretno kanton sarajevo preuzeo neke ovlasti Grada neustavno, odnosno nestatutarno..
Uostalom veće ovlasti Grada otvaraju mogućnost i većeg gradskog budžeta....
-
VjecitiStudent
#9 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
SDA/SBiH kanton nece prebaciti nista na Grad u kojem vecinu ima SDP.valterbranisarajevo wrote:Kanton može prebaciti razne nadležnosti na grad. Moram samo naći kakva je procedura za tako nešto..Mislim da je konkretno kanton sarajevo preuzeo neke ovlasti Grada neustavno, odnosno nestatutarno..
Sta fali opstinama, zasto one ne bi bile primarna meta?
-
sarajevo63
#10 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
Statistika je čudo!PAD VLADE UPRKOS PRIVREDNOM USPONU
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#11 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
Ja tebi rekoh goste dragi, predugi ti postovi, kljucno se preskoci uvijek....
POENTA OVE TEME NISU NADLEZNOSTI VEC
uvjek dobar gost wrote: E sad hajmo okrenuti situaciju i nuditi rješenja umjesto da kukamo i drobimo, umjesto da palamudimo... znači konkretno i u glavu... jer jedan je život i živi ga Fikreta...
- uvjek dobar gost
#12 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
Hvala Mirci....mIRCerka wrote:Ja tebi rekoh goste dragi, predugi ti postovi, kljucno se preskoci uvijek....
uvjek dobar gost wrote: E sad hajmo okrenuti situaciju i nuditi rješenja umjesto da kukamo i drobimo, umjesto da palamudimo... znači konkretno i u glavu... jer jedan je život i živi ga Fikreta...
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#13 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
Svi postovi rasprave oko nadleznosti, skrivenih planova UDGosta i slicno, sklonjeni.
Imate spisak nadleznosti Grada, ako imate Konkretnih primjera i prijedloga, Bujrum!
Ako nemate, siroko vam polje forumsko, imate milion drugih tema.
Hvala na paznji i EOD.
Imate spisak nadleznosti Grada, ako imate Konkretnih primjera i prijedloga, Bujrum!
Ako nemate, siroko vam polje forumsko, imate milion drugih tema.
Hvala na paznji i EOD.
-
downtoearth
#14 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
Da prezentira svoj program rada u buducem mandatu sa okvirnim vremenskim planovima i da na kraju svake mandatne godine dostavi i u medijima objavi izvjestaj o radu te da kovertira svoju ostavku ako građani svojim potpisima na peticiju to zatraže na kraju iste mandatne godine
- uvjek dobar gost
#15 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
Svakako uz prijedlog Valter-a da se od narednih lokalnih izbora svi gradonačelnici u BiH biraju direktnim putem... mada opet nema toliko gradova u BiH...downtoearth wrote:Da prezentira svoj program rada u buducem mandatu sa okvirnim vremenskim planovima i da na kraju svake mandatne godine dostavi i u medijima objavi izvjestaj o radu te da kovertira svoju ostavku ako građani svojim potpisima na peticiju to zatraže na kraju iste mandatne godine
- afrikanac
#16 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
Možda nije u okviru ove konkretne teme, ali bi za neke naredne aktivnosti neko trebao pokrenuti pitanje gradova u BiH. Nelogično mi je da su samo Sarajevo, B.Luka i Mostar gradovi, a da Tuzla, Bihač, Goražde, Zenica, Travnik, Prijedor, Bijeljina, i td - nisu !uvjek dobar gost wrote:Svakako uz prijedlog Valter-a da se od narednih lokalnih izbora svi gradonačelnici u BiH biraju direktnim putem... mada opet nema toliko gradova u BiH...downtoearth wrote:Da prezentira svoj program rada u buducem mandatu sa okvirnim vremenskim planovima i da na kraju svake mandatne godine dostavi i u medijima objavi izvjestaj o radu te da kovertira svoju ostavku ako građani svojim potpisima na peticiju to zatraže na kraju iste mandatne godine
- uvjek dobar gost
#17 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
Apsolutno tačno kao ni recimo Travnik...... što svakako je zabrinjavajućeafrikanac wrote:Možda nije u okviru ove konkretne teme, ali bi za neke naredne aktivnosti neko trebao pokrenuti pitanje gradova u BiH. Nelogično mi je da su samo Sarajevo, B.Luka i Mostar gradovi, a da Tuzla, Bihač, Goražde, Zenica, Travnik, Prijedor, Bijeljina, i td - nisu !uvjek dobar gost wrote:Svakako uz prijedlog Valter-a da se od narednih lokalnih izbora svi gradonačelnici u BiH biraju direktnim putem... mada opet nema toliko gradova u BiH...downtoearth wrote:Da prezentira svoj program rada u buducem mandatu sa okvirnim vremenskim planovima i da na kraju svake mandatne godine dostavi i u medijima objavi izvjestaj o radu te da kovertira svoju ostavku ako građani svojim potpisima na peticiju to zatraže na kraju iste mandatne godine
- kekec
#18 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
28.10.2008 - 23,50
(vrijeme nije ustimano)
Grad = zajednica opstina, a ne naseljeno mjesto ( kao sto su Prijedor, Gorazde, Zenica...)afrikanac wrote: Možda nije u okviru ove konkretne teme, ali bi za neke naredne aktivnosti neko trebao pokrenuti pitanje gradova u BiH. Nelogično mi je da su samo Sarajevo, B.Luka i Mostar gradovi, a da Tuzla, Bihač, Goražde, Zenica, Travnik, Prijedor, Bijeljina, i td - nisu !
Za područje dvije ili više općina, koje su urbano i teritorijalno povezane svakodnevnim potrebama građana, formira se grad kao jedinica lokalne uprave i samouprave, u skladu sa federalnim zakonom.
-
sarajevo63
#19 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
Konkretno: trebamo jedan veliki crveni ćilim ispred Vijećnice. (veze nema s SDP-m, da sad neko ne ošine o bojama)
-
downtoearth
#20 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
Ali gradonačelnica (uskoro, nadam se bivša) je smislila da svoje odaje smjesti ni manje ni više no u Vijećnicu kao birvaktile gradonačelnici. Pa i u pravu je. Koji će nama k.... biblioteka! Tamo i onako niko ne ide. Ni gradonačelnica! A ni Gradsko vijeće koje je to izglasalo!!!!! 
-
sarajevo63
#21 Re: Samo konkretno..dočekajmo novog gradonačelnika/cu
ima l ko da bi se kladio ko će biti gradonačelnikca?