http://www.e-novine.com/sr/region/clanak.php?id=19893
Bosanska djeca idu u raj
Bosanska djeca se rađaju u paklu
Piše: Emir Imamović
Ona je pola svog života provela u bolnici. Sa dijagnozom koja ne daje niti malo nade u izlječenje: genetski prenosiva i komplicirana bolest pankreasa jedna je od onih koje ne prolaze, ali se može, recimo tako, držati pod kontrolom. Kažu da djeca i najteža oboljenja podnose lakše od odraslih, jer je njihova svijest o opasnosti manja, a smrt nešto što, najčešće, suštinski ne razumiju. Ona je razumjela. Njena starija sestra umrla je od iste, genetski prenosive bolesti koja se u današnje vrijeme lijekovima može držati pod kakvom-takvom kontrolom. I njen je otac umro: poginuo je u saobraćajnoj nesreći...
On bi se naljutio da ga se nazove dječakom. Zaboga, pa već skoro svugdje smije sam, ima džeparac i djevojku, pred ogledalom provodi više nego nad knjigom. On je, za odrasle, pubertetlija. Sebe, međutim, smatra njima, odraslima dakle, ravnim. On jako voli savremene naprave. Zato je i došao u hi-tech prodavnicu, odabrao novi, memorijski moćni iPod i platio ga novčanicom od 500 eura! Dijete, pardon, momak, nije imao sitno.
Posljednjeg vikenda pretposljednjeg mjeseca u ovoj šugavoj godini i istoj takvoj državi, za nju je još uvijek bilo nade. Televizija je objavila potresan prilog, njena je majka u kameru ispričala kako je izgubila jedno dijete i muža i da joj je ona, ta djevojčica od jedva 13 godina, sve na ovom svijetu. Dva dana kasnije, novine su objavile da je umrla. Od bolesti pankreasa koja se, medicina kaže, liječiti ne može, ali se pravilnom terapijom može kontrolirati.
On je svoj iPod napunio omiljenim muzikom, sve radio prema uputstvu za upotrebu, pazio na njega, ali... Možda je, ma jeste sigurno, prvo pomislio da ga je ostavio kod kuće, pa se onda pokušavao sjetiti kada ga je zadnji puta imao. I ništa. Onakav lijep, nov iPod, kao da je u zemlju propao. I opet je otišao u hi-tech prodavnicu, odabrao isto čudo tehnike i dizajna i platio ga novčanicom od 500 eura. Dijete, pardon, momak, nije imao sitno.
„Samo bogati preživljavaju, a mi koji nemamo novca gledamo kako nam djeca umiru“, rekla je majka djevojčice za koju je do posljednjeg vikenda pretposljednjeg mjeseca ove šugave godine u šugavoj državi bilo nade. I priznala kako je njeno dijete, posljednje što je imala na ovom svijetu, osnovni lijek – Pylmozyme - za svoju bolest uzela prije dvije godine. Ta, valjda tableta, nije na takozvanoj esencijalnoj listi, što znači da je oni što kod ljekara idu sa zdravstvenom knjižicom umjesto sa plavom kovertom, ne mogu dobiti na recept. Ma koliko im trebala...
Treći put u mjesec dana, on je došao u hi-tech prodavnicu. Ne, nije opet izgubio iPod, pa nije baš toliko neodgovoran. Ta lijepa, moderna, skupa sprava, svidjela se njegovoj djevojci. Idilična se scena da zamisliti: on i ona, mladi, lijepi, sretni, sjede za stolom mesingano-neonskog caffea, piju svoje cijeđene sokove ili tople bijele čokolade i, jadni, dijele jedan iPod. Lijeva slušalica je u njenom, a desna u njegovom uhu. Izluđuje ih to: s jedne strane njihova muzika, a s druge ona iz zvučnika u okupljalištu bogate djece bogatih roditelja. Nije to prijatno. Nimalo. Zato je on došao opet, najdražoj odabrao isti iPod i platio ga novčanicom od 500 eura. Zalomi se tako da čovjek, dječak, ovaj momak, nema sitno. Zahvalio se uljudnim prodavačicama, uzeo kupljeno i krenuo. Dva, tri koraka i... Bila je to ljubav na prvi pogled. Nije nikakvo čudo: veliki, crni LCD televizor se mora zamijetiti. Kao i cijena od nekoliko hiljada eura. On je, a treba i to reći jer malo je fine djece danas, lijepo vaspitan: upitao je treba li rezervacija i najavio da će doći s tatom da kupe TV.
Tu čovjek nikako ne može biti pametan: da nema novina i novinara, makar ih mučila slaba pismenost, neke od najstrašnijih priča ovog šugavog vremena nikada ne bi saznali. Ali eto, kakva je korist od tog znanja u zemlji u kojoj je uzrečica da ima gore od gorega? Je li vrijedilo zbog dvije kartice teksta gurati diktafon pod nos ženi koja je izgubila dvije kćerke i muža? Ili je trebalo sačekati da prestane plakati, pa provjeriti je li, kako je rekla, lijek za njeno dijete koštao 40 eura pa joj ga ona nije imala od čega kupiti ili je dnevna doza lijeka 40 eura, odnosno 1200 svakog mjeseca, pa joj ga nije imala od čega kupiti? Ali to, barem za jednu djevojčicu koja je pola svog života provela po bolnicama, više nije ni važno.
Četvrti puta za mjesec dana dječak je, pardon, momak, došao na isto mjesto i onima što prodaju skupa čuda tehnike, uglavnom rade na crno i za platu kojoj je, možda, prednost što je redovna, a mana to što je bijedna, je konačno bilo jasno kako, zaboga, dječak, pardon, momak, ima mjesečni džeparac od najmanje 1500 eura!? On je, kako je i najavio, došao s tatom – Nedžadom Brankovićem. („Ako je mjerna jedinica elektromagnetne indukcije dobila ime po Tesli, onda bi i mjerna jedinica korupcije u FBiH mogla nositi ime po Nedžadu Brakoviću“ - Senad Pećanin, glavni i odgovorni urednik magazina Dani) Predsjednikom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine... Televizor su kupili. Ne zna se jesu li platili kešom ili kreditnom karticom. Ali to, barem za jednog dječaka koji voli lijepe i skupe stvari, ali često nema sitno, nije važno.
Možda su - život, znamo, piše romane, no nije nemoguće da se u zadnje vrijeme počeo baviti i režijom - Branković senior i junior na novom televizoru u dnevnoj sobi raskošnog stana u elitnom sarajevskom gradskom naselju, odnosno kući u elitnom predgrađu bosanske prijestolnice, zapravo apartmanu na obodu nekadašnjih olimpijskih planina ili onome slovenskom, na Bledu – svemu stečenom otkako je neperspektivni inžinjer postao maneken tranzicije i ekonomije dealova jedne, dubinski kriminalizirane vlasti - gledali prilog o djevojčici koja umire zbog teškog, nasljednog oboljenja pankreasa. Možda jesu, a sigurno nisu: tata je TV kupio malom za sobe, a djeca koja mjesečno troše barem 1500 eura, znamo, imaju pametnijeg posla od gledanja dnevnika. Pa treba pratiti svijet savremenih tehnologija i kupiti još puno toga. Od para koje je tata ukrao onima što sahranjuju svoje kćeri i sinove, umrle zato što im pošteni roditelji nisu imali ni za lijeka.
P.S.
Zehra Kalajdžić se zvala djevojčica oboljela od cistične fibroze. Umrla je u trinaestoj godini. I otišla u raj. Jer bosanska djeca ne idu nigdje drugo. Ona se u paklu rađaju. (Samo što neka od njih misle drugačije, jer su još uvijek dovoljno mali da ne znaju šta je 500 eura i kakvi su im očevi.)
-.--.-
Samo bogati preživljavaju
-
VjecitiStudent
#1 Samo bogati preživljavaju
Svaki komentar je suvisan ...
- JThomas
#2 Re: Samo bogati preživljavaju
i ko je napisao tekst?
-
VjecitiStudent
#3 Re: Samo bogati preživljavaju
Emir Imamovic, pise gore.
-
sijedi
#4 Re: Samo bogati preživljavaju
što bi Naranđasti rekao: da ,ali po zakonu...
- Asana
#6 Re: Samo bogati preživljavaju
ah sta je to sad, poziv na linc neduznog djecaka... od ovog internet mobbinga morat ce ubuduce u Jankomir da ide da kupuje igracke koje mu se svidjaju ... zar se tako podupire bosanska trgovina?
... a i ti brbljivi radnici u prodavnici, da vdimo kako ce oni zaraditi svoju placu bez dobrih kupaca...
musterija je uvijek u pravu, a ima i svoj ljudska prava ... makar bio djecak... malo diskrecije, molim... jel to protuzakonito kupovati i placati kupljenu robu... vi bi bili sretniji da je mali uhvacen u kakvoj pljacki

... a i ti brbljivi radnici u prodavnici, da vdimo kako ce oni zaraditi svoju placu bez dobrih kupaca...
-
Hendrix
#7 Re: Samo bogati preživljavaju
Dajte malom još 1000 džeparca , malo mu je brate , izlaze novi televizori, treba pratiti trendove.
Jaran mi je radio u prodavnici odjeće, i nosio je jednom prilikom torbicu neku za dostavu , oko 500 Eura , na vrata nekoj dami, na kraju skonta ta dama je mama ovog finog dječaka gore.
Ali nema veze, naš narod voli da ima pametnog inžinjera na vlasti, što je usput postao megabogat to je već prošo voz.
Jaran mi je radio u prodavnici odjeće, i nosio je jednom prilikom torbicu neku za dostavu , oko 500 Eura , na vrata nekoj dami, na kraju skonta ta dama je mama ovog finog dječaka gore.
Ali nema veze, naš narod voli da ima pametnog inžinjera na vlasti, što je usput postao megabogat to je već prošo voz.
-
5ar5rovic
#8 Re: Samo bogati preživljavaju
Ne mogu odrediti po vašem stilu da li ste ozbiljno mislili ovo što ste napisali. Nadam se da niste i želim da niste, jer priča ispričana na način Emira Imamovića ne ostavlja nimalo mjesta ironiji. Priča je toliko snažna i puna tuge da se ja ne bih usudio dati komentar na nju.Asana wrote:ah sta je to sad, poziv na linc neduznog djecaka... od ovog internet mobbinga morat ce ubuduce u Jankomir da ide da kupuje igracke koje mu se svidjaju ... zar se tako podupire bosanska trgovina?
... a i ti brbljivi radnici u prodavnici, da vdimo kako ce oni zaraditi svoju placu bez dobrih kupaca...![]()
![]()
musterija je uvijek u pravu, a ima i svoj ljudska prava ... makar bio djecak... malo diskrecije, molim... jel to protuzakonito kupovati i placati kupljenu robu... vi bi bili sretniji da je mali uhvacen u kakvoj pljacki
![]()
![]()
![]()
Ime nedužnog dječaka i njegovog itekako "dužnog" tate je u ovoj surovoj bosanskoj priči potpuno nevažno. Iz pijeteta prema djevojčici koja je bila sve na svijetu svojoj majci i koja je morala umrijeti zbog siromaštva, zbog toga što nikada neću zaboraviti bespomoćni, tužni pogled djevojčice koja se sa TV obraća dobrim ljudima dva dana prije smrti, zbog toga ovdje neću komentirati sav cinizam gornjeg posta.
P.S. Ne bih bio sretan da je mali uhvaćen u pljački, naravno. Uhvaćen je stari, više puta, pa ništa... ali neće dovijeka.
-
Hendrix
#9 Re: Samo bogati preživljavaju
Nije njih briga ni za koga, žive svoje živote kao da su u Monacu a ne Bosni, kupuju redom sve , troše basnoslovne sume novca ukradenog od države na ovaj ili onaj način, šta ih briga i za liste lijekova, da se razbole država će im opet platiti sve kao što plaća i njihov namještaj po stanovima i sve živo, ovo je stvarno da čovjek pukne od bijesa.
- shuriken
#10 Re: Samo bogati preživljavaju
i da dodam, u Republici Srpskoj, u boljem entitetu, je taj lijek na esencijalnoj listi i djeci i njihovim roditeljima se ostavlja zera digniteta u toj najstrasnijoj stvari na svijetu, djetetu oboljelom od neizljecive bolesti
vec sam i na temi o Zehri napisao pa cu ponoviti:
do sada sam bolji entitet pisao pod navodnicima i sa ironijom
nakon ovih rijeci Zehrine mame, na to nemam pravo, hvala vlastima u RS-u sto taj lijek drze na esencijalnoj listi
nakon ovih rijeci Zehrine mame, na to nemam pravo, hvala vlastima u RS-u sto taj lijek drze na esencijalnoj listi
-
simpozijum delirijum
#11 Re: Samo bogati preživljavaju
naravno bilo bi suludo ugrozavati djecaka i nije clanak poziv na linc , doticni je javna licnost i pojavljuje se u medijima ,nema tu nekih tajni ( djecak nije kriv sto mu babo radi ono sto najbolje zna5ar5rovic wrote:Ne mogu odrediti po vašem stilu da li ste ozbiljno mislili ovo što ste napisali. Nadam se da niste i želim da niste, jer priča ispričana na način Emira Imamovića ne ostavlja nimalo mjesta ironiji. Priča je toliko snažna i puna tuge da se ja ne bih usudio dati komentar na nju.Asana wrote:ah sta je to sad, poziv na linc neduznog djecaka... od ovog internet mobbinga morat ce ubuduce u Jankomir da ide da kupuje igracke koje mu se svidjaju ... zar se tako podupire bosanska trgovina?
... a i ti brbljivi radnici u prodavnici, da vdimo kako ce oni zaraditi svoju placu bez dobrih kupaca...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ime nedužnog dječaka i njegovog itekako "dužnog" tate je u ovoj surovoj bosanskoj priči potpuno nevažno. Iz pijeteta prema djevojčici koja je bila sve na svijetu svojoj majci i koja je morala umrijeti zbog siromaštva, zbog toga što nikada neću zaboraviti bespomoćni, tužni pogled djevojčice koja se sa TV obraća dobrim ljudima dva dana prije smrti, zbog toga ovdje neću komentirati sav cinizam gornjeg posta.
P.S. Ne bih bio sretan da je mali uhvaćen u pljački, naravno. Uhvaćen je stari, više puta, pa ništa... ali neće dovijeka.
prica se samo ponavlja samo je Bosna 500 godina iza slicnih plemstava u evropi
dobro dosli u "vrli demokratski i trzisno-orijentirani sistem"
- veljaca
#12 Re: Samo bogati preživljavaju
I da i ja dodam: Davno je Darvin ustvrdio: Opstaju samo najjaci ..... pa i u RS-u a bogami i u FBiH .....
-
simpozijum delirijum
#13 Re: Samo bogati preživljavaju
tema je vrlo teska ( radi se o djeci , djeci bogatih i djeci siromasnih ) i bilo bi pametno da se strasti smire i da se ova tema vodi na civilizovan nacin
nista se u Bosni i Hercegovini ne desava novo , sto se vec ne desava u svakoj zemlji globalizovanoga trecega svijeta ; to je Bosniastan
samo jad , i nepravda u kojoj zive isto tako siromasni proleteri i u Brazilskim favelama i predgradjima Nju Delhija , ili smrznutim radnickim kvartovima Moskve ili pak u USA megalopolisima na rubu grada u vecinom crnim i latino getima
rjesenja ?
nista se u Bosni i Hercegovini ne desava novo , sto se vec ne desava u svakoj zemlji globalizovanoga trecega svijeta ; to je Bosniastan
samo jad , i nepravda u kojoj zive isto tako siromasni proleteri i u Brazilskim favelama i predgradjima Nju Delhija , ili smrznutim radnickim kvartovima Moskve ili pak u USA megalopolisima na rubu grada u vecinom crnim i latino getima
rjesenja ?
- amrica
#14 Re: Samo bogati preživljavaju
Djeca jesu stavljena u prvi plan, to je tacno, ali njih treba izostaviti iz ove price.
Poenta je konkretno na ovom "tati". Da je tata neki uspjesan biznismen, privrednik, vlasnik fabrike, shopping centra.... shvatila bih da svom djetetu daje lovu koju je on zaradio (samo takvi ne daju klincu hiljade KM mjesecno, zato jer znaju koliko kosta 1KM
i koliko je tesko zaraditi) , ali posto je ovdje eksponiran tata, osoba koja nikad nista u zivotu korisno nije uradila, nije svojim radom zaradila tu 1KM, nego je svojim (ne)radom samo nanosila stetu ovoj drzavi, a parazitski od te drzave uzimala novac lopatom, normalno da ce se i dijete tako ponasati.
A to sto njega i njemu slicne boli mali prst za bolesnu djecu, to je do njih...
I vaznije je da oni imaju primanja 10.000 KM mjesecno nego da se neki lijek stavi na listu esencijalnih.
Takvi su vladari, ko sisa sitnu buraniju, samo nek' glasaju kad treba, ako prezive...
Poenta je konkretno na ovom "tati". Da je tata neki uspjesan biznismen, privrednik, vlasnik fabrike, shopping centra.... shvatila bih da svom djetetu daje lovu koju je on zaradio (samo takvi ne daju klincu hiljade KM mjesecno, zato jer znaju koliko kosta 1KM
A to sto njega i njemu slicne boli mali prst za bolesnu djecu, to je do njih...
I vaznije je da oni imaju primanja 10.000 KM mjesecno nego da se neki lijek stavi na listu esencijalnih.
Takvi su vladari, ko sisa sitnu buraniju, samo nek' glasaju kad treba, ako prezive...
- veljaca
#15 Re: Samo bogati preživljavaju
Ma ja mislim da ce se naljutiti gosp. Imamovic. On je cak i u naslov stavio DJECU .... i to Bosansku .........amrica wrote:Djeca jesu stavljena u prvi plan, to je tacno, ali njih treba izostaviti iz ove price.
...
- JThomas
#16 Re: Samo bogati preživljavaju
što neko kaže dijete je tu najmanje krivo, šta je drugo moglo naučiti od takvih uzora...
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#17 Re: Samo bogati preživljavaju
Ljuta sam, bijesna sam, ali sta da covjek radi?
Ne mozes nista djubradi
Jadna curica
i jos desetine, stotine jadne djece...ni krive ni duzne...
Jel ga stid ikada pitam se.
I slicne njemu.
kako spavaju? imajul savjest

Ne mozes nista djubradi
Jadna curica
I slicne njemu.
kako spavaju? imajul savjest
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#18 Re: Samo bogati preživljavaju
Pošto je dotični, Sve Po Zakonu, nedavno operisao žučnu kesu, uz pomoć laparaskopije u Travniku (Ne znam da li bih ja to mogao - ići na liječenje u drugi kanton), zaključujem da on ima probavnih smetnji, koje najčešće dolaze od ''loše ishrane'', dalje,...Sve će doći na svoje, metastaziraće i kod njega,...INshalah!ladyblue18 wrote:Ljuta sam, bijesna sam, ali sta da covjek radi?
Ne mozes nista djubradi![]()
![]()
![]()
Jadna curicai jos desetine, stotine jadne djece...ni krive ni duzne...
I slicne njemu.
kako spavaju? imajul savjest![]()
![]()
![]()
-
mostarac
#19 Re: Samo bogati preživljavaju
Gospodo za smrt ove djevojcice nije kriv Nedzad Brankovic niti njegov sin, niposto i oni nisu adresa na koju se krivica treba uputiti. Pogledajte se ujutru u ogledalo i krivca cete prepoznati i znati mu i zivotopis i ime i prezime i sve sto ide uz to.
Nedzad Brankovic nije kriv nego smo krivi svi mi zajedno sto mu omogucavamo da radi ono sto jedino i zna da radi. Mi smo krivi i niko drugi i mi smo odgovorni za smrt ove djevojcice, a kad budu protesti nek svi zajedno sjede u kafanama i gledaju budale sto se ko fol bune ili nek osude one sto kamen bace na zgradu vladinih institucija. Tim ljudima je ako nista savjest cista i jedini nisu krivi za ovo sta se dogadja. Najlakse je prst u uho i zgrazavati se. Nije Brankovic kriv, krivi smo mi.
Nedzad Brankovic nije kriv nego smo krivi svi mi zajedno sto mu omogucavamo da radi ono sto jedino i zna da radi. Mi smo krivi i niko drugi i mi smo odgovorni za smrt ove djevojcice, a kad budu protesti nek svi zajedno sjede u kafanama i gledaju budale sto se ko fol bune ili nek osude one sto kamen bace na zgradu vladinih institucija. Tim ljudima je ako nista savjest cista i jedini nisu krivi za ovo sta se dogadja. Najlakse je prst u uho i zgrazavati se. Nije Brankovic kriv, krivi smo mi.
- amrica
#20 Re: Samo bogati preživljavaju
sorry, @mostarac, ja sam ta budala koju gledaju iz kafane....
I ne glasam za takve, nikad nisam, ali sta cu kad sam manjina....
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#21 Re: Samo bogati preživljavaju
Možeš misliti kako mi je bilo nositi plakat od Skenderije do Pozorišta sa natpisomamrica wrote:sorry, @mostarac, ja sam ta budala koju gledaju iz kafane....
EDIN VRANJ-SVE ILI NIŠTA-NIŠTA VEĆ IMAMO.
Izbore su odlučili oni koji opet nisu izašli da glasaju, a čini mi se da ova mrak-demokratija ne brani pritiske putem protesta,...Evo, danas, decertificirani policajci protestvuju ispred Bijele kuće na Vrbanji-OHR.
Hoće li im se iko pridružiti? Podržati ih?
Metastaziraće, znam 100%,...
- Hajvan
#22 Re: Samo bogati preživljavaju
"shiroko" su ti otvorena vrata. Izvoli u 'bolji" entitet......shuriken wrote:i da dodam, u Republici Srpskoj, u boljem entitetu, je taj lijek na esencijalnoj listi i djeci i njihovim roditeljima se ostavlja zera digniteta u toj najstrasnijoj stvari na svijetu, djetetu oboljelom od neizljecive bolesti
i ja kazem da je to bolji entitet. CHIST, nekako
Ljudi rade sto im je dopusteno da urade, zar ne?
Cetnici poklase sve cega se dograbise, tamo gdje im je to bilo "dopusteno", gdje se nismo organizovali.
Brankovicev " momcina" radi sto mu tata dopusti.
Brankovic radi ono sto mu MI dopustimo, a dopustamo mu.
Htjeli smo demokratiju. To je stalni proces. Stalna borba.
Iz prijeratnog sistema ovi novi "pregaoci" izbacili su sve sto je bilo dobro (social-demokratske odrednice i tekovine- zdravstvo, skolstvo...), a preuzeli sve sto nije valjalo u tom starom, "odbacenom" sistemu. Cak sta vise, unijeli su i nesto "novo"! Multiplicirali su sve ono sto nije valjalo. Krasno je to drustvo.
Kad mi je majka lezala na samrtnickoj postelji (sto je trajalo 6 mjeseci), raspadajuci se od metastaze raka na kostima, morao sam primjenjivati silu, otvarati vrata nogama po bolnicama, jer nisam imao novaca. Divno zar ne.
Ali i dalje volim
- Fair Life
#23 Re: Samo bogati preživljavaju
Da se ne zaboravi...Hajvan wrote:...
...
Nedzad Brankovic je stan od 132 kvadrata platio 920 maraka.
-
budala_mahnita
#24 Re: Samo bogati preživljavaju
Jes', al' zakonuFair Life wrote:Da se ne zaboravi...Hajvan wrote:...
...
Nedzad Brankovic je stan od 132 kvadrata platio 920 maraka.
-
in33sa
#25 Re: Samo bogati preživljavaju
U cijeloj temi mene samo jedna cinjenica sablaznjava (na ostalo sam oguglao)
Brankovic nebi bio to sto jeste (maneken, lopov, premijer, sve u kompletu), da za njega uporno ne glasaju oni sto djeci uskoro nece moci kupiti ne lijekove, vec kruh i mlijeko.
Brankovic nebi bio to sto jeste (maneken, lopov, premijer, sve u kompletu), da za njega uporno ne glasaju oni sto djeci uskoro nece moci kupiti ne lijekove, vec kruh i mlijeko.