Samo BiH siromašnija od Srbije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
buhtelj

#1 Samo BiH siromašnija od Srbije

Post by buhtelj »

Nova metodologija utvrđivanja broja siromašnih, koja je u Srbiji prvi put primenjena ove godine, pokazala je da u našoj zemlji ispod donje granice siromaštva živi 20 odsto stanovništva, saopštio je ministar rada, zapošljavanja i socijalne zaštite Slobodan Lalović, prenosi Tanjug. Podsetivši da je taj procenat 2002. godine iznosio 10 odsto, on je objasnio da je do razlike došlo zbog toga što su poslednjim istraživanjem siromašnim „ispod crte” smatrani građani koji imaju manje od 2,9 dolara dnevno, dok je ta granica 2003. godine bila 2,4 dolara. Siromašnima se, prevedeno u novac, smatraju oni koji imaju ispod 6.000 mesečno po članu domaćinstva, precizirao je Lalović. Prema podacima Svetske banke, u poređenju sa zemljama u regionu, siromaštvo u Srbiji je približno kao u Rumuniji, manje nego u Albaniji, a veće nego u Poljskoj i Bugarskoj.

Shvatanje siromaštva bitno je promenjeno poslednjih petnaestak godina, nakon ratova u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu i bombardovanja SRJ. Analitičari tvrde da je u tom periodu nestao srednji stalež stanovnika, koji, zbog najvećeg potrošačkog potencijala, predstavlja kičmu svake ekonomije, a gotovo preko noći stvorena su dva ekstrema - ekstremno siromašni i ekstremno bogati.

Rizične grupe su porodice sa više od pet članova, izbeglice, raseljeni, osobe sa invaliditetom i Romi, koji se smatraju najugroženijima zbog četvorostruko veće stope nezaposlenosti od drugih.

Studija Svetske banke „Kosovski ekonomski memorandum” pokazala je da se siromaštvo u južnoj srpskoj pokrajini produbljuje, jer 15 odsto stanovništva živi u ekstremnom siromaštvu, sa 0,93 evra po danu, dok se 37 odsto smatra siromašnim.

U odnosu na države bivše Jugoslavije, Srbija je bogatija samo od Bosne, na istom je nivou s Makedonijom, dok Slovenci stoje pet puta, a Hrvati dva puta bolje od Srba. U BiH je, prema zvaničnim procenama, siromašan svaki četvrti građanin, jer ispod kritične linije živi 20 odsto stanovništva, dok je 30 odsto stanovništva neznatno iznad te linije, pa tako i sa stalnom pretnjom da mogu „pasti” ispod nje. U Hrvatskoj je siromašan svaki šesti stanovnik, odnosno oko 17 odsto, ili oko 730.000 stanovnika, što, mereno međunarodnim standardima, ne odstupa bitno od proseka Evropske unije. (Tanjug, Glas javnosti)

hehhehehehehehehhe :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ......Nevjerojatno...srpska statistika.....
PR80.

Post by PR80. »

Bila u Srbiji, cula, vidjela... Ne bi se mijenjala... Bosna je za njih metropola. :-) :-)
rajvosa

Post by rajvosa »

Al' se nekad dobro jelo

Nema više, dobri svete, one lepe še'set pete
kad smo bili na svečari kod kumova naših starih.
Klizio je voz k'o sanke, al' smo stigli do Palanke.
Severac je duv'o 'ladan, pa ko ne bi bio gladan?

I čim smo stigli viknu kum svoju ženu:
"Sido! Postavljaj, bog te vid'o!"

Spremila nam kuma naša za užinu paprikaša,
pa kolače, krmenadle i par sarmi svakom.
Mesto leba mesa bela, princes krofne - vangla cela,
suvih šljiva i koljiva i rezance s makom.
E, kad se samo setim, al' se nekad dobro jelo, baš.

Do večere vreme kratko za kitnikes i za slatko.
Da odbiješ, to ne vredi, da se kuma ne uvredi.
Naš kum Pera, dipl. agronom, reč o ovom, reč o onom,
sve uz vino, porto-gizer, 'di gutljaji sami klize.

Taman smo bili gladni kada se začu:
"Sido! Večeru, bog te vid'o!"

Odjedared - astal šaren, sos paradajz, krompir baren,
suve šnicle, ko promincle, kara-batak svakom.
Na podvarku ćurka, zna se. Gdi je ćurka, tu je prase.
Onda torte, razne sorte i rezanci s makom.
Ej, kad se samo setim, al' se nekad dobro jelo, baš!

Vejao je sneg po šoru, sedeli smo do pred zoru.
Baba reče: "Deder kaput! Radni dan je, 'ajmo na put!"
Al' kum Pera odma' skoči: "Šta to vide moje oči?
Sido, ne daj nikom kaput! Prvo fruštuk, e, ondak na put!"

Ne drema vredna kuma, ne sluša prve petle,
brža je od raketle.

Nosi vruće 'leba kriške, fafarone, čvarke friške,
začas sprema šunke, rena, i pihtije svakom.
Pitamo ih: "Ljudi, dokle?!", "Čekaj", kažu, "još šnenokle,
i šufnudle i griz-štrudle i rezance s makom!"
Hej, kad se samo setim, al' se nekad dobro jelo, baš!

I ondak, sat i frtalj, kol'ko je iš'o šinobus, nismo ništa jeli,
i kad smo stigli na stanicu odma' kupimo burek, lep, frišak,
mastan, sve nam, onako, mast curila niz bradu.

Pa ondak opalimo preko toga jednu tepsiju šampita i gajbu piva.

Mlakog.
Crnog.

:music2: :music2:
digger

Post by digger »

@Buhtelj: Imas li link za gornje?
Zadig

Post by Zadig »

@ buhtelj, ne kontam sta je smjesno,

sto je njima lose, ili sto smo mi gori od njih...

:?
pike

Post by pike »

Zadig wrote:@ buhtelj, ne kontam sta je smjesno,

Smijesna je laz koju su prosuli u toj statistici. Lose stoje obje zemlje al je Srbija gora.
buhtelj

Post by buhtelj »

Zadig wrote:@ buhtelj, ne kontam sta je smjesno,

...Dali uopce ima smisao se porediti sa drzavom koja postoji samo na papiru.....odnosno tocnije koja prakticno ne postoji....

To je smijesno....inace osobno ne poznam situciju u Srbiji osim od rulje i frendova koja su imigrirali u SLO....i znam da ce sve uraditi samo da ne idu natrag u Srbiju....i u Dnevniku i Delu sam vise puta vidio da edukativna Srpkinja...trazi Slovenca za vijencanje :):)

link: http://www.serbiancafe.com
Qwert

Post by Qwert »

Po cemu je srbija gora? Prvo, ima bolju ekonomiju. Drugo, puno joj je manji uvoz-izvoz deficit. Odi malo po trgovinama, vidi koji se proizvodi prodavaju.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Ma nema veze sto sam ja nagjori al ope znam da ima od mene jos gori barem se mogu utjesit...obje su zemlje u govnima..... :x :x :x
digger

Post by digger »

Qwert wrote:Po cemu je srbija gora? Prvo, ima bolju ekonomiju. Drugo, puno joj je manji uvoz-izvoz deficit. Odi malo po trgovinama, vidi koji se proizvodi prodavaju.
Kada sam skoro bio u Sarajevu, po opremljenosti nekih radnji izgledalo je kao da sam u Torontu. Ali, to nije pokazatelj.

Jedan od vaznijih pokazatelja je koliko je ljudi tu kupovalo i sta.
Zadig

Post by Zadig »

...Dali uopce ima smisao se porediti sa drzavom koja postoji samo na papiru.....odnosno tocnije koja prakticno ne postoji....
jel ovo mislis na BIH ili ns SCG
:D
buhtelj

Post by buhtelj »

Zadig wrote:
jel ovo mislis na BIH ili ns SCG
:D
Kaj ti mislis? :P :P :P :P
Cazinjanin

Post by Cazinjanin »

Bosna i Hercegovina je ekonomskim aspektom gledano ispred Srbije najmanje deset godina!
Post Reply