"Sami sebe poubijali u Tuzli i granatirali na Markalama"
- kmirsad
#101 Re: "Sami sebe poubijali u Tuzli i granatirali na Markalama"
Sva politička zbivanja, raspodjele teritorija, ratovi, primirja, vojske koje su ih vodile i potpisivale, državne zajednice, kraljevstva, republike, pokrajine, protektorati, savezi i suparništva... na Balkanu tih godina, prije, a i poslije...dogadjala su se u režiji medjunarodne zajednice ili ti tadašnjih sila...pa su analogno tome i ćetnici ...koji su pomenute godine uzgred budi rečeno bili zvanična vojska zvanične džave,kraljevine i kralja... stvorene, priznate i finansirane od strane tadašnjih političkih i vojnih sila Evrope, a Engleske naročito... bili njihov produkt ...tj. imali dozvolu i evropski certifikat da postoje...Partizani su bili, današnjim riječnikom rečeno...paravojna formacija... koje su strane sile...nakon što su četnike potrošile i oduzele im certifikat i dozvole...certificirale i legalizirale... Evropa se oduvijek služila...a i danas to radi... domačim kokošarima da postignu svoje ciljeve...koje su u hodu mjenjale...pa analogno tome... mjenjali i domače kokošare...a kojima su svima skupa... pohlepa, sujeta, slavoljublje, lukavost, podlost, sklonost izdaji i podmetanju ... ćak i najbližima,... zajednički imenitelj...a ima ih na ovom podneblju u neograničenim količinama...i to svih boja , vjera, nacija...a onda i unutar njih...
- slucajni_prolaznik
#102 Re: "Sami sebe poubijali u Tuzli i granatirali na Markalama"
Cetnici uopce nisu bili legalna vojska. Ni kad je bila Kraljevina Jugoslavija nisu bili drzavna vojska, niti kada je prije toga postojala Kraljevina Srbija. Vidi se da ne znas nista o cetnickom pokretu. Cetnici su, ako vec pricas o njima, zamisljeni kao podrska regularnoj vojsci i bili su uglavnom upregnuti u diverzantske akcije. Bilo bi dobro da procitas koju knjigu o historiji cetnistva, pogotovo o njegovim pocetcima, pa o vremenu izmedju balkanskih ratova, pa onda za vrijeme 2 svj. rata.kmirsad wrote:Sva politička zbivanja, raspodjele teritorija, ratovi, primirja, vojske koje su ih vodile i potpisivale, državne zajednice, kraljevstva, republike, pokrajine, protektorati, savezi i suparništva... na Balkanu tih godina, prije, a i poslije...dogadjala su se u režiji medjunarodne zajednice ili ti tadašnjih sila...pa su analogno tome i ćetnici ...koji su pomenute godine uzgred budi rečeno bili zvanična vojska zvanične džave,kraljevine i kralja... stvorene, priznate i finansirane od strane tadašnjih političkih i vojnih sila Evrope, a Engleske naročito... bili njihov produkt ...tj. imali dozvolu i evropski certifikat da postoje...Partizani su bili, današnjim riječnikom rečeno...paravojna formacija... koje su strane sile...nakon što su četnike potrošile i oduzele im certifikat i dozvole...certificirale i legalizirale... Evropa se oduvijek služila...a i danas to radi... domačim kokošarima da postignu svoje ciljeve...koje su u hodu mjenjale...pa analogno tome... mjenjali i domače kokošare...a kojima su svima skupa... pohlepa, sujeta, slavoljublje, lukavost, podlost, sklonost izdaji i podmetanju ... ćak i najbližima,... zajednički imenitelj...a ima ih na ovom podneblju u neograničenim količinama...i to svih boja , vjera, nacija...a onda i unutar njih...
Preporucujem ti ovu knjigu: "Nusret Sehic, Cetnistvo u Bosni i Hercegovini 1918-1941". Knjiga je iz sezdesetih godina zadnjeg stoljeca, dakle, da ne dodje do zabune i pomisli se da se radi o nekakvom novom izdanju.
A najlakse je nabacati desetine pojmova. Vazno da se prica, ali hajde, forum je....
- kmirsad
#103 Re: "Sami sebe poubijali u Tuzli i granatirali na Markalama"
...evo uvažio sam sve tvoje primjedbe boldirao ih... i ispravio svoj tekst ... i boldirao izmjene...slucajni_prolaznik wrote:Cetnici uopce nisu bili legalna vojska. Ni kad je bila Kraljevina Jugoslavija nisu bili drzavna vojska, niti kada je prije toga postojala Kraljevina Srbija. Vidi se da ne znas nista o cetnickom pokretu. Cetnici su, ako vec pricas o njima, zamisljeni kao podrska regularnoj vojsci i bili su uglavnom upregnuti u diverzantske akcije. Bilo bi dobro da procitas koju knjigu o historiji cetnistva, pogotovo o njegovim pocetcima, pa o vremenu izmedju balkanskih ratova, pa onda za vrijeme 2 svj. rata.kmirsad wrote:Sva politička zbivanja, raspodjele teritorija, ratovi, primirja, vojske koje su ih vodile i potpisivale, državne zajednice, kraljevstva, republike, pokrajine, protektorati, savezi i suparništva... na Balkanu tih godina, prije, a i poslije...dogadjala su se u režiji medjunarodne zajednice ili ti tadašnjih sila...pa su analogno tome i ćetnici ...koji su pomenute godine uzgred budi rečeno bili zvanična vojska zvanične džave,kraljevine i kralja... stvorene, priznate i finansirane od strane tadašnjih političkih i vojnih sila Evrope, a Engleske naročito... bili njihov produkt ...tj. imali dozvolu i evropski certifikat da postoje...Partizani su bili, današnjim riječnikom rečeno...paravojna formacija... koje su strane sile...nakon što su četnike potrošile i oduzele im certifikat i dozvole...certificirale i legalizirale... Evropa se oduvijek služila...a i danas to radi... domačim kokošarima da postignu svoje ciljeve...koje su u hodu mjenjale...pa analogno tome... mjenjali i domače kokošare...a kojima su svima skupa... pohlepa, sujeta, slavoljublje, lukavost, podlost, sklonost izdaji i podmetanju ... ćak i najbližima,... zajednički imenitelj...a ima ih na ovom podneblju u neograničenim količinama...i to svih boja , vjera, nacija...a onda i unutar njih...
Preporucujem ti ovu knjigu: "Nusret Sehic, Cetnistvo u Bosni i Hercegovini 1918-1941". Knjiga je iz sezdesetih godina zadnjeg stoljeca, dakle, da ne dodje do zabune i pomisli se da se radi o nekakvom novom izdanju.
A najlakse je nabacati desetine pojmova. Vazno da se prica, ali hajde, forum je....
...priznajem da sad... nakon što sam unio sve tvoje primjedbe na moj post... te suštinske promjene...učinile su...da tekst zvuči potpuno drukčije, suštinski drukčije...Sva politička zbivanja, raspodjele teritorija, ratovi, primirja, vojske koje su ih vodile i potpisivale, državne zajednice, kraljevstva, republike, pokrajine, protektorati, savezi i suparništva... na Balkanu tih godina, prije, a i poslije...dogadjala su se u režiji medjunarodne zajednice ili ti tadašnjih sila...pa su analogno tome i četnici , o kojima ne znam baš puno...što u ovom kontekstu baš i nije puno važno... ...iako nisu bili zvanična državna vojska... nego su bili zamisljeni kao podrska regularnoj vojsci i bili su uglavnom upregnuti u diverzantske akcije ,regularne vojske zvanične džave,...kraljevine... kralja... nebitno... pa kažem... nekakve politićke tvorevine... stvorene, priznate i finansirane od strane tadašnjih političkih i vojnih sila Evrope, a Engleske naročito... bili njihov produkt ...tj. imali dozvolu i evropski certifikat da postoje...Partizani su bili, današnjim riječnikom rečeno...paravojna formacija... koje su strane sile...nakon što su četnike potrošile i oduzele im certifikat i dozvole...certificirale i legalizirale... Evropa se oduvijek služila...a i danas to radi... domačim kokošarima da postignu svoje ciljeve...koje su u hodu mjenjale...pa analogno tome... mjenjali i domače kokošare...a kojima su svima skupa... pohlepa, sujeta, slavoljublje, lukavost, podlost, sklonost izdaji i podmetanju ... ćak i najbližima,... zajednički imenitelj...a ima ih na ovom podneblju u neograničenim količinama...i to svih boja , vjera, nacija...a onda i unutar njih...
stari demagože...samo da ne zaboravimo...da podsjetim...diskusiju vodimo oko pitanja da li međunarodna zajednica kroji " demokratsku volju " naroda u BiH ...pa sam izdvojio i posložio bitne postove :
slucajni_prolaznik je napisao/la: Ipak, medjunarodna zajednica ne bira Dodika, tako da se moramo zapitati, kako je to moguce da "demokratska volja" vecine na kraju ipak izabere otvorenog revansistu i negatora genocida?
kmirsad je napisao/la:Međunarodna zajednica kroji "demokratsku volju" u BiH, bilo gdje i bilo koga...direktno, indirektno, aktivno, pasivno...Mi...bilo bošnjaci, srbi, hrvati...nikakvog respektabilnog uticaja, a kojeg oni ne mogu amortizirati i obezvrijediti,... na to nemamo...definitivno...
slucajni_prolaznik je napisao/la:[/b]Cetnistvo u Bosni nije produkt medjunarodne zajednice. Ne sjecam se da je Drazu Mihailovica 1940-e proizvela neka medjunarodna zajednica. A njegovi nasljednici u danasnje vrijeme nisu dosli iz neke EU-retorte.
Eto važno je da se priča...
- slucajni_prolaznik
#104 Re: "Sami sebe poubijali u Tuzli i granatirali na Markalama"
kmirsad wrote:...evo uvažio sam sve tvoje primjedbe boldirao ih... i ispravio svoj tekst ... i boldirao izmjene...slucajni_prolaznik wrote:Cetnici uopce nisu bili legalna vojska. Ni kad je bila Kraljevina Jugoslavija nisu bili drzavna vojska, niti kada je prije toga postojala Kraljevina Srbija. Vidi se da ne znas nista o cetnickom pokretu. Cetnici su, ako vec pricas o njima, zamisljeni kao podrska regularnoj vojsci i bili su uglavnom upregnuti u diverzantske akcije. Bilo bi dobro da procitas koju knjigu o historiji cetnistva, pogotovo o njegovim pocetcima, pa o vremenu izmedju balkanskih ratova, pa onda za vrijeme 2 svj. rata.kmirsad wrote:Sva politička zbivanja, raspodjele teritorija, ratovi, primirja, vojske koje su ih vodile i potpisivale, državne zajednice, kraljevstva, republike, pokrajine, protektorati, savezi i suparništva... na Balkanu tih godina, prije, a i poslije...dogadjala su se u režiji medjunarodne zajednice ili ti tadašnjih sila...pa su analogno tome i ćetnici ...koji su pomenute godine uzgred budi rečeno bili zvanična vojska zvanične džave,kraljevine i kralja... stvorene, priznate i finansirane od strane tadašnjih političkih i vojnih sila Evrope, a Engleske naročito... bili njihov produkt ...tj. imali dozvolu i evropski certifikat da postoje...Partizani su bili, današnjim riječnikom rečeno...paravojna formacija... koje su strane sile...nakon što su četnike potrošile i oduzele im certifikat i dozvole...certificirale i legalizirale... Evropa se oduvijek služila...a i danas to radi... domačim kokošarima da postignu svoje ciljeve...koje su u hodu mjenjale...pa analogno tome... mjenjali i domače kokošare...a kojima su svima skupa... pohlepa, sujeta, slavoljublje, lukavost, podlost, sklonost izdaji i podmetanju ... ćak i najbližima,... zajednički imenitelj...a ima ih na ovom podneblju u neograničenim količinama...i to svih boja , vjera, nacija...a onda i unutar njih...
A najlakse je nabacati desetine pojmova. Vazno da se prica, ali hajde, forum je.......priznajem da sad... nakon što sam unio sve tvoje primjedbe na moj post... te suštinske promjene...učinile su...da tekst zvuči potpuno drukčije, suštinski drukčije...Sva politička zbivanja, raspodjele teritorija, ratovi, primirja, vojske koje su ih vodile i potpisivale, državne zajednice, kraljevstva, republike, pokrajine, protektorati, savezi i suparništva... na Balkanu tih godina, prije, a i poslije...dogadjala su se u režiji medjunarodne zajednice ili ti tadašnjih sila...pa su analogno tome i četnici , o kojima ne znam baš puno...što u ovom kontekstu baš i nije puno važno... ...iako nisu bili zvanična državna vojska... nego su bili zamisljeni kao podrska regularnoj vojsci i bili su uglavnom upregnuti u diverzantske akcije ,regularne vojske zvanične džave,...kraljevine... kralja... nebitno... pa kažem... nekakve politićke tvorevine... stvorene, priznate i finansirane od strane tadašnjih političkih i vojnih sila Evrope, a Engleske naročito... bili njihov produkt ...tj. imali dozvolu i evropski certifikat da postoje...Partizani su bili, današnjim riječnikom rečeno...paravojna formacija... koje su strane sile...nakon što su četnike potrošile i oduzele im certifikat i dozvole...certificirale i legalizirale... Evropa se oduvijek služila...a i danas to radi... domačim kokošarima da postignu svoje ciljeve...koje su u hodu mjenjale...pa analogno tome... mjenjali i domače kokošare...a kojima su svima skupa... pohlepa, sujeta, slavoljublje, lukavost, podlost, sklonost izdaji i podmetanju ... ćak i najbližima,... zajednički imenitelj...a ima ih na ovom podneblju u neograničenim količinama...i to svih boja , vjera, nacija...a onda i unutar njih...![]()
![]()
stari demagože...samo da ne zaboravimo...da podsjetim...diskusiju vodimo oko pitanja da li međunarodna zajednica kroji " demokratsku volju " naroda u BiH ...pa sam izdvojio i posložio bitne postove :slucajni_prolaznik je napisao/la: Ipak, medjunarodna zajednica ne bira Dodika, tako da se moramo zapitati, kako je to moguce da "demokratska volja" vecine na kraju ipak izabere otvorenog revansistu i negatora genocida?kmirsad je napisao/la:Međunarodna zajednica kroji "demokratsku volju" u BiH, bilo gdje i bilo koga...direktno, indirektno, aktivno, pasivno...Mi...bilo bošnjaci, srbi, hrvati...nikakvog respektabilnog uticaja, a kojeg oni ne mogu amortizirati i obezvrijediti,... na to nemamo...definitivno...slucajni_prolaznik je napisao/la:[/b]Cetnistvo u Bosni nije produkt medjunarodne zajednice. Ne sjecam se da je Drazu Mihailovica 1940-e proizvela neka medjunarodna zajednica. A njegovi nasljednici u danasnje vrijeme nisu dosli iz neke EU-retorte.
Eto važno je da se priča......forum je...
Ne trebas ti meni ugodjavati, nego se samo latiti knjige. A sto se krojenja politike tice, to je jos jedna dodatna tema.
Samo, tema ove diskusije bi ipak trebalo biti Dodikovo negiranje genocida i revansizam. Naravno, on to ponajvise radi radi sebe, posto se pokusava izjednaciti sa RS. A sve putem demokratske volje vecine Srba, koje sigurno ne manipulira Evropa, sto se dade primijetiti iz visedecenijske prisutnosti cetnistva i njihove rasisticke ideologije.
Da li Dodik koristi cetnistvo u svoje svrhe ili cetnistvo Dodika ili oboje po malo jedno drugo je bolje pitanje, no tematiziranje nekakvih malverzacija od strane medjunarodne zajednice.
Cetnistva je bilo i u 19. stoljecu...a najmanje 10 genocida nad Bosnjacima su do sada zabiljezeni. Sigurno nije iza svakog stojala medjunarodna zajednica, a cetnici tj. jedan dobar dio Srba sigurno jesu.
- Maraschino
#105 Re: "Sami sebe poubijali u Tuzli i granatirali na Markalama"
a tema je...
ili smo zaboravili
vas dvojica, najbolje je da prosetate do Kapije, pogledate, procitate, vidite, kahvu popijete i neke stvari na licu mjesta razjasnite...
vas dvojica, najbolje je da prosetate do Kapije, pogledate, procitate, vidite, kahvu popijete i neke stvari na licu mjesta razjasnite...
- kmirsad
#106 Re: "Sami sebe poubijali u Tuzli i granatirali na Markalama"
najbolje bi bilo da iščitaš temu...kako bi vidio da je i ova mala digresija direktno u funkciji teme, dakle da li su četnici u činjenju zločina, uključujući i ovaj, možda najstrašniji, na Kapiji, pored svoje žeđi za bosanskom i bošnjačkom krvi...bili nošeni i sokoljeni krilima međunarodne zajednice...kao što i Dodika ta ista krila... danas nose...kada ga negira...Maraschino wrote:a tema je...ili smo zaboravili
Vrijeđa me, veoma... što me pozivaš da odem na Kapiju, i još pri tome mudro namiguješ...da odem, da pogledam, da pročitam... ne moram... Kapiju u glavi nosim...obzirom da sam tamo sa dvoje male djece i suprugom bio... do desetak minuta prije detonacije projektila... i prilično brzo se vratio...
Mislim da ni Fatmira ne trebaš pozivati na KapijU
Brzopleto brate.
- Maraschino
#107 Re: "Sami sebe poubijali u Tuzli i granatirali na Markalama"
nije valjda da se ljutis...kmirsad wrote:najbolje bi bilo da iščitaš temu...kako bi vidio da je i ova mala digresija direktno u funkciji teme, dakle da li su četnici u činjenju zločina, uključujući i ovaj, možda najstrašniji, na Kapiji, pored svoje žeđi za bosanskom i bošnjačkom krvi...bili nošeni i sokoljeni krilima međunarodne zajednice...kao što i Dodika ta ista krila... danas nose...kada ga negira...Maraschino wrote:a tema je...ili smo zaboravili
Vrijeđa me, veoma... što me pozivaš da odem na Kapiju, i još pri tome mudro namiguješ...da odem, da pogledam, da pročitam... ne moram... Kapiju u glavi nosim...obzirom da sam tamo sa dvoje male djece i suprugom bio... do desetak minuta prije detonacije projektila... i prilično brzo se vratio...
Mislim da ni Fatmira ne trebaš pozivati na KapijU
Brzopleto brate.
namignuo sam znajuci da ste oba tuzlaci i da ne bi bilo lose da se negdje nadjete na kafi...
tebe licno ne znam a fatmira jaaaako dobro i njegovu kompletnu familiju...
kazes da si bio na kapiji (vjerujem ti) jer sam i sam bio i do u detalje znam sta se sve desavalo...
pozdrav i tebi i fatmiru...i bez ljutnje
- kmirsad
-
Abacija
#109 Re: Sami sebe poubijali u Tuzli i granatirali na Markalama
U pravu si ti ali MZ preko OHR-a ima najvecu vlast u BiH, pa ako se Dodiku i cetnicima nesto dopusta onda je to aminovano od strane MZ-a. Velikosrbima moze proci jedanput ili dvaput, mozda im se moze pustiti da po svom rade godinu ili dvije ali ne non-stop. Zato ponavljam, svaki put kad se desi ovakva vrsta incidenta a OHR ne ucini nista onda ne treba tuziti Dodika nego OHR, i to pred sudom za ljudska prava u Strazburu.slucajni_prolaznik wrote:Naravno da medjunarodna zajednica ima svoje interese, bilo bi cudno da ih nema. Ipak, medjunarodna zajednica ne bira Dodika, tako da se moramo zapitati, kako je to moguce da "demokratska volja" vecine na kraju ipak izabere otvorenog revansistu i negatora genocida?Abacija wrote: Niti je ko rekao niti ce ko dozvoliti takve tuzbe iz jednostavnog razloga sto EU financira BiH, pa time i pc. Prvo, Evropi nije u cilju da pc bankrotira. A drugo, zasto bi Evropa placala za nesto sto su cetnici uradili (a i dalje rade)?!
Kljuc pc nije ni kod Dodika (citaj Beograda) ni kod bosanskih politicara. PC jedino EU moze ukinuti, a ukinuce ih onda kada shvate da im se ne isplati odrzavati jednu zlocinacku tvorevinu. E sad je do nas da izvrsimo pritisak na EU. Ako bi koga trebali tuziti to je EU zbog financiranja pc-a, tj. Dodika.
Nedostatak katarze i suocavanja vecine Srba (sa obje strane Drine) sa genocidom pocinjenim u njihovo ime je sigurno bitnije od misljenja medjunarodne zajednice.
http://alispahic.net/dejtonske-straze-d ... draze.html
- Dozer
#110 Re: "Sami sebe poubijali u Tuzli i granatirali na Markalama"
Da li EU i USa ne biraju politicare u BiH? Pa i Dodika. Da li je to bas tako...? Ja se ne bih kladio u to.