Kod tog odvijačs nema regulacije snage, uvijek radi na 215 Nm. To znači da ako radiš sa mekanim drvetom i sličnim materijalima dešavaće ti se da nećeš moći prekinuti šarafanje na vrijeme, šarafi će ti probijati preduboko. Naaprosto je prejak. Taj odvijač je više za mašinski rad, automehaničarsku radionicu, skidanje i stavljanje guma itd. I prihvat ključeva od 1/2" to govori, iako ima adapter za 1/4" bitove. Naprosto, prejak je za rad sa drvetom.
Ako ti to ne smeta, kupi ga, kažu da je dobar, nisam ga koristio. Ja sam razmišljao da ga kupim i na kraju sam kupio onaj od 180 Nm, ista im je bila cijena, a i on je jak. Čini mi se da za drvo i to tvrdo sa dugačkim i debelim šarafima ne treba više od oko 90 Nm. Maksimalno 140. Sve više od oko 110 kako mi se čini nije za drvo nego za mašinsku i automehaničarsku radionicu.
Baterija je onako, služiće svrsi. Punjač takođe, ako ne puniš često i imaš vremena, dobar je ali spor. Imam isti punjač ali 2 baterije od 5 mAh. A ta od 2,5 mAh mi je kao rezerva. Treba im da se napune... Punjač i baterija su ono basic, radi to sve kako treba ali ima i brži punjač. Meni je taj dovoljan za sada.
I popusti kao što vidiš nisu nešto posebno, 20-30 KM za mašine. Ali za punjač i baterije, za njih su dobri popusti. Ako imaš namjeru ići u Einhellov akumulatorski sistem mogao bi sada iskoristiti, baterije su inače skupe, pa i baterije jeftinijih proizvođača kao što je Einhell nisu jeftine. Bolje dati 10 KM za bateriju od 2,6 Ah, nego 70 kolika joj je redovna cijena.
Naravno, nije im palo na pamet ponuditi 5 Ah baterije koje koštaju redovno oko 140 KM za nekih 30, nego ove sa dna kace
Samo da znaš, kada uđeš u jedan aku sistem, maltene si "oženjen" sa njim. Preskupo je imati jednu ili dvije mašine Einhell pa punjač i baterije za njhi, pa dvije mašine Bosch pa punjač i baterije za njih itd. Zato ako se odlučiš da uđeš u Einhell aku sistem, promisli koje bi ti mašine u budućnosti trebale. Ako ti, na primjer, zatreba za godinu ubodna pila i skontaš da je Einhellova loša, onda ti ide kupovina ne samo pile drugog proizvođača nego i punjača i baterija tog novog proizvođača. A kao ilustracija, Bosch aku udarni odvijač/bušilica od 110 NM košta 229 Eura. Baterija od 4 Ah Boschova košta oko 200 Eura. Punjač košta oko 90 Eura, možda i više. Samo da vidiš kako to može biti skupo, baterije su užasno skupe.
Dobro razmisli.