Sam svoj majstor
-
Armin2013
#2527 Re: Sam svoj majstor
Od ovoga nema nista, jedino ako nije neki drugi tip betona, ovdje ce se samo uhvatit kora na gornjem sloju.
Kupljeni beton obavezno pomijesati s vodom, i mijesati sve dok nestanu suhe grudve, dok ne dobijes lijepu smjesu, majtori bi rekli kao puter
-
kuli1961
#2528 Re: Sam svoj majstor
Čudno..pitsm se čemu taj zub..možda su neke mašine tu bile?
Nebitno.
Zapremina se povećala na 0,567, tj cca 0,6m3.
Mislim da se ne isplati uzimati beton u vrećama, jer to ionako nije baš beton, nego finiji ili grublji mslter.
S druge strane, premalo je za gotov beton. Možda uspiješ, ne znam.
Sigurna je opcija kupiti šljunak, cement i uz pomoć dva druga to završiti za oko sat, sat ipo.
Bio sam u sličnoj situaciji, pomoći niotkud, pa sam potpuno sam, zamiješao beton za neki trotoar oko verande u vikendici, dužine cca 3 m sa 1 stepenicom od 16 cm. Trajalo je 4-5 sati, jer sam bio i " mali na mješalici, i tačkaš i majstor". Da je bio makar još jedan par ruku, sve bi bilo gotovo za upola vremena.
Nebitno.
Mislim da se ne isplati uzimati beton u vrećama, jer to ionako nije baš beton, nego finiji ili grublji mslter.
Sigurna je opcija kupiti šljunak, cement i uz pomoć dva druga to završiti za oko sat, sat ipo.
Bio sam u sličnoj situaciji, pomoći niotkud, pa sam potpuno sam, zamiješao beton za neki trotoar oko verande u vikendici, dužine cca 3 m sa 1 stepenicom od 16 cm. Trajalo je 4-5 sati, jer sam bio i " mali na mješalici, i tačkaš i majstor". Da je bio makar još jedan par ruku, sve bi bilo gotovo za upola vremena.
- kurty
#2529 Re: Sam svoj majstor
Ovo 0.6m3 betona
Ili da kupis kubik mjesavine 0-16, 200kg cementa i mjesas
Ili traktor ili mikser da ti dovuku beton, pa kolicima ugradi...
Gotovi beton u vrecama ti je skup za ovu količinu...
Ako je 30kg vreca, treba ti 40tak vreca, tesko ispod 6KM da nadjes po vreci...
Pa prevoz pa mjesac pa pukla kanta, pa nisi fino izmjesao....
-
zdruzdjo
#2530 Re: Sam svoj majstor
Garaza je prije mene izmjenjala par vlasnika/korisnika, pa ne znam.kuli1961 wrote: ↑08/03/2026 22:06 Čudno..pitsm se čemu taj zub..možda su neke mašine tu bile?
Nebitno.
Sto se tice rada i izvedbe, pa vjerovatno ce tako i biti, sam svoj majstor od nule.
od juce gledam i kalkulisem. Bice da se nadje kakvo korito, kanti, dobra lopata, maramicu zavezati na glavu na 4 coska ko u filmu "Kuduz" i udri....
Gledao sam cijene. Krecu se od 6.90 do 7.60 po vreci. Nisam siguran, ali mislim da bi me to izaslo malo previse.kurty wrote: ↑08/03/2026 22:22 Ovo 0.6m3 betona
-
kuli1961
#2531 Re: Sam svoj majstor
cijene u mom "lokalu"- kubik šljunka cca 20 KM+prevoz (odoka-20 KM); cement- 10-12 KM/vreća od 25 kg. Koliko cementa treba za tih 0,6m3 zaista ne znam napamet.zdruzdjo wrote: ↑09/03/2026 12:18Garaza je prije mene izmjenjala par vlasnika/korisnika, pa ne znam.kuli1961 wrote: ↑08/03/2026 22:06 Čudno..pitsm se čemu taj zub..možda su neke mašine tu bile?
Nebitno.
Sto se tice rada i izvedbe, pa vjerovatno ce tako i biti, sam svoj majstor od nule.
od juce gledam i kalkulisem. Bice da se nadje kakvo korito, kanti, dobra lopata, maramicu zavezati na glavu na 4 coska ko u filmu "Kuduz" i udri....
Gledao sam cijene. Krecu se od 6.90 do 7.60 po vreci. Nisam siguran, ali mislim da bi me to izaslo malo previse.kurty wrote: ↑08/03/2026 22:22 Ovo 0.6m3 betona
Držao bih se provjerene, grube "seoske" mjere- 3 lopate šljunka+1 lopata cementa. Počeo bih sa betoniranjem širine- tih 2,8 m i tu bih već na prvim tačkama betona vidio je li beton "gladan", dovoljno "mastan ili premastan" i korigovao bih omjer. U skladu sa procjenom, moguće je odrediti potrebnu količinu cementa.
Recimo da treba 10 vreća (lupam)- to je 100-120 KM + 40 KM šljunka (sa prevozom)=140-160 KM materijala- daleko jeftinije nego gotov beton u vreći.
Naravno, ako bude ispomoći, uračunati neko jelo, eventualno nešto za popiti u pauzi, a nakon rada, svakako.
Alat-tačke, 2 lopate, mistrija, ravnjača+ mješalica- sa njom daleko brže ide. Ako se ne može pozajmiti, rentirati, može se zamiješati u tačkama.
Najveća je prednost što nema potrebe šalovati.
-
Armin2013
#2532 Re: Sam svoj majstor
Ako si ti tek kupio kuću sačekaj prvu kišu možda taj kanal ima svrhu, nema logike da neko pravi sa tim zubom, ili ako ti je pad prema tom zubu onda možeš auto prati, ako ima neki odvod naravno.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#2533 Re: Sam svoj majstor
Trebam ugraditi klupice za prozor.
Granitne.
Eh...prvo pitanje, mogu li ih postaviti na mjesto pa pur pjenom ispod zatvoriti, ali samo pjenom? Hoće li držtati? Ima oko 3-4 cm otvor koji treba popuniti...
Drugo pitanje, 10 cm je širina zida, kolika maksimalno smije biti širina klupice odnosno koliko smije preči mimo zida?
Treče pitanje, 2 metra treba klupica. Ako je režem uzduž, hoće li puknuti? 18mm je debljina.
Granitne.
Eh...prvo pitanje, mogu li ih postaviti na mjesto pa pur pjenom ispod zatvoriti, ali samo pjenom? Hoće li držtati? Ima oko 3-4 cm otvor koji treba popuniti...
Drugo pitanje, 10 cm je širina zida, kolika maksimalno smije biti širina klupice odnosno koliko smije preči mimo zida?
Treče pitanje, 2 metra treba klupica. Ako je režem uzduž, hoće li puknuti? 18mm je debljina.
- Danguba
#2534 Re: Sam svoj majstor
Hajmo redom:anex wrote: ↑09/03/2026 17:47 Trebam ugraditi klupice za prozor.
Granitne.
1. Jesu li unutrasnje ili vanjske klupice?
Ako je vanjska ja ti ne preporucujem kamen. Nakuplja se prasina i kada padne kisa to rastopi i slijeva se lijevo i desno i prlja fasadu.
Obrati paznju na kucama koje ih imaju.
Ako su unutrasnje, nikakav problem. Fisiras ih kajlama i normalno popunis pur pjenom a onda prilikom obrade zidova to se zatvori.
2. Nema veze sirina zida ti prepustas 3-5(max) cm preko vec zavrsno obradjenog zida.
3. Nikakav problem da je rezes po duzini samo joj je potrebno ravna i cvsta podloga.
- anex
- Nindža revizor
- Grijem se na: čumur
- Vozim: Scott i Kuga
- Horoskop: imam
#2535 Re: Sam svoj majstor
Unutrašnje su.Danguba wrote: ↑09/03/2026 19:59Hajmo redom:anex wrote: ↑09/03/2026 17:47 Trebam ugraditi klupice za prozor.
Granitne.
1. Jesu li unutrasnje ili vanjske klupice?
Ako je vanjska ja ti ne preporucujem kamen. Nakuplja se prasina i kada padne kisa to rastopi i slijeva se lijevo i desno i prlja fasadu.
Obrati paznju na kucama koje ih imaju.
Ako su unutrasnje, nikakav problem. Fisiras ih kajlama i normalno popunis pur pjenom a onda prilikom obrade zidova to se zatvori.
2. Nema veze sirina zida ti prepustas 3-5(max) cm preko vec zavrsno obradjenog zida.
3. Nikakav problem da je rezes po duzini samo joj je potrebno ravna i cvsta podloga.
Hvala.
- Danguba
#2536 Re: Sam svoj majstor
Ja sam unutrasnje radio od obicne oblovane daske i samo u mahagoni bajc.
Drvo je toplije, puno jeftinije i lakse za obradu ali o okusima se ne raspravlja.
p.s. mogao bi ti prepustiti i malo vise ako nemas radijator koji ce doci ispod prozora a i zavjese koje ce biti.
razumijem da bi stavio neki ukras na tu klupicu ali tako je kako je.
Last edited by Danguba on 09/03/2026 22:29, edited 1 time in total.
-
zdruzdjo
#2537 Re: Sam svoj majstor
Kompletna garaza je nageta nekako nazad. i na zadjem kraju u desnom cosku ima neki odvod mali. ne mislim ga zablokirati. svakako bih ga izvukao kroz beton taj koji bih zalio.
mada garaza nije bas tolika da bi se moglo setati oko auta i prati ga.
Ne bih ja to mozda nista ni dirao, ali bas tu planiram da uparkiram motor pored auta, a zimu da tu prezimi. taman ima toliko mjesta da fino stane. ali ako utjerivam motor u rikverc, moze biti malo gutavo ako "sjecne" na taj stepenik kad ga uvlacim nazad pored auta.
probao sam i nije bas glatko kao sto bi bilo da je sve u jednoj ravni.
- dzeko1
-
Armin2013
#2539 Re: Sam svoj majstor
A da staviš neke rešetke tu? Kao što imaju na kanalicama, to bi bila jeftinija vrijantazdruzdjo wrote: ↑09/03/2026 22:29Kompletna garaza je nageta nekako nazad. i na zadjem kraju u desnom cosku ima neki odvod mali. ne mislim ga zablokirati. svakako bih ga izvukao kroz beton taj koji bih zalio.
mada garaza nije bas tolika da bi se moglo setati oko auta i prati ga.
Ne bih ja to mozda nista ni dirao, ali bas tu planiram da uparkiram motor pored auta, a zimu da tu prezimi. taman ima toliko mjesta da fino stane. ali ako utjerivam motor u rikverc, moze biti malo gutavo ako "sjecne" na taj stepenik kad ga uvlacim nazad pored auta.
probao sam i nije bas glatko kao sto bi bilo da je sve u jednoj ravni.
-
kuli1961
#2540 Re: Sam svoj majstor
H(o)egert je alat korektne kvalitete.dzeko1 wrote: ↑10/03/2026 01:33 Mišljenje za ovaj set alata?
https://www.masineialati.ba/shop/rucni- ... 8-ht1r444/
Dobro odvaži da li ti je neophodan baš taj set, jer 340 KM nije malo, osim ako ne planiraš svakodnevno, puno raditi sa njegovim brojnim dijelovima.
Pazi da te "zavedu" ovi mnogobrojni bitovi, cjevasti nastavci, 3 rajšne..lijepo izgledaju, no da li ih se koristi toliko da postoji računica kupovine seta?
Ovo govorim iz vlastitog iskustva- unazad 35+godina, uglavnom koristim ključeve 8,10,12,13,17 i 19,, vrlo rijetko 22,24, a ostale dimenzije još rjeđe.
Praksa odavno pokazuje da su bitovi u ovakvim setovima uglavnom slabe kvalitete, i da onaj ko češće koristi Phillips, T, PH, PZ bitove - kupuje ih odvojeno i to renomiranih proizvodjača- Wiha, Wera..
-
zdruzdjo
#2541 Re: Sam svoj majstor
Ako ti treba set alata koji ces koristiti u hobi varijanti za zavrnuti koji saraf tu i tamo, mislim da je ovo "overkill".dzeko1 wrote: ↑10/03/2026 01:33 Mišljenje za ovaj set alata?
https://www.masineialati.ba/shop/rucni- ... 8-ht1r444/
Ovdje ima dosta "gedora" nastavaka koji jednom kucnom hobi korisniku nece nikad zatrebati. Isto tako i bitova. A platiti ces ih.
Mislim da je bolje da saberes svoje potrebe za iste i po tome trazis setove alata.
Ako si profesionalac i alatom zaradjujes pare(auto mehanika ili sl.), onda da. Kupi.
- dzeko1
#2542 Re: Sam svoj majstor
Kućna varijanta, najviše mi zatrebaju gedore sa rajšnom i produžecima. Nekad mi treba 2x u mjesecu, nekad jednom u pola godine. Dovoljan bi mi bio samo set sa gedorama, da uključi i onih 4-5 dužih i to je ono što mi treba, ostalo imam, nego sam slabo viđao takve setove da izgledaju ok. Imao sam nekih fuš sa kojim ne možeš odvrnuti ništa, odmah se "potroši". Npr. servis jednom godišnje radim na autu, uz neke još manje zahvate. Za skidanje šarafa sa točkova sam kupio samo jednu gedoru 17-ku koja je koštala 20km i teleskopski ključ, i miran sam u tom domenu.
-
zdruzdjo
#2543 Re: Sam svoj majstor
E pa onda ti je ovo bas overkill.dzeko1 wrote: ↑11/03/2026 20:37 Kućna varijanta, najviše mi zatrebaju gedore sa rajšnom i produžecima. Nekad mi treba 2x u mjesecu, nekad jednom u pola godine. Dovoljan bi mi bio samo set sa gedorama, da uključi i onih 4-5 dužih i to je ono što mi treba, ostalo imam, nego sam slabo viđao takve setove da izgledaju ok. Imao sam nekih fuš sa kojim ne možeš odvrnuti ništa, odmah se "potroši". Npr. servis jednom godišnje radim na autu, uz neke još manje zahvate. Za skidanje šarafa sa točkova sam kupio samo jednu gedoru 17-ku koja je koštala 20km i teleskopski ključ, i miran sam u tom domenu.
Meni su prije nekih godinu dana obili auto i odnjeli ozbiljan set alata. Cini mi se da bih lakse podnjeo da su mi sve gume poskidali.
i sve sam od tada nesto "krpario". Prije nove godine morao sam da radim na motociklu nekih popravaka dosta.
Hajde reko da se ne bacam previse para, kupicu nesto neka posluzi za jednu upotrebu. Pa makar odmah poslije sve bacio.
Kupim na temu set dugackih kljuceva za gedoru(slika dole). Oni kazu da je namjena za "udarni alat", ali nisam davao puno povjerenja u to, niti probavao.
Kupim dvije rajsne Parkside. 1/2 i 3/8 inch prihvat.
kupim nekoliko adaptera za kombinovanje raznih velicina prihvata kljuceva na rajsni
I jednu kliznu T rajsnu sa dugom polugom.
Znaci komotno mogu reci da sam fakat super prosao i prezadovoljan.
Ovi kljucevi su odvrtali ozbiljno stegnute sarafe na motoru sa polugom od nekih pola metra bez najmanjeg problema ili nekog ostecenja na sebi. Onako kad covjek vidi,rekao bi ozbiljno smece,ali super rade posao. Bas cu kad budem mjenjao gume ponjeti kod vulkanizera da probam na onaj udarni pistolj. Eto samo da probam moze li. to mi je neki ultimativni test.
Ove parkside rajsne su super i rade odlican posao. Nisu klimave niti su lohotne.
Vidim da na auto pijaci i oglasima ima da se kupe veliki parkside setovi svega do nekih 200 maraka. mislim da su za neku kucnu varijantu i povremene ozbiljnije popravke odlicni. Ukoliko ides negdje u hrvatsku ili srbiju, mozes jos bolje proci u Lidl-u kod njih za parkside alate.
Imas u OBI-ju LUX setove onih finijh gedorica do 13-ke sa ruckama, imbusima, i sl. Ja ih koristim godinama. Odvrtali su svasta. Montirane u busilice, baterijske odvijace...sve su izdurali bez ikakvih problema.
Pa eto.....

- liyf
#2544 Re: Sam svoj majstor
Treba mi servis za staaaaare aku bušilice, DeWalt iz 2009. Također i za baterije i punjač iste bušilice, po mogućnosti KS ili nešto bliže
- banjaluka078
- Moderator
#2545 Re: Sam svoj majstor
Vrijeme da se krenem baviti „uradi sam“ popravkama oko kuće. Manje zbog budžeta, više zbog pronalaženja hobija i satisfakcije da je i to mojih ruku djelo.
DakleM, situacija je kao na slici na 4 (2+2) prozora, lak se ogulio i osušio, samo na ovim donjim dijelovima, iznad je uredno stanje.
Šta mi je činiti, čime i kako? Šta mi je potrebno od opreme/alata, kakva boja se preporučuje, treba li neka podloga? Može li se to šmirglati (?) i farbati tu gdje je ili moram skidati i polagati vodoravno? Može li se raditi parcijalno, samo ovaj dio, ili moram cijeli prozor?
Bukvalno ništa ne znam, ali kad naučim, prelazim i na trpezarijske stolice, tako da, evo vam super prilike da učinite dobro djelo dijeljenjem znanja.

@kuli1961 , je li mi Centrum prava adresa za kupovinu sve potrebnog za ovu avanturu?
DakleM, situacija je kao na slici na 4 (2+2) prozora, lak se ogulio i osušio, samo na ovim donjim dijelovima, iznad je uredno stanje.
Šta mi je činiti, čime i kako? Šta mi je potrebno od opreme/alata, kakva boja se preporučuje, treba li neka podloga? Može li se to šmirglati (?) i farbati tu gdje je ili moram skidati i polagati vodoravno? Može li se raditi parcijalno, samo ovaj dio, ili moram cijeli prozor?
Bukvalno ništa ne znam, ali kad naučim, prelazim i na trpezarijske stolice, tako da, evo vam super prilike da učinite dobro djelo dijeljenjem znanja.

@kuli1961 , je li mi Centrum prava adresa za kupovinu sve potrebnog za ovu avanturu?
-
kuli1961
#2546 Re: Sam svoj majstor
Pokušavam da prepoznam čime je lakiran/ofarban/premazan konkretni prozor, jer mi se to čini jako bitnim. Od toga zavisi "kako i šta".
Pretpostaviću, jer drugačije ne mogu, da je toniran nekom lazurom i da je završni premaz bezbojni lak u barem dva sloja.
AKO JE TAKO:
Stradali su donji dijelovi (slika), vertikale počinju stardavati. pa mislim da je nemoguća misija da se obnove samo ti donji stradali dijelovi, već da je potrebno cijeli ram prozora (krilo) uraditi, a radi ujednačavanja boje.
Ipak, probaj prvo samo na donjoj strani krila, ovako:
Kupi šmirgl papir gradacije 100 i 120- u Centrumu ili Zoki Komercu (ima ga i u brojnim prodavnicama boja i lakova) ga možeš kupiti na pravougaone listove cca 20 x 30 cm (ne znam tačne dimenzije). Isjeci na pola (u približni kvadrat), njime obuhvati daščicu da dobiješ tzv. paknu- mnogo lakše se njome šmirgla, nego direktno šmirgl papir, u ruci. Naravno, možeš kupiti i el. alatku, šlajfericu "maus". nešto ovako:
https://olx.ba/pretraga?q=%C5%A1lajferica%20maus - tj. novo:
https://www.ekupi.ba/bs/alati-i-masine/ ... K000232197-nije bitan proizvodjač, već izgled i funkcija. Potraži u Centrumu i svakoj drugoj prodavnci alata- Zoki Komerc, Metalex, FIS,,,ili online- ekupi.ba; zeka.ba, pennyshop.ba, pretražuj kao "maus šlajferica".
Dakle, prebrusi što bolje možeš. Neohodna je podloga, svakako. Za nju bih koristio (naglašavam- ako je stolarija radjena lazurom pa lakirana bezbojnim lakom) lazuru u što približnijoj boji-moguće je da se kod tebe radi o dezenu kesten ili možda još malo svjetlije- bor. U Centrumu imaš Chromos-ovu liniju lazura i to- osnovnu lazuru i lazuru sa lakom. Na otprašeno/očišćeno drvo prvo nanesi osnovnu lazuru u jednom sloju, četkom širine 40 mm (ne treba šire), dugačkim pokretima, bez prekida. Pusti 24 sata da upije i da se potpuno osuši. Ako misliš da si pogodila ton, tada sasvim lagano, istrošenim šmirglom, i samo ovlaš i to RUKOM prebrusi premazanu površinu. Ako nemaš stari šmirgl, koristi list šmirgla gradacije 150 ili 180. To "ovlaš" brušenje služi samo da poravna dlačice drveta koje se podignu/jave kada se nanosi lazura, dakle, svrha je da ugladi drvenu površinu. Sada se može preći na lak lazuru. I lazuru i lak lazuru kupi u pakovanju od 1 kg/750 ml ("konzerva od kile"), ne treba više. Lak lazuru u konzervi promiješaj nekom klipom/tankom letvicom, nemoj mućkati. Svrha miješanja je da se lak, uljano vezivo i pigment lijepo sjedine, a mućkanje dovodi do stvaranja mjehurića vazduha, što nije dobro. I lak lazuru nanesi dugačkim pokretima, bez prekida. Ako nisi do sada radila lazurama, četku ne potapaj u konzervu, već samo vrh četke namoči lazurom/lak lazurom, i prije nego počeš bojiti, četku još malo "očisti" na rubu konzerve. Brzo ćeš skontati koja količina lazure je odgovarajuća. Ovo govorim iz razloga što treba paziti da nema "curaka", naročito kod lak lazure.
Vodi računa da će lak lazura dati još malo tamniju nijansu od osnovne lazure, za otprilike 1/3 do 1/2 tamnije. Zato, kod prmaza osnovnom lazurom, ocijeni da li je dovoljan 1 sloj ili je približnije 2 sloja. Ako stavljaš 1 sloj osnovne lazure, tada bi najvjerovatnije bilo potrebno premazati sa 2 sloja lak lazure.
Čim završiš sa radom, dobro operi četku, ispiraj u teglici sve dok se dezen lazure prestane javljati. Potom, četku malo protrljaj o neku dasku (pokreti kao da bojiš). Kada mi treba, četke kupujem u Zoki Komerc, program crno sive ručke- nisu skupe i odgovarajuće gustoće. Ja sve više koristim benzin, manje nitro razredjivač.
Preporučujem proizvodjaće Chromos i Irkom. Korektan izbor dezena imaš u Zoki Komerc-u- onaj bau centar- sa ledja glavnog objekta. Ocijeni koji ton kojeg proizvodjača je napribližniji tonu tvoje stlarije. Takodje, vidi u prodavnici "Bojela" šta imaju- a imaju Irkom- nalazi se u Kozarskoj ulici- 20 m s lijeve strane nakon "GLAS"- ovog semafora (semafor kod Zelenog mosta). Takodje, i proizvodjači Zorka, Duga imaju svoje linije lazura, korektno je
SUŠTINA JE: OBAVEZNO LAZURA KAO PODLOGA, A KAO ZAVRŠNI SLOJ-LAK LAZURA.
Nikako ne preporučujem nitro bezbojni lak, a još manje lak za čamce!
Ako je pak stolarija bojena nekom uljanom bojom, skidanje starog oštećenog laka će ići nešto sporije. I tada je potrebno staviti podlogu. Ona se obično radi tako što se u odgovarajuću boju doda nešto razredjivača, da boja postane rjeđa, izmiješa i nanese na stolariju. Nakon sušenja (barem 24 sata) ide sloj nerazrijeđene boje/laka.
Namjerno ne pišem "sandolin", jer je to naš iskvareni pojam za lazuru, mahom onu koja ne sadrži lak (osnovna lazura). Porijeklo te riječi je u nazivu proizvodjača Sadolin....
.............
Ako se radi o tome da je stolarija bojena osnovnom lazurom radi toniranja pa potom bezbojnim lakom, može se i tako postupiti-osnovnom lazurom obojiti i dobiti odgovarajući ton/dezen. Za premaz bezbojnim lakom, ne koristi ova 2 gore pomenuta bezbojna laka (!), već otidji u "Kograd" tu drže program talijanskog proizvodjača "Sayerlacke" (ili tako nekako). Objasni da ti treba bezbojni završni lak za vanjsku stolariju, vjerujem da će ti preporučiti adekvatan lak. Nalaze se : ideš ravno preko Venecija mosta, prolazis oba kružna toka, nailaziš na raskrsnicu na kojoj je sada samo semafor treptač, ulaziš u ulicu Cersku (kao da ćeš gore za Starčevicu; čim si ušla u Cersku, nekih 10-tak m s lijeve strane je slijepi ogranak Cerske, zadnja kuća sa desne strane. Ili.u Google maps kucaj "Kograd ", lako ćeš naći.
Javi ako ti još ta treba....
Pretpostaviću, jer drugačije ne mogu, da je toniran nekom lazurom i da je završni premaz bezbojni lak u barem dva sloja.
AKO JE TAKO:
Stradali su donji dijelovi (slika), vertikale počinju stardavati. pa mislim da je nemoguća misija da se obnove samo ti donji stradali dijelovi, već da je potrebno cijeli ram prozora (krilo) uraditi, a radi ujednačavanja boje.
Ipak, probaj prvo samo na donjoj strani krila, ovako:
Kupi šmirgl papir gradacije 100 i 120- u Centrumu ili Zoki Komercu (ima ga i u brojnim prodavnicama boja i lakova) ga možeš kupiti na pravougaone listove cca 20 x 30 cm (ne znam tačne dimenzije). Isjeci na pola (u približni kvadrat), njime obuhvati daščicu da dobiješ tzv. paknu- mnogo lakše se njome šmirgla, nego direktno šmirgl papir, u ruci. Naravno, možeš kupiti i el. alatku, šlajfericu "maus". nešto ovako:
https://olx.ba/pretraga?q=%C5%A1lajferica%20maus - tj. novo:
https://www.ekupi.ba/bs/alati-i-masine/ ... K000232197-nije bitan proizvodjač, već izgled i funkcija. Potraži u Centrumu i svakoj drugoj prodavnci alata- Zoki Komerc, Metalex, FIS,,,ili online- ekupi.ba; zeka.ba, pennyshop.ba, pretražuj kao "maus šlajferica".
Dakle, prebrusi što bolje možeš. Neohodna je podloga, svakako. Za nju bih koristio (naglašavam- ako je stolarija radjena lazurom pa lakirana bezbojnim lakom) lazuru u što približnijoj boji-moguće je da se kod tebe radi o dezenu kesten ili možda još malo svjetlije- bor. U Centrumu imaš Chromos-ovu liniju lazura i to- osnovnu lazuru i lazuru sa lakom. Na otprašeno/očišćeno drvo prvo nanesi osnovnu lazuru u jednom sloju, četkom širine 40 mm (ne treba šire), dugačkim pokretima, bez prekida. Pusti 24 sata da upije i da se potpuno osuši. Ako misliš da si pogodila ton, tada sasvim lagano, istrošenim šmirglom, i samo ovlaš i to RUKOM prebrusi premazanu površinu. Ako nemaš stari šmirgl, koristi list šmirgla gradacije 150 ili 180. To "ovlaš" brušenje služi samo da poravna dlačice drveta koje se podignu/jave kada se nanosi lazura, dakle, svrha je da ugladi drvenu površinu. Sada se može preći na lak lazuru. I lazuru i lak lazuru kupi u pakovanju od 1 kg/750 ml ("konzerva od kile"), ne treba više. Lak lazuru u konzervi promiješaj nekom klipom/tankom letvicom, nemoj mućkati. Svrha miješanja je da se lak, uljano vezivo i pigment lijepo sjedine, a mućkanje dovodi do stvaranja mjehurića vazduha, što nije dobro. I lak lazuru nanesi dugačkim pokretima, bez prekida. Ako nisi do sada radila lazurama, četku ne potapaj u konzervu, već samo vrh četke namoči lazurom/lak lazurom, i prije nego počeš bojiti, četku još malo "očisti" na rubu konzerve. Brzo ćeš skontati koja količina lazure je odgovarajuća. Ovo govorim iz razloga što treba paziti da nema "curaka", naročito kod lak lazure.
Vodi računa da će lak lazura dati još malo tamniju nijansu od osnovne lazure, za otprilike 1/3 do 1/2 tamnije. Zato, kod prmaza osnovnom lazurom, ocijeni da li je dovoljan 1 sloj ili je približnije 2 sloja. Ako stavljaš 1 sloj osnovne lazure, tada bi najvjerovatnije bilo potrebno premazati sa 2 sloja lak lazure.
Čim završiš sa radom, dobro operi četku, ispiraj u teglici sve dok se dezen lazure prestane javljati. Potom, četku malo protrljaj o neku dasku (pokreti kao da bojiš). Kada mi treba, četke kupujem u Zoki Komerc, program crno sive ručke- nisu skupe i odgovarajuće gustoće. Ja sve više koristim benzin, manje nitro razredjivač.
Preporučujem proizvodjaće Chromos i Irkom. Korektan izbor dezena imaš u Zoki Komerc-u- onaj bau centar- sa ledja glavnog objekta. Ocijeni koji ton kojeg proizvodjača je napribližniji tonu tvoje stlarije. Takodje, vidi u prodavnici "Bojela" šta imaju- a imaju Irkom- nalazi se u Kozarskoj ulici- 20 m s lijeve strane nakon "GLAS"- ovog semafora (semafor kod Zelenog mosta). Takodje, i proizvodjači Zorka, Duga imaju svoje linije lazura, korektno je
SUŠTINA JE: OBAVEZNO LAZURA KAO PODLOGA, A KAO ZAVRŠNI SLOJ-LAK LAZURA.
Nikako ne preporučujem nitro bezbojni lak, a još manje lak za čamce!
Ako je pak stolarija bojena nekom uljanom bojom, skidanje starog oštećenog laka će ići nešto sporije. I tada je potrebno staviti podlogu. Ona se obično radi tako što se u odgovarajuću boju doda nešto razredjivača, da boja postane rjeđa, izmiješa i nanese na stolariju. Nakon sušenja (barem 24 sata) ide sloj nerazrijeđene boje/laka.
Namjerno ne pišem "sandolin", jer je to naš iskvareni pojam za lazuru, mahom onu koja ne sadrži lak (osnovna lazura). Porijeklo te riječi je u nazivu proizvodjača Sadolin....
.............
Ako se radi o tome da je stolarija bojena osnovnom lazurom radi toniranja pa potom bezbojnim lakom, može se i tako postupiti-osnovnom lazurom obojiti i dobiti odgovarajući ton/dezen. Za premaz bezbojnim lakom, ne koristi ova 2 gore pomenuta bezbojna laka (!), već otidji u "Kograd" tu drže program talijanskog proizvodjača "Sayerlacke" (ili tako nekako). Objasni da ti treba bezbojni završni lak za vanjsku stolariju, vjerujem da će ti preporučiti adekvatan lak. Nalaze se : ideš ravno preko Venecija mosta, prolazis oba kružna toka, nailaziš na raskrsnicu na kojoj je sada samo semafor treptač, ulaziš u ulicu Cersku (kao da ćeš gore za Starčevicu; čim si ušla u Cersku, nekih 10-tak m s lijeve strane je slijepi ogranak Cerske, zadnja kuća sa desne strane. Ili.u Google maps kucaj "Kograd ", lako ćeš naći.
Javi ako ti još ta treba....
- banjaluka078
- Moderator
#2547 Re: Sam svoj majstor
@kuli1961 , tastatura ti se pozlatila! 
Hvala puno za ovako detaljno uputstvo.
-
kuli1961
#2548 Re: Sam svoj majstor
ništa...ako još šta treba, javi sebanjaluka078 wrote: ↑28/04/2026 11:44 @kuli1961 , tastatura ti se pozlatila!
- Haris.ba
#2549 Re: Sam svoj majstor
Kod mene bio isti slucaj. Dobro islajfo (zastiti prozore najlonom i oblijepio do ivice sa drvetom krep trakom).banjaluka078 wrote: ↑28/04/2026 11:44 @kuli1961 , tastatura ti se pozlatila!
I premazao dobro lanenim uljem, da drvo dobro upije (to ulje drvo upija) - imas upustvo na internetu kako.
Onda mozes lak preko da utrefis boju.
Vjerovatno ce te onda prozori nadzivjeti.
- banjaluka078
- Moderator