Sam sa djetetom preko granice
- Sarayman
#1 Sam sa djetetom preko granice
Idem na more sa jednim djetetom od 8 god. pa se pitam treba li punomoc od supruznika za prelaz preko granice. Jedni kazu treba, drugi ne treba. Malom je tek izvadjen biometrijski pasos i idemo samo nas dva. Molim misljenja onih koji imaju neko iskustvo sa ovim, i ako fakat treba gdje se dobija ta punomoc i na koji nacin (detaljno)? Hvala
-
ronhill
#2 Re: Sam sa djetetom preko granice
90% sam siguran da ne treba, raspitaj se gdje si izvadio pasos
- and
#3 Re: Sam sa djetetom preko granice
popuniš i ovjeriš izjavu u opštini.90% da ti neće tražiti,ali po zakonu treba
- Sarayman
#4 Re: Sam sa djetetom preko granice
Sumnjam da su oni nadlezni, a kao drugo ja se tamo ne vracam ni za zivu glavu. Suprugi je trebalo 4 sata cekanja sa djetetom kod predaje zahtjeva, a meni 4 puta da odem za podizanje pasosa. Milion ljudi, a vruce da izgoris..ronhill wrote:90% sam siguran da ne treba, raspitaj se gdje si izvadio pasos
Da li neko zna kome tacno da se obratim za informaciju? Mozda da potrazim broj granicne sluzbe?
- kurty
#5 Re: Sam sa djetetom preko granice
Pokusaj na par mejsta... Mislim raspitaj se na par mjesta, na svim mjestima na kojim mislis da su iole nadlezna.Sarayman wrote:Sumnjam da su oni nadlezni, a kao drugo ja se tamo ne vracam ni za zivu glavu. Suprugi je trebalo 4 sata cekanja sa djetetom kod predaje zahtjeva, a meni 4 puta da odem za podizanje pasosa. Milion ljudi, a vruce da izgoris..ronhill wrote:90% sam siguran da ne treba, raspitaj se gdje si izvadio pasos
Da li neko zna kome tacno da se obratim za informaciju? Mozda da potrazim broj granicne sluzbe?
I pokusaj ako mozes dobiti bilo sta napismeno kakav god odgvor da bude...
Nije mozda za poredjenja, ali ej granica u pitanju...
Elem, u prosle godine oko augusta, prijatelj registrovao auto, u semptembru je imao neke svatove, i neko mu ukrao zadnju tablicu... Posto je auto teg registrovano, nije bilo smisla, ponovo registrovati, vej je on napravio negdje tablicu, i u policiji je dobio papir, da je tablica falsifikat, ali da je sve po protokolu, i da je auto registrovano... Cak sta vise pisalo je da je tablica ukradena... I komandir policije je rekao da s tom tablicom drug moze preko granice...
Tri puta u januaru isli na Peljesac, sve OK, dva puta u februaru isli na Peljesac, sve OK... U martu, na povratku, na granicnom prelazu, koji je kad se ide s Peljesca drugi po redu (znaci iza Neuma), hrvatski granicar nas vrati na Svitavu...
Kad smo rekli da je komandir rekao da je moguc prelazak granice, on nam kroz smjesak odgovori "OVDJE SAM JA ZAKON"
Tako da ako granicar bude nadrndan... Moze ti stvarati problem
- vjesticanametli
#6 Re: Sam sa djetetom preko granice
izvadi punomoc u opstini i trci u sud po pecat........... ipak mislim da nece praviti problem jer djete ima pasos ali sto neko rece ako onom dole zena sinoc nije dala 
-
Savjetnik Premijera
#7 Re: Sam sa djetetom preko granice
Sigurno ti ne treba punomoć, dijete ima pasos za koji su oba roditelja dala saglasnost.
-
AdnanSA
#8 Re: Sam sa djetetom preko granice
Neka tvoja supruga napravi izjavu da je saglasna i neka svoj potpis ovjeri kod notara i problem riješen.
Ja sam tako napravio kada je moja supruga putovala sa maloljetnim dijetetom za Njemačku i Kanadu. Napisao izjavu na našem i na engleskom i ovjerio kod notara. Niko joj nije pravio probleme. Čini mi se da joj je policajka i DGS-a rekla da nema potrebe za tim nego da je rodni list djeteta bio dovoljan. Doduše ona je putovala u napredne zemlje a ti ideš u Hrvatsku tako da iznenađenja u Doljanima uvijek mogu da se dese.
Ja sam tako napravio kada je moja supruga putovala sa maloljetnim dijetetom za Njemačku i Kanadu. Napisao izjavu na našem i na engleskom i ovjerio kod notara. Niko joj nije pravio probleme. Čini mi se da joj je policajka i DGS-a rekla da nema potrebe za tim nego da je rodni list djeteta bio dovoljan. Doduše ona je putovala u napredne zemlje a ti ideš u Hrvatsku tako da iznenađenja u Doljanima uvijek mogu da se dese.
-
gurabija78
#9 Re: Sam sa djetetom preko granice
Sarayman wrote:Idem na more sa jednim djetetom od 8 god. pa se pitam treba li punomoc od supruznika za prelaz preko granice. Jedni kazu treba, drugi ne treba. Malom je tek izvadjen biometrijski pasos i idemo samo nas dva. Molim misljenja onih koji imaju neko iskustvo sa ovim, i ako fakat treba gdje se dobija ta punomoc i na koji nacin (detaljno)? Hvala
u nasem MUPu ce ti reci da vjerovatno ne treba, ali da ne bi bilo lose imati.... mislim da je bolje napraviti takvu vrstu punomoci, nego riskirati da naidjes na mrzovoljnog granicara.... ako putujete negdje u komsiluk, vjerovatno je dovoljno imati takvu punomoc na nasem jeziku.... dakle pisanje punomoci i odlazak u opstinu, jedini napor... doduse po ovoj vrucini
- Deeney
#10 Re: Sam sa djetetom preko granice
Napisi (vrlo jednostavnu) izjavu da si saglasan da dijete (ime, prezime, ime oca) putuje u inostranstvo s majkom (ime, prezime, ime oca) u periodu (od-do), potpisi i ovjeri kod notara.Sarayman wrote:Idem na more sa jednim djetetom od 8 god. pa se pitam treba li punomoc od supruznika za prelaz preko granice. Jedni kazu treba, drugi ne treba. Malom je tek izvadjen biometrijski pasos i idemo samo nas dva. Molim misljenja onih koji imaju neko iskustvo sa ovim, i ako fakat treba gdje se dobija ta punomoc i na koji nacin (detaljno)? Hvala
Ja to radim vec 2 godine zaredom, cisto da me glava ne zaboli bezze. Nisu mi to dosad trazili, ali neka nje u pasosu. Ne jede mi hljeba!
Ima ova punomoc logike, bez obzira sto mnogi govore kako nema, jer je za izdavanje pasosa djetetu neophodna saglasnost oba roditelja. Tacno. Ali pasos djetetu vadis svake 2, odnosno 5 godina, u ovisnosti od uzrasta. A u medjuvremenu se svasta moze dogoditi. Nisu rijetki slucajevi gdje jedan roditelj "otme" dijete i odvede ga u inostranstvo.
- thousands of voices
#11 Re: Sam sa djetetom preko granice
Meni nije trebala, bez problema presla dvije granice.
-
high_volume
#12 Re: Sam sa djetetom preko granice
Zar ti nije jednostavnije potražiti te informacije ovdje: http://www.granpol.gov.ba/ i ovdje:Sarayman wrote:Idem na more sa jednim djetetom od 8 god. pa se pitam treba li punomoc od supruznika za prelaz preko granice. Jedni kazu treba, drugi ne treba. Malom je tek izvadjen biometrijski pasos i idemo samo nas dva. Molim misljenja onih koji imaju neko iskustvo sa ovim, i ako fakat treba gdje se dobija ta punomoc i na koji nacin (detaljno)? Hvala
http://www.mup.vladars.net/zakoni_lt/bi ... ce_lat.pdf
A ima više i ovdje:
Prilikom ulaska i izlaska iz Republike Hrvatske, granična kontrola maloljetnika obavlja se na isti način kao i granična kontrola punoljetnih osoba, sukladno odredbama Zakona i ovoga Pravilnika.
Prilikom obavljanja granične kontrole nad maloljetnicima koji putuju u pratnji jednog roditelja ili osobe koja mu nije zakonski zastupnik, a postoji sumnja u nezakonito odvođenje maloljetnika, policijski službenik će obaviti detaljne provjere koje se odnose na putovanje maloljetnika.
Nadalje, ako maloljetni stranac putuje u pratnji jednog roditelja ili osobe koja mu nije zakonski zastupnik, provjerava se, osim općih uvjeta za ulazak u Republiku Hrvatsku, da li postoji opasnost od nezakonitog odvođenja maloljetnika, te obavljaju dodatne provjere koje se odnose na putovanje maloljetnika (skrbništvo nad maloljetnikom, informacije u vezi putovanja i dr.)
http://www.mup.hr/main.aspx?id=7808
Dakle - da bi prošao, npr. hrvatsku granicu, policija ti može zatražiti saglasnost supružnika, ili posredstvom DKP zatražiti provjeru kod MUP-a o mogućem nezakonitom odvođenju djeteta.
Da bi spriječio i otklonio svaku moguću prepreku, potrebno ja da supružnik da saglasnost i takvu potvrdu ovjerenog potpisa poneseš...
- Sarayman
#13 Re: Sam sa djetetom preko granice
Jucer je supruga imala namjeru da ode u opcinu i ovjeri saglasnost, ali je prvo nazvala pasosko odjeljenje, a potom i DGS (drzavnu granicnu sluzbu), objasnila situaciju i dobila usmeni odgovor da ne treba njena saglasnost. Vjerujmo im, tako da ipak idemo bez ikakve pismene saglasnosti. Ono, malo na rizik, pa ako sam bas peh onda mogu ocekivati problem.