Hvala ti,pa to sam i uradila,pocela sam da klanjam i ucim sure Ihlas,Nas,Felek..tako sam cula da to treba i osjecam se bolje,i nemam namjeru da idem vise na to salijevanja mada vidim da niko izricito to ne zabranjuje kako mi je i poslao neko odgovor rijaseta da nije zabranjeno ali da treba da se klone toga..beautyfool wrote:BTW ne znam jel ozbiljno ili neozbiljno pitanjeal ako je ozbiljno onda i ozbiljan odgovor slijedi
![]()
Pitanje: Željela bih da mi pojasnite islamski stav u vezi sa tzv. salijevanjem strave, praksom koja je u BiH vrlo raširena?
Odgovor: Salijevanje strave pagansko je vjerovanje i nema utemeljenja u šerijatu. Ne spominje se da je tako nešto postojalo u praksi Allahovog Poslanika, s.a.v.s, niti u praksi prvih generacija muslimana. Kod njih je postojala rukja (odučavanje), koja ima utemeljenje u šerijatu. Prema tome, salijevanje strave i tome slične aktivnosti zabranjene su (haram). Posebno, u tom pogledu, zabrinjava što mnoge žene, kada salijevaju stravu, uče naopako kur‘anske sure što je najveći grijeh koji može i izvesti iz islama. Učenje sura naopako pri salijevanju strave govori da su to džinska i šejtanska posla. Zbog toga, savjetujem našim muslimankama da se klone salijevanja strave. Ukoliko su učile sure naopako, neka odmah prestanu i iskreno se pokaju Allahu, dž.š. Ukoliko svjesno to nastave raditi, neka znaju da tim svojim postupkom izlaze iz islama, a Allah, dž.š, najbolje zna.
Izvor: Novi Horizonti
Odgovorio: Šukrija Ramić
IslamBosna.ba
Juce je bilo to pitanje na radio BIR , Sulejman Bugari je gostovao i neko je postavio bas to pitanje, nazalost nisam slusala kompletan odgovor jer sam nesto raspremalaal znam da je pominjao bas strah, i rekao je da ako se neko prepadne necega da izgovori Allahovo ime i ima nesto kratko se prouci na taj nacin se moze sacuvati od loseg uticaja jer sejtani i dzini vole kad su ljudi isprepadani pa na taj nacin najlakse uticu na insana, al treba uvijek traziti oslonac u Allahu dz.s. i jedino od koga trebamo imati strah je Uzviseni i niko vise... na nekim stranicama na internetu sigurna sam da mozes naci za download ovaj radiski program, idi na temu Sulejman Bugari na ovom forumu i provjeri cini mi se da je neko postavio link za download radio emisija.
Ja licno nemam pojma kako se to radi, niti sam imala priliku da budem u tom okruzenju ali moj licni savjet ti je da budes sto vise pod abdestom i da puno ucis suru El Bekare, ti licno uz Allahovu pomoc mozes najvise doprinijeti da se izmjeni tvoje stanje.
Selam alejkum
Selam