salijevanje strave

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

anyy

#26 Re: salijevanje strave

Post by anyy »

beautyfool wrote:BTW ne znam jel ozbiljno ili neozbiljno pitanje :D al ako je ozbiljno onda i ozbiljan odgovor slijedi ;-)

Pitanje: Željela bih da mi pojasnite islamski stav u vezi sa tzv. salijevanjem strave, praksom koja je u BiH vrlo raširena?

Odgovor: Salijevanje strave pagansko je vjerovanje i nema utemeljenja u šerijatu. Ne spominje se da je tako nešto postojalo u praksi Allahovog Poslanika, s.a.v.s, niti u praksi prvih generacija muslimana. Kod njih je postojala rukja (odučavanje), koja ima utemeljenje u šerijatu. Prema tome, salijevanje strave i tome slične aktivnosti zabranjene su (haram). Posebno, u tom pogledu, zabrinjava što mnoge žene, kada salijevaju stravu, uče naopako kur‘anske sure što je najveći grijeh koji može i izvesti iz islama. Učenje sura naopako pri salijevanju strave govori da su to džinska i šejtanska posla. Zbog toga, savjetujem našim muslimankama da se klone salijevanja strave. Ukoliko su učile sure naopako, neka odmah prestanu i iskreno se pokaju Allahu, dž.š. Ukoliko svjesno to nastave raditi, neka znaju da tim svojim postupkom izlaze iz islama, a Allah, dž.š, najbolje zna.

Izvor: Novi Horizonti

Odgovorio: Šukrija Ramić

IslamBosna.ba

Juce je bilo to pitanje na radio BIR , Sulejman Bugari je gostovao i neko je postavio bas to pitanje, nazalost nisam slusala kompletan odgovor jer sam nesto raspremala :-) al znam da je pominjao bas strah, i rekao je da ako se neko prepadne necega da izgovori Allahovo ime i ima nesto kratko se prouci na taj nacin se moze sacuvati od loseg uticaja jer sejtani i dzini vole kad su ljudi isprepadani pa na taj nacin najlakse uticu na insana, al treba uvijek traziti oslonac u Allahu dz.s. i jedino od koga trebamo imati strah je Uzviseni i niko vise... na nekim stranicama na internetu sigurna sam da mozes naci za download ovaj radiski program, idi na temu Sulejman Bugari na ovom forumu i provjeri cini mi se da je neko postavio link za download radio emisija.

Ja licno nemam pojma kako se to radi, niti sam imala priliku da budem u tom okruzenju ali moj licni savjet ti je da budes sto vise pod abdestom i da puno ucis suru El Bekare, ti licno uz Allahovu pomoc mozes najvise doprinijeti da se izmjeni tvoje stanje.

Selam alejkum
Hvala ti,pa to sam i uradila,pocela sam da klanjam i ucim sure Ihlas,Nas,Felek..tako sam cula da to treba i osjecam se bolje,i nemam namjeru da idem vise na to salijevanja mada vidim da niko izricito to ne zabranjuje kako mi je i poslao neko odgovor rijaseta da nije zabranjeno ali da treba da se klone toga..
Selam
Chisum

#27 Re: salijevanje strave

Post by Chisum »

JThomas wrote:
Chisum wrote:Tema je STRAVA!

A ja sam za to da se saljevanje strave uvede u obdanista.
jer bi suprotno bilo vrijeđanje ljudskih prava :D

Naravno.

Na kraju krajeva, zasto djeci oduzeti pravo da uzivaju u carolijama srednjeg vijeka?
beautyfool

#28 Re: salijevanje strave

Post by beautyfool »

Her Flick wrote:
beautyfool wrote:
Her Flick wrote:kada ti saljevaju stravu
ta zena dok uci ona stavi olovo u pec ili na vatru to olovo se u medjuvremenu zagrije
i kada zavrsi sa ucenjem, uzme to olovo i baci ga u hladnu vodu i naravno to olovo pukne i napuse se
i onda ta zena pogleda to olovo i po velicini olova i "detonaciji" skonta kolik osi se prepala
i onda ti da te vode da popijes preko masica
:shock: :shock: :shock:

sta se cudis licno sam prisustovao
tom cinu
a otud i izraz, kada se neko prepadne, daj mu vode preko masica

mada bi ja lino preporucio jedan ozbiljan razgovor sa samim sobom, pokusao naci utociste u vjeri (ako je osoba vjernik) ili potrazio strucnu pomoc-psihijatar
Cudan mi nacin na koji to rade :shock: ja nisam prisustvovala nikad tom cinu niti sam uopste informisana o tome kako se to radi.
shuriken

#29 Re: salijevanje strave

Post by shuriken »

Chisum wrote:
JThomas wrote:

Naravno.

Na kraju krajeva, zasto djeci oduzeti pravo da uzivaju u carolijama srednjeg vijeka?

e nece moci bez demokracke ankete!
svirac

#30 Re: salijevanje strave

Post by svirac »

Samo prdite u prasinu .... ko to jos nije cuo za saljevanje strave svega ti ???
Kad sam bio mali, nana me vodila komsinici ... teti Aisi da mi salije stravu .... Aisa salila, ja pio malo vode, bio ok, i sta !!!???
Koji k.... se iscudjavate?
svirac

#31 Re: salijevanje strave

Post by svirac »

I kakve veze to ima sa vrticima??!
pustopoljina

#32 Re: salijevanje strave

Post by pustopoljina »

o ljudi ...to topljenje olova ima svuda na svijetu...u at se tamo oko nove godine prodaje kasika i komad olova-oprema za "salijevanje strave"...zabava za djecu (i u bosni,katolici to rade)...
kako to narod ispetlja s vjerom...cudo jedno...
macan prvi

#33 Re: salijevanje strave

Post by macan prvi »

JThomas wrote:

Apsolutno se slazem. :mrgreen:

:lol: :lol: :lol:
zijancer

#34 Re: salijevanje strave

Post by zijancer »

A ja sam za to da se saljevanje strave uvede i u obdanista!
a zašto? prevazišli smo foknera pa nemamo šta više čitati, sir?
Bodkin

#35 Re: salijevanje strave

Post by Bodkin »

svirac wrote:Samo prdite u prasinu .... ko to jos nije cuo za saljevanje strave svega ti ???
Kad sam bio mali, nana me vodila komsinici ... teti Aisi da mi salije stravu .... Aisa salila, ja pio malo vode, bio ok, i sta !!!???
ja nikad ali nikad u zivotu za ovo cuo nisam.da ne kazem da mi je ovo kao prizivanje duhova bez ikakve uvrede...
The Silent Man

#36 Re: salijevanje strave

Post by The Silent Man »

Salijevanje strave je staroslavensko pagansko vjerovanje,koje se najvjerovatnije veze za vrijeme kuge...
Naime vjerovanje je bilo da su zlodusi usli u neku od zivotinja (najcesce glodavaca) pa iz njih u covjeka...
Nakon sto se olovo zagrije,baci u vodu,gledalo se kakav je oblik olovo uzelo,na koju zivotinju podsjeca,da se zakljuci od koje je zivotinje dosao zloduh (tj bolest)...
Razlicite zivotinje su vezale razlicite zloduhe,pa samim tim i razlicite rituale,istjerivanja...

ako sam u krivu,stvarno volio bih cuti pravo objasnjenje...

Kad je ovdasnje stanovnistvo primilo Islam... kao i drugim religijama mnogi paganski obicaji su prilagodjivani,pa tako sad nit smrde nit mirisu...
MUNAFIK

#37 Re: salijevanje strave

Post by MUNAFIK »

The Silent Man wrote:Salijevanje strave je staroslavensko pagansko vjerovanje,koje se najvjerovatnije veze za vrijeme kuge...
Naime vjerovanje je bilo da su zlodusi usli u neku od zivotinja (najcesce glodavaca) pa iz njih u covjeka...
Nakon sto se olovo zagrije,baci u vodu,gledalo se kakav je oblik olovo uzelo,na koju zivotinju podsjeca,da se zakljuci od koje je zivotinje dosao zloduh (tj bolest)...
Razlicite zivotinje su vezale razlicite zloduhe,pa samim tim i razlicite rituale,istjerivanja...

ako sam u krivu,stvarno volio bih cuti pravo objasnjenje...

Kad je ovdasnje stanovnistvo primilo Islam... kao i drugim religijama mnogi paganski obicaji su prilagodjivani,pa tako sad nit smrde nit mirisu...

saljevanje strave zaista jeste rasireno... Mene iznenadjuje kako da neki forumasi nikad za to nisu culi.

Inace vjerujem da saljevanje strave u mnogim slucajevima moze biti puno puno djelotvornije nego odlazak PSIHOLOGU, jednostavno ljudi vjeruju da im to pomogne, malo popricaju sa NEKOM ZENOM koja saljeva to, opuste se, popiju malo vode i izadju uvjereni da ih je sve proslo :-D ...

Sto se tice Islama i ovih i slicnih stvari tu je sve jasno...
zijancer

#38 Re: salijevanje strave

Post by zijancer »

cijeli fol kod te seanse se sastoji u tome da se izazove SHOCK pucanjem olova :cry: a da se pri tome osoba ne prepadne :cry: zamisli ti to,
u cilju postizanja vrhunskih rezultata, Pacijenta :mrgreen: prekriju krpom po glavi da bi ga mogli kvaLLitetno iznenaditi :D :cry: i zastititi, sto her Flick lijepo rece :cry:
sve ostalo je u domenu muldera i skali :P (komi)

a jedno vrijeme je bio zavladao nekakaF cudotvorni lavor :P (parodija na hemodijalizu):mrgreen: koji navodno prociscava krv, potope vam stopala i nakon 15 minuta voda potamni i zamuti se, cak je bilo i crva unutra :mrgreen:
seansa .. :razz: sitnica 20 km
bilo je dosta oZZbiljnih ljudi koji su cekali u redu :|

i kako sada odgovoriti nekoga ko je cvrsto odlucio da rijesi sve zivotne probleme :-) :P
Baltazar_khan

#39 Re: salijevanje strave

Post by Baltazar_khan »

Ja sam cuo da Reis salijeva stravu bošnjačkim močnicima :oops:
smajkan

#40 Re: salijevanje strave

Post by smajkan »

Nije valjda da narod i sad vjeruje u te gluposti. Cuj salijevanje strave...svasta.
zijancer

#41 Re: salijevanje strave

Post by zijancer »

mada, hmm
jednom sam prisustvovala jako ruznom slucaju ponizavanja studenta :sad: od strane profesora, sve troje smo izasli sa ispita unezvjereni :sad: i danima poslije toga je bio onaj gadni cvor u stomaku
a onda je slucajno jedno jutro nesto explodiralo u kuhinji ( tata ostavio upaljac na rerni :| )
oooo :mrgreen: :mrgreen: kako je to dobar osjecaj bio, ne mogu vam opisati
ne ono da te strecne, vec protrnes od tjemena do noktiju na stopalima :cry:
i nakon toga, cvora vise nije bilo

ako Zena-S-Olovom moze proizvesti takvu exploziju :mrgreen: she's my maNNN :razz:
pa se keslajte kol'ko 'oceTTe :P
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#42 Re: salijevanje strave

Post by PipiDugaDevetka »

FAN magazin, No.:29, avgust/kolovoz 1998.g. wrote:
Ako ne čitate horoskop, ne kucate u drvo, ne pljujete kad vam crna mačka predje preko puta, prskočite ove dvije stranice

M A N I F E S T
P R A Z N O V J E R I Z M A

Ma kako to suludo zvučalo, kad ugledate dimnjačara i uhvatite se za dugme, obavili ste svoju jutarnju molitvu

Praznovjerica je pitanje skromnosti. Samo nadmeni, sebični i glupi ljudi nisu praznovjerni. Praznovjerje je najraširenija religija na našoj planeti, jedina koja ne dijeli ljude i ne izaziva ratove.

Pa ipak, rat je vriijeme praznovjerja. Kad nas izdaju prijatelji, kad nas iznevjere vodje, kad na Bog okrene ledja, ostanu uz nas samo praznovjerice. Ne pali treću cigaretu u rovu. Ne hodaj raspertlanih čizama. Ne uzimaj ništa sa mrtvaca. Ne vraćaj se istim putem. Ne pokazuj na sebi. Pomjeri se sa mjesta.

Biti praznovjeran, znači vjerovati u postojanje svemirske pravde, u zakone jače od fizičkih, u procese složenije od hemijskih. Biti praznovjeran, znači moliti se Bogu stotinu puta na dan. Svaki put kad kucnete u drvo, da đavo ne čuje, ili da mu skrenete pažnju sa vaših riječi, vi priznajete da ste samo jedan od bezbroj malih skromnih organizama koji privremeno zauzimaju određeni prostor u svemiru. Kad čitate horoskop, priznajete svoju umiješanost u kajganu od svemirskog jajeta. Tumačimo snove, gledamo u grah, bacamo karte, otvaramo tarot, pružamo dlan cigankama i vračarama, tražimo nadu, sreću, sigurnost. Voli me, ne voli, voli me , ne voli me... Crna mačka prešla vam je preko puta? Vidjeli ste nešto u fildžanu? Pokakio vas je golub? Razbili ste ogledalo? Prevrnuli ste čašu? Sjedite na ćošku? Svaki trenutak dana ispunjen je malim praznovjericama izmedju kojih prolazi vaš život kao ulica izdmedju stubova sa rasvjetom.

Iza nas su hiljade godina istorije, nauke, umjetnosti, putovanja, otkrića, tehničkih dostignuća, a još uvijek nemamo odgovor ni na jednu veliku tajnu. Ko smo, kuda idemo, odakle dolazimo? Šta nas sutra čeka?

Čovječanstvo se dijeli na praznovjerne i punovjerne.
Praznovjerni su vjerovali u vještice, punovjerni su ih spaljivali.
Punovjerni vjeruju da je Bog čovjeka stvorio od majmuna, i ne vjeruju u magiju. Praznovjerni vjeruju u sve- i u Boga, i u nauku, i u magiju. Praznovjerni ne vjeruju da postoji slučajnost. Sve je sa svim u vezi. Svijet oko nas pun je znakova i putokaza, samo ih treba naučiti pročitati.

Božiji zakoni su samo jedno poglavlje u velikoj enciklopediji praznovjerja.
Gdje je to Udruženje saljevateljki strahe? Ja im vjerujem. Vjerujem jer sve se svemiru nekako uredi i ostane u ravnoteži i pravda vs. krivda, i materija vs. antimaterija,...ma sve!
Wind

#43 Re: salijevanje strave

Post by Wind »

ccc....ma meni je najbolje od svega ova veza.....internet - salijevanje strave...... :-)

treba uvesti novi predmet: "Informacione tehnologije u kamenom dobu" :D
dast.stanislav

#44 Re: salijevanje strave

Post by dast.stanislav »

anyy wrote:Negdje sam citala da je saljevanje strave u Islamu zabranjeno,kao da te zene uce Kur an naopako te koriste crvenu krpu kojom vam prekriju lice a da je crvena boja,boja dzina itd.Ja sam nedavno napravila 3 strave i rekla mi je ta zena da moram jos 6 jer imam puno straha,mogu rec da mi je bilo lakse,al kako sam to procitala ne idem vise,da li iko zna je li uredu da se radi strava ili je to stvarno sejtanski posao?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

E svasta u Bozijoj basti...
dast.stanislav

#45 Re: salijevanje strave

Post by dast.stanislav »

babilon wrote:
anyy wrote:Negdje sam citala da je saljevanje strave u Islamu zabranjeno,kao da te zene uce Kur an naopako te koriste crvenu krpu kojom vam prekriju lice a da je crvena boja,boja dzina itd.Ja sam nedavno napravila 3 strave i rekla mi je ta zena da moram jos 6 jer imam puno straha,mogu rec da mi je bilo lakse,al kako sam to procitala ne idem vise,da li iko zna je li uredu da se radi strava ili je to stvarno sejtanski posao?
Mozda je neko vec odgovorio, ne da mi se prevrtati po temi. U Kuranu stoji da je zabranjeno lijecenje topljenim olovom, pogotovo uz spominjanje Allaha dz.s.
A to svi koji saljevaju rade. Uce dok se bave sejtanskim poslom.
Batali pricu, ako imas straha potrazi strucnu pomoc. Zivimo u 21 vjeku, haaaaalooooooooo
Nije sramota otici psihijatru ili ginekologu.
Ova je mislim slucaj za psihijatra, prije nego li bilo kakvog salijevanja strave :lol: :lol:
negativ

#46 Re: salijevanje strave

Post by negativ »

svirac wrote:Samo prdite u prasinu .... ko to jos nije cuo za saljevanje strave svega ti ???
:thumbup:
Jedno mo nije jasno, zasto pokretacu teme seru na glavu, zena ima problem i zar je vazno kako ce ga rijesiti, pa i saljevanjem strave ako treba. Ko se nađe pred problemom koji tzv. savremena medicina nije u stanju rijesiti mora potraziti alternativu, pa jel' to hodza, pop, strava ili bioenergija nebitno, samo da se rijesi... Samo je jedno ovdje evidentno, ovom forumu većina, a pogotovo ovi samozvani tumaci islamskih propisa kao i ovi nazovi ateisti, svojim komentarima sve vise svijeta tjeraju na druge forume. Takav stav i jeste ono sto tjera ljude da se okrecu necem drugom i nekom drugom.
karanana

#47 Re: salijevanje strave

Post by karanana »

dosla je djevojka/zena na forum, postirala svoje pitanje, sto znaci da je trazila misljenje. otkud ti znas da je iscrpila sve ostale alternative? otkud znas da je bila kod doktora?

dobro, ako smo mi svi ateisti, komunjare, nevjernici, haj nam onda ti reci sta islam i sveta knjiga kazu o prakticiranju ovog i slicnih obreda?
ja ovo tumacim kao politeisticki obred, kao trazenje pomoci od ljudi koji navodno imaju moc da urade nesto sto samo bog moze uraditi. a ja cu opet da protumacim islam i ono sto znam i reci cu da su politeisti manje dragi kod boga nego ateisti.
zgembo_sa

#48 Re: salijevanje strave

Post by zgembo_sa »

Paganska glupost. Treba se kloniti ovoga u sirokom luku...
Kupalo

#49 Re: salijevanje strave

Post by Kupalo »

zgembo_sa wrote:Paganska glupost. Treba se kloniti ovoga u sirokom luku...

Slažem se iako za tim paganskim glupostima uglavnom sežu oni koji podržavaju uvođenje vjeronauka u škole i vrtiće,to me iskreno zbunjuje.
svirac

#50 Re: salijevanje strave

Post by svirac »

Kupalo wrote:
zgembo_sa wrote:Paganska glupost. Treba se kloniti ovoga u sirokom luku...

Slažem se iako za tim paganskim glupostima uglavnom sežu oni koji podržavaju uvođenje vjeronauka u škole i vrtiće,to me iskreno zbunjuje.
Glupost kolega .... zestoki sam protivnik uvodjenja vjeronauke u vrtice ... kako ja, tako i moja supruga, te svi nasi prijatelji. A od Arzije i ekipe mi se ...

Promisliti malo prije nego postate nesto o cemu nemate pojma ili ste se onako ovlas dotakli toga. Inace .... zaista je masa glupih komentara, kako na ovoj temi, tako i na drugim. Nekad se pitam da li je ovo neki nas "sarajevanski" mentalitet da pljujemo po ama bas svemu, nema veze da li znao o cemu se radi ili ne.

Cuj ti analize ... "paganske gluposti" .... ! Sjooo hebote .... !?? Vidi .... mozda saljevanje strave nema veze sa zivotom, nema veze ni sa cim .... ali, ako to fercera, ako je to placeebo ili sl. ...... sta fali jeboga ti? Jok .... treba to zaobic' u sirokom luku.

Uostalom .... moj zadnji post na ovoj temi. A vi bujrum dalje u dublju analizu.
Post Reply