SALEP-gdje kupiti?
Moderator: anex
-
ljuspica
#1 SALEP-gdje kupiti?
SALEP-gdje kupiti?
Ovo je napitak koji se koristi na Istoku. Iako sam vise puta bila na Istoku, tek sam jučer po prvi put u zivotu probala salep i to u BiH.
U prahu je i može se spravljati sa vodom, ali meni je mnogo ljepše sa mlijekom. Poslije se pospe cimetom odozgo i djeluje super ukusno. Osim sto je ukusno cula sam da je salep jako zdrav.On ostecenu sluzokožu probavnog trakta oblaze zastitnim slojem koji sprijecava daljnja ostecenja a bome omogućava i ostecenim mjestima da se oporave.Dakle salep ocvrscuje sluzokožu, a pomaže i kod probavnog trakta.
Moje pitanje je: gdje kod nas ima da se kupi salep i kako izgleda njegovo pakovanje?
Samo mi nemojte rec u BADEM butiku u Sarajevu, jer ne mogu zbog salepa dolazit u Sarajevo.
Ovo je napitak koji se koristi na Istoku. Iako sam vise puta bila na Istoku, tek sam jučer po prvi put u zivotu probala salep i to u BiH.
U prahu je i može se spravljati sa vodom, ali meni je mnogo ljepše sa mlijekom. Poslije se pospe cimetom odozgo i djeluje super ukusno. Osim sto je ukusno cula sam da je salep jako zdrav.On ostecenu sluzokožu probavnog trakta oblaze zastitnim slojem koji sprijecava daljnja ostecenja a bome omogućava i ostecenim mjestima da se oporave.Dakle salep ocvrscuje sluzokožu, a pomaže i kod probavnog trakta.
Moje pitanje je: gdje kod nas ima da se kupi salep i kako izgleda njegovo pakovanje?
Samo mi nemojte rec u BADEM butiku u Sarajevu, jer ne mogu zbog salepa dolazit u Sarajevo.
- vazi
#2 Re: SALEP-gdje kupiti?
kako me vrati u djetinjstvooooooooo
kad sam ja bila mala, prije mnogo i mnogo godina
, nasom mahalom je prolazio kosovar i u posljepodnevnim satima, kada su odrasli najcesce spavali ili neposredno pred njihovo budjenje, vikao iz sveg glasa: "vruci somuni" ili "vruci citiri"
Prodavao je divan, mirisan vruc, okrugli hljeb. meDZutim, ubrzo je to bilo zabranjeno i hljeb se vise nije smio prodavati vruc, cak ni u prodavnicama.
A te secerleme su bile najljepse i najbolje bonbone na svijetu, crveno-bijele, same se tope.
U radnji od kosovara na pultu su ivjek stajale dvije velike tegle , jedna s bozom a druga sa limunadom. E tu , u radnji, prodavao se i salep, vruc i ukusan.
posebno je efikasan zimi protiv upale grla
navodno se spravlja od gomolja neke vrste orhideje
izvini, nemam pojma gdje se moze danas kupiti salep, al' toliko me naslov vratio u djetinjstvo da se moradoh puspasiti
kad sam ja bila mala, prije mnogo i mnogo godina
Prodavao je divan, mirisan vruc, okrugli hljeb. meDZutim, ubrzo je to bilo zabranjeno i hljeb se vise nije smio prodavati vruc, cak ni u prodavnicama.
A te secerleme su bile najljepse i najbolje bonbone na svijetu, crveno-bijele, same se tope.
U radnji od kosovara na pultu su ivjek stajale dvije velike tegle , jedna s bozom a druga sa limunadom. E tu , u radnji, prodavao se i salep, vruc i ukusan.
posebno je efikasan zimi protiv upale grla
navodno se spravlja od gomolja neke vrste orhideje
izvini, nemam pojma gdje se moze danas kupiti salep, al' toliko me naslov vratio u djetinjstvo da se moradoh puspasiti
- Tvrtko II Kotromanić
#3 Re: SALEP-gdje kupiti?
Imas u Bademu
znam to nije odgovor koji si trazila, ali ne znam gdje bi drugo osim tu mogao biti
znam to nije odgovor koji si trazila, ali ne znam gdje bi drugo osim tu mogao biti
-
abedi
#4 Re: SALEP-gdje kupiti?
Butik badem.. (imas na carsiji, u BBI u prizemlju stand i pored mcdonaldsa)
Bakkal, na carsiji preko puta sebilja ...
Bakkal, na carsiji preko puta sebilja ...
-
abedi
#5 Re: SALEP-gdje kupiti?
pardon .. ne vidjeh da nisi iz sarajeva .. izvinjavam se 
- PeshtA
#6 Re: SALEP-gdje kupiti?
Ja sam ga prvi puta probao ovdje u kuvajtu ... ekstra napitak ... jos ovdje oni ubace sitko sjeckane pistacije ... fijuuu 
-
belfy
#7 Re: SALEP-gdje kupiti?
u zenici imas salep u slasticarni "Jabuka" u centru. ako, pak, pitas za sastojke gdje ima kupiti to vec ne bih znao.
-
insomnija
#8 Re: SALEP-gdje kupiti?
Salep se pravio od gomolja nekih vrsta orhideja. Njegova prodaja u originalnoj formi je u međuvremenu zabranjena, jer su sve vrste orhideja zaštićene nacionalnim i internacionalnim zakonima o ugroženim vrstama.
Dalje, Wiki kaže da su salepu pripisana čudotvorna dejstva i velika hranjivost, koju on ne posjeduje. Korišten je kao kućno sredstvo protiv proljeva, dok nisu pronađeni bolji lijekovi. Zbog oblika - dva jajasta gomolja jedan pored drugog - vjerovalo se i da muškarcima daje dodatnu "snagu" za začeće (arapski:khus yatus salab = „lisičija muda“).
Salep koji se kod nas prodaje je vjerovatno aromatizirani instant-salep, od manioke ili krompira, koji se u Turskoj koristi i za pravljenje sladoleda i mliječnih proizvoda.
Ne znam gdje se kod nas može kupiti, ali ti želim uzeti iluzije o "ljekovitom dejstvu" na probavni trakt.
Dalje, Wiki kaže da su salepu pripisana čudotvorna dejstva i velika hranjivost, koju on ne posjeduje. Korišten je kao kućno sredstvo protiv proljeva, dok nisu pronađeni bolji lijekovi. Zbog oblika - dva jajasta gomolja jedan pored drugog - vjerovalo se i da muškarcima daje dodatnu "snagu" za začeće (arapski:khus yatus salab = „lisičija muda“).
Salep koji se kod nas prodaje je vjerovatno aromatizirani instant-salep, od manioke ili krompira, koji se u Turskoj koristi i za pravljenje sladoleda i mliječnih proizvoda.
Ne znam gdje se kod nas može kupiti, ali ti želim uzeti iluzije o "ljekovitom dejstvu" na probavni trakt.
-
ljuspica
#9 Re: SALEP-gdje kupiti?
Znaci tu mogu naruciti kao gotov napitak....ajd nacu tu Jabuku pa makar da idem u nju na salepbelfy wrote:u zenici imas salep u slasticarni "Jabuka" u centru. ako, pak, pitas za sastojke gdje ima kupiti to vec ne bih znao.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#10 Re: SALEP-gdje kupiti?
copy/paste sa Foruma http://WWW.POLJOPRIVREDA.BA :
http://www.poljoprivreda.ba/forum/viewt ... ?f=28&t=46
http://www.poljoprivreda.ba/forum/viewt ... ?f=28&t=46
Prema knjizi ''HRANA, ZDRAVLJE,...'', autora Senada Malohodžića i Sanele Stanojčić.Prema ''Bosanskom kuharu'' Alije Lakišića, odnosno receptu Fauste Šahović i bilježenju dr. Muhameda Hadžijahića, ovo ukusno piće pravi se na slijedeći način:
1 kg neprosijanog kukuruznog brašna prelije se sa 10 litara mlake vode. Sutradan se ova tečnost stavi da polako kuha dva sata i cesto se miješa. Nakon 10 sati u ovu smjesu treba umiješati pet dkg kvasca, a tek sutradan procijediti, zasladiti, ohladiti i odmah piti. Dobra je boza za probavu, kao laksativ, a ima dosta B vitamina. Prema bilježenju dr. M. Hadžijahića, dobro je piće od prohinog ili katkad kukuruznog mliva, koje se pomiješa sa vodom, uzavri, pokrije i metne ukraj da se ukisi. Treba dodati malo šećera.
Pravljenje boze, tzv. tatarske, pominje i Bašeskija 1777. godine u Sarajevu.
''To je boza koja se spravlja od projina tijesta, piše Bašeskija.
Ako se skuha nekoliko vrlo velikih proja, pak se drže na toplom mjestu da ukisnu, može se od njih dobiti vrlo prijatno piće koje se u ljeno doba troši, a to je ''buza''.
Tako kisele proje-tijesto-udrobe u kakav veći sud, u koji se nalije vruće čiste vode, te ostavi na toplom mjestu 24 sata da još bolje ukisne. Sada je ''buza'' gotova i može se trošiti. U takav sud može se dodavati i upola pečena proja, od čega se dobije još bolja ''buza'', koju zovu ''tatar-buza''.
SALEP
Svježi gomolji kaćuna ili gorovog cvijeta, vade se iz zemlje, operu u hladnoj vodi, potom stave nekoliko minuta u vrelu vodu.
Poslije se suše na suncu ili nekom drugom toplom mjestu i spreme do kuhanja napitka zvanog salep.
A kada se sprema salep, gololjike se kuhaju, a zatim zasladjuju, te se tako dobije gusti slatki napitak posebne arome.
Zanimljivo je da dr. Jovan Tucakov salepu pridaje i afrodizijačka svojstva.
Gomolje salepa treba prije kuhanja istucati ili samljeti u prah.
...........Orchis Morio - Kaćun
O MEDOVINI
Medovinu su spravljali još stari Slaveni i danas je prošireno vjerovanje da su upravo zahvaljujući redovnoj upotrebi ovog napitka u ishrani, naši davnašnji preci bili izuzetnog zdravlja, snage i dugovječnosti. Prema načinu na koji se spravlja i sastojcima ovog napitka, teško je posumnjati u navode da je to zdravo piće koje popravlja krvnu sliku, okrepljuje, otvvara apatetit, daje vitalnost i usporava starenje.
KAKO NAPRAVITI MEDOVINU
Potrebna su najmanje tri kg livadskog meda sa saćem i cvijetnim prahom.
Sve se to usitni mašinom za meso. Samljevena se masa stavi u emajliranu posudu zapremine preko pet litara i doda joj se čitiri litre vode. Smjesa se potom zagrijava na štednjaku do 35C. Da bi temperatura bila ujednačena u svim dijelovima, masu prilikom zagrijavanja treba stalno miješati.
Zatim se zagrijana masa skine sa štednjaka i uz stalno miješanje doda 25 grama razmućenog pekarskog kvasca.
Lonac se pokrije i ostavi da masa prenoći.
Sutradan se medovina, u kojoj je počelo vrenje, sipa kroz nekoliko slojeva gaze da bi se tečni dio odvojio od tvrdih sastojaka. Tečnost se sipa u boce koje se ne smiju zatvarati, jer bi u protivnom, zbog pritiska ugljikodioksida koji se stvara tokom vrenja došlo do njihovog pucanja. Boce se drže na sobnoj temperaturi (Oko 20C).
KADA SE vrenje zaustavi, boce se stave u frižider ili hladan podrum. Ni tada nije preporučljivo čvrsto zatvaranje boca, jer temperatura iznad 14-15 C može ponovo pokrenuti proces vrenja i dovesti do pucanja posude.
Da bi ovako spravljena medovina ispoljila pozitivno djelovanje na ljudski organizam, niije svjeedno koliko i kako se upotrebljava. Najbolje je sat prije obroka popiti čašu od dva decilitra ovog napitka, kome se prije upotrebe, po ukusu, može dodati i malo limunova soka.
- alibaba_i_30_godina
#11 Re: SALEP-gdje kupiti?
Salep je odlicnog okusa i cesto sam ga pio dok sam boravio u Turskoj. Cini mi se da sam vidio u nekom od trznih centara, Konzum ili Merkator, ima da se kupi, kutija je crvene boje. Potrazim opet pa javim, nema veze sto nisi u SA, ako ima ovdje, trebalo bi da ima i u tvom gradu.
-
Terenc
#12 Re: SALEP-gdje kupiti?
Osim slastičarne na slatkom ćošetu na čaršiji gdje se pravi vec preko puno godina,sjećam se da smo ga za vrijeme olimpijade pili,može se kupiti na čaršiji u turskom butiku slastica,tako da pretpostavljam ako imaš nekoga ovdje ili gdje vec da ima u svakoj tur.prodavnici ali mu ukus nije ni pola onoga sa ćošeta.
- skafiskafsnjak
#13 Re: SALEP-gdje kupiti?
Ja bas jucer probao u "Kuci Sevdaha" na carsiji ... i poslije toga pravac u Badem i kupim da kuci pravim 
- skafiskafsnjak
#14 Re: SALEP-gdje kupiti?
Ma nista specijalno. Kao puding se pravi .... na kraju sse cimeta malo pospe i to je to ...
- skafiskafsnjak
#15 Re: SALEP-gdje kupiti?
pa naspes vodu/mlijeko da prokuha. Kasiku salepa promjesas u toplu vodu/mlijeko u casi (da ne bude grudvica). Kada voda ili mlijeko prokuha, prospes tu ono iz case i mjesas par minuta... po zelju poseceris .sherbett wrote:Ama koji sad puding![]()
Meni su objasnili kao satlijaz/sutlijaz samo bez rize
zar se tako ne pravi puding ? ahah
-
chino
#16 Re: SALEP-gdje kupiti?
Ima kod nas. U badem butiku, pa ona turksa radnja kod Sebilja...
- Ajatolah_
#17 Re: SALEP-gdje kupiti?
Salep je ustvari cvijet čiji se dio osuši i samelje... ali mislim da možeš naći na internetu recept za lažni salep ako baš imaš želju.sherbett wrote:![]()
![]()
Ja nisam znala da je to neki prah.![]()
Nedavno sam prvi put to probala i odusevilo me
Znaci prah moram nabavit...sumnjam da ima kod nas....
-
staradis
#18 Re: SALEP-gdje kupiti?
Pravog salepa nema jer je eksploatisanje te biljke ilegalno, sve sto ovdje mozes kupiti je neki prasak sa aromom.
- skafiskafsnjak
#19 Re: SALEP-gdje kupiti?
Kupio sam onaj instant u Bademu ...e sad, kako se pravi ? jel bukvalno kao i kafa, stavis kasiku salepa u casu i zalijes vrucim mlijekom ili vodom ?
Pio sam u " Istanbulu " nedavno, i skroz im je gust... pa rekoh da vidim mogu li i ja tako
i meni se mallo zgusne, ali nije puno
Pio sam u " Istanbulu " nedavno, i skroz im je gust... pa rekoh da vidim mogu li i ja tako
-
channel10
#20 Re: SALEP-gdje kupiti?
Zagrijes mlijeko/vodu ( ja ne pustim da provrije i pravim sa mlijekom, neka 2 dcl ) i dodam par kasika za kafu salepa i mijesam dok se ne zgusne. Obicno pocne da "nadolazi" kad bude gotovo. Malo sklonim sa vatre i ponovim jos 2-3 puta. Dodam malo cimeta i to je to.
- skafiskafsnjak
#21 Re: SALEP-gdje kupiti?
Eh pa, ti dodas salep i mijesas na vatri, kao puding.
Ja sam grijesio jer sam zalijevao mlijekom i samo mijesao
-
channel10
#22 Re: SALEP-gdje kupiti?
Mozes zaliti mlijekom i mijesati, ali mijesati na vatri dok ne provrije i pocne "nadolaziti". To je sva mudostskafiskafsnjak wrote:Eh pa, ti dodas salep i mijesas na vatri, kao puding.
- starii
#23 Re: SALEP-gdje kupiti?
badem, ali trazi u maloj kesici kosta 10km
- skafiskafsnjak
#24 Re: SALEP-gdje kupiti?
kupovao sam taj .. nije mi "uspjevao" ,..sad sam kupio ovaj instant ...i on je dobar 
ma isto je to ja mislim, samo je ovaj gotov, sam naziv ti i govori - instant
ma isto je to ja mislim, samo je ovaj gotov, sam naziv ti i govori - instant
-
safran
#25 Re: SALEP-gdje kupiti?
[quote=]

Prema knjizi ''HRANA, ZDRAVLJE,...'', autora Senada Malohodžića i Sanele Stanojčić.[/quote]
Ovo ne samo da nije Orchis morio - salep, već se lako može zamijeniti za mrazovac koji je otrovan. Na slici je Crocus sp. proljetni kaćun a mrazovac Colchicum mu je naizgled sličan ali raste u jesen.
Jeste da je star post ali za svaki slučaj, ako nekom padne na pamet da prikuplja.

Prema knjizi ''HRANA, ZDRAVLJE,...'', autora Senada Malohodžića i Sanele Stanojčić.[/quote]
Ovo ne samo da nije Orchis morio - salep, već se lako može zamijeniti za mrazovac koji je otrovan. Na slici je Crocus sp. proljetni kaćun a mrazovac Colchicum mu je naizgled sličan ali raste u jesen.
Jeste da je star post ali za svaki slučaj, ako nekom padne na pamet da prikuplja.