Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Dexx1

#51 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Dexx1 »

jao_situacije wrote:koji je smisao teme o čemu se ovdje raspravlja može li ukratko odgovor bez kopiranja prevoda ajeta, to mogu sam pogledati
hvala..
Svakodnevni ritual kod muslimana (sljedbenika vjere islama) je namaz ili na arapskom salat.
Namaz je molitva koja je propisana Kur'anom (svetom knjigom muslimana) i riječima Poslanika Muhammeda alejhi selam (neka je na njega Božiji mir)
U Kur'anu je dat okvirni opis namaza, dok je u sunnetu (praksi, riječima i djelima Poslanika) namaz opisan detaljno.
Muslimani obavljaju namaz skoro pa na isti način, uz male, zanemarljive razlike koje postoje medju njima.

Pravac koji se pojavio medju muslimanima, ljudi koji sebe zovu kur'anijje odbacuju hadis (izreke Poslanika) i sunnet kao vjerski izvor.
Za jedini izvor u kojem se opisuje namaz uzimaju Kur'an koji - kako rekosmo - sadrži samo najokvirnije opise ovog svakodnevnog obreda.
Na osnovu Kur'ana kur'anijje sami odredjuju kako će namaz izgledati, ne obazirući se na muslimanski ummet (narod, populaciju)

U ovoj temi kritikujemo taj pravac i njihovo shvatanje vjere i vjerskih propisa a Towelie (u prevodu peškirče, lik iz američke crtane serije South Park, na avataru mu je slika sa bradom :D ) brani stavove kur'anijja.
jao_situacije

#52 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by jao_situacije »

Dexx1 wrote:
jao_situacije wrote:koji je smisao teme o čemu se ovdje raspravlja može li ukratko odgovor bez kopiranja prevoda ajeta, to mogu sam pogledati
hvala..
Svakodnevni ritual kod muslimana (sljedbenika vjere islama) je namaz ili na arapskom salat.
Namaz je molitva koja je propisana Kur'anom (svetom knjigom muslimana) i riječima Poslanika Muhammeda alejhi selam (neka je na njega Božiji mir)
U Kur'anu je dat okvirni opis namaza, dok je u sunnetu (praksi, riječima i djelima Poslanika) namaz opisan detaljno.
Muslimani obavljaju namaz skoro pa na isti način, uz male, zanemarljive razlike koje postoje medju njima.

Pravac koji se pojavio medju muslimanima, ljudi koji sebe zovu kur'anijje odbacuju hadis (izreke Poslanika) i sunnet kao vjerski izvor.
Za jedini izvor u kojem se opisuje namaz uzimaju Kur'an koji - kako rekosmo - sadrži samo najokvirnije opise ovog svakodnevnog obreda.
Na osnovu Kur'ana kur'anijje sami odredjuju kako će namaz izgledati, ne obazirući se na muslimanski ummet (narod, populaciju)

U ovoj temi kritikujemo taj pravac i njihovo shvatanje vjere i vjerskih propisa a Towelie (u prevodu peškirče, lik iz američke crtane serije South Park, na avataru mu je slika sa bradom :D ) brani stavove kur'anijja.
nisi trebao toliko dužiti :mrgreen:

samo si trebao reći ovaj zadnji pasus :mrgreen:
hvala
Dexx1

#53 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Dexx1 »

jao_situacije wrote:
nisi trebao toliko dužiti :mrgreen:

samo si trebao reći ovaj zadnji pasus :mrgreen:
hvala
Neka ga, i zbog onih koji čitaju a nisu najupućeniji u problematiku
Nema na čemu :D
Towelie

#54 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Towelie »

I kako vam ide? :D

Bradu na avataru sam docrtao jer sam tako u mogucnosti. :P
arzuhal

#55 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by arzuhal »

Zauhar je klanjat pa kako bilo! :mrgreen:

Kod sunija ili šiija, kada naprimjer neko prestane redovno obavljati namaz već obavlja povremeno, pa onda i skroz prestane, ali dalje vjeruje u Allaha, posti ramazan i slično, takav se smatra (i sam sebe i drugi ga gledaju) kao nekog ko je "oslabio" s vjerom, da se udaljio...

Kod nekih kur'anija ista stvar može značiti sasvim obrnuto: da je čovjek koji ne obavlja namaz neko ko se uzdigao na više stepene spoznaje i još je bolji vjernik jer razumije Kur'an i islam bolje od većine.

Ali tako je kod kur'anija, nikad ne znaš s čime će te iznenadit :mrgreen:
Towelie

#56 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Towelie »

Ovde jos zelim da vam prikazem jos jednu falinku koja se previdja cesto kod hadisa.

Ovako izgleda tipican hadis:

Narrated 'Umar bin Al-Khattab:
I heard Allah's Messenger (ﷺ) saying, "The reward of deeds depends upon the intentions and every person will get the reward according to what he has intended. So whoever emigrated for worldly benefits or for a woman to marry, his emigration was for what he emigrated for."

Jedini prenosilac koji je spomenut je prvi u lancu nakon Poslanika a.s. U ovom slucaju to je Omer. Medjutim, hadis na arapskom celosti izgleda ovako:

حَدَّثَنَا الْحُمَيْدِيُّ عَبْدُ اللَّهِ بْنُ الزُّبَيْرِ، قَالَ حَدَّثَنَا سُفْيَانُ، قَالَ حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ الأَنْصَارِيُّ، قَالَ أَخْبَرَنِي مُحَمَّدُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ التَّيْمِيُّ، أَنَّهُ سَمِعَ عَلْقَمَةَ بْنَ وَقَّاصٍ اللَّيْثِيَّ، يَقُولُ سَمِعْتُ عُمَرَ بْنَ الْخَطَّابِ ـ رضى الله عنه ـ عَلَى الْمِنْبَرِ قَالَ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ ‏ "‏ إِنَّمَا الأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ، وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى، فَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ إِلَى دُنْيَا يُصِيبُهَا أَوْ إِلَى امْرَأَةٍ يَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ ‏"‏‏.‏

Vise od polovine teksta (ovaj deo حَدَّثَنَا الْحُمَيْدِيُّ عَبْدُ اللَّهِ بْنُ الزُّبَيْرِ، قَالَ حَدَّثَنَا سُفْيَانُ، قَالَ حَدَّثَنَا يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ الأَنْصَارِيُّ، قَالَ أَخْبَرَنِي مُحَمَّدُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ التَّيْمِيُّ، أَنَّهُ سَمِعَ عَلْقَمَةَ بْنَ وَقَّاصٍ اللَّيْثِيَّ، يَقُولُ سَمِعْتُ عُمَرَ بْنَ الْخَطَّابِ ـ رضى الله عنه ـ عَلَى الْمِنْبَرِ قَالَ سَمِعْتُ رَسُولَ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ ) se uopste ne odnosi na sam tekst hadisa, vec ne prenosioce kojih je u celom lancu tipskog hadisa 6-7. Gore u engleskom prevodu, imamo samo prvog prenosioca i to iz generacije ashaba, a ostali su izostavljeni. Svako od ovih prenosilaca je mogao da bude licemer ili lazov, da ima slabo pamcenje, ili da mu se potkrade greska, iako je pouzdan, a dovoljan je samo jedan takav da se pokvari znacenje hadisa. I ne samo to, nego Buhari, koji je sakupio ove hadise, niti je uzivo sreo Omera da mu potvrdi da je Poslanik izrekao ovaj hadis, niti bilo koga iz lanca prenosilaca koji slede u nizu koji bi potvrdili ono sto kaze prenosilac ispred. Svi su vec bili mrtvi kad je sakupljao hadise.

On je, ZDRAVO ZA GOTOVO, uzeo za garanciju da je nekoliko ljudi reklo kako je reklo, iako nikog od tih ljudi nije uzivo video, niti od njih cuo spomenuti hadis i od koga su ga preneli unazad sve do Poslanika a.s. Klasican primer rekla-kazala metodologije.
nasa

#57 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by nasa »

Ja ne kontam sto je frka da su muslimani nesto i sami nadosli, skontali ili dogovorili se ili jednostavno uzeti kao mogucnost i da zaista jesu sacuvali nesto tredicije Poslanika ...
Mislim, bilo je vise na forumu koju su kuranije ili tako nesto blizu i uvijek tvrde kako naravno Bog poziva na ucenje o svijetu koji nas okruzuje, u poromisljanje onog svijeta te da u Kur anu nije zapisano bukvalno sve vec sasvim dovoljno za Uputu covjeku, a da su mnogo toga ljudi duzni promuckati sami ali...
ne lezi vraze :D ipak idemo vidjeti koliko se namaz opisan u Kur anu ne/uklapa u onaj hadiski i tako jos mnogo pitanja
zasto toliko nepovjerenja prema tim historijskim muslimanima pa, @towelie za fakat odbacujes svaku mogucnost da su nesto dobro sacuvali i praktikovali, cemu uopce iskljucivost prema hadisima
Po meni, takav stav te neminovno vodi u jedan odgovor, da namaz mozes obavljati poprilicno flexibilno jer nije bas do tancina razradjen i to je to, i ne stane na namazu, ne znam da li si razmisljao o tome...
Towelie

#58 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Towelie »

nasa wrote:Ja ne kontam sto je frka da su muslimani nesto i sami nadosli, skontali ili dogovorili se ili jednostavno uzeti kao mogucnost i da zaista jesu sacuvali nesto tredicije Poslanika ...
Mislim, bilo je vise na forumu koju su kuranije ili tako nesto blizu i uvijek tvrde kako naravno Bog poziva na ucenje o svijetu koji nas okruzuje, u poromisljanje onog svijeta te da u Kur anu nije zapisano bukvalno sve vec sasvim dovoljno za Uputu covjeku, a da su mnogo toga ljudi duzni promuckati sami ali...
ne lezi vraze :D ipak idemo vidjeti koliko se namaz opisan u Kur anu ne/uklapa u onaj hadiski i tako jos mnogo pitanja
zasto toliko nepovjerenja prema tim historijskim muslimanima pa, @towelie za fakat odbacujes svaku mogucnost da su nesto dobro sacuvali i praktikovali, cemu uopce iskljucivost prema hadisima
Po meni, takav stav te neminovno vodi u jedan odgovor, da namaz mozes obavljati poprilicno flexibilno jer nije bas do tancina razradjen i to je to, i ne stane na namazu, ne znam da li si razmisljao o tome...
Naso, ja verujem da su neki hadisi koje danas imamo zaista reci od Poslanika a.s. jer stoje u skladu sa Kur'anom. Ono sto je problem jeste razgraniciti ispravne od neispravnih u zbunjujucoj discpilini zvanoj "hadiska nauka" (nema nista naucno vezi hadisa :mrgreen: )koristeci pritom nekakvu reprezentativnu metodologiju, a da to nije cherry picking po licnom cejfu.

To moze biti uporedjivanje hadisa sa Kur'anom, ali ako vec imamo i ajet i hadis sa istom ili slicnom porukom, cemu hadis kad je svakako prece koristiti ajet?
lijepa u dusi

#59 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by lijepa u dusi »

Eh moj Towelie, nije problem kad se poklapaju, priblem je kad se ne poklapaju... Neka mi dragi Allah dz.s. oprosti, zna da to govorim bez imalo lose namjere, ali postoje odredjeni hadisi koji meni dosta usi zaparaju, ne legnu, jednostavno osjetim blagu nelagodu dok ih citam ili slusam. Takodjer imam osjecaj da su se kao zagubili hadisi o precim stvarima, a ostali su neki od onih koje bi zdrav razum svakako zakljucio. Svi cemo jednog dana Njemu na istinu.

Sto se tice kur'anija, ne smatram da su toliko pogresan pravac koliko me strah da se Bozja knjiga tumaci nanovo jer danas svako ima pravo da je tumaci. Moze to biti dobro, ali i kobno. Preferimam 5 namaza, broj rekata i sve ostalo kako su me ucili. Bolje i da je viska nego da fali.
nasa

#60 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by nasa »

Nije bas istina da nema u tome nista naucno. Gledaj, historija je relativno mlada kao nauka, nisi mogao ocekivati od zapisivaca da koriste neke metode koje niko nije u to vrijeme ali nekakve jesu sto je cak vrlo pohvalno ako gledamo taj naucni kontekst. Samo sto ovdje nije problem naucnosti toliko koliko je pitanje uloge hadisa u vjeri i mogucnosti da se manipulisalo, a onda i pogresno zapisalo. Tako da sam s tobom :D ostavi naucnost, recimo Orbini zapisa da se Tvrtko krunisao u Milesevu pa bez obzira sto je upitno koliko je on vladao nazivima mjesta, sela itd. koliko je uopce raspolagao s izvorima koji su vjerodostojni, sto mnogi misle da je napravio lapsus...mi i danas sporimo oko tog pitanja...nije da naucnost moze nadomjestiti manjak izvora..
Osnovno pitnja oko hadisa je pitanja njihovog tretiranja i pristupa,
prica ovaj mi lezi, ovaj ne , zvuce ovako i onako, nisu naucno provjeReni itd. ne drzi...

Valjda je pitanje recimo ovako nekako, da li mi mozemo reci da je nesto ok, samo zato sto je par ljudi 2 st. nakon Muhameda reklo da je to ok, a nemamo potvrde s druge strane...ovo je daleko vaznije od nabadanja kako uzeti abdest ili obaviti namaz kad znamo da nista lose nema ni s ovim abdestom i namazom kako ga cinimo ali ima loseg s mnogim drugm stvarima...
Dexx1

#61 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Dexx1 »

Towelie wrote:Ono sto je problem jeste razgraniciti ispravne od neispravnih u zbunjujucoj discpilini zvanoj "hadiska nauka" (nema nista naucno vezi hadisa :mrgreen: )
Ljudi stotinama godina razvijaju nauku Hadisa, memorišu, razdvajaju autentične od manje autentičnih hadisa, izucavaju senede i same prenosioce, njihove zivote i biografije, razvrstavaju hadise koje prenose oni koji su se sve vrijeme družili sa Poslanikom od onih koji su kasnije prihvatili vjeru, pisu tomove i tomove knjiga prenoseci drugima znanje i dodje jedna grupa i kaze - ma nama to ne treba, mozemo mi i bez te nauke, to nije ni nauka ae :P

Zbog nekih hadisa koji nisu autentični i/li koji su "problematični" se ne može odbacivati cijela nauka koja ih izučava.

Isto se tako ni tesavvuf, nauka o odgoju duše, ne može odbacivati i "odrezati" zbog nekih neispravnih stvari i učenja koje su se uvukle u nj. Kao što rade selefiti odbacujući sufizam kao "bidat" i "dalalet"

Dobro je rekao jedan, svi reformistički pokreti sa islamskim predznakom u zadnjih 200 godina liče jedan na drugi.
Towelie

#62 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Towelie »

Dexx1 wrote:
Towelie wrote:Ono sto je problem jeste razgraniciti ispravne od neispravnih u zbunjujucoj discpilini zvanoj "hadiska nauka" (nema nista naucno vezi hadisa :mrgreen: )
Ljudi stotinama godina razvijaju nauku Hadisa, memorišu, razdvajaju autentične od manje autentičnih hadisa, izucavaju senede i same prenosioce, njihove zivote i biografije, razvrstavaju hadise koje prenose oni koji su se sve vrijeme družili sa Poslanikom od onih koji su kasnije prihvatili vjeru, pisu tomove i tomove knjiga prenoseci drugima znanje i dodje jedna grupa i kaze - ma nama to ne treba, mozemo mi i bez te nauke, to nije ni nauka ae :P

Zbog nekih hadisa koji nisu autentični i/li koji su "problematični" se ne može odbacivati cijela nauka koja ih izučava.

Isto se tako ni tesavvuf, nauka o odgoju duše, ne može odbacivati i "odrezati" zbog nekih neispravnih stvari i učenja koje su se uvukle u nj. Kao što rade selefiti odbacujući sufizam kao "bidat" i "dalalet"

Dobro je rekao jedan, svi reformistički pokreti sa islamskim predznakom u zadnjih 200 godina liče jedan na drugi.
Ako je kur'anizam nov i reformatorski pokret, reci mi koju hadisku zbirku su sledili ashabi i tabiini? :D
Dexx1

#63 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Dexx1 »

Towelie wrote: Ako je kur'anizam nov i reformatorski pokret, reci mi koju hadisku zbirku su sledili ashabi i tabiini? :D
Za njihova vakta su hadisi zapisivani :P
Towelie

#64 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Towelie »

Dexx1 wrote:
Towelie wrote: Ako je kur'anizam nov i reformatorski pokret, reci mi koju hadisku zbirku su sledili ashabi i tabiini? :D
Za njihova vakta su hadisi zapisivani :P
Jedno je zapisati poneki hadis, a sasvim drugo napraviti celu zbirku i izgraditi celu dogmu na njoj. Sta uradi ono Ebu Bekr sa svojim hadisima? Sta mislis zasto?
belfy

#65 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by belfy »

pa sta ima veze ako naprave novu dogmu u to vrijeme? nije da i poslije nisu nastajale sve do dana danasnjeg. nek prati ko koju zeli, jel...
sunceKOtepsija

#66 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by sunceKOtepsija »

arzuhal wrote:
Towelie wrote: Imalo je jos stoga sto sam hteo napisati, ali smatram da je dovoljno za uvodni post. Zapade mi za oko ovo sekta kur'anija. Ti si se ranije izjasnio da si sunit hanefijskog mezheba, pa me zanima znas li da su i suniti sekta po ovim tvojim kriterijumima? :D
Ne, ne smatram sunije pripadnicima sekte jer pojam sekte poimam na način savremene, pozitivne društvene znanosti koja sektu definira i locira kao manju vjersku grupaciju koja se formira u opozitu na većinsku grupaciju i ono što se smatra mainstream učenjem neke velike religije.
mozel se rec da je i islam poceo kao sekta vecinske tada religije?
a i krscanstvo kao sekta judaizma, a i judaizam mozda, gdje je kraj? da pomenemo bar ove tri velike religije
arzuhal

#67 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by arzuhal »

sunceKOtepsija wrote: mozel se rec da je i islam poceo kao sekta vecinske tada religije?
a i krscanstvo kao sekta judaizma, a i judaizam mozda, gdje je kraj? da pomenemo bar ove tri velike religije
Naravno da se ne može reći.
sunceKOtepsija

#68 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by sunceKOtepsija »

arzuhal wrote:
sunceKOtepsija wrote: mozel se rec da je i islam poceo kao sekta vecinske tada religije?
zasto? kad se pojavio islam vladajuca religija bila je religija u kojoj je Allah bio vrhovno bozanstvo zajeddno s nizom drugih bozanstava manjeg ranga, bar ono sto znam iz ilmihala, onda se pojavila moze se rec monoteisticka sekta,
slicno tako krscanstvo, sekta judaizma, izgleda da sektu odreduje njena brojnost, nasa ne/pripadnost njoj ili sta?
arzuhal

#69 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by arzuhal »

sunceKOtepsija wrote:
arzuhal wrote:
zasto? kad se pojavio islam vladajuca religija bila je religija u kojoj je Allah bio vrhovno bozanstvo zajeddno s nizom drugih bozanstava manjeg ranga, bar ono sto znam iz ilmihala, onda se pojavila moze se rec monoteisticka sekta,
slicno tako krscanstvo, sekta judaizma, izgleda da sektu odreduje njena brojnost, nasa ne/pripadnost njoj ili sta?
Jesi li iz ilmihala naučio i da se islam pojavio kao mnogobožačka sekta koja je počela naučavati strogi monoteizam?

I da li je, po tebi, po tvom poimanju sekte, islam sekta arapskog mnogoboštva, judaizma ili kršćanstva, ili je islam sekta istovremeno sve tri religije?
sunceKOtepsija

#70 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by sunceKOtepsija »

arzuhal wrote:
sunceKOtepsija wrote:
arzuhal wrote:
Jesi li iz ilmihala naučio i da se islam pojavio kao mnogobožačka sekta koja je počela naučavati strogi monoteizam?

I da li je, po tebi, po tvom poimanju sekte, islam sekta arapskog mnogoboštva, judaizma ili kršćanstva, ili je islam sekta istovremeno sve tri religije?
samo kazem iz ilmihala-tj. poznato nam svima, kaze se da je u vrijeme pojave islama dominirajuca ideja bilo mnogobostvo, panteon na cijem je celu stajao Allah, odjednom se pojavila mala grupa koja je pocela propagirati monoteizam, bili proganjani itd. Znaci mogli bi rec sekta, recimo, da se islam nije rasirio, da je ostalo na tome, toj malog grupi, da su eliminisani (pitanje je da li bi o tome ista znali ali recimo da nekako dode do nas to saznanje u tom hipotetskom slucaju) danas bi se o tome govorilo kao o nekakvom pokretu, tj. sekti koja se pojavila na arapskom poluotoku
slican slucaj s judaizmon, postoje izvjestaji o nekoliko mesija prije Isaa/Isusa, o njima, i njihovim pokretima govorimo kao o sektama, krscanstvo se rasirilo pa je sada religija, zar ne?
i judaizam je vjerovatno imao slicne pocetke
Znaci ako zanemarimo nase osjecaje, vjerovanje da je monoteizam oduvijek bio propagiran, da ima kontinuitet, da su ga drugi zatirali itd. sasvim je logicno navedeno gore.
arzuhal

#71 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by arzuhal »

Pa, s obzirom da postoje (odnosno, preciznije rečeno, da su postojala) raznolika shvatanja pojma sekte kroz historiju, mogli bismo tako reći kako tvrdiš, uvjetno, u kontekstu svog vremena. Ipak, rekao sam gore negdje negdje da pojam sekte - po pitanju kur'anija i sličnih grupacija koja su unutar ili se vežu za islam i islamska načela (ili neku drugu vjeru i mainstream učenje) - upotrebljavam u smislu kojeg ga tumači i kako ga definira savremena društvena znanost, recimo sociologija religija i sl. dakle najjasnijem smislu koji ne potrebuje dodatna pojašnjena i jezičke igre.

U tom kontekstu sekta se odlikuje i nekim suštinskim i nekim formalnim karakteristikama: od odbacivanja ili izmjena načela vjere unutar koje ili spram koje se razvija, do broja pripadnika.
Dexx1

#72 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by Dexx1 »

Towelie wrote: Jedno je zapisati poneki hadis, a sasvim drugo napraviti celu zbirku i izgraditi celu dogmu na njoj.
Imamima koji su sakupljali hadise nije bio cilj da izgrade nekakvu novu dogmu, već da sačuvaju vjerodostojne hadise i da odvoje autentične od onih koji to nisu ili onih koji su manje autentični.

sunceKOtepsija wrote: zasto? kad se pojavio islam vladajuca religija bila je religija u kojoj je Allah bio vrhovno bozanstvo zajeddno s nizom drugih bozanstava manjeg ranga, bar ono sto znam iz ilmihala, onda se pojavila moze se rec monoteisticka sekta
Gledaj to na ovaj način. Ta vladajuća politeistička religija je zapravo sekta koja je nastala nakon monoteiste Ibrahima/Abrahama koja je Allahu, vrhovnom božanstvu pripisala nižerangirana partnerska božanstva a islam je samo vraćanje na korene, na početni monoteizam.
sunceKOtepsija

#73 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by sunceKOtepsija »

Dexx1 wrote:
sunceKOtepsija wrote: zasto? kad se pojavio islam vladajuca religija bila je religija u kojoj je Allah bio vrhovno bozanstvo zajeddno s nizom drugih bozanstava manjeg ranga, bar ono sto znam iz ilmihala, onda se pojavila moze se rec monoteisticka sekta
Gledaj to na ovaj način. Ta vladajuća politeistička religija je zapravo sekta koja je nastala nakon monoteiste Ibrahima/Abrahama koja je Allahu, vrhovnom božanstvu pripisala nižerangirana partnerska božanstva a islam je samo vraćanje na korene, na početni monoteizam.
ok, ako zanemarimo to da je Ibrahim u svoje doba rusio kipove, pa je bio podvrgnut lincu, prema Svetim Spisima zar ne? dakle Ibrahim/Abraham patrijarh monoteizma je poceo kao sektas
arzuhal

#74 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by arzuhal »

sunceKOtepsija wrote:
Dexx1 wrote:
ok, ako zanemarimo to da je Ibrahim u svoje doba rusio kipove, pa je bio podvrgnut lincu, prema Svetim Spisima zar ne? dakle Ibrahim/Abraham patrijarh monoteizma je poceo kao sektas
Ako si pripadnik nečega što većina muslimana smatra sektom, onda ti je pogrešan način argumentiranja, samo se vrtiš ukrug, koliko god to uporno radio.

Ja sam naveo razlog upotrebe termina sekta, ukazao na njegovu jasnu poziciju od strane savremene znanosti i nema potrebe za nekim sofističkim vratolomijama koje bi sve relativizirale i izjednačile. Odgovori mi na to, da li se slažeš ili ne. Što god da odgovoriš tim odgovorom ćeš prekinuti daljnu beslovesnu diskusiju oko samog pojma.
sunceKOtepsija

#75 Re: Salat (namaz) samo iz Kur'ana

Post by sunceKOtepsija »

s cim da se slazem? dal se ti slazes da je svaka monoteisticka abraahamska religija (da ne idemo dalje, medu nama su najrasirenije) u pocetku bila sekta? nema u tome nista sramotno, niti sporno, mozda i ima nesto sporno, ali ja ne vidim
Post Reply