SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...

DOLAZIM NA MASINSKI FAKS U PETAK, 19.02.

Poll ended at 20/02/2010 21:14

DA
9
90%
NE
1
10%

Total votes: 10

unsa

#1 SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by unsa »

Ured za medjunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu administrira programe stipendiranja koji bh. studentima nude finansijsku pomoc od 1000 Eura mjesecno za studij u EU. Iako su kriteriji niski, BiH u svakom roku ima nedovoljno prijava za stipendije.

U cilju promovisanja akademske mobilnosti, Univerzitet u Sarajevu Vas poziva na SAJAM STIPENDIJA 2010, koji ce se odrzati na Masinskom fakultetu, u petak, 19.02.2010. od 10 do 18h.

Na Sajmu ce izlagati vise od 20 stranih institucija i ambasada.
Postoji toliko stipendija za bh. studente, da 100% ima nešto i za tebe!!!
Ulaz je besplatan.

IZLAGACI NA SAJMU STIPENDIJA 2010:

BHV Consulting
British Council
DAAD Alumni u BiH
Education USA Center at American Councils
Ambasada Njemačke - DAAD
Ambasada Grčke
Ambasada Japana
Ambasada Malezije
Ambasada Češke Republike
Ambasada Turske
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država
Fondacija Hastor
Fondacija Konrad Adenauer
IGAS – Inicijativna Grupa Alpbach u Sarajevu
JoinEU-SEE, Basileus
Ministarstvo obrazovanja i nauke, FBiH
Omladinska informativna agencija - OIA BiH
Scholarships for Western Balkan
Studentski informativni centar-SRCe
Udruženje za razvoj porodice i omladine IMKA
WUS Austria – Balkan Case Challenge
Last edited by unsa on 15/02/2010 21:14, edited 1 time in total.
Amy_

#2 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by Amy_ »

A da li se te stipendije odnose samo na studente koje idu da studiraju u zemlje EU u okviru međunarodne saradnje ili je moguće neku od tih stipendija odbiti ako se svojevoljno prebacujemo na neki fakultet u drugoj zemlji kako bi tamo i ostali i dobili njihovu diplomu?
ChataDodajStaHoces

#3 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by ChataDodajStaHoces »

Hvala na zaista korisnoj informaciji. Da li je preporucljivo ponijeti par kopija CVa na ovakve informativne sajmove?
MAN-lion's coach

#4 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by MAN-lion's coach »

...
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:19, edited 1 time in total.
_tulumba_

#5 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by _tulumba_ »

Zna li iko da li su ove stipendije samo za studente dodiplomskog studija ili?? Bilo bi bas super da su i za postdiplomski studij. Ukoliko neko zna, volio bih da podijeli tu informaciju sa forumasima. Kad ranije nisam imao priliku da studiram u EU da makar postdiplomski tamo zavrsim.
Hvala unaprijed. :)
nellington

#6 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by nellington »

_tulumba_ wrote:Zna li iko da li su ove stipendije samo za studente dodiplomskog studija ili?? Bilo bi bas super da su i za postdiplomski studij. Ukoliko neko zna, volio bih da podijeli tu informaciju sa forumasima. Kad ranije nisam imao priliku da studiram u EU da makar postdiplomski tamo zavrsim.
Hvala unaprijed. :)
Dapače, koliko sam ja primjetio, većina ponuda su za 2. (Master) i 3. (PhD) ciklus studija.
unsa

#7 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by unsa »

Svrha Sajma jeste da informise sve one koji su zainteresovani za studij u inostranstvu, tako da informacije o kriterijima i slicno mozete dobiti na Sajmu.
Svaka stipendija ima drugacije kriterije.

Programi stipendiranja koji ce biti predstavljeni na Sajmu su programi na koje mogu aplicirati djaci, studenti bilo kojeg fakulteta i bilo kojeg ciklusa.

Svejedno da li si student, djak ili si zavrsio studije, a zelis se baviti istrazivanjima ili nastaviti skolovanje u inostranstvu ili u BiH, SAJAM STIPENDIJA je jedinstvena prilika da dobijes odgovore na sva svoja pitanja!!!!
vratnik

#8 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by vratnik »

Citav tekst na naslovnoj stranici, ja prenosim dio odgovora na pitanja koja su postavljena. Ovo je dobra prilika za sve koji zele svoje znanje produbiti, grehota ne iskoristiti.

"Belgijska Fondacija kralja Baudouina omogućava studentima iz BiH i zemalja regije da studiraju u zemljama EU, a podnošenje aplikacije je zaista jednostavno.

Naime, potrebno je samo motivacijsko pismo, te dvije preporuke profesora, no zainteresiranost studenata je i dalje mala.

"Iako su kriteriji zaista niski, čak nije potreban ni dokaz o znanju engleskog jezika već studenti idu na vlastitu odgovornost, veoma mali broj studenata se prijavi. Problem je, pretpostavljamo, to što roditelji ne vjeruju u sigurnost odlazaka na studije u inostranstvo. Međutim, putem ove fondacije na studije odlaze studenti iz svih zemalja regije. Na Univerzitetu pri kojem studiraju imaju koordinatora kojem se mogu obratiti za sve što im je potrebno. Smještaj je obezbijeđen, kao i svi nephodni uslovi, a uz to naravno student dobija i mjesečnu stipendiju. Ipak, zainteresovanost je mala", dodala je Borčakova.

Za stipendije, jednokratnu finansijsku podršku, kredite ili, pak, zajmove mogu se prijaviti svi studenti, dodiplomci, postdiplomci, studenti koji studiraju po starom sistemu ili pak Bolonjskom, ali i akademsko osoblje.

Naime, kako saznajemo, iz BiH se najviše i prijavljuju profesori.

Studiranje u inostranstvu je izvrsna prilika za upoznavanje drugog sistema školovanja, druge kulture, prilika za druženje i sklapanje novih poznanstava, te stjecanje brojnih iskustava.

Sve što je potrebno jeste da studenti 19. februara 2010. godine u periodu od 10.00 do 18. 00 sati odu na Mašinski fakultet u Sarajevu, te apliciraju za stipendije, jednokratnu finansijsku podršku, kredit ili zajam. "
unsa

#9 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by unsa »

Dragi svi,

NA SAJMU SE NECE NIKO MOCI PRIJAVITI ZA STIPENDIJU. SAJAM JE SAMO ORGANIZOVAN S CILJEM PROMOVISANJA PROGRAMA STIPENDIRANJA.

ROKOVI ZA PRIJAVU SU RAZLICITI U SVAKOJ DRZIVAI, NA SVOKOM UNIVERZITETU ITD....

NA SAJAM TREBATE SAMO DOCI DA SE INFORMISETE, PRODJETE POKRAJ SVAKOG STANDA I POKUPITE PROMOTIVNI MATERIJAL I VIZIT KARTICE:)

VIDIMO SE U PETAK!
iceman ze

#10 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by iceman ze »

nadam se da ce biti nesto zanimljivo, interesuje me PhD, ako samo bude oblast koja mene zanima.... :-)
leki_20

#11 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by leki_20 »

je li neko bio danas na ovom sajmu?
moze li podijeliti kakve informacije sa nama koji smo bili sprijeceni da posjetimo sajam?
caes

#12 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by caes »

ja sam bila, u principu nista novo nisam vidjela, sve sto sam i sama po netu nasla je bilo izlozeno i na sajmu.
sem japana, grcke, malezije, to nisam ni gledala
iceman ze

#13 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by iceman ze »

leki_20 wrote:je li neko bio danas na ovom sajmu?
moze li podijeliti kakve informacije sa nama koji smo bili sprijeceni da posjetimo sajam?

Ja sam gledao za Cesku Republiku, nije losa ponuda.....doduse mene interesuje PhD, rekla mi je sluzbenica iz ambasade da im jedan upit posaljem , i da ce pogledati sto mogu da ucine, s obzirom da nema bas puno zainteresovanih.....navodno do decembra je bio neki upis, odnosno predaja papira i dokumentacije. Uglavnom imperativ im je da su uredni papiri skolovanja, ocjene nisu primarne, ako jos nisi dovrsila, moze ovjeren indeks, i spisak polozenih predmeta.....uglavnom imas na stranici amabasade detaljnije podatke, stipendije koje daju moze podmiriti potrebe skolovanja..... :-)
xmikix

#14 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by xmikix »

Ne kontam kako misle ovo da ne treba potvrda za jezik, kako je ranije neko napisao, kad se za svaku aplikaciju za ovaj JoinEU-SEE (vjerovatno i za BASILEUS) program traži TOEFL test za engleski jezik (ili neki drugi ekvivalent), ako je u pitanju program na engleskom jeziku. A i nije istina da su svi troškovi pokriveni, bar za ovaj JoinEU-SEE, i treba dobro pogledati kolika je školarina na fakultetu na koji se prijavljuje (jer oni pokrivaju samo do 3.000 eura - a na nekim fakultetima za masters studij školarina može biti i 10.000 eura i više) a i troškovi života u mnogim zemljama prevazilaze tih 1.000 eura stipendije (na primjer u Italiji tih 1.000 eurića je jedva dovoljno za smještaj i neke osnovne stvari).

Ja sam dobio stipendiju (JoinEU-SEE) za masters studij u Češkoj, na engleskom jeziku, i moraću doplatit dio školarine... a tu su i ostali troškovi, polaganje TOEFL testa 180 dolara (ili nešto oko 250 KM) i ostalo.. sve skupa će biti preko 2.000 KM troškova za pripremne radnje i prvih 10-ak dana boravka tamo (prije nego počne stizati stipendija). A i fazon je što su oni pokrili s tom stipendijom samo jednu školsku godinu, a za drugu se treba naknadno pobrinut (jer program završava 2013. godine)

Tako da treba dobro razmislit o ovim stvarima i ispitat stvari prije prijave... misleći ovdje prije svega na one koji žele otići tamo na više od jedne godine i dobiti diplomu stranog fakulteta, a ne na razmjenu od 3 ili 6 mjeseci...

Istina da neki fakulteti se možda i odreknu školarine i daju neke druge pogodnosti (kao što to rade neki njemački univerziteti) ali opet takve treba pronać..
iceman ze

#15 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by iceman ze »

Hvala ti stari na infu, naravno da postoje problemi, to je ocigledno, nego cuo sam misljenje jedne studentice u Olomoucu koja je na master studiju u Ceskoj, i ona kaze da joj stipendija pokriva troskove. Ne znam koja je stipendija u pitanju, nadam se da ce se i ona javiti na temu, kad je vidi, pa da nam kaze iz prve ruke. PhD studij traje 3 godine, tako da ni sam ne znam kako da sve uskladim, sa svojim obavezama, s obzirom da sam zaposlen, a mogu samo uzeti godinu dana neplaceno.

Naravno, ako sta saznam,za sada cekam na njihov odgovor, stavicu ovdje info pa mozda nekome bude od koristi. :-D
Eborg

#16 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by Eborg »

Ja sam bio na sajmu i uzeo sam neke kontakte no mislim da se ono moglo dosta bolje odraditi (prvenstveno mislim na prostor, da su zakupili fiskulturnu salu bilo bi efikasnije). Isto tako, neki su izlagači otišli već oko 15:00h.
ChataDodajStaHoces

#17 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by ChataDodajStaHoces »

xmikix wrote:Ja sam dobio stipendiju (JoinEU-SEE) za masters studij u Češkoj, na engleskom jeziku, i moraću doplatit dio školarine... a tu su i ostali troškovi, polaganje TOEFL testa 180 dolara (ili nešto oko 250 KM) i ostalo.. sve skupa će biti preko 2.000 KM troškova za pripremne radnje i prvih 10-ak dana boravka tamo (prije nego počne stizati stipendija). A i fazon je što su oni pokrili s tom stipendijom samo jednu školsku godinu, a za drugu se treba naknadno pobrinut (jer program završava 2013. godine)
Namjeravam aplicirati na taj fakultet Masaryk University u Brnu, i haman sam prikupio sve papire... Procitao sam kako ide proces selekcije i izabira kandidata ali me interesuje koliko su nasih ljudi izabrali na proslom krugu u oktobru koliko se sjecam... Mislim da su Basileus i JoinEU jedne od najboljih stipendija koje se nude za Master studije...
iceman ze wrote: Ja sam gledao za Cesku Republiku, nije losa ponuda.....doduse mene interesuje PhD, rekla mi je sluzbenica iz ambasade da im jedan upit posaljem , i da ce pogledati sto mogu da ucine, s obzirom da nema bas puno zainteresovanih.....navodno do decembra je bio neki upis, odnosno predaja papira i dokumentacije. Uglavnom imperativ im je da su uredni papiri skolovanja, ocjene nisu primarne, ako jos nisi dovrsila, moze ovjeren indeks, i spisak polozenih predmeta.....uglavnom imas na stranici amabasade detaljnije podatke, stipendije koje daju moze podmiriti potrebe skolovanja..... :-)
Ja sam prosao sam na konkursu Ceske Ambasade koja nudi par programa Master studiranja na engleskom jeziku (informatika) i cekam odgovor iz Ministarstva obrazovanja Ceske kao konacni odgovor... Uslovi nisu bili "strasni" ali je konkurencija zaista bila velika - preko 200 prijavljenih, a dodjeljivali su 5 stipendija na engleskom i 10 na ceskom jeziku.. Iznos stipendije je 9000 kruna (oko 350€) uz placene troskove studiranja na engleskom jeziku u iznosu od 3000€...
Amy_

#18 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by Amy_ »

E jel zna iko jel imaju kakve stipendije za Sloveniju. Ja sam se prijavila za studij u Sloveniji za sljedecu godinu. Sad sam 3. godina i tamo bi zavrsila jos jednu i dobila njihovu diplomu. E sad me zanima jel te stipendije vaze samo za studente koji idu u okviru medjunarodne razmjene, ili na neki kraci periodi ili bi i ja mogla aplicirat za koju stipendiju. Zaista bi mi dobro dosla jer skolarina mi je 2800 eura. Pa et svaka informacija bi bila korisna
WizzMerlin

#19 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by WizzMerlin »

dosao, vidio, otisao...
xmikix

#20 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by xmikix »

Namjeravam aplicirati na taj fakultet Masaryk University u Brnu, i haman sam prikupio sve papire... Procitao sam kako ide proces selekcije i izabira kandidata ali me interesuje koliko su nasih ljudi izabrali na proslom krugu u oktobru koliko se sjecam... Mislim da su Basileus i JoinEU jedne od najboljih stipendija koje se nude za
Ne znam fakat koliko su primili, tj, koliko je apliciralo studenata za Brno, al ja koliko znam vrlo malo, ako se iko i prijavio, bar preko ovog JoinEU programa...možda ih u ovom krugu bude više... Čuo sam da su naši ljudi u Češkoj imali neka loša iskustva, u Pragu mislim da je to bilo, ako je to istina... pa možda zato oklijevaju... ko će znati...
PhD studij traje 3 godine, tako da ni sam ne znam kako da sve uskladim, sa svojim obavezama, s obzirom da sam zaposlen, a mogu samo uzeti godinu dana neplaceno.
PhD studij traje 3 godine, tako da ni sam ne znam kako da sve uskladim, sa svojim obavezama, s obzirom da sam zaposlen, a mogu samo uzeti godinu dana neplaceno.

Jarane ako dobiješ stipendiju za tri godine x 1.000 Eura odmah seli gore.. heheehe :) prvo, dobiješ priznat Europski PhD, a drugo vjerovatno se može više zaradit nego ovdje, uz uslov da se nešto i radi gore po malo.. a i njemačka je uvijek blizu :)

Ma ovaj sajam stipendija je bio prilično bezveze, jer mislim da njima i nije toliko bitno koliko će se ljudi prijaviti, ovo su oni organizovali da uzmu pare koje Belgija daje uoravo za organizaciju takvih sajmova.. Pored nekoliko lijepih djevojaka na štandovima malo se toga korisnog moglo vidit.. jer svi ovi programi cirkuliraju okolo već neko vrijeme i ko je tražio mogućnosti za stipendiju mogao je to pronači preko neta...
iceman ze

#21 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by iceman ze »

Da, svugdje postoji odredjeni uslovi, kao i sto Britanci nude, uz uslov povratka u BiH i dokazivanja naucenog....... :D

Jedino sam konkretno imao za Sloveniju ponudu, ali ove skolske godine, medjutim nisam imao uslove, imacu ih tek naredne godine..... :) znam za Njemacku, jedan poznanik upravo zavrsava, i dobio je kompletnu stipendiju pokrivenu, jedino mu ne pokrivaju dolazak i povratak u Njemacku (karte). 8)
Mjesanac

#22 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by Mjesanac »

Imal šta dobro da Česi nude??
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#23 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by Truba »

mene najviše nerviraju te preporuke profa jer u većini slučajeva sam napišeš preporuku a on poptiše jer ne zna engleski

a šta je s ljudima koji su fax završili prije 5-6 godina i profe ih se više ne sjećaju ili su nove profe pa je teško naći nekog profu za preporuku...
beautifullshinyb.

#24 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by beautifullshinyb. »

komi wrote:mene najviše nerviraju te preporuke profa jer u većini slučajeva sam napišeš preporuku a on poptiše jer ne zna engleski

a šta je s ljudima koji su fax završili prije 5-6 godina i profe ih se više ne sjećaju ili su nove profe pa je teško naći nekog profu za preporuku...

slazem se, ove preporuke bas nemaju smisla...
na mom faksu nas je bilo jako puno, profesore smo vidjali samo na ispitima. uz sve to, pitam se koliko bi nasli vremena da napisu neku preporuku (i da, na poslu su samo ponekad :roll: )

by the way, kad sam malo bolje izucila ove stipendije, traze da sa uplouduje gomila dokumenata, treba mi puno vremena da sve skupim. uopce nije pristupacno ni jednostavno.
Engineer_sa

#25 Re: SAJAM STIPENDIJA - ISKORISTI SANSU!

Post by Engineer_sa »

Pozdrav,

zamolio bih nekoga ako ima ikakvih dodatnih informacija o postupku prijavljivanja za neku od ovih stipendija - posebno mislim na one koji su na ovaj način otišli da studiraju vani da podijele svoje iskustvo sa nama (ili neko blizak njima ko ima informacije iz prve ruke).

Ja sam konkretno zainteresiran za studiranje u Njemačkoj. Dosad sam saznao da moram lično kontaktirati željeni Univerzitet i sa njima uspostaviti komunikaciju, tj. srediti da me prihvate pa se tek nakon toga prijaviti za DAAD stipendiju.

Mene zanima kako uspostaviti komunikaciju (kratka uputa sta reći putem mail-a), koji su kriteriji koji se razmatraju pri upisu, koji su slabiji Univerziteti jer mislim da nema smisla kandidirati na neki od najpopularnijih itd ...

Hvala na odgovoru

P.S.
Može i preko PM
Post Reply