Sajam knjige Sarajevo

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
FreakyStyley

#501 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by FreakyStyley »

Koliko je Hemonova "Knjiga mojih zivota" inace, ne na sajmu?

I zna li neko gdje se u Sarajevu mogu naci knjige Frederica Beigbedera? Vidio sam ih na sajmu prije par godina (samo nisam im'o para tad, jbg :lol:) i poslije nigdje.
klixo

#502 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by klixo »

Kad zavrsava sajam ?
FreakyStyley

#503 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by FreakyStyley »

Valjda 28og, odnosno sutra je zadnji dan sajma.
Better Man

#504 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by Better Man »

Bio sam na sajmu i moj utisak da je ovo jedan od najlošijih do sad. Evidentan je nedostatak izdavača iz Hrvatske, što je jedan od razloga pada kvalitete i ponude na sajmu. Kad odete na sajam onda shvatite zašto je ulaz besplatan, jer da nije bio, posjeta bi bila mizerna. Nedostatak kvalitete su pokušali nadomjestiti besplatnim ulazom. Glede sve većeg broja štandova sa vjerskom literaturom, ko voli nek izvoli, ja ne. Ali moram ipak naglasiti da su pretjerali, ipak je ovo sajam knjige, a ne religijski sajam. Glede Agarthia kojeg sam više puta spomenuo ne mogu da još jednom ne kažem da su najveće razočarenje i da im je najbolje da se ukinu. Ni najobičnija strip izdanja koja se mogu nabaviti redovno na trafici, kod njih više ne možeš kupiti. I koja im je onda svrha. O nekim krupnijim stvarima tipa Libellusova izdanja da ne govorim, to je misaona imenica da se nabavi kod njih, niti će kako rade ikada više biti moguće. Najbolje im je da rasprodaju što imaju i da se zatvore. Ako se ovako nastavi budučnost sajma je jako loša. Mora se nešto krupno uraditi i promjeniti, pa da se vrate izdavači iz Hrvatske i da se to ponovo digne na jedan viši nivo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#505 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by Truba »

ja kad sam došao na stand agartija rekoše mi da sam zakasnio za DD
to znači da je bilo VČ DDa
:?
jel ih iko pazario
nisu valjda imali 3 primjerka?
doktor78

#506 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by doktor78 »

Better Man wrote:Bio sam na sajmu i moj utisak da je ovo jedan od najlošijih do sad. Evidentan je nedostatak izdavača iz Hrvatske, što je jedan od razloga pada kvalitete i ponude na sajmu. Kad odete na sajam onda shvatite zašto je ulaz besplatan, jer da nije bio, posjeta bi bila mizerna. Nedostatak kvalitete su pokušali nadomjestiti besplatnim ulazom. ... Mora se nešto krupno uraditi i promjeniti, pa da se vrate izdavači iz Hrvatske i da se to ponovo digne na jedan viši nivo.
Generalno, hrvatski izdavaci su skuplji,a i njima je kako sam cuo uveden PDV na knjige pa je to mozda jedan od razloga zasto ih nema ove godine. Nisam ni bio ove godine, ali kako cujem nisam puno ni propustio
switty

#507 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by switty »

Do koliko sati je danas otvoren Sajam?
OldMayor

#508 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by OldMayor »

Hedg wrote:divi ove omladine i fobije prema vjerskim knjigama :lol:
Bas bih volio vidjeti da je bila ista zastupljenost islamske i krscanske literature... pa da vidimo tu nasu toleranciju onda na djelu.

Ovo je sajam knjige, a vjernici neka sebi organizuju sajam svojih vjerskih knjiga.

Znam ne mozes ti sad zabraniti nekome ulaz na sajam, ali mozes na neki drugi nacin ograniciti i prosiriti ponudu. A ne da je svako drugi stand vjerska literatura...
Dr. Kuca

#509 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by Dr. Kuca »

Znali iko imali Zukavovih knjiga na sajmu?
quentin

#510 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by quentin »

U subotu sam bio na sajmu i mislim da nije toliko loše kao što se priča. Sajam jeste manji nego ranijih godina, ali našao sam nekoliko knjiga koje inače ne mogu da se nađu po sarajevskim knjižarama. Više od toga i ne očekujem.

Štandovi sa islamskom literaturom mi ne smetaju, ali u pitanju jeste zanimljiv fenomen koji se može razmatrati na više nivoa. Inače, njima bi mogla da se da posebna hala ili dio hale, ali jasno je zašto žele da budu pomiješani sa svima ostalima.

Dva negativna utiska:
1) Gomile odličnih knjiga u onim kutijama sa knjigama na akciji. Ako Sol Belou ili Filip Rot ne mogu regularno da se rasprodaju, možemo li očekivati nova izdanja knjiga koje bi bila namijenjene sličnom segmentu tržišta?
2) Ogroman broj ljudi koji u onu gužvu vode djecu od 0 do 3 godine. Ne zna se da li više maltretiraju samu djecu ili ljude kojima se klinci petljaju pod noge i koji moraju preskakati kolica.
doktor78

#511 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by doktor78 »

quentin wrote:U subotu sam bio na sajmu i mislim da nije toliko loše kao što se priča. Sajam jeste manji nego ranijih godina, ali našao sam nekoliko knjiga koje inače ne mogu da se nađu po sarajevskim knjižarama. Više od toga i ne očekujem.

Štandovi sa islamskom literaturom mi ne smetaju, ali u pitanju jeste zanimljiv fenomen koji se može razmatrati na više nivoa. Inače, njima bi mogla da se da posebna hala ili dio hale, ali jasno je zašto žele da budu pomiješani sa svima ostalima.

Dva negativna utiska:
1) Gomile odličnih knjiga u onim kutijama sa knjigama na akciji. Ako Sol Belou ili Filip Rot ne mogu regularno da se rasprodaju, možemo li očekivati nova izdanja knjiga koje bi bila namijenjene sličnom segmentu tržišta?
2) Ogroman broj ljudi koji u onu gužvu vode djecu od 0 do 3 godine. Ne zna se da li više maltretiraju samu djecu ili ljude kojima se klinci petljaju pod noge i koji moraju preskakati kolica.
:thumbup:
elk

#512 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by elk »

fakat, da li neko zna do koliko danas sajam radi?da ne dođem kasnije,a ono sve u kutijama..
Emilija Kovačev

#513 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by Emilija Kovačev »

Slušala sam jutros na radiju, a evo, pojavilo se i na portalu, do 17h otvoren sajam.
I ja idem tek danas, valjda neće knjige biti spakovane.... :)
Baby Jane

#514 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by Baby Jane »

Mene je zaprepastio manjak biznis literature i popular science-a. Ili su vjerske knjige ili slikovnice ili je poplava Hemona i Tariq Alia.

Lose, skroz lose.

Obisla sam svaki stand i trazila Emocionalnu inteligenciju od Goleman-a, i samo je jedan stand imao, i to 1 primjerak.
al-em

#515 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by al-em »

do koliko sati danas radi sajam?
Bodkin

#516 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by Bodkin »

Baby Jane wrote:Mene je zaprepastio manjak biznis literature i popular science-a. Ili su vjerske knjige ili slikovnice ili je poplava Hemona i Tariq Alia.

Lose, skroz lose.

Obisla sam svaki stand i trazila Emocionalnu inteligenciju od Goleman-a, i samo je jedan stand imao, i to 1 primjerak.
:thumbup: mada se biznis literature moglo naci. ima ona naklada mate koja je prevela sve bitnije strucne biznis knjige koje su na engleskom jeziku.damodaran, kotler, samuelson, van horn.. jeste da su skupe ali je na sajmu sa 100 km palo na 70 sto nije lose.

a emocionalnu sam ja vidio na par mjesta mozda se rasprodala?
El_comadante

#517 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by El_comadante »

OldMayor wrote:
Bas bih volio vidjeti da je bila ista zastupljenost islamske i krscanske literature... pa da vidimo tu nasu toleranciju onda na djelu.

Ovo je sajam knjige, a vjernici neka sebi organizuju sajam svojih vjerskih knjiga.

Znam ne mozes ti sad zabraniti nekome ulaz na sajam, ali mozes na neki drugi nacin ograniciti i prosiriti ponudu. A ne da je svako drugi stand vjerska literatura...
to je problem a nije recimo problem što je ranijih godina više bilo hrvatskih i srpskih knjiga nego naših, a sa druge strane ko je branio bilo kome da se prijavi na sajam. zašto nisu došli ovi koje ti voliš da čitaš?
meni je isto smetalo ovi sa malom djecom to mi niakd neče biti jasno zašto ih vode na takva mjesta.
Bodkin

#518 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by Bodkin »

El_comadante wrote:
OldMayor wrote:

to je problem a nije recimo problem što je ranijih godina više bilo hrvatskih i srpskih knjiga nego naših, a sa druge strane ko je branio bilo kome da se prijavi na sajam. zašto nisu došli ovi koje ti voliš da čitaš?
meni je isto smetalo ovi sa malom djecom to mi niakd neče biti jasno zašto ih vode na takva mjesta.
kojih bolan nasih? pa ne mogu nasi ni onu malu salu da napune. ne da ne mogu, nego ne bi bilo ni trecina. budi ozbiljan...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#519 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by Truba »

kako nazvati ovo reciprocitetno prostituisanje u vezi sa izdavačima
srbija i hrvatska izdaje knjige jer imaju više ljudi koji to čitaju
osobno mi je 85% knjiga iz BGa jer su jeftinije i dostupnije
dok u ZG rade više sa tvrdim koricama i luksuznija izdanja što me ne zanima
a BH izdavači izdaju jednu knjigu i prodaju je extra skupo
a onda nakon 2 godine knjiga se u kilama može kupiti za 5 maraka
npr brajan aldis non-stop mislim...ako se ne varam
dakle nema kupaca= nema izdavača
Mračajski proto

#520 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by Mračajski proto »

Zuko Džumhur se prevrće u grobu zbog ovakvog sajma.
Emilija Kovačev

#521 Re: Sajam knjige Sarajevo

Nevjerovatno mi je bilo vidjeti da Buybook nije snizio cijenu Dacine knjige. Zadnji dan, zadnji sat sam bila na sajmu, Dario stoji 28 KM. Ne znam varam li se, ali mi se čini da je bio čak i jeftiniji prošli sajam.
Najbolje je onda otići bilo kad u poslovnice i kupiti šta hoćete, kad imate novce. Sajam je samo dobar za prošetati, kad bi se gledali neki izlagači. :)
Better Man

#522 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by Better Man »

Emilija Kovačev wrote:Nevjerovatno mi je bilo vidjeti da Buybook nije snizio cijenu Dacine knjige. Zadnji dan, zadnji sat sam bila na sajmu, Dario stoji 28 KM. Ne znam varam li se, ali mi se čini da je bio čak i jeftiniji prošli sajam.
Najbolje je onda otići bilo kad u poslovnice i kupiti šta hoćete, kad imate novce. Sajam je samo dobar za prošetati, kad bi se gledali neki izlagači. :)
Buybook jeste snizio cijenu Dacine knjige, jer ista mimo sajma u knjižarama košta 35 KM, a na sajmu je 28 KM. Prošle godine jeste bila jeftinija, ali je bila u mekom uvezu i na lošem papiru, dok je ovo drugo izdanje urađeno puno kvalitetnije, tvrdi uvez i fini reciklirani papir. Knjiga je jako povoljna obzirom da ima oko 836 stranica.
Tegla ajvara

#523 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by Tegla ajvara »

jel sajam jednom godišnje?
Better Man

#524 Re: Sajam knjige Sarajevo

Post by Better Man »

Tegla ajvara wrote:jel sajam jednom godišnje?
Imaš i zimski sajam knjige, ali on je malo drugačije organiziran, jer je u manjem prostoru, ulaz je besplatan i traje duže od proljetnog sajma.
Emilija Kovačev

#525 Re: Sajam knjige Sarajevo

Better Man wrote:
Emilija Kovačev wrote:Nevjerovatno mi je bilo vidjeti da Buybook nije snizio cijenu Dacine knjige. Zadnji dan, zadnji sat sam bila na sajmu, Dario stoji 28 KM. Ne znam varam li se, ali mi se čini da je bio čak i jeftiniji prošli sajam.
Buybook jeste snizio cijenu Dacine knjige, jer ista mimo sajma u knjižarama košta 35 KM, a na sajmu je 28 KM. Prošle godine jeste bila jeftinija, ali je bila u mekom uvezu i na lošem papiru, dok je ovo drugo izdanje urađeno puno kvalitetnije, tvrdi uvez i fini reciklirani papir. Knjiga je jako povoljna obzirom da ima oko 836 stranica.
Aaa, hvala na informaciji. Nisam vidjela promjenu uveza. Onda je cijena sasvim pristojna. Super. :thumbup:
Post Reply