Sah-Mat veliko trojci: BMW , Mercedes , Audi

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

BigusDickus

Post by BigusDickus »

Pa sto ima onaj vic, da je razlika izmedju bogatog i siromasnog hercegovca, sto ovaj prvi pere svog mercedesa u praonici, a drugi rucno... :D

Oni priznaju samo Mercedes za auto, a BMW i Audi, eto, mogu proci... :D
whow

Post by whow »

BigusDickus wrote:Hyundai jeste koreanac... vidis kako sam nabrajao... Toyota i Honda (japanci)... potom Hyundai (nije svrstan sa ona prethodna dva, namjerno :D)... :D

A ovo "velika trojka" je prava hercegovacka prica... :D
Velika Trojka BMW - Bajevic , Maric i Vladic :D
Stari , tema je naravno diskutabilna kao i sve teme na ovom forumu :D Al za utjehu isti termini " Velika Trojka" i sl . s koriste za BMW , Mercedes i Audi u mnogim auto magazinima. Ova tri proizvodaca jesu dugu vremena vazila za eminentne predstavinke tkz. luxury sedan klase medutim zednjih godina Lexus, Infiniti i Acura pucaju na ovu titulu . Recimo samo da je u jednom poredenju Motor Trenda , luxury segment , prva dva mjesta otisla Lexusus, trece Infinitiju , cetvrto , Acuri , peto Audiju , sesto BMW , sedmo Marcedesu itd. Ja nisam poredio Amerikance i Europljane , vec Japance i Europljane .
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Po meni nema tu velike trojke, postoji samo velika dvojka: BMW i Mercedes. Audi nije "veliki" kao navedena dva, koliko god ga Auto Bild i kompanija uvrštavali u "veliku trojku".
whow

Post by whow »

Image

Evo zasto Audi pripada Velikoj Trojci , ili je to mozda Velika Dvojka ili je to mozda jedan i jedni Veliki Audi The World Car of the Year for 2004 . Kontas Care?
Fair Life

Post by Fair Life »

Frutek wrote:(...)
Japanci o takvom statusu i kvaliteti mogu jos samo sanjati :oops:
Malo znas o Japancima.

Image
Last edited by Fair Life on 31/05/2005 03:45, edited 1 time in total.
whow

Post by whow »

Image
Evo ga i Lexus - Ovaj je u klasi A6
whow

Post by whow »

Image

Infiniti G35
whow

Post by whow »

Image

Acura RL
whow

Post by whow »

Image

Sto reci : Golf je Golf :D :D
Stari

Post by Stari »

Ahaa .... OK sad sam dobio i neku vrstu objasnjenja...o tome ko je proglasio tu "veliku trojku". Eh ovako prvo da razjasnim neke stvari ...ja licno vozam golfa tako da u ovom duelu ne naginjem ni na jednu od strana ... :-? htjedoh reci da ne postoji bojazan da cu biti subjektivan.

Ali Audi ...buraz ...ovi svedjani sa svojim Volvom (steta sto vise SAAB nece biti tu nego se seli u Njemacku ) ...postoje i razvijaju se ..upravo zbog toga sto Audi nije ni izbliza toliko dobar koliko ga neki zele predstaviti a interesantna stvar je ...da se ove dvije marke takmice u istoj ligi i bogami se nosaju ....po pricanju vas experata to bi bilo isto kao u nogometu (jer je, u to sam poprilicno siguran, krilatica "velika trojka" skovana po uzoru na "veliku cetvorku") audi bi kao bio ono evo recimo Hajduk, merdzo= Partizan, BMW = FC CZ ....a Volvo tu negdje recimo Iskra (Bugojno),....ali to bogme nije tako. Razlika izmedju A4 i S60 je prvenstveno u karakteru vlasnika a tek onda i to vrlo marginalno razlika u automobilu (za mene licno je recimo "s60 T5" otrov za svaku A4-orku ....dakle bolji ali istina ...manje "bijesan" u ocima prolaznika... a i kupuju ga oni kojima je to manje bitno )
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Dobar je Volvo... a neki njihovi modeli izgledaju vrlo atraktivno... :D
Image
Qler

Post by Qler »

ovo onaj novi dizajn :D dobar, dobar :D :D :D :D
Stari

Post by Stari »

BigusDickus:
Dobar je Volvo... a neki njihovi modeli izgledaju vrlo atraktivno...
Evo ga, Bigus mi torpedira kompletnu platformu jednim potezom.
Moja teza o Volvu (kojeg nemam) i Audiju temeljila se.... sve dok bigus nije poslao svoje inzinjerijske jedinice da to miniraju ....na postavci da su Volvo modeli diskretniji, manje upadljivi, ...manje auta za kurcenje. Ali ali onda uklizi bigus dikus i raskrinka me totalno .... s ovakvim modelima () vidi sliku)u svom vlastitom posjedu ...svako bi se kurcio ... :D i tata bi sine :D
reaktor

Post by reaktor »

Conjuror wrote:
Sta rece i osta ziv. Pa jebote otkad je prvo auto napravljeno u svijetu (u Americi, BTW) ono je postalo simbolom Americkog napretka i nacina zivota. Zivot bez auta je nezamisliv u USA pa ogromna vecina familija posjeduje nekoliko automobila dok je to u Evropi samo priviligeja nekolicine bogatih familija.
Drugo, dizel u USA ne prolazi zato sto je to kanta za smece a ne auto. Niko u USA nece da vozi auto koje zvuci i dimi kao kamion. Dalje, benzinci proizvode puno vise konja od dizela a Ameri hvala bogu osim komfora hoce i snagu pa se niko i ne okrene za dizelom. Evropa hoce dizel masine samo zbog visokih cijena goriva a koje su daleko nize u USA pa niko nece da se zajebaje sa dizelom.
ocigledno nemas pojma o diesel tehnologijama...
a ameri ce uskoro morati izvaditi glave iz pijeska... goriva je sve manje i skuplje je, a njihovi motori ga trose nemilice

evo, pogledaj ovdje malo http://www.dieselforum.org/
ado-šampion

Post by ado-šampion »

whow wrote: Evo zasto Audi pripada Velikoj Trojci , ili je to mozda Velika Dvojka ili je to mozda jedan i jedni Veliki Audi The World Car of the Year for 2004 . Kontas Care?
Joj što me nasmija! Čuj jean i jedini veliki Audi! :lol: :lol: :lol:
Znaš li da je i Auto Bild morao priznati poraz tog tvog "velikog" Audija sa slike u sudaru sa, sada već starom i od istog 7 godina mlađom S-klasom i BMW sedmicom (radi se o prethodnoj sedmici, tj. prije dotjerivanja)? Teško je to tebi dokazati, ali realno u kojoj je klasi Audi ispred Mercedesa i posebno BMW-a? I nemoj više raju nasmijavat sa svojim jako duhovitim komentarima poput ovog! Znam da ćeš me sada pokušati omalovažavati, kao i uvijek kada nisi u pravu (ima još takvih forumaša ovdje), ali nemoj se beze truditi :x
Conjuror

Post by Conjuror »

reaktor wrote:
ocigledno nemas pojma o diesel tehnologijama...
a ameri ce uskoro morati izvaditi glave iz pijeska... goriva je sve manje i skuplje je, a njihovi motori ga trose nemilice

evo, pogledaj ovdje malo http://www.dieselforum.org/
You dumb cracker, da si upucen u stanje stvari znao bi da je dizel skuplji od benzina u USA te da su ovamo stroziji zakoni o izduvnim gasovima pa je i to jedan od vecih faktora sto su dizel motori prava rijetkost u USA. Da ponovim, najveci razlog sto dizeli slabo prolaze u USA je snaga u cemu su benzinci daleko bolji.
nineac

Post by nineac »

"YOU DUMB CRACKER" ???
Šta to ti nama pokušavaš pokazati? Da si "native american" ?
Inače, šta je snaga? Konjske snage! Šta je vuča? Obrtni moment! E to ti je važnije u svakodnevnoj upotrebi nego KS!
inače, JEEP je upravo uveo CRD model u USA, a ML planira ML 420 CDI i 320CDI.
BMW isto ima neke planove sa 535d i X5 sa istim motorom.
Prošle godine je u americi prodano 500.000 automobila sa diesel motorom od 17 miliona prodatih.
Mislim da ti nikada nisi imao priliku provozati diesel, a 70% amerikanaca misli da se oni koriste kao brodski motori, te eventualno u kamionima :lol:
Onog trenutka kada skontaju da njihovom stilu vožnje (doduše oni nemaju stila) i njihovim ograničenjima više pristaje diesel, lako će se oni prebaciti. Ipak su oni veće "cicije" od evropljana.
whow

Post by whow »

ado-šampion wrote:
whow wrote: Evo zasto Audi pripada Velikoj Trojci , ili je to mozda Velika Dvojka ili je to mozda jedan i jedni Veliki Audi The World Car of the Year for 2004 . Kontas Care?
Joj što me nasmija! Čuj jean i jedini veliki Audi! :lol: :lol: :lol:
Znaš li da je i Auto Bild morao priznati poraz tog tvog "velikog" Audija sa slike u sudaru sa, sada već starom i od istog 7 godina mlađom S-klasom i BMW sedmicom (radi se o prethodnoj sedmici, tj. prije dotjerivanja)? Teško je to tebi dokazati, ali realno u kojoj je klasi Audi ispred Mercedesa i posebno BMW-a? I nemoj više raju nasmijavat sa svojim jako duhovitim komentarima poput ovog! Znam da ćeš me sada pokušati omalovažavati, kao i uvijek kada nisi u pravu (ima još takvih forumaša ovdje), ali nemoj se beze truditi :x

Ma Ado citava ideja je da se covjek malo zabavi . Nemoj ti ovo uzimati previse ozbiljno . J..s Audija i BMW pa necemo se valjda zbog toga vrijedati. Ja nemam namjeru da te omalovazava te ako sam to ikada nehotice ucinio moje iskreno izvinjenje. Ti si mi svojevremeno pomogao oko guma tako da ako nista ona za tebe imam samo respect.
cheers
Conjuror

Post by Conjuror »

nineac wrote:"YOU DUMB CRACKER" ???
Inače, šta je snaga? Konjske snage! Šta je vuča? Obrtni moment! E to ti je važnije u svakodnevnoj upotrebi nego KS!
Prošle godine je u americi prodano 500.000 automobila sa diesel motorom od 17 miliona prodatih.
Mislim da ti nikada nisi imao priliku provozati diesel, a 70% amerikanaca misli da se oni koriste kao brodski motori, te eventualno u kamionima :lol:
Onog trenutka kada skontaju da njihovom stilu vožnje (doduše oni nemaju stila) i njihovim ograničenjima više pristaje diesel, lako će se oni prebaciti. Ipak su oni veće "cicije" od evropljana.
O kakvim ti ogranicenjima pricas?! Je li ti to hoces da kazes da u Evropi nema ogranicenja brzine? Kakva gupost!!!
Drugo, da je dizel stvarno bolji od benzinca zar nemislis da bi onda velike klase auta kao lexus, mercedes, bmw... pravili sva auta sa dizel motorima a benzinac bi tek onako sporedan, samo za cicije? Zar nije situacija obrnuta? Skupa su auta gotovo u pravilu sve sami benzinci.
Da su dizel motori jaci zar ne mislis da bi sva trkaca auta imali dizelase? Nije li i to obrnuto?
Prvo malo nauci o motorima pa se onda bacaj u diskusije.
Conjuror

Post by Conjuror »

O kakvim ti ogranicenjima pricas?! Je li ti to hoces da kazes da u Evropi nema ogranicenja brzine? Kakva gupost!!!
Drugo, da je dizel stvarno bolji od benzinca zar nemislis da bi onda velike klase auta kao lexus, mercedes, bmw... pravili sva auta sa dizel motorima a benzinac bi tek onako sporedan, samo za cicije? Zar nije situacija obrnuta? Skupa su auta gotovo u pravilu sve sami benzinci.
Da su dizel motori jaci zar ne mislis da bi sva trkaca auta imali dizelase? Nije li i to obrnuto?
Conjuror

Post by Conjuror »

nineac

Post by nineac »

Auuuu, jesam te nanerviro. Ja vrlo dobro znam kako motor funkcioniše, ali očito za razliku od tebe vozao sam nove diesel motore.
Slušaj, ti imaš u evropi ograničenje na auto putu od 130 KM/h, a uskoro najvjerovatnije na nivou EU 150 Km/H, za razliku od amerike gdje je kao što sam znaš 65 mph ili 110 km/h.
Drugo, tehnički avropske ceste su dosta napredniej od američkih, te su predviđene za velike brzine i do 250 km/h, dok to američke nisu. U njemačkoj nemaš ograničenje brzine na auto putevima (ako nije drugačije signalizirano u to momentu).
To jeli luksuzna klasa pokretana dieselima ili ne je irelevantno. Normalno, benzin ima svojih prednosti, i ja lično više volim benzinca, i vozam benzinca, ali danas kada racionalno pogledaš stvar diesel od 150 ks i nekih 350 do 400 nm je daleko bolji izbor od benzinca sa 200 ks i 250 do eventualno 300 nm (na jedvite jade, bez turba naravno).
Ti govoriš kao da u americi svi vozaju visoku klasu, BMW7 ili Mercedes S. Malo s espusti na zemlju, pa ćeš vidjeti da prosječan njemac voza skuplje auto od prosječnog amerikanca.
Ja ti savjetujem da probaš neki neovi diesel kada dodjes vamo na odmor, npr. VW 2.0 TDI sa 140 ks. Mislim da bi promjenio mišljenje!
Conjuror

Post by Conjuror »

nineac wrote:Auuuu, jesam te nanerviro. Ja vrlo dobro znam kako motor funkcioniše, ali očito za razliku od tebe vozao sam nove diesel motore.
Slušaj, ti imaš u evropi ograničenje na auto putu od 130 KM/h, a uskoro najvjerovatnije na nivou EU 150 Km/H, za razliku od amerike gdje je kao što sam znaš 65 mph ili 110 km/h.
Drugo, tehnički avropske ceste su dosta napredniej od američkih, te su predviđene za velike brzine i do 250 km/h, dok to američke nisu. U njemačkoj nemaš ograničenje brzine na auto putevima (ako nije drugačije signalizirano u to momentu).
To jeli luksuzna klasa pokretana dieselima ili ne je irelevantno. Normalno, benzin ima svojih prednosti, i ja lično više volim benzinca, i vozam benzinca, ali danas kada racionalno pogledaš stvar diesel od 150 ks i nekih 350 do 400 nm je daleko bolji izbor od benzinca sa 200 ks i 250 do eventualno 300 nm (na jedvite jade, bez turba naravno).
Ti govoriš kao da u americi svi vozaju visoku klasu, BMW7 ili Mercedes S. Malo s espusti na zemlju, pa ćeš vidjeti da prosječan njemac voza skuplje auto od prosječnog amerikanca.
Ja ti savjetujem da probaš neki neovi diesel kada dodjes vamo na odmor, npr. VW 2.0 TDI sa 140 ks. Mislim da bi promjenio mišljenje!
Ma nisi ti mene nanervirao ali me ide na racku kad neko pametuje o stvarima o kojima nema pojma, kao na primjer ti u ovom slucaju. Prvo, snaga motora se mjeri u KW ili konjskim snagama, kako god hoces. Prema tome nema teorije da je dizelas ili benzinac sa 150 ks jaci od motora sa 200ks. To sto si izvalio je cista glupost. Drugo, iako je snaga motora najvaznija za brzinu (posto te ocigledno to interesuje), veliku ulogu igraju mjenjac i gume kao mnogi drugi sitniji faktori. Nema sanse da je auto sa istim mjenjacem, gumama i svim ostalim OSIM motora je jace i brze od istog auta sa vise ks.
Trece, iako su novija auta sve jaca i bolja od starijuh ona nisu dizajnirana za velike brzine ili trkanje. Za takve stvari postoje trkace staze ili ces u protivnom zavrsiti kao princeza Dijana u Francuskoj u mercedesu.
To sto nema ogranicenja brzine na autoputevima u Njemackoj neznaci da su njihiove ceste bolje od Americkih ili bilo cijih drugih. To znaci da se Nijemci ne brinu mnogo o zivotima svoji gradjana kao drugi. Nema ogranicenja ni u Afganistanu pa sta sad je su li njihove ceste "tehnicki" bolje od Austrijskih? Lupetas, jebiga.
Dalje, budu suguran da se ogranicenje brzine uvesti i na Njemacke autoputeve i da nece biti vece od 120kmh, poslusaj me. Usput, ogranicenje u USA je 70 mph ali vecina vozi oko 80mph van gradova, zbog guzve. Ako ti nije zao nekih 100-200 dolara ako te slucajno uhvati policija onda razguli koliko god mozes, vecina autoputeva je ravna kao aerodrom.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Evo da i ja dodam nešto na usporedbu dizelaša i benzinaca. To što je Nineac rekao nije bukvalno, tj. dizelaš sa 150 KS, nema šanse protiv benzinca sa 200 samo ako benzinac koristi svih 200 KS, a to znači jako velike brojeve obrtaja. Dizelaši su jači u svakodnevnici jer imaju duplo veći obrtni moment od benzinaca i oni su jaki i pri normalnoj vožnji, odnosno pri vožnji sa niskim i eventualno srednjim obratajima, dok benzinac da bi pokazao sve što može valja tjerati u visoke brojeva obrataja (ovo dobiva još više na težini ako se radi od 4 ventilskoj tehnici kod benzinaca), što je primjerenije trkaćoj stazi nego normalnom prometu.
Zaključak svega je da je dizel efikasniji od benzinca iste snage i daje više u svakodnevnici ali nema šanse protiv benzinca iste snage u trci ubrzanja, kada ovaj koristi svoje omiljeno područje, tj. visoke obrtaje.
Mana dizelaša naspram benzinaca je to što su oni tromi pri visokim obrtajima i s njima preticanje kolone postaje rizično jer se pri preticanju mora promijeniti stepen prenosa (dok benzinca "složiš" u treću i pretekneš kolonu bez problema) i prije svega što su dosta bučniji i grublji u radu (ovo zadnje ne vrijedi za neke common-rail dizelaše, ali za VW-ove svakako vrijedi). To je i odgovor na pitanje što se benzinci ugrađuju u luksuzne limuzine više od dizelaša. A dodatni argument na tu temu je i skuplja tehnika kod dizelaša te veća cijena, a onaj koji kupuje limuzinu neće uzeti skuplje auto kojje još usto nemirnije i bučnije radi da bi uštedio na gorivu za koje ionako neće nikad ni upitati.
nineac

Post by nineac »

Nek si mu ado umjesto mene napisao, potpuno me raspizdio sa svojim "stručnim" mišljenjem. Iz mog teksta je mogao izvući zaključak da ja govorim o svakodnevnici. Pošto je njemu obrtni moment sasvim nova riječ u vokabularu, vjerovatno zato nije imao poma o čemu pričam.
Jaro moj Alfa Romeo 156 2.4 M-JTD razvija 175 ks i 400 nm. Šta misliš koji je motor elastičniji? Taj ili npr. BMW 325 sa 192 ks i 250 nm ali pri 3.500 obrtaja? Ta alfa u V brzini između 80 i 120 km/h (znači najkorisnije područje) ubrzava od tog BMW-a sigurne za 4-5 sec bolje.
Normalno, BMW ima bolja ubrzanje, krajnju brzinu, ali je vožnja u svakodnevnici daleko manje stresna u alfi nego u tom BMW-u. Da još tu nadodamo jedno 3 litre uštede na svakih 100 km.
Ja lično, kada bi srcem razmišljo odabrao bi BMW, ali ajro danas kadfa litra goriva košta 1.63 km nešto mi srce slabije od glave radi!
Jarane, prije mjesec dana sam gledao Discovery o njemačkim auto cestama. Njemačka godišnje troši 500.000 km po kilometru puta samo na održavanje i nadgledanje. Kako je cesta vrhunski odrađena, to se više troši na nadgledanje. Inače, asfalt koji se koristi na tim cestama je posebno napravljen radi bolje gripa, tj. sličan je ono koji se koristi na trkaćim stazama.
Njemački auto putevi imaju veze sa američkim toliko što liče jedan na drugog "onako".
Inače, njemačka ima najmanji broj poginulih po broju registrovanih vozila, dok jedna italija, čiji su vozači proglašeni kao bezobzirni ima bolje statistike od amerikanaca.
Post Reply