Sah-Mat veliko trojci: BMW , Mercedes , Audi
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
whow
#1 Sah-Mat veliko trojci: BMW , Mercedes , Audi
Slusam danas na Motor Trendu komentar jednog od urednika na ovoj emisiji povodom izlaska novog Mercedesovog SUV-a. Naime ovaj komentator tvrdi da Toyota i Lexus imaju toliko para da ce uskoro potpuno dominirati svjetskim auto trzistem. Prvi su u Hibrid tehnologiji a ostale tehnologije koje trenutno ne posjeduju mogu lako da kupe. Da li je ovo kraj velike trojke
i kako se ostali proizvodaci mogu suprostaviti Velikoj Toyoti
.
-
Frutek
Mislim da nema sanse za tako nesto da se desi, barem ne u skoroj buducnosti. I drugi proizvodjaci su pokusavali a i sama Toyota to pokusava vec duze vremena, da napravi penetraciju trzista luksuznijih automobila kao i SUV-a (dzipova), medjutim nisu se (barem dosad) uspjeli dokazat sa kvalitetom u poredjenju na pomenutu "veliku trojku" i samim tim nisu uspjeli doci do kupaca sa najdubljim dzepovima (barem je u USA takva situacija sto se tice auto industrije). Cak sta vise, na americkom trzistu, velika trojka u zadnje dvije godine biljezi ucestale poraste u procentu domaceg US trzista uzimajuci dio od japanskih i korejskih proizvodzaca. Oni su tu u uzlaznoj putanji.
Jos jedan je dokaz je proslogodisnji izvjestaj BMW-a gdje isti prijavljuje najvece prodaje diljem svijeta u zadnjih 25 godina (kolko se sjecam). Lexus vazi za respektabilnog proizvodjaca i njihov znak je asociran sa kvalitetom u svakom pogledu i sto se tice tvog pitanja, mislim da oni imaju vecih izgleda da ugroze "trojku" od Toyote koja i dalje ide za "srednjom klasom" gdje god su stacionirani u svijetu. Mislim da ta promjena za Toyotu se ne moze desit preko noci i to ce potrajat ako vec planiraju krenut u luxuzne vode
Jos jedan je dokaz je proslogodisnji izvjestaj BMW-a gdje isti prijavljuje najvece prodaje diljem svijeta u zadnjih 25 godina (kolko se sjecam). Lexus vazi za respektabilnog proizvodjaca i njihov znak je asociran sa kvalitetom u svakom pogledu i sto se tice tvog pitanja, mislim da oni imaju vecih izgleda da ugroze "trojku" od Toyote koja i dalje ide za "srednjom klasom" gdje god su stacionirani u svijetu. Mislim da ta promjena za Toyotu se ne moze desit preko noci i to ce potrajat ako vec planiraju krenut u luxuzne vode
-
Conjuror
Freutek lupetas bez veze. Lexus vec godinama mlati mercedesa i bmw po svemu u USA a posebno po kvalitetu i izdrzljivosti. Audi se i ne uzima ozbiljno u klasi luksuznih auta, barem u USA.
Lexus dominira u najvecoj klasi po svemu. Sto se mercedesa tice, njihov kvalitet i izdrzljivost drasticno zaostaju za luksuznim autima i po broju kvarova su na vrlo niskom mjestu sa autima srednje klase.
Drugim rijecima, od mercedesa i bmw je ostalo samo ime. Svako ko je imao priliku da vidi ili vozi lexusa zna o cemu pricam.
Amerika je pravi test za svaku marku auta. Ovdje se auta mnogo vise voze nego u Evropi naprimjer pa je trziste vec odavno prepoznalo koja su auta najbolja. Samo da spomenem golfa koji se i sada smatra "masinom" u BiH a u USA ga niko nece jer je slab i cesto se kvari.
Lexus dominira u najvecoj klasi po svemu. Sto se mercedesa tice, njihov kvalitet i izdrzljivost drasticno zaostaju za luksuznim autima i po broju kvarova su na vrlo niskom mjestu sa autima srednje klase.
Drugim rijecima, od mercedesa i bmw je ostalo samo ime. Svako ko je imao priliku da vidi ili vozi lexusa zna o cemu pricam.
Amerika je pravi test za svaku marku auta. Ovdje se auta mnogo vise voze nego u Evropi naprimjer pa je trziste vec odavno prepoznalo koja su auta najbolja. Samo da spomenem golfa koji se i sada smatra "masinom" u BiH a u USA ga niko nece jer je slab i cesto se kvari.
-
Conjuror
Da malo poduprem svoj post sa par linkova da neko nebi rekao da ja lupetam bezveze:
http://money.cnn.com/2004/11/08/pf/auto ... liability/
http://autos.yahoo.com/consumerreports/ ... ng_up.html
http://autos.yahoo.com/consumerreports/ ... ng_up.html
-
zzzzz
LEXUS nece nikad proci u Evropi jer Japanci ne znaju docarati osjecaj luksuza i kvaliteta (mada su kvalitetni) a modeli im izgledaju kao i nasa pjesma sa Eurosonga, kopija vec vidjenog (najcesce Mercedesa).
Auto mora imati prepoznatljiv "identitet" da bi prosao u Evropi a Japanci imaju slab osjecaj za to.
PS. da napomenem da ovo posljednje pogotovo vazi za luksuzna auta koja su vise od pukog prevoznog sredstva, vec su i nekakav status simbol
Auto mora imati prepoznatljiv "identitet" da bi prosao u Evropi a Japanci imaju slab osjecaj za to.
PS. da napomenem da ovo posljednje pogotovo vazi za luksuzna auta koja su vise od pukog prevoznog sredstva, vec su i nekakav status simbol
Last edited by zzzzz on 29/05/2005 02:00, edited 2 times in total.
-
Frutek
Ja i jesam istakao da je Lexus odlicnog kvaliteta i da je smatran za jednog od najluxuznijih auta. Ono na sta sam se ja osvrto jeste njihova dominacija u SUV trzistu. Ja ne znam da Lexus ima SUV a argument je kreno od Mercedesovog novog SUV-a kojeg je tek predstavio.Conjuror wrote:Freutek lupetas bez veze. Lexus vec godinama mlati mercedesa i bmw po svemu u USA a posebno po kvalitetu i izdrzljivosti. Audi se i ne uzima ozbiljno u klasi luksuznih auta, barem u USA.
Toyota ima svoj SUV ali ako ti poredis njegovu kvalitetu i kvalitet Mercedos-ovog ML500 ili BMW X5-ce, onda stvarno
Takodje reci da su od "trojke" ostala samo imena, je zivi absurd i glupost. Pa kvalitet opravdava ime. Ime je stvoreno na kvaliteti automobila. Ista trojka non-stop radi na usavrsavanju i predstavljanju novih modela. Od istih je samo Audi malo stagniro i ubrzo ce im trebat novi model.
Druga stvar, golf polako gubi epitet nacionalnog vozila i preuzima Skoda Fabia i novo predstavljena Dacia. Pa ne mozes covjece poredit americko trziste i bosansko. Pa kupovna moc potrosaca je nebo i zemlja. Golf je odlicno auto, a razlog zbog kojeg ga ameri ne kupuju jeste njegova nedovolja zastupljenost u Americi od strane Volkswagena a takodje jer mogu birat sta hoce i uglavnom se odlucuju za vozila strahovito jakih masina. Golf to nije.
-
Conjuror
Lexus ne prolazi u Evropi zato sto su svi Evropljani zadojeni nacionalisti pa ce radije kupiti svoje losije i skuplje auto nego tudje. Nikad ti neces vidjeti da recimo Reno vlada trzistem u Njemackoj niti ce bilo koje Njemacko auto dominirati u Francuskoj. Amerikanci nisu glupi i nece raditi u korist vlastite stete pa ce kupiti bilo ciji proizvod ako je on bolji i jeftiniji od domaceg. To se odnosi na sve ne samo na auta. Jedino u Americi se vozi vise od 50% Japnskih auta (osim Japana normalno) i razlog je kvalitet, snaga, cijena i ekonomicnost.zzzzz wrote:LEXUS nece nikad proci u Evropi jer Japanci ne znaju docarati osjecaj luksuza i kvaliteta (mada su kvalitetni) a modeli im izgledaju kao i nasa pjesma sa Eurosonga, kopija vec vidjenog (najcesce Mercedesa).
Procitaj malo one linkove sto sam ih gore postavio. U USA se vodi jaka evidencija o broju prijavljenih kvarova sortirano po marki vozila i po tome je mercedes pao cak nize nego vecina nizerazrednih auta (ne luksuznih u koja mercedes spada). Lexus, Acura i druga Japanska auta vec gidinama imaju najmanji broj pijavljenih kvarova ne samo u visokoj klasi.
-
Conjuror
Frutek, iako Toyota stoji iza Lexusa oni nisu jedno te isto. Nemozes porediti Toyotin SUV sa Mercedosovim, to nije ista klasa. Lexus ima svoju liniju SUV i oni kao i sedani su u svemu bolji od Mercedesa. Idi na lexus.com pa prelistaj sta imaju.Frutek wrote:
Ja i jesam istakao da je Lexus odlicnog kvaliteta i da je smatran za jednog od najluxuznijih auta. Ono na sta sam se ja osvrto jeste njihova dominacija u SUV trzistu. Ja ne znam da Lexus ima SUV a argument je kreno od Mercedesovog novog SUV-a kojeg je tek predstavio.
Toyota ima svoj SUV ali ako ti poredis njegovu kvalitetu i kvalitet Mercedos-ovog ML500 ili BMW X5-ce, onda stvarno![]()
Takodje reci da su od "trojke" ostala samo imena, je zivi absurd i glupost. Pa kvalitet opravdava ime. Ime je stvoreno na kvaliteti automobila. Ista trojka non-stop radi na usavrsavanju i predstavljanju novih modela. Od istih je samo Audi malo stagniro i ubrzo ce im trebat novi model.
Druga stvar, golf polako gubi epitet nacionalnog vozila i preuzima Skoda Fabia i novo predstavljena Dacia. Pa ne mozes covjece poredit americko trziste i bosansko. Pa kupovna moc potrosaca je nebo i zemlja. Golf je odlicno auto, a razlog zbog kojeg ga ameri ne kupuju jeste njegova nedovolja zastupljenost u Americi od strane Volkswagena a takodje jer mogu birat sta hoce i uglavnom se odlucuju za vozila strahovito jakih masina. Golf to nije.
I tebi bih savjetovao da bar pogledas ovaj link:
Mercedes je po izdrzljivosti spao u srednju klasu vozila i cak i u toj klasi je u donjem djelu tabele. Mercedes (a i BMW) jednostavno nije vise sto je nekad bio. P ajeboga ti, nisu Ameri bez razloga poceli vise kupovati Japanska auta od domacih.
Nije tacno ni da golf u USA nije zastupljen jer nije "jak". Jako puno Amera danas vozi auta ispod 2000 kubika pa golfa opet niko nece zato sto ima previse problema za americki ukus. Ja imam Hondu Accord (najpopularnije auto srednje klase u USA) i jaca je od Golfa, manje trosi, vise konja, komfornija, izdrzljivija, a mislim i jeftinija. I sto bi ja sad kupio golfa? Isti je slucaj i sa onima koji imaju Lexusa u poredjenju sa Mercesom i BMW. Imao sam priliku dosta voziti Lexus sedan i SUV i tvrdim da su neuporedivo bolji od Mercedesa i BMW u svakom pogledu.
-
biciklo
Lexus ne prolazi u Evropi zato sto su svi Evropljani zadojeni nacionalisti pa ce radije kupiti svoje losije i skuplje auto nego tudje.
aaaaa nacionalisti . A ko u Japanu se voze Mercedesi ,audi i ostali.japanac ne bi mrtav kupio evropsko auto pored nisana ,toyote itd.
aaaaa nacionalisti . A ko u Japanu se voze Mercedesi ,audi i ostali.japanac ne bi mrtav kupio evropsko auto pored nisana ,toyote itd.
-
nineac
Ovakav naslov teme je u najmanju ruku smješan.
Prvo, američko tržište prošle godine je apsorbiralo oko pola miliona auta više nego tržište EU, što znači da naknadnim povećanjem EU na Tursku,Bugarsku,Rumuniju i Hrvatsku,Eu će preuzeti taj primat.
Drugo, američko tržište je manje zahtjevno za prosječnog proizvođača jer uopće nije potrebna tako široka paleta modela. npr. Lexus je u evropi imao mizernu ulogu jer nikada do sada nije imao u ponudi diesel, te je zbog toga gubio dosta poklonika koji bi ga uzeli da je imao taj motor. Stvari su se promjenile, te i oni u evropu donose diesel.
Treće, evropa je tehnički najzahtjevnije tržište, jer ima najbrže ceste, dok o njemačkoj netreba trošiti riječi.
Npr. Honde u evropi imaju totalno drugačiji kočioni sklop naspram usporedivih modela u americi.
To i opravdava veću cjenu istih u evropi.
Šah mat? Ma daj bolan, Toyota je trenutno druga firma u svijetu, ali BMW i Audi nikada nisu bolje poslovali, i pitanje je da li je BMW-u i audiju u interesu prodati milione auta? Pa normalno da nije.
Stoga, jedino koga Toyota je matirala je Ford, a na redu je GM!
Prvo, američko tržište prošle godine je apsorbiralo oko pola miliona auta više nego tržište EU, što znači da naknadnim povećanjem EU na Tursku,Bugarsku,Rumuniju i Hrvatsku,Eu će preuzeti taj primat.
Drugo, američko tržište je manje zahtjevno za prosječnog proizvođača jer uopće nije potrebna tako široka paleta modela. npr. Lexus je u evropi imao mizernu ulogu jer nikada do sada nije imao u ponudi diesel, te je zbog toga gubio dosta poklonika koji bi ga uzeli da je imao taj motor. Stvari su se promjenile, te i oni u evropu donose diesel.
Treće, evropa je tehnički najzahtjevnije tržište, jer ima najbrže ceste, dok o njemačkoj netreba trošiti riječi.
Npr. Honde u evropi imaju totalno drugačiji kočioni sklop naspram usporedivih modela u americi.
To i opravdava veću cjenu istih u evropi.
Šah mat? Ma daj bolan, Toyota je trenutno druga firma u svijetu, ali BMW i Audi nikada nisu bolje poslovali, i pitanje je da li je BMW-u i audiju u interesu prodati milione auta? Pa normalno da nije.
Stoga, jedino koga Toyota je matirala je Ford, a na redu je GM!
-
whow
Ma radi se o tehnologiji te mogucnosti financiskih ulaganja u istu. Cinjenica je da Toyota ostvaruje najveci profit zadnjih desetak godina tako da imaju ogromni kapital koji konstantno ulazu u nove tehnologije. Europske Kompanije BMW , Mercedes , Audi , su ispred Toyote jos uvjek u nekim segmentima, Disel tehnologija , compact clasa i sl. ali Toyota ima toliko novaca da uvijek moze kupiti dionice u ovim kompanijama i samim tim dobiti pristup ovoj tehnologiji . Europljani nisu nacionalisti , kao sto to neko rece , vec su pamatni sto kupuju svoj proizvod ,jer auto industrija zaposljava ogroman broj radnika direktno i indirektno, stoga cu ja uvijek radije kupiti Njemacki auto kada znam koliko je Njemacka pomogla , kada je bilo najteze, nego neki j...i Japanski auto. Uspjeh Toyote je pitanje dobre economske strategije a ne iskljucivo kvalitete. Sjetimo se da su Toyota i Honda prodor na USA trziste napravile upravo u segmentu malih i jeftinih auta . Dugo vremena USA zakoni nisu dozvoljavali Toyoti i Hondi da prodaju auta vise klase ( jedino uz velike poreze) na USA trzistu. Sada je razlika u tome da Toyota i Honda sada imaju pogone u USA i Canadi te uposljavaju lokalnu radnu snagu sto potpuno mijenja situaciju. Za one koji ne znaju Lexus jeste Toyota , isto kao sto je Acura Honda te Infiniti Nisan. Ovo je ponovo pitanje imagea jer su Honda , Toyota i Nisan svoj image u USA izgradili na jefninim i malim autima tako da ljudi nece kupiti $50.000 Nisan ili Toyotu vec Lexus ili Infiniti. Tu gresku je napravio VW kada je plasirao svoj Luxury sedean pod VW znackom. Da pojasnim za SUV - strucnjaci tvrde da je Lexus benchmark za sve druge SUV , ukljucujuci , BMW , Mercedes, Volvo i ostale, tako da ce Mercedes imati poteskoca prodati svoj novi SUV koji je skuplji nego Lexus. Neko je poredio Golfa i Accord : samo da te napomnem da je Honda Acccord u clasi VW Passata i pasat j dere po svim osnovama , a Golf je u klasi Honde Civic od koje je ponovo mnogo cjenjeniji. Onda to sto pricas o Golfu u USA je glupost . Golf se ne prodaje u USA jer se u USA generalno ne prodaju hatchback varijante al je zato Jetta veoma popularna. Znaci svako nek kupuje sto voli i hoce ali ako kupujes srcem i mozgom onda ces kupiti Njemacki auto u Bosni, Italijanski u Italiju te time podrzati localnu economiju.
-
ado-šampion
Baš pričaš gluposti. Pouzdanost nije jedina kvaliteta automobila (kao što ti pričaš), uostalom da je tako cijeli svijet bi vozao Toyotu (i općenito japanska vozila). Jedan Lexus npr. ne može ni u snu (niti će ikad moći) ponuditi užitak u vožnji kakav nudi BMW ili udobnost jednog Mercedesa! Znaš zašto su Mercedes i BMW pali po pouzdanosti: Zato što uvijek prvi nude (ne provjerenu) novu tehnologiju, jer kupci to očekuju od njih! Da te podsjetim da je Mercedes u serijsko auto prvi uveo ABS, ESP, zračni jastuk, multilink osovinu...Kada bi japanci bili pioniri po pitanjku tehnologije ne bi bili ništa pouzdaniji nego je Mercedes npr. sada! I to za SUV-ove nije tačno, u svakom (eminentnom) časopisu u kojem se onaj Lexusov SUV uspoređuje Sa X5-com i (starim) ML-om, završava zadnji.Conjuror wrote:Freutek lupetas bez veze. Lexus vec godinama mlati mercedesa i bmw po svemu u USA a posebno po kvalitetu i izdrzljivosti. Audi se i ne uzima ozbiljno u klasi luksuznih auta, barem u USA.
Nemoj me pogrešno shvatiti, nemam ništa ni protiv Lexusa ni japanaca i sam vozim japanca ali Lexus nije još ni blizu BMW-a ni Mercedesa, nisu čak ni Volvo ni Jaguar, a ni Audi, koliko god ga njemci gurali!
Nemam namjeru da se raspravljam, ali glupo mi je to što svako omalovažava BMW-a i Mercedesa, zato što su trenutno (u zadnjih par godina) manje pouzani od nekih drugih auta, a niko ne spominje da je npr. Mercedes sinonim za pouzdanost otkad postoji ta marka.
-
Conjuror
O tome ja i pricam: lexus pravi bolja auta od mercedesa pa zasto bi onda mercedesa iko kupio bilo gdje a pogotovo u Japanu?biciklo wrote:aaaaa nacionalisti . A ko u Japanu se voze Mercedesi ,audi i ostali.japanac ne bi mrtav kupio evropsko auto pored nisana ,toyote itd.
Sta rece i osta ziv. Pa jebote otkad je prvo auto napravljeno u svijetu (u Americi, BTW) ono je postalo simbolom Americkog napretka i nacina zivota. Zivot bez auta je nezamisliv u USA pa ogromna vecina familija posjeduje nekoliko automobila dok je to u Evropi samo priviligeja nekolicine bogatih familija.nineac wrote:
Drugo, dizel u USA ne prolazi zato sto je to kanta za smece a ne auto. Niko u USA nece da vozi auto koje zvuci i dimi kao kamion. Dalje, benzinci proizvode puno vise konja od dizela a Ameri hvala bogu osim komfora hoce i snagu pa se niko i ne okrene za dizelom. Evropa hoce dizel masine samo zbog visokih cijena goriva a koje su daleko nize u USA pa niko nece da se zajebaje sa dizelom.
Opet netacno. Ne samo da su Ameri izmislili auto nego i skoro sve sto se ugradi na njega jer nema zahtjevnijeg trzista od Americkog. Osim sto hoce snagu (jer je gorivo jeftino), oni hoce da je sve na dugme, GPS navigacione sisteme, DVD, kozna sjedista, najbolje gume, automatik mjenjace... da ne nabrajam dalje. Sve to je pristupacno vecini Americkih familija dok Evropljani mogu samo sanjati o tome. Nigdje u svijetu ne postoji veci izbor modela od Amerike. A o cestama bolje da i ne govorim. Svako ko je bio u USA zna o cemu je rijec.nineac wrote: Treće, evropa je tehnički najzahtjevnije tržište, jer ima najbrže ceste, dok o njemačkoj netreba trošiti riječi.
Sve sto ja pokusavam reci je da mercedes jeste dobro auto ali vise nije najbolji u svojoj klasi. Lexus, Audi, BMW i drugi prave bolja auta ud mercedesa zadnjih godina. I jos da dodam, iako je Lexus bolji od Accure (Hondina marka luksuznih auta) Honda pravi bolja auta od Toyote u skoro svakoj drugoj klasi. Toyota nije #1 japansko auto u USA nego Honda.
-
vier_ringe
Prvo da kazem da se(prvi put) u potpunosti slazem sa mojim prijateljem Ninaecom !! Svaka cast, majstore
A dalje, stvarno se ne razumijem nimalo u americka auta, ali mislim da je amerika najmanje zahtjevno trziste za svu mehaniku u autima, iz razloga sto su sve voznje na duze dionice, uz vrlo mala opterecenja motora i mjenjaca(ravne ceste i konstantna ogranicenja brzine=konstantna voznja), a to i najveca budala moze zakljuciti, cim malo procita o podvozju americkih auta-dakle nisu pravljeni za sportsku voznju kao kod nas, nego za onu lezerniju, zar ne?
Toyota mi nikad nije bila osobito draga, a Acura je fantasticno auto
Lexus jeste dobar, ali kao sto neko rece, nikad oni nece biti u stanju napraviti auto potpuno po nasem ukusu..
A dalje, stvarno se ne razumijem nimalo u americka auta, ali mislim da je amerika najmanje zahtjevno trziste za svu mehaniku u autima, iz razloga sto su sve voznje na duze dionice, uz vrlo mala opterecenja motora i mjenjaca(ravne ceste i konstantna ogranicenja brzine=konstantna voznja), a to i najveca budala moze zakljuciti, cim malo procita o podvozju americkih auta-dakle nisu pravljeni za sportsku voznju kao kod nas, nego za onu lezerniju, zar ne?
Toyota mi nikad nije bila osobito draga, a Acura je fantasticno auto
Lexus jeste dobar, ali kao sto neko rece, nikad oni nece biti u stanju napraviti auto potpuno po nasem ukusu..
-
Conjuror
Daj matere ti reci da si se salio da ne bih pomislio nesto sto ne valja. Gdje si ti to svega ti to procitao? Da nije glas republike srpske? Cuj ravne ceste i ogranicenja u USA a u Evropi i kod nas sve same sportske rupe i ceste bez ogranicenja mozda?vier_ringe wrote: mislim da je amerika najmanje zahtjevno trziste za svu mehaniku u autima, iz razloga sto su sve voznje na duze dionice, uz vrlo mala opterecenja motora i mjenjaca(ravne ceste i konstantna ogranicenja brzine=konstantna voznja), a to i najveca budala moze zakljuciti, cim malo procita o podvozju americkih auta-dakle nisu pravljeni za sportsku voznju kao kod nas, nego za onu lezerniju, zar ne?
What the fuck was that?!
-
nineac
Conjuror prvo lupetaš gluposti, tj. slabo se razumiješ u ovo.
Prvo auto je izmislio Daimler 1887 a ne Ford kao što ti vjerovatno misliš.
Ford je uveo prvi serijsku proizvodnju na traci.
Prosječno evropsko auto ima više tehničkih dodataka nego američko. GPS? pa GPS ima skoro svaki mobitel u evropi, a za auto neznam koliko je važno, jer važnije je imati ESP koji se po statistikama u americi najmanje koristi.
I neko reče da je diesel kanta od auta?E pšrvo se malo navozaj auta pa onda diskutuj. A šta je to auto? Ford Crown Victoria?
Prvo auto je izmislio Daimler 1887 a ne Ford kao što ti vjerovatno misliš.
Ford je uveo prvi serijsku proizvodnju na traci.
Prosječno evropsko auto ima više tehničkih dodataka nego američko. GPS? pa GPS ima skoro svaki mobitel u evropi, a za auto neznam koliko je važno, jer važnije je imati ESP koji se po statistikama u americi najmanje koristi.
I neko reče da je diesel kanta od auta?E pšrvo se malo navozaj auta pa onda diskutuj. A šta je to auto? Ford Crown Victoria?
- Qler
Sta ti rece i osta ziv!Conjuror wrote: Sta rece i osta ziv. Pa jebote otkad je prvo auto napravljeno u svijetu (u Americi, BTW) ono je postalo simbolom Americkog napretka i nacina zivota. Zivot bez auta je nezamisliv u USA pa ogromna vecina familija posjeduje nekoliko automobila dok je to u Evropi samo priviligeja nekolicine bogatih familija.
Drugo, dizel u USA ne prolazi zato sto je to kanta za smece a ne auto. Niko u USA nece da vozi auto koje zvuci i dimi kao kamion. Dalje, benzinci proizvode puno vise konja od dizela a Ameri hvala bogu osim komfora hoce i snagu pa se niko i ne okrene za dizelom. Evropa hoce dizel masine samo zbog visokih cijena goriva a koje su daleko nize u USA pa niko nece da se zajebaje sa dizelom.
Prvo, prvo auto nije proizvedeno u americi nego je mercedes napravio prvo auto, dok je Ford tutu u rikverc vozo! Ford je samo poceo prvi MASOVNU proizvodnju automobila, pokretne trake i sl. Velika razlika! Sto je neko gore rekao, mercedes je uvijek bio pojam sigurnosti i komfora, i uvijek je imao najnoviju tehnologiju! Mislis da ameri ne gotive mercedes i bmw?! Pa pogledaj malo one silne spotove, svi koji hoce da se pokazu uzimaju ili bmw ili merca, ne vidim nikad nekog forda ili gm-a! Merc je kod njih statusni simbol, koji moze imati samo par smrtnika kako ti kazes!
Drugo, benzinci proizvode vise konja od dizela, ali svaki evropski dizel ce poderati svakog amerikanca sa istom kubikazom, pa jebo te amer iz 5.0 masine izvuce 250KS (lupam cifre)! To je meni smece! Prije bi dizela nego to! Ameri nemaju pojma o autima, njihova auta da su tako kalitetna ne bi bila tako jeftina. Oni to prave sam da skinu sa trake. Sranje!
-
dugi
Drugo, dizel u USA ne prolazi zato sto je to kanta za smece a ne auto. Niko u USA nece da vozi auto koje zvuci i dimi kao kamion. Dalje, benzinci proizvode puno vise konja od dizela a Ameri hvala bogu osim komfora hoce i snagu pa se niko i ne okrene za dizelom. Evropa hoce dizel masine samo zbog visokih cijena goriva a koje su daleko nize u USA pa niko nece da se zajebaje sa dizelom.Conjuror wrote:biciklo wrote:aaaaa nacionalisti . A ko u Japanu se voze Mercedesi ,audi i ostali.japanac ne bi mrtav kupio evropsko auto pored nisana ,toyote itd.
U normalnom svijetu to se zove patriotizam a ne nacionalizam.Ko je nama kriv sto nam je uvijek bolje tude od naseg
Ovo za dizele je tolika glupost da je necu komentarisati, samo cu
-
BigusDickus
Lexus jeste nekad kopirao Mercedes (sta je tu lose?
), ali to vise nije slucaj. A bajke o superiornosti Euro-tehnologije nad Japanskom, su stvarno smijesne... Jesu ovi prvi poceli praviti automobile, jesu uveli veliki broj inovacija, ali to ne znaci da ovi drugi nisu inovativni i da ne prave realno bolje i kvalitetnije automobile... 
Sto se mene tice, kad bih sad birao nov auto, na prvom mjestu su Toyota i Honda, potom Hyundai, pa tek onda Europski proizvodjaci Renault, Opel (njih jos uvijek vodim pod Europskim
), Citroen, Alfa, VW... tim redom... 
Sto se mene tice, kad bih sad birao nov auto, na prvom mjestu su Toyota i Honda, potom Hyundai, pa tek onda Europski proizvodjaci Renault, Opel (njih jos uvijek vodim pod Europskim
-
Frutek
Japanci nikad nisu imali tendenciju da i sami budu inovatori. Kljuc njihovog uspjeha, a pogotovo na americkom trzistu je bilo kopiranje modela drugih proizvodjaca i onda doradjivanje na istim. To je bila veoma pametna karta jer su uvijek pustali nekog drugog da potrosi milijarde na istrazivanja i razvoj, da bi onda oni preuzeli, doradili iste stvari, i onda iste prodavali po nizim cijenama. Tu se je tacno ogledao njihov uspjeh sto se tice i ekonomicnosti i kvalitete.BigusDickus wrote:Lexus jeste nekad kopirao Mercedes (sta je tu lose?), ali to vise nije slucaj. A bajke o superiornosti Euro-tehnologije nad Japanskom, su stvarno smijesne... Jesu ovi prvi poceli praviti automobile, jesu uveli veliki broj inovacija, ali to ne znaci da ovi drugi nisu inovativni i da ne prave realno bolje i kvalitetnije automobile...
Sto se mene tice, kad bih sad birao nov auto, na prvom mjestu su Toyota i Honda, potom Hyundai, pa tek onda Europski proizvodjaci Renault, Opel (njih jos uvijek vodim pod Europskim), Citroen, Alfa, VW... tim redom...
Ali i dalje Mercedes, Audi i BMW su za njih pojam i tek je sad Nissan malo usao u te vode, mada svi ostali japanski proizvodjaci su po meni jos daleko od kvaliteta "velike trojke". Pomenuta trojka pored svoje velike tradicije kvalitete se nikad ne zadovoljava sa trenutnim stanjem i kao sto sam vec spomenuo u ranijim postovima, stalno rade na novinama i ONI su ti koji uvede novine u svoja vec visoko luxusna auta i oni su ti cije ime i dalje je sinonim za kvalitet i status. Japanci o takvom statusu i kvaliteti mogu jos samo sanjati
-
Stari
Bigus Dickus:
Inace ne kontam ovu raspravu ...u kojoj su Merdzo, Bendzo, Adzo ...nekakva velika trojka ...ko to , kada i gdje proglasi? Po cemu su to ovi proizvodjaci veci od ostalih....po obimu proizvodnje? ...prodaji? ...kvaliteti. Sve je to po meni vrlo diskutabilno. Ali jedna stvar nije sporna ... Mercedes, Audi, BMW....jesu dobri za kurcenja ...mislim sve su.... samo diskretni nisu.
Pa zar nisu oni Koreanci a ne Japanci?Hyundai
Inace ne kontam ovu raspravu ...u kojoj su Merdzo, Bendzo, Adzo ...nekakva velika trojka ...ko to , kada i gdje proglasi? Po cemu su to ovi proizvodjaci veci od ostalih....po obimu proizvodnje? ...prodaji? ...kvaliteti. Sve je to po meni vrlo diskutabilno. Ali jedna stvar nije sporna ... Mercedes, Audi, BMW....jesu dobri za kurcenja ...mislim sve su.... samo diskretni nisu.
-
BigusDickus
Hyundai jeste koreanac... vidis kako sam nabrajao... Toyota i Honda (japanci)... potom Hyundai (nije svrstan sa ona prethodna dva, namjerno
)... 
A ovo "velika trojka" je prava hercegovacka prica...
A ovo "velika trojka" je prava hercegovacka prica...
-
Stari
Hercegovacka ... ???...ne kontam...imam zadovoljstvo poznavati nekolicinu ljudi porijeklom iz hercegovine....ovi vozaju ...SAAb-a, Fiat-a i Forda. Jel ti to hoces reci da se oni hercegovci koje ti imas zadovoljstvo poznavati kite nekim od trofeja iz "velike trojke" .... ???