SAFF:Terorizam se mora sprijeciti
-
Sarafcina
E moj mravojed ... ljudi su cudni ... ne znam za tebe ... ali smatrati da je Gvantanamo OK za bilo koga ... i to jos podvoditi pod religiju (a to je jako upitno) .... je van pameti.
Sutra ces se cuditi kada ti neko kaze da se Staljin presvukao u drugi dres... glupost je neunistiva neunistiva neunistivaaaaaaaaa
...
Sutra ces se cuditi kada ti neko kaze da se Staljin presvukao u drugi dres... glupost je neunistiva neunistiva neunistivaaaaaaaaa
-
Sarafcina
ma covjek na pocetku poziva da se sve vehabije odreda na Kubu zatvore na jedno 40ak godina ..... pa onda jos oplete po religiji ... pa me samo zanimalo kako uspijeva takvu budalestinu svezati sa islamom .... a trazenje dokazamraVOjed wrote:ne znam ¹ta mi hoæe¹ reæi ali sla¾em se s tobom
-
Kwaheri
...evo pretpostavimo da i ne znam...El_Camino wrote:Da li ti znas sta znace rijeci "ehli sunnet" ili "ehli sunnet vel-dzema'at"?zena wrote:El_Camino wrote:
1- Zeno kakav idztihad ba. Ovdje se govori o ehli sunnetu, o vjerovanju, a ne o idztihadu. Jer, sve cetiri mezheba imaju isto vjerovanje. Dakle ko nema iman ehli sunneta on je ili otpadnik ili kafir. Trece nema.
2- Ovako kaze svaki alim ehli sunneta bez obzira zivio on u prvom ili 14 vijeku. Ovo ne vole samo oni koji ne slijede mezhebe vec svoje nefsove kao vehabije i sije i druge nemezheblije ...
1. odlicno vidim...nema potrebe...za podizanjem fonta...
2. da bude jasnije...mezeb je pravac u pravnoj ( i obrednoj) praksi muslimana...
3. ti ocito ne razumijes taj koncept jer ne bi mijesao vjerovanje s necim sto je idztihad... iman ehli sunneta? tako postavljen koncept bio bi u direktnoj suprotnosti s Objavom, a ulema je saglasna da ne vrijedi nijedno misljenje koje je u suprotnosti s kur'anskim konceptom tewhida...to ce reci, ne postoji iman ehli sunneta...vec praksa ehli sunneta...iman je vrlo individualna stvar...
4. tehnika koju si usvojio za "tretiranje" drugacijih u islamu...je ista ona koju kritizirash...barem s moje tacke gledista...nesto je "truhlo"...samo bolje pogledaj...
5.. nemam namjeru da te razuvjeravam...da se prepirem jos manje...ako zelis mogu ti opsirnije pojasniti stvari o kojima pises, ali mislim da nema neke narocite potrebe...individualac si, citas......mozes ti to i sam...
selam ti i svako dobro...
i ja tebi sve najbolje zelim.
ali gledaj... da li je moguce reci da je muslimanima farz vjerovati u Boga?
Kontash li sada..u cemu je pogreska toga sto govorish?
farzovi, vadzibi... su nesto sto dolazi poslije imana...nije to ista kategorija...jedno je din, a drugo iman...
Ne zelim se nadmudrivati s tobom, niti previse raspravljati jer to ne donosi dobro...ali goleme stvari govorish...dobro bi bilo da sebe zamislis tamo gdje bi poslao one ljude koje tako klasificiras...
selam