Neki ovdje pisu kao da imamo roster od 20 igraca koji igraju po Barceloni, Realu, Bayernu, Manchesteru, Juventusu, Milanu, Dortmundu pa je sad kao iz ponizenja uzeti igraca iz "
tamo neke grcke lige"(koja je opet svjetlosnu godinu ispred nase, a to naravno je za neke zanemarivo, pa opet puknu pricu "daj iz domace lige stagod"

), a pored toga sto ovi nasi su clanvoi gore pomenutih giganata uz to su jos i nosioci igre u istim tim klubovima...
Daj ba ljudi skontajte se, mi smo jos uvijek sa predznakom "
prosjecne" reprezentacije, nama je svaki igrac vazan i iz svake lige, IGRAO ILI NE bitno je da je inostrani angazman, nismo mi niti Spanija niti Njemacka, pa recimo da nam Dzeko(Kuraniy) napusti stadion na poluvremenu utakmice, mozemo mu uruciti zabranu igranja za istu do daljnjeg, pogledajte samo slucajeve Begovic, Nadarevic, Ibricic itd..Mnogi bi im halalili(pa i ja sam) one zajebancije i odsustva iz repke samo da se ponovo odazovu i zaigraju za nas, a sto, pa zato jer nam je svaki igrac ko gromada, prijeko potreban, a nako da imas 5 "Begovica", bolila bi te cuna za njima, no ovako suti i trpi...
A sad da se na Safeta osvrnem, iako nisam bio od samog starta za njega vec za Amara(ako je i bio kandidat, bojim se da nije bila suplja), no kao i svaki covjek na zemaljskoj kugli ima i pozitivnih i negativnih strana...
Ne moze mu se prigovoriti da je ekstremno los ili ekstremno dobar start napravio u kvalifikacijama, jer niti je odskako previse od ostalih selektora a niti previse kaskao, rekao bih nekako standardan start i tok kvalifikacija kao u zadnjih 4-5 godine, kada napravimo jedan podvig, pa onda possrnemo nidje veze, pa se opet vratimo, pa onda stagniramo pa opet gore i tako redom...
Za mene je dosad ovo solidan ucinak, a licno mislim da je realno bilo jos imati bod(Rumunija, Francuska(?)) ili 3 vise nego li je sadasnji bilans(Albanija u gostima), no sta je tu je, bitno je da i dalje imamo konja za utrke.
Pozitivna mi je stvar jer se covjek, ako nista, trudi da dokine onaj nas seljacki i teferic mentalitet bar kada je reprezentacija u pitanju, a nadam se da ce to i uspjeti ali za to je potrebna i podrska i medija i javnosti, ali tesko do toga da ce se doci, prvo jer i novinari(iako moja profesija, ima jako ljigavih ljudi medju njima koji bi se za sto KM prodali) imaju tala na tim dernecima, za jedno-dva picenceta sutra bi napisao kako igrace selektor terorise, ne da im disati itd, a druga stvar javnost bi se primila na tu ricu i isto bi reagovala, posebno da su i pitanju dobri rezultati bilo bi "
daj ba sta ih gnjavi, momci dobro igraju" itd...ali poznato je da nema uspjeha bez discipline, tako da se najiskrenije nadam da ce Susic koliko toliko dokinuti tu tradiciju teferica kada je reprezentacija u pitanju i skupljanje svakojakih sumnjivih likova oko repke, dajdze, amidze, tetke, strine, Tigrovi, Lavovi, Prolici itd, sve fino-divno-krasno ali mani te se okupljalista reprezentacije zivi bili! Reprezentacija nije samo slika na zelenom travnjaku, to je samo krajnji rezultat, reprezentacija je cijela jedna firma i institucija, od logistike, kadra, politike institucije, igraca, strucnjaka itd...Pogledajte samo strane saveze i uredjenost, sve potrebe i zelje strucnog staba obavaljaju "
ljudi iz sjene", ali strucni ljudi, od busa pa do uglancanih kopacki, sve je pod konac, sve ide svojim tokom a za te reprezentativce radi i stoji uza njih cijeli tim ljudi, njihovo je samo da dodju i odigraju na najvisem nivou, sirovi profesionalizam, bez rostilja, bez klubova, bez izlazak DO POSLIJE ODIGRANIH UTAKMICA, da se razumijemo, ali to je tako, fudbal je kao i svaki drugi posao(na zapadu naravno), dodji, odradi pa odmor!
Druga stvar koja mi se cini pozitivnom kod Safeta jeste vidna zelja za uspjehom, no obzirom da je takav karakter, spada u grupu flegmana, to ne zna bas na najbolji nacin da ispolji, a to mu se ne moze zamjeriti jer to je vec psihologija licnosti a ne nesto sto se mijenja od danas do sutra, ali ipak i taj karakter puce nakon tekme sa Rumunima pa je Safet ko flasa puko, ne moze vise co'ek durat...Ima zelju, ima volju ali ga jede nas nemar i neprofesionalizam, kao i Babu Osima! Mislim da ni sam nije bio svjestan u sta ulazi kao i Osim, dok nije vidio ovu bagru i ljenost kod nasih ljudi...
Treca stvar, jeste "hrabrost" da gurne u vatru i mladje igrace, za razliku od Cire, te da im da sansu, Vrajes, Besic, Subasic, su igraci koji treba vec sad da osjete duh reprezentacije i sta je igrati za drzavni dres, a to im omugacava, mozda ne u tolikoj mjeri ali je vidan napredak u tom segmentu za razliku od proslih godina!
Sad malo o stvarima koje mi licno smetaju...Ne bih da se ponavljam o onoj aferi "NAdarevic, Begovic, Ibricic", ali tu mi se, ponavljam po 18 put, nije svidjelo to sto ima dvostruke arsine, nema tu price "ovom je prvi put, ovom drugi, ovom teci itd", jednostavno svi su u tom momentu zasrali a Senijad je prosao nekaznjeno iako se jako drsko ponio ucjenjujuci selektora preko novina, ali kako rekoh ne bi da se na to vracam opet i da povlacim diskusiju!
Druga stvar koja mi upada u oko jeste sto u taktici ne vidim neki njegov "rukopis", neki trag, neki prepoznatljiv biljeg za koji cu reci "eh ovo je Safet uveo, ovaj nacin igre", sve mi se nekako cini da se ide ho-ruk, nabij dugu loptu pa sat Dzeko uradi sa njom, iako cesto sa dosta kreativnih igraca pocnemo, to se na terenu ipak ne osjeti pa imam nekad osjecaj da sa 3 Rahimica igramo(ne podcjenjujem Rahimica vec govorim o nacinu tj destruktivnom igranju!)...Ipak je on napadac bio, ocekivao sam ofanzivniji fudbal i bolje takticke upute jer je i sam x puta rekao da se mi ne znamo braniti a onda odes u Rumuniju i odigras neki polu-bunker ili protiv Francuza da Mismovic mase da ovako vise ne mozemo igrati. Ali ne moze mu se to ni natovarit kao veliki grijeh, ja i ne pamtim da smo ikad nesto atraktivno igrali, a imamo potencijal kao balkanska reprezentacija koja je uvijek imala tehnicara a ima ih i sad, jedino mogu reci za utakmicu protiv Danaca na Parkenu da sam gleao FUDBAL od nasih momaka, te kombinacije, te trka, te pasovi itd...Na toj utakmici smo po meni napravili i najljepsu akciju otkako pratim reprezentaciju tj 15 godina, ona akcija za drugi gol je ko iz udzbenika!
Jos jedan minus jeste skauting sistem, govorio je na pocetku kao i ostali dosadasnji selektori da ce obilaziti i gledati (potencijalne) reprezentativce, medjutim ja ne znam da se bas nahoda, pogledo je par tekmi Premijer lige, iako svi znamo da se tu i nema bas Bog zna sta vidjeti, ali ipak on kao selektor drzavne reprezentacije je duzan da ako nista najznacajnije utakmice ala finale kupa ili derbi pogleda uzivo, pogledo je ja mislim "derbi" Wolfsburg-Hoffenheim, a od obecanja da ce otic do Papca licno ne bi nista kao ni kod Cire, dakle suplja...Smatram da kao selektor, mora pogledati i pronaci bar 5 potencijalnih reprezentativaca za godinu(i to je neki minimum)dana koliko lige traju, a Susic ne znam da je ikog licno pogledo i otkrio, sve je to bilo nekako na pritisak novinara(koji mu igrac u tom momentu odgovara, kao sto se mnogi tako znaju gurati) pa do gledanja tekmi preko TV-a, pa da bar hoce i tako pogledati, bar u danasnjem vremenu Arena i atdh.net-a, myp2p-a itd se moze sedmicno pogledati 10-tak utakmica...Ne moze se izvuci na to da ima nekog hejbet posla, sve sto mu je posao jeste da prati forme igraca i da analizira protivnike danima ispred tv ekrana i preko dvd-a, te da se jednom u 3-4 mjeseca okupi sa reprezentativcima i odradi najbolje utakmicu sto zna!
I kao zadnje, pod hitno poboljstai koordinaciju izmedju U21 repke i A tima, U21 treba da je kao u svim normalnim zemljama rasadnik za A repku i da se uhodavaju potencijalni reprezentativci, samo su kod nas to dva razlicita svijeta gdje svak svoju politiku(citaj taktiku) vodi, dok recimo kod Njemaca se govorilo da se pocne od U17 reprezentacije forsirati jedna taktika, tako da momak kad sa 16 pocne i dodje do A reprezentacije on ce doci na uhodan vc sistem i poznatu taktiku!
Eto toliko od mene, a i previse vala nasrah...