jeza u ledja wrote:Mi smo na granici srednje i male zemlje, recimo u nekoj kombinaciji populacije i fudbalskog talenta.
Sve zemlje ispod nas su male zemlje, sto fudbalski sto populacijski, i samo njih dvije su bile na velikim takmicenjima u zadnjih 20 godina (Slovenija i Latvija). Od ovih iznad nas, samo Bjelorusija nikad nije bila na takmicenju, Finska je eto nesto veca zemlja populacijski, ali tesko da se oni uopste racunaju kao fudbalska bilo sta. Od ovih ostalih haj da kazem srednjih, jedino Madjarska nije bila na velikom takmicenju od kad mi postojimo, no oni su jelte bili sila nekad davno. Bugarska, ne sjecam se kad je zadnji put, ali bili su bar jednom u 90im. Skotska isto nije podugo, ali i za njih vazi kao za Bugarsku.
Inace, mislim da su i Luksemburg i S. Irska nekad davno bili na velikim smotrama.
Svi ostali, redom: Norveska, Svedska, Danska, Belgija, Svicarska, Austrija, Poljska, Ceska, Slovacka, Rumunija, Hrvatska, Srbija, Turska, Grcka, Rusija, Ukrajina, Irska, svi su bili na velikim smotrama. Te su zemlje u nekom globalnom smislu nas rang i uvijek ce tako biti. Dodaj tu jos Madjarsku i Bugarsku i to je taj krug srednjih zemalja. Slovenija je tu ispala izuzetak. I Izrael je u tom rangu, ali i oni su nekad davno bili na takmicenju. I Vels je nekad bio na SP.
Kazahstan je velika zemlja, ali tek su poceli.
Znaci od danasnjih UEFA clanica, ove nisu bile nikad nigdje: BiH, Bjelorusija, Finska, Estonija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Kazahstan, Gruzija, Azerbejdzan, Armenija, Moldavija, Kipar, Malta, San Marino, Lihtenstajn, Andora i Farski Otoci...mozda sam nekog zaboravio.
Doslovce sve ove zemlje su uvijek za nas bile nizi rang, a danas pogotovo.
Jos kad pogledamo FIFA ranking, vrijednost tima, ma mi smo odavno trebali biti na velikom takmicenju.
Opet se ne slazem s tobom. Turska ima 75 miliona ljudi, mi 3-4 miliona. Geografski veca, jaca ekonomija, jaca liga itd. Ovo ne racunajuci njihovu dijasporu koja je sigurno 10 puta jaca od nase.
Mi smo upravo u rangu Finske, Bjelorusije, Crne Gore, Makedonije. Zemlje kao sto su Izrael, Bugarska, Madjarska itd igraju malo duze od '96. zar ne, naravno da su se nekad kvalifikovali u proteklih 70 godina. Srbi i Hrvati nisu morali uvoditi sitem poslije rata, mi jesmo. A evo, gdje su ti sad Srbi?
Svidjalo se to nekom ili ne, mi smo upravo u rangu ovih zemalja, a ne sa Turskom, Rusijom, Danskom itd. Ispod nas su samo Malta, Farski Otoci, itd. Pa mi imamo jednog igraca svjetske klase i upravo sad i poslijednjih par kvalifikacija udaramo iznad naseg dometa. Zato mi je mrsko kad vidim kad nasi navijaci opletu po Susicu/Ciri ko da ovi imaju fond igraca od koji 30-50 njih igraju u Premijer ligi.