Volim cetinare, pogotovo one primorske.
Ali zbog nase klime, pretpostavljam da tesko mogu kod nas opstati.
Imam vikendicu pokraj Drine, ima dosta cetinara, najcesce omorika i jela.
Ja razmisljam o sadnji crnog bora ili bijelog, na kaskadnom terenu koje je porozno, miks zemlje i kamena pa pretpostavljam da bi tu mogli uspjeti.
Koliko brzo rastu crni i bijeli bor?
Posto u okolini ima dosta mladih cetinara, razmisljam iskopati pa presaditi kod sebe.
Nisam to nikada radio pa ako neko ima generalno iskustva i savjete oko sadnje ovih ljepotana neka podijeli.
Hvala
Sadnja cetinara
Moderator: anex
- Chloe
- Photo mod
#2 Re: Sadnja cetinara
Nikakva mudrolija, ako ćeš prenositi iz šume, nađi zdrave sadnice, mlade, iskopaj da ne oštetiš korijenje, i u pripremljene rupe sadiš u rano proljeće ili u jesen. Pazi na odstojanje između sadnica, minimalno po dva metra, i izbjegavaj blizu građevine da izbjegneš posljeedice rasta korijenja.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3 Re: Sadnja cetinara
meni nikad nista ne uspije
osim drveća koje premjestim desetak metara ili 200 što je maksimum iz jednog nekoć očito rasadnika malih četinara u zavali gdje nisu veći od pola metra zbog sunca a meni su već narasli više od 3 4 metra kad ih staviš na sunce
svaki prenos s bješnice trebevića igmana nije uspio
osim drveća koje premjestim desetak metara ili 200 što je maksimum iz jednog nekoć očito rasadnika malih četinara u zavali gdje nisu veći od pola metra zbog sunca a meni su već narasli više od 3 4 metra kad ih staviš na sunce
svaki prenos s bješnice trebevića igmana nije uspio
- Chloe
- Photo mod
#4 Re: Sadnja cetinara
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5 Re: Sadnja cetinara
vjerojatno ima veze sa zemljom
jer uspije prijenos na 10 50 ili 1000 metara
a ne uspije sa 5 km
ista metoda...
dakle ako imas zivaca presadi i zemlju oko korijena cca 30 cm dakle ne goli korijen
jer uspije prijenos na 10 50 ili 1000 metara
a ne uspije sa 5 km
ista metoda...
dakle ako imas zivaca presadi i zemlju oko korijena cca 30 cm dakle ne goli korijen
-
safran
#6 Re: Sadnja cetinara
Za drveće generalno je bitna kiselost zemljišta. Četinjače preferiraju kiselije zemljište. Ako je podloga krečnjačka, ne osjećaju se dobro.