BiH ključna zemlja za američku vanjsku politiku
SAD smatra da je budućnost BiH u NATO savezu i EU-u. Iako će Amerika nastaviti pružati pomoć, veleposlanik je naglasio da je na građanima ove zemlje da to i realiziraju.
SARAJEVO - BiH je ključna zemlja za američku vanjsku politiku i vlada SAD-a u potpunosti je opredijeljena za napredak i reforme u BiH, rekao je danas u Sarajevu prilikom svog prvog obraćanja javnosti Douglas McElthaney, novi veleposlanik SAD-a u BiH.
''Prošli smo kroz mnogo toga zajedno. Naše prijateljske veze očituju se u činjenici da je na tisuće ljudi iz ove regije našlo svoj dom u mojoj zemlji. Dugo smo se borili za nezavisnost i teritorijalni integritet zemalja na čijem su čelu bile nedemokratske vlasti i iznimno nam je drago što se zastava BiH vijori među zastavama na ulazu u State Department'', kazao je McElthaney.
SAD smatra da je budućnost BiH u NATO savezu i EU-u. Iako će Amerika nastaviti pružati pomoć, veleposlanik je naglasio da je na građanima ove zemlje da to i realiziraju.
''Iako napredak može biti spor i frustrirajući i premda i dalje ima mnogo izazova koji stoje pred vama, BiH je već provela niz važnih reformi u ključnim oblastima, uključujući obranu, obavještajnu službu, carine, poreze i uspostavu vladavine prava. Daljnja provedba tih reformi je od ključne važnosti, a mi ćemo biti tu da vam pomognemo. Dugo sam i pažljivo pratio razvoj događaja u BiH i susjednim zemljama. Bosanci i Hercegovci mogu biti ponosni što su na pragu ulaska u čitav niz međunarodnih i regionalnih institucija'', dodao je McElthaney i dodao kako će podržavati nastojanja BiH u bori protiv terorizma.
17.9.2004.
Sta reci na ovakve lijepi rijeci od novog veleposlanika prijateljske US osim
god bless America and Bosnia and Herzegovina