Makedonska vlada kaže da su SAD odlučile da priznaju ime njihove zemlje po njenom ustavnom imenu Republika Makedonija.
Jedan američki zvaničnik je potvrdio da su SAD "ove nedjelje i formalno priznale ime Republika Makedonija umjesto Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije da nagrade Skoplje zbog njegove riješenosti da izgradi multietničko demokratsko društvo".
Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski u saopštenju emitovanom preko nacionalnih medija rekao je da je "ovo veliki dan za Makedoniju i Makedonce gdje god da žive".
"Moja poruka grčkoj vladi i grčkom narodu jeste da je Republika Makedonija čvrsto riješena da nastavi da gradi prijateljske i dobrosusjedne odnose", rekao je predsjednik Crvenkovski. Grčki ministar inostranih poslova Petros Molivijatis je zbog toga otkazao odlazak na samit EU u Briselu i pozvao američkog ambasadora u Atini u ministarstvo inostranih poslova. Atina odbija da prizna svog sjevernog susjeda pod imenom Makedonija tvrdeći da ono predstavlja izraz teritorijalnih pretenzija na njenu istoimenu pokrajinu na sjeveru zemlje.
Ministar Molivijatis je rekao da su SAD obavijestile Grčku o svojoj nameri. "Osim što sam uložio formalan protest, naveo sam i brojne negativne efekte ove američke odluke", rekao je grčki ministar.
Spor je izbio prilikom raspada Jugoslavije i Atina je zavela trgovinski embargo protiv svog susjeda sve dok on nije prihvatio ime Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM/FYROM), što je izazvalo nezadovoljstvo velikog broja Makedonaca. Dvije zemlje vode pregovore o imenu Makedonije pod pokroviteljstvom UN duže od deset godina.
Prošlog meseca, američki ministar odbrane Donald Ramsfeld je u Skoplju potpisao sporazum o međudržavnoj saradnji u kojem je stajalo samo ime Makedonija.
(04.11. source BBC)
SAD priznale ime "Republika Makedonija" !!
-
The_Fluid
-
imigrant
zivio sam u grckoj...
da grci ce poludjeti...
al pravo da ti kazem, ko ih jebe vise.
Nikakvo pravo vise i nemaju u EU jer su godinama lagali koliki im je
budget defict, ne smije biti vise 3.5% (mislim) GDP-a, a njima je ono vazda oko 4-6. Prema tome
JEBO BRACU GRKE!!!!!!!!!!!!
A jos vise ih jebo jer su sa slobicom blago saradjivali, pare je imao kod njih i na kipru. e
Makenodci imaju pravo na drzavu, i to na normalno ime drzave, gdje albanci i makedonci mogu da zive u miru (makar i ovako krhkom)!
eto
da grci ce poludjeti...
al pravo da ti kazem, ko ih jebe vise.
Nikakvo pravo vise i nemaju u EU jer su godinama lagali koliki im je
budget defict, ne smije biti vise 3.5% (mislim) GDP-a, a njima je ono vazda oko 4-6. Prema tome
JEBO BRACU GRKE!!!!!!!!!!!!
A jos vise ih jebo jer su sa slobicom blago saradjivali, pare je imao kod njih i na kipru. e
Makenodci imaju pravo na drzavu, i to na normalno ime drzave, gdje albanci i makedonci mogu da zive u miru (makar i ovako krhkom)!
eto
-
Cpncku
Ja sam učio u školi još za vrijeme SFRJ da se Makedonija kao istorijska regija dijeli na Vardarsku, Pirinsku i Egejsku. E sad ne znam da li bi se ova naša bivša YU republika bi trebala nazvati Vardarskom ili ne i da li bi to bilo zadovoljavajuće rješenje za obe strane u sporu, ali sve me ovo podsjeća na onaj čuveni balkanski sindrom ''mlaćenja prazne slame'' umjesto da se bavimo ekonomskim pitanjima. Izgleda da je to ''istorijski balkanski usud'' koga se nikad nažalost nećemo riješiti.