shta cesh kad smo uvijek bili tezhe komunjaremostarac wrote:[
Isto tako veoma je primjetna razlika izmedju imena koja muslimani daju u hercegovini i imena koja muslimani daju u Bosni. Recimo Vedad, Irhad, Vensar, Vernes, Islam... su imena koja su u Hercegovini gotovo pa rariteti ili ih uopste nema, dok s druge strane Adi, Miran, Vedran, Zlatko, Sladjan, cak i Sasa su dosta cesta medju hercegovackim muslimanima dok ih u bosni skoro nema. Sa zenama je isto i ima velik broj Tanja, Vanja, Tea, Mi(j)a u muslimana, a u Bosni gotovo da ih nikako nema.
Sad je red na zensko ime !
Moderator: anex
- lady midnight
-
mostarac
PROUD TO BE ITlady midnight wrote:shta cesh kad smo uvijek bili tezhe komunjaremostarac wrote:[
Isto tako veoma je primjetna razlika izmedju imena koja muslimani daju u hercegovini i imena koja muslimani daju u Bosni. Recimo Vedad, Irhad, Vensar, Vernes, Islam... su imena koja su u Hercegovini gotovo pa rariteti ili ih uopste nema, dok s druge strane Adi, Miran, Vedran, Zlatko, Sladjan, cak i Sasa su dosta cesta medju hercegovackim muslimanima dok ih u bosni skoro nema. Sa zenama je isto i ima velik broj Tanja, Vanja, Tea, Mi(j)a u muslimana, a u Bosni gotovo da ih nikako nema.:D:D:D
-
mamica papucarka
jebi ga jarane. Sto je tebi lijepo, nije meni.mostarac wrote:e vala izmedju Nedzmije i Zvjezdane cu se uvijek odluciti za Zvjezdanu.sekretar wrote:Kako kad se žena Ibrahima a.s. zvala Sara...mamica 31 wrote: kao, nije muslimansko![]()
![]()
U biti muslimanska imena su sva "lijepa" imena. Do tebe je hoćeš ili izabrati Nedžmija ili Zvjezdana.
Meni nije jasno kad roditelji daju ime i hoce da ispadnu cool shvate li oni nekada da osakate dijete tim imenom. Muslimanskih imena, kao i imena druge religije, ima takvih da ti se zeludac okrene i fakat roditelji koji daju takvo ime svome dijetetu uopste ne razmisljaju o posljedicama.
Isto tako veoma je primjetna razlika izmedju imena koja muslimani daju u hercegovini i imena koja muslimani daju u Bosni. Recimo Vedad, Irhad, Vensar, Vernes, Islam... su imena koja su u Hercegovini gotovo pa rariteti ili ih uopste nema, dok s druge strane Adi, Miran, Vedran, Zlatko, Sladjan, cak i Sasa su dosta cesta medju hercegovackim muslimanima dok ih u bosni skoro nema. Sa zenama je isto i ima velik broj Tanja, Vanja, Tea, Mi(j)a u muslimana, a u Bosni gotovo da ih nikako nema.
Ja licno najvise gotivim ime Mojca, ali djelovalo bi smjesno u nasim uslovima i isto tako bi osakatilo dijete i nije bitno da se to ime meni svidja, nego i posljedice koje proizilaze iz takvog imena dijetetu.
Ima grafit u Mostaru
"Domoljublje se nosi u srcu a ne u lisnici". Isto je i sa vjerom: "Vjera se nosi u srcu, a ne u rodnom listu", a roditelji da bi se napravili sto veci vjernici daju djeci takva imena da je zalosno.
Kao i sve na ovom svijetu i imena dozivljavaju evoluciju i neka su jednostavno prevazidjena. Gdje ces bola dat ime curici Nedzmija? Jesi ikad razmislio bi li joj se ime svidilo i kakve posljedice bi ime nosilo, jer ime je nesto sto te obiljezi citav zivot, a ruzno ime fakat moze uticati negativno na osobu koja ga nosi.
Inace jedno od rijetkih nasih imena koja nisu ni katolicka ni pravoslavna ni muslimanska - VESNA je isto tako coool(vesna - slavenska boginja proljeca)
Liscno mi se od starih muslimanskih imena svidja Ahmed, Husein (na ovo ime svi riknu kad kazem da mi je super)... Od zenskih recimo Esma i Ajsa.
Od starih pravolsavnih recimo Todor
Sa tobom se slazem kod imena MOJCA
Last edited by mamica papucarka on 01/11/2007 10:37, edited 1 time in total.
-
JEDRILICA
Cinjenica da je veoma veliki broj mostaraca vise mrzilo bosance nego srbijance ili hrvate. Desilo im se najgore sto se desiti moze. Sebe sada nazivaju bosnjacima!mostarac wrote:PROUD TO BE ITlady midnight wrote:shta cesh kad smo uvijek bili tezhe komunjaremostarac wrote:[
Isto tako veoma je primjetna razlika izmedju imena koja muslimani daju u hercegovini i imena koja muslimani daju u Bosni. Recimo Vedad, Irhad, Vensar, Vernes, Islam... su imena koja su u Hercegovini gotovo pa rariteti ili ih uopste nema, dok s druge strane Adi, Miran, Vedran, Zlatko, Sladjan, cak i Sasa su dosta cesta medju hercegovackim muslimanima dok ih u bosni skoro nema. Sa zenama je isto i ima velik broj Tanja, Vanja, Tea, Mi(j)a u muslimana, a u Bosni gotovo da ih nikako nema.:D:D:D
Zbog takvog stava i uvlacenja takva krscanska imena su u Mostaru cesca pojava nego u Bosni.
P.S.
Ja sam Mostarac
-
mostarac
Mi nismo nikog mrziliJEDRILICA wrote:Cinjenica da je veoma veliki broj mostaraca vise mrzilo bosance nego srbijance ili hrvate. Desilo im se najgore sto se desiti moze. Sebe sada nazivaju bosnjacima!mostarac wrote:PROUD TO BE ITlady midnight wrote: shta cesh kad smo uvijek bili tezhe komunjare:D:D:D
Zbog takvog stava i uvlacenja takva krscanska imena su u Mostaru cesca pojava nego u Bosni.
P.S.
Ja sam Mostarac
Tu se odmah rusi tvoja teorija "brato"
-
JEDRILICA
mostarac wrote:Mi nismo nikog mrziliJEDRILICA wrote:Cinjenica da je veoma veliki broj mostaraca vise mrzilo bosance nego srbijance ili hrvate. Desilo im se najgore sto se desiti moze. Sebe sada nazivaju bosnjacima!mostarac wrote: PROUD TO BE IT
P.S.
Ja sam Mostarac
Tu se odmah rusi tvoja teorija "brato"
Mozda sam se malo pogresno izrazio "brato":)
Mrzili su da budu poistovjecivani sa bosancima i na bosance su gledali kao na nizu rasu!
-
mamica papucarka
Gledaj, meni je Emina imemostarac wrote:bona ja sam se samo vodio njegovim primjerom u smislu da je on ponudio ta dva imena, pa ja izabrao manje zlo
Sustina je da dijete ne treba da bude osakaceno imenom i to je to.
Moje ime je opet u Sarajevu precesto. Toliko precesto da iako je lijepo, ispadne ruzno
-
JEDRILICA
Kakve veze to ima sa patriotizmom? Jesi li to naucio novu rijec KOJU NOVOKOMPONOVANA BIH konstantno koristi nakon rata (nebuloza). Garant pri razgovoru koristis i postapalicu "ZNACI".mostarac wrote:aha, a kao poistovjecivali su se sa srbima i hrvatima![]()
![]()
![]()
A gdje je ono rodjen Dzemal Bijedic, a gdje Avdo Humo?
Koje nebuloze novokomponovanih patriota i osvjestenih nacionalno-vjerskih clanova neobuzdane mase
Nekada bi se stidio kako se mostarska kasaba odnosila prema bosancima. Imao sam priliku da to cesto vidim. Izbacivani su iz mnogih stvari samo zato sto su bosanci. To se nikada srbijacu a pogotovo crnogorcu nije desavalo u Mostaru.
-
Diako
Una je fino ime ali nikad nisam vidjeo rjeku UNU. Tako da neznam jeli tako ljepa
Cini mi se da ce da bude Selina. I meni se polako svidja
Ostanite pri pravoj temi molim vas.
Carski rez je za 15.11.07 planiran
znaci idemo sa novim imenima mozda se predomislim ---)))
Cini mi se da ce da bude Selina. I meni se polako svidja
Carski rez je za 15.11.07 planiran
-
Pearl
Diako wrote:Una je fino ime ali nikad nisam vidjeo rjeku UNU. Tako da neznam jeli tako ljepa![]()
Cini mi se da ce da bude Selina. I meni se polako svidja![]()
Carski rez je za 15.11.07 planiranznaci idemo sa novim imenima mozda se predomislim ---)))

ovo je una
-
irisica
mostarac wrote:e vala izmedju Nedzmije i Zvjezdane cu se uvijek odluciti za Zvjezdanu.sekretar wrote:Kako kad se žena Ibrahima a.s. zvala Sara...mamica 31 wrote: kao, nije muslimansko![]()
![]()
U biti muslimanska imena su sva "lijepa" imena. Do tebe je hoćeš ili izabrati Nedžmija ili Zvjezdana.
Meni nije jasno kad roditelji daju ime i hoce da ispadnu cool shvate li oni nekada da osakate dijete tim imenom. Muslimanskih imena, kao i imena
druge religije, ima takvih da ti se zeludac okrene i fakat roditelji koji daju takvo ime svome dijetetu uopste ne razmisljaju o posljedicama.
Ja licno najvise gotivim ime Mojca, ali djelovalo bi smjesno u nasim uslovima i isto tako bi osakatilo dijete i nije bitno da se to ime meni svidja, nego i posljedice koje proizilaze iz takvog imena dijetetu.
Ima grafit u Mostaru
U Časnome Kur'anu postoji sure El Nedžm. Nedžm na arapskom jeziku znači zvijezda. Nedžma je lijepo muslimansko žensko ime i ne vidim zašto bi jedna djevojčica bila osakaćena ako joj roditelji daju to ime.
"Domoljublje se nosi u srcu a ne u lisnici". Isto je i sa vjerom: "Vjera se nosi u srcu, a ne u rodnom listu", a roditelji da bi se napravili sto veci vjernici daju djeci takva imena da je zalosno.
Kao i sve na ovom svijetu i imena dozivljavaju evoluciju i neka su jednostavno prevazidjena. Gdje ces bola dat ime curici Nedzmija? Jesi ikad razmislio bi li joj se ime svidilo i kakve posljedice bi ime nosilo, jer ime je nesto sto te obiljezi citav zivot, a ruzno ime fakat moze uticati negativno na osobu koja ga nosi.
Inace jedno od rijetkih nasih imena koja nisu ni katolicka ni pravoslavna ni muslimanska - VESNA je isto tako coool(vesna - slavenska boginja proljeca)