SAD donijele odluku o izručenju Šaćirbegovića

Post Reply
Fair Life

#1 SAD donijele odluku o izručenju Šaćirbegovića

Post by Fair Life »

[img]http://www.nezavisne.com/slike/NEZAVISNE-logo2.gif[/img][color=white]__[/color][size=117]21. 01. 2005.[/size] wrote:Nakon zahtjeva bh. vlasti za ekstradiciju bivšeg ambasadora BiH u UN-u

SAD donijele odluku o izručenju Šaćirbegovića

SARAJEVO - Američki sudija Frenk Mos donio je odluku da se Muhamed Šaćirbegović, bivši ambasador BiH pri Misiji Ujedinjenih nacija, izruči vlastima BiH.

Image

Šaćirbegović je osumnjičen da je tokom svog osmogodišnjeg mandata u Misiji BiH pri UN-u i bh. ambasadi u SAD, pronevjerio 2,4 miliona dolara državnog novca.

Vlasti BiH izdale su nalog za njegovo hapšenje u decembru 2001. godine, a za njim je raspisana Interpolova potjernica, nakon čega su ga američke vlasti uhapsile u martu 2003. godine. On se u kućnom pritvoru nalazi od jula 2004. godine.

Šaćirbegović je juče potvrdio da je obaviješten o odluci o ekstradiciji, ali tvrdi da se protiv njega sada vodi administrativni postupak pri Stejt departmentu, a ne redovan sudski postupak. Rok za podnošenje žalbe na odluku o izručenju je 10 dana.

"Sudija Frenk Mas je angažovan pri Stejt departmentu i on vodi postupak u kojem štiti SAD kako bi ispoštovale sporazume sa drugim zemljama. Ovdje je pojedinac u drugom planu, što znači da se ja ne mogu pozvati na zaštitu mojih ljudskih prava koje mi garantuju amandmani Ustava SAD kao njihovom državljaninu. Moji advokati svakako će se žaliti na ovu odluku", kazao je juče Šaćirbegović u telefonskom razgovoru za "Nezavisne". Tvrdi da su njegovi advokati u više navrata nudili Tužilaštvu BiH i Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo da pruži sve informacije neophodne za istragu, ali da nije nikada dobio odgovor na ove zahtjeve. Šaćirbegović kaže da je nudio da da pismenu izjavu u Njujorku.

"Posljednji dopis upućen je iz Njujorka 30. septembra 2004. godine. Potvrđeno je da je ovo pismo stiglo do Tužilaštva u oktobru, ali odgovor nikada nisam dobio", tvrdi Šaćirbegović.

Njemu je nejasno zašto mu se za pronevjeru novca ne sudi u SAD, jer je osumnjičen da je tu potrošio novac, a američki zakon je znatno strožiji po tom pitanju.

"Koliko sam shvatio ovaj proces protiv mene u Tužilaštvu BiH je u fazi istrage, pa je nejasno zašto odbijaju moje izjave. Možda žele da me dovedu u situaciju da diskredituju sve moje izjave u vezi sa ratnom situacijom u Srebrenici i svjedočenju o razgovorima Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i političkog vrha tadašnje BiH", kaže Šaćirbegović.

U Tužilaštvu BiH juče niko nije želio da razgovara o slučaju "Šaćirbegović". Dežurni tužilac, koja nije željela da se predstavi, uputila nas je na portparola Tužilaštva Editu Pejović, koja nije bila u kancelariji. Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" juče kasno poslijepodne u Ministarstvu inostranih poslova BiH i Ministarstvu pravde BiH nisu dobili zvanično obavještenje od američkih vlasti o ovoj sudskoj odluci.

N. Krsman
kekec

Post by kekec »

A ne znam i sta ce nam Sacirbegovic ovamo. Samo novi problemi.
Nece ga isporuciti sa lovom, koju je potrosio. A on ce, da se izvuce,
ispricati svoju pricu, koja ce izbaciti na vidjelo mnoge mutne radnje
tadasnjih mu naredbodavaca ( a u prvom redu ...). :D
Ali nema veze, bice novih tema na forumu, a na temu "Sacirbej" :)
margareta

Post by margareta »

SAD morale su popustiti pod priziskom SDA.

Sad ce ono kao Sacirbeg da se teatralno suprotstavlja iz Bh. dijaspore SAD-ovoj nehumanoj , segregativnoj, nedemokraticnoj ...itd. odluci a mi cemo glozati Sacirbegovu otpad jer moramo isplatiti SAD-u usluznu djelatnost.
Kad nam stize Ocev Sin ?
Fair Life

Post by Fair Life »

margareta wrote:...Kad nam stize Ocev Sin ?
Eto Tihicu mogucnost za jos jedan susret sa rodjakom svoje nene.
margareta

Post by margareta »

Priprema posla je pola vec obavljen posao.
Tihic je vec bio tek 'zausput' svratio do Oceva Sina samo da se 'dogovore' oko priprema za transfer Bijeloga (roba) nasega Humanistu bez granica.
Koliko li ce nas sada kostati gostovanje ?
Mozda je Paravle zato ubrzala proces usvajanja Zakona PDV ?
"Drzavni" budjet od poreza na pamet :-)ne gradjanine :oops:
Fair Life

Post by Fair Life »

margareta wrote:Mozda je Paravle zato ubrzala proces usvajanja Zakona PDV ?
http://www.startbih.info/broj/komentar.asp?br=158
kekec

Post by kekec »

Sta ste se usutili,
stize nam "nas" predstavnik u UN,
a vi ni mukajet. :)

Da mu bar jednu ulicu pripremimo?
Edin H.

Post by Edin H. »

Ja se nadam da ce dobiti barem 20 godina robije.
Trositi novac ratom osiromasene zemlje na trebe i kocku! :x :x :x

Samo ko da ga osudi???
Vodenjak

Post by Vodenjak »

kekec wrote:Sta ste se usutili,

Pa jel mu ono maaajka ima?

Ja ko ce ih vise sve podmiriti... :?

:D
Fair Life

Post by Fair Life »

Mozda spasavajuci svoju guzu razveze jezik..., pa prizna da nije sam trosio.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Fair Life wrote:
Mozda spasavajuci svoju guzu razveze jezik..., pa prizna da nije sam trosio.
Ih, bi ti to koristilo Fair...
Braca samo onda kazu svojim ovcicama:
"Pa zar cete lopovu vjerovati?" :shock:

:x
kekec

Post by kekec »

Pa jos kada ga "Avaz" :D prihvati, feljton ce da bude,
a naslov, u stilu:
"Da li sam sam izdao nacionalnu stvar". :-)
Fair Life

Post by Fair Life »

On je razlogom netrpeljivost prema dijaspori...

Mozda je bio u pravu. Udjes u jednu od ove tri nacionalisticke stranke, zadobijes njihovo povjerenje kroz pricu, s time sto si gori to si njima bolji, polako se probijas u hijerarhiji i gledas svoja posla.

Polako punis svoju sehara... ko jebe BiH.

Svaka mu cast !! Dok mi peremu tudjinu klozete ovi slicni njemu hapaju...

Svaka cast svima njima koji uspijevaju izvaditi iz tanjira gladnom narodu !!

I tako do poslednjeg biraca... Krepaj narode, vodje treba da uzivaju !!
kekec

Post by kekec »

Ma na kraju ce biti da ce on biti proglasen nevinim.
Ispasce, kakvo je nase sudstvo i zakonodavstvo, da on nije nista od Bosne ni klepio. To su pare koje je neka arapska zemlja dala kao pomoc i uplatila na neki racun u inostranstvu. Dolazi do "nenadleznosti Suda u Bosni. Moci ce ga goniti oni koji su poklonili pare, a oni to nece htjeti i na kraju "izio vuk kenjca". On slobodan i vraca se u svoju domovinu USA.
Hapy end !
violentjack

Post by violentjack »

Edin H. wrote:Ja se nadam da ce dobiti barem 20 godina robije.
Trositi novac ratom osiromasene zemlje na trebe i kocku! :x :x :x

Samo ko da ga osudi???
Sramota jos ni nas nije znao pricati..mora da je neku stelu imao od nekoga :-? :roll:
tataratira

Post by tataratira »

izgleda da je već poznata Avazova ličnost godine za 2005.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Nemoj samo da je velika, kao shto je dodijeljena Azizi, dok nam Kralj Tvrtko ima 300metara ulice, a mnogi bosanski banovi i kraljevi nisu nigdje ni spomenuti, osim u Ulici bosanskih banova (ulica je zapravo jedan puteljak, veoma oshtrog nagiba, kod Buljakovog potoka)
kekec

Post by kekec »

A sta mislis da se Azizina preimenuje u Azizinu i Muhamedovu, zajedno.
Tu ima prostora i da se tata smjesti, kada za to dodje vrijeme.
Svi zajedno, za uspomenu bosancima na velike licnosti iz vremena stvaranja nezavisne BiH. :D
nata-

Post by nata- »

kekec wrote:Ma na kraju ce biti da ce on biti proglasen nevinim.
Ispasce, kakvo je nase sudstvo i zakonodavstvo, da on nije nista od Bosne ni klepio. To su pare koje je neka arapska zemlja dala kao pomoc i uplatila na neki racun u inostranstvu. Dolazi do "nenadleznosti Suda u Bosni. Moci ce ga goniti oni koji su poklonili pare, a oni to nece htjeti i na kraju "izio vuk kenjca". On slobodan i vraca se u svoju domovinu USA.
Hapy end !
Naravno kekec: da je nevin, de se malo bogati zapitaj odkud jebenoj poharanoj bosni pare ! stanite ba o cijim vi parama govorite ? bolan nismo imali ni hljeba a kamoli nekakvih milijona, uostalom i ako je potrosio bosanske nisu bile sigurno, a amerika vrlo dobro zna zasto ga isporucuje "nelaje kuja zbog sela nego zbog sebe" :razz:
akcid

#20 Re: SAD donijele odluku o izručenju Šaćirbegovića

Post by akcid »

Fair Life wrote:...Šaćirbegović je osumnjičen da je tokom svog osmogodišnjeg mandata u Misiji BiH pri UN-u i bh. ambasadi u SAD, pronevjerio 2,4 miliona dolara državnog novca.

Vlasti BiH izdale su nalog za njegovo hapšenje u decembru 2001. godine, a za njim je raspisana Interpolova potjernica, nakon čega su ga američke vlasti uhapsile u martu 2003. godine. On se u kućnom pritvoru nalazi od jula 2004. godine.
Poznato je kako je Šaćirbey svoju diplomatsku karijeru okončao nakon što je 2003. bio optužen da je kao BiH ambasador pri UN-u pronevjerio 2,5 miliona dolara. BiH vlasti istragom su utvrdile da je prisvojio "samo" 600.000 dolara, ali je kasnije oslobođen optužbi. Protiv njega se u SAD-u vodio sudski proces u vezi s izručenjem pravosudnim organima BiH zbog navodne zloupotrebe položaja, dok je bio voditelj misije BiH u New Yorku. U američkom zatvoru proveo je čak 16 mjeseci, a nakon puštanja bio je u kućnom pritvoru i tek mu je 2007. skinuta elektronska narukvica putem koje je praćeno njegovo kretanje…

Zna li se ikako ko je pronevjerio 2,5 mil. USD (oko 4 mil. KM), ako je već Šaćirbegović oslobođen optužbi? :?

Je li moguće da je "država" odustala od ovoliko novca i odgovornosti krivaca :(
SkyLimit

#21 Re: SAD donijele odluku o izručenju Šaćirbegovića

Post by SkyLimit »

Tokom rata se pokazao kao izrazito obrazovan,sposoban i koristan mladi diplomata.Šteta što je izgleda pored svega i lopov.
akcid

#22 Re: SAD donijele odluku o izručenju Šaćirbegovića

Post by akcid »

SkyLimit wrote:Tokom rata se pokazao kao izrazito obrazovan,sposoban i koristan mladi diplomata.Šteta što je izgleda pored svega i lopov.

Ipak je veća šteta što je ovaj lopovluk ostao nekažnjen, i što je još zanimljivije - što je pometen pod ćilim :-)
Lug

#23 Re: SAD donijele odluku o izručenju Šaćirbegovića

Post by Lug »

a ko pokra milijarde? ovo njegovo je sica..
Baboolal

#24 Re: SAD donijele odluku o izručenju Šaćirbegovića

Post by Baboolal »

Lug wrote:a ko pokra milijarde? ovo njegovo je sica..
Milion po milion i nakupi se i milijarda. Polako, jedan po jedan.
Lug

#25 Re: SAD donijele odluku o izručenju Šaćirbegovića

Post by Lug »

Baboolal wrote:
Lug wrote:a ko pokra milijarde? ovo njegovo je sica..
Milion po milion i nakupi se i milijarda. Polako, jedan po jedan.
aha.. polako..jest da milijarda ima hiljadu miliona :roll:

ko na lancu nas vodaju..
Post Reply