ma upravo tako, za male pare dobijaju neprikosnoven brend, tehnologiju. starije modele malo ušminkaju i prodaju ko nove u kini.johntra wrote:Ne kupuju oni samo tehniku, nego kupuju ime i traže sebi proboj za ostala tržišta...Stari modeli SAAB-a bi se prodavali pod njihovim logom na kineskom tržištu, dok bi Kinezi dobili veliki broj salona i servisne mreže širom svijeta...više je to pitanje logistike...
SaaB Bankrotirao
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- AmADin_gospo
#51 Re: SaaB Bankrotirao
- poznanik
#52 Re: SaaB Bankrotirao
Pa nisam ni mogao pretpostaviti da Saab ima ovako dobra vozila
Perfektna su, prelijepo dizajnirana i izvana i unutra, evo ih i u Srbiji sa predstavništvom http://rs.saab.hu/
Očit primjer da im je marketing lošija strana
Očit primjer da im je marketing lošija strana
- johntra
#53 Re: SaaB Bankrotirao
Posljednje informacije govore da će se vozila sa lagera u svijetu prodavati bez garancije, vjerovatno po povoljnijim cijenama...
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#54 Re: SaaB Bankrotirao
kad sam kupovo svoju mazdu, dealer mi davo saaba 9.3; rekoh koce to servisirati sa firmom pred bankroptom, i nisamm..
-
cucamonga
#55 Re: SaaB Bankrotirao
kako god - SAAB su vozili ljudi specificnih preferencija i drugih ukusa - doktori, advokati - generalno pristojni ljudi - u ovim danas meckama bengama i audijima sve same intelektualne face s kajlama od 2 kile i utokom od 3 - rijetko koga pristojnog da vidim... a o tim asovima i njihovom ponasanju u saobracaju da ne pricam jedno 10:2 puta mi je ugrozio zivot u saobracaju vozac Mercedesa Audija i BMWa redom iz Donjomlohovaca ....
- AmADin_gospo
#56 Re: SaaB Bankrotirao
SAAB i Volvo su vazda bila vozila gospode.
kad ste vidjeli papke i kockaste glave u istima
-
cucamonga
#57 Re: SaaB Bankrotirao
u komsiluku imam jednog novog volva XC 80, novog karavana i neko je kupio Volva CC... sta reci sve sama gospoda...AmADin_gospo wrote:SAAB i Volvo su vazda bila vozila gospode.
karavana vozi jedna zgodna damska milfaca
- Bullet Tooth Tony
#58 Re: SaaB Bankrotirao
ma meni Saab vazda bio
zbog svog dizajna .... ne kazem da su aman lijepa ili aman ruzna nego nekako posebna,uzmes recimo model 95 i kazes fino auto ali ne kazes , baca na bmw-a , ovo isto kao kod passata , gle farova kao kod audija , nego je jednostavno saab 
-
cucamonga
#59 Re: SaaB Bankrotirao

cijeni lik 3000 eura
"full" opremljen.... i vrlo malo udaren u vozacka vrata...
- johntra
#60 Re: SaaB Bankrotirao
daj broj i nek ga odmah šalje u Bosnu... 
- drndalo
#61 Re: SaaB Bankrotirao
I ja htjedoh reci da ga zapakuje, i kod mene pod jelku... 
-
cucamonga
#62 Re: SaaB Bankrotirao
najozbiljnije 3 milje ako je ko zainteresovan dovucem mu dole u BIH ha ja
treb'o bi zadovoljavat ove nase fol norme bolje nego sto Silvija Sajnt zadovoljava
info koga zanima na PP.
treb'o bi zadovoljavat ove nase fol norme bolje nego sto Silvija Sajnt zadovoljava
info koga zanima na PP.
-
Mobile_Disco
#63 Re: SaaB Bankrotirao
Skupi, velike plate i GM je kriv za sve. Auta odlicna, ladje na cesti, skoro svaki je full opremljen, ovi noviji 9-5 su super udobni kao i svaki drugi saab, dizeli su malo "bucniji" al nista strasno. Kinezi su htjeli ubrizgati ogromne kolicine novca, ali GM se tu umjesao, iz jednog razloga, saab bi preuzeo Kinu, kao sto volvo odlicno posluje, sta ce GM onda oni sa svojim autima. U saab.ovoj fabrici su se pravili/testirali i opel insignia.
- HAGI
#64 Re: SaaB Bankrotirao
Mobile_Disco wrote:Skupi, velike plate i GM je kriv za sve. Auta odlicna, ladje na cesti, skoro svaki je full opremljen, ovi noviji 9-5 su super udobni kao i svaki drugi saab, dizeli su malo "bucniji" al nista strasno. Kinezi su htjeli ubrizgati ogromne kolicine novca, ali GM se tu umjesao, iz jednog razloga, saab bi preuzeo Kinu, kao sto volvo odlicno posluje, sta ce GM onda oni sa svojim autima. U saab.ovoj fabrici su se pravili/testirali i opel insignia.
Švedski kralj se vozio u SAAB
Moram napomenuti da je jedini motor na svijetu koji doslovno nije imao održavanje, sem zamjene ulja, pa se pa čak se ni mikro remen nije mijenjao, bio je u SAAB 9000
GM su šupci prema Evropskim proizvodžačima auta.
- johntra
#65 Re: SaaB Bankrotirao

Evo šta je SAAB nekad značio...Skuplji i bolji od BMW-a...
- ElRe
#66 Re: SaaB Bankrotirao
Eh, kako su to na zapadu dobra vremena bila. Nema globalizacije, srozavanja kvaliteta na racun masovne proizvodnje...
- HAGI
#67 Re: SaaB Bankrotirao
Može biti da je to i razlog što ga je GM sjebao jer su SAAB i Volvo bili dugo vremena Top 1 USA ponuda uvoznih auta.
Zanimljivo je koliko je SAAB u to vrijeme surađivao sa Itelijanima, naorimijer taj model 9000 dijeli platformu sa ALFA ROMEO 149, Fiat Croma i Lancia Thema.
U nedostatku malih auta 1980. Saab kupuje licencu Lancia Delte i proizvodi je kao SAAB LANCIA 600...
- vukojebina
#68 Re: SaaB Bankrotirao
kerov kurac auto..da je ikad i valjo, nebi propo...
- HAGI
#69 Re: SaaB Bankrotirao
Pa sad propali su mnogi premium klase. U ovih zadnjih 100 godina je propalo mali milion tvornica koji su radili aute prva liga, da ih ne nabrajam sad. Čak je i Rolls Royce propao, pa ga je BMW digao iz mrtvih. Praviti kvalitet bio viskoki srednji ili niži se ne isplati. Samo smetljari opstaju na ovom svijetu, a ovi ostali što glume trudbenike kad tad im zaškripi nešto i ode fabrika u ambis. Najbolje opstaju kompanije nisko rangiranih auta.
Ima još jedna stvar SAAB je žrtva burze, jer su mu dionice kupljene od strane GM-a, a Ameri plaho vole Evro-auto indstriju.... ma to ti je sve teško za shvatit iz perspektive turbo folka i šljivovice na šte srce.
Ima još jedna stvar SAAB je žrtva burze, jer su mu dionice kupljene od strane GM-a, a Ameri plaho vole Evro-auto indstriju.... ma to ti je sve teško za shvatit iz perspektive turbo folka i šljivovice na šte srce.
-
Brdar
#70 Re: SaaB Bankrotirao
Extra auto. Ja bih ga kupio prije precijenjenih svaba (merc., BMW, Audi, WV, Opel,...). I Saab je premium i nije nista losiji od svaba. samo je problem sto ljudi u BiH ne znaju sta je Saab i Volvo, a u stvari su extra auta i malo se kradu. Saab i Volvo voze elitni ljudi sa istancatim ukusom.
- 2AK-47
#71 Re: SaaB Bankrotirao
Brdar wrote:Extra auto. Ja bih ga kupio prije precijenjenih svaba (merc., BMW, Audi, WV, Opel,...). I Saab je premium i nije nista losiji od svaba. samo je problem sto ljudi u BiH ne znaju sta je Saab i Volvo, a u stvari su extra auta i malo se kradu. Saab i Volvo voze elitni ljudi sa istancatim ukusom.
Bio sam svjedog i gotovo sam zaplakao od bijesa kada je u Zagrebu na obilaznici neki baja u SAAB 900 VIGGEN poderao guzove BMW M3. Vidjelo se da BMW ima potencijal, al ovaj je bio neuhvatljih kao da ide na nitrometan. Kasnije mi je moj jaro sveznalica objasnio šta je 900 Viggen
- olensoner
#72 Re: SaaB Bankrotirao
Neosporivo je to da Saab ima zaista odlicnih auta, medjutim generalno Saab je imao problema sa poziocioniranjem na trzistu, nisu znali kojim pravcem ici, ko im je konkurencija, nista. Godisnje su cini mi se proizvodili u prosjeku nesto malo vise od Ferrarija, a gurali su se negdje izmedju Volva i Audija otprilike sto je sa takvom egzotikom bilo nemoguce u ova kapitalisticka doba. Ako bi pokrenuli proizvodnju opet, kako ima najava, trebaju se dobro prepitati sta su im to ciljevi i kome ce auta prodavati, jer nije dovoljno dobar proizvod samo proizvesti, vec ga treba i prodati.
- AmADin_gospo
#73 Re: SaaB Bankrotirao
ajjj ajjjj ajjj. sad malo zadah po viggenu.. nije ni čudo što je pojeo tu bengu2AK-47 wrote: Bio sam svjedog i gotovo sam zaplakao od bijesa kada je u Zagrebu na obilaznici neki baja u SAAB 900 VIGGEN poderao guzove BMW M3. Vidjelo se da BMW ima potencijal, al ovaj je bio neuhvatljih kao da ide na nitrometan. Kasnije mi je moj jaro sveznalica objasnio šta je 900 Viggen
http://www.saabhistory.com/2008/09/03/t ... n-history/
http://en.wikipedia.org/wiki/Saab_9-3#Saab_Viggen
a i slabašan mu motor bio
It came with a turbocharged 2.3 L engine, (B235R) giving 225 bhp (168 kW; 228 PS) later 230 bhp (172 kW; 233 PS) on 20 psi (1.4 bar) of boost from its Mitsubishi TD04-HL15-5 turbocharger. Acceleration from 0–62 mph could be reached in 6.4 seconds and the top speed is electronically limited to 155 mph (249 km/h)
- 2AK-47
#74 Re: SaaB Bankrotirao
Kaže jaro da je SaaB sa viggen-om nastavio tamo gdje je Lancia Delta stala. Valjda je bio uspješan na brdskim trkama, a zbog nekog senzora koji mjeri razrjedženost atmosferskog vazduha i koji dolazi serijski ima istu snagu kako na 5 tako i na 2500 metara nadmorske visine, tako što mu manjak vazduha namiri sa večim pritiskom turba. To je neka stvar koju imaju avioni.
- johntra
#75 Re: SaaB Bankrotirao
Nema boljih turbobenzinaca, čak i danas, od 2.0 i 2.3 SAAB motora...