SaaB Bankrotirao
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- madner
#26 Re: SaaB Bankrotirao
Opel sa malo drugacijom maskom i vecom cijenom. Nekad bilo jako dobro auto.
-
Gray
#27 Re: SaaB Bankrotirao
Uništio ih je GM, uništio je tu dozu posebnosti i ekcentričnosti po kojoj su bili poznati i zanimljivi, jer realno nisu u rangu sa njemačkom premium klasom. Kada su izgubili i ono što je bilo karakteristično za njih, propali su.madner wrote:Opel sa malo drugacijom maskom i vecom cijenom. Nekad bilo jako dobro auto.
Realno su njemci prave najbolja auta u premium klasi, mada ja ne bih kupio Mercedes/BMW/Audi nikada... ja ću Alfu
- johntra
#28 Re: SaaB Bankrotirao
Pa šta ja znam...gledao sam ih, te umalo prošle godine ne kupih jednog 93 sa legendarnim turbakom, ali mislim da generalno Opel nije toliko uništio SAAB...jeste mu uzeo dušu, što je danas kao normalno u autoindustriji, ali osim famoznih 2.2 dti motora, SAAB nije imao većih problema sa kvalitetom ili je maltene bolovao od sitnih boljki kao Opel...
kasnije su ubačeni i JTD motori, čak i neki ekskluzivno samo za SAAB, pa je SAAB kao dizel značajno dobio na cijeni...i dalje bi kupio SAAB-a i nisam ga izbacio iz šeme za sljedeće auto, samo je kod nas izbor nikakav...u obzir mi dolazi i 95, također...ipak, ovo sad sa GM-om i odbijanjem prodavanaj Kinezima je velika farsa i po svemu sudeći bankrot je gotova stvar, jer je juče sudu zvanično podnesen zahtjev za bankrot...
kasnije su ubačeni i JTD motori, čak i neki ekskluzivno samo za SAAB, pa je SAAB kao dizel značajno dobio na cijeni...i dalje bi kupio SAAB-a i nisam ga izbacio iz šeme za sljedeće auto, samo je kod nas izbor nikakav...u obzir mi dolazi i 95, također...ipak, ovo sad sa GM-om i odbijanjem prodavanaj Kinezima je velika farsa i po svemu sudeći bankrot je gotova stvar, jer je juče sudu zvanično podnesen zahtjev za bankrot...
- AmADin_gospo
#29 Re: SaaB Bankrotirao
kad je saab 78e godine u svoju 99ku počeo stavljati turbine to je bilo zlo na ulici dok su drugi kaskali za njima desetlječe
- madner
#30 Re: SaaB Bankrotirao
I da je 1985 taj motor bi ih jos uvijek drzao iznad vode, ovako tesko.AmADin_gospo wrote:kad je saab 78e godine u svoju 99ku počeo stavljati turbine to je bilo zlo na ulici dok su drugi kaskali za njima desetlječe
Sta su napravili osim circa 74 modifikacije 2.3 motora?
Pogon 4x4 za Opel i to je uglavnom to.
- madner
#31 Re: SaaB Bankrotirao
Zasto spominjes Audi i Alfu u istoj recenici sa Mercedesom i BMWomGray wrote:Uništio ih je GM, uništio je tu dozu posebnosti i ekcentričnosti po kojoj su bili poznati i zanimljivi, jer realno nisu u rangu sa njemačkom premium klasom. Kada su izgubili i ono što je bilo karakteristično za njih, propali su.madner wrote:Opel sa malo drugacijom maskom i vecom cijenom. Nekad bilo jako dobro auto.
Realno su njemci prave najbolja auta u premium klasi, mada ja ne bih kupio Mercedes/BMW/Audi nikada... ja ću Alfu
-
Gray
#32 Re: SaaB Bankrotirao
madner wrote:Zasto spominjes Audi i Alfu u istoj recenici sa Mercedesom i BMWomGray wrote:Uništio ih je GM, uništio je tu dozu posebnosti i ekcentričnosti po kojoj su bili poznati i zanimljivi, jer realno nisu u rangu sa njemačkom premium klasom. Kada su izgubili i ono što je bilo karakteristično za njih, propali su.madner wrote:Opel sa malo drugacijom maskom i vecom cijenom. Nekad bilo jako dobro auto.
Realno su njemci prave najbolja auta u premium klasi, mada ja ne bih kupio Mercedes/BMW/Audi nikada... ja ću Alfu![]()
Zašto ne? I Audi je premium klasa. Alfa već nije, ali je ona (kao i volvo), negdje tu kao alternativa njemačkoj premium klasi, a pošto ja više volim alternativu, uzeo bih prije alfu nego jednog od njemaca.
- madner
#33 Re: SaaB Bankrotirao
Audi je premium klasa samo u ocima vozaca Audija.
Postoje samo dva globalna brenda, ali eto Ingolstadt je blizu Minhena
Postoje samo dva globalna brenda, ali eto Ingolstadt je blizu Minhena
- drndalo
#34 Re: SaaB Bankrotirao
Audi je premium, ali u svojim vlaznim snovima... Jos oni kaskaju pola koraka za uzorima... Pogledaj cijene za usporedive modele, one dosta govore, ali posto to nije tema prestajem, samo ne mogah precutati ovo...
- AmADin_gospo
#35 Re: SaaB Bankrotirao
Alfa je talijanski BMW 
ko je nije vozio, nema pravo pričati o njoj.
jes skipa za održavanje, al brate, ima svoj neki šarm u 3PM
ko je nije vozio, nema pravo pričati o njoj.
jes skipa za održavanje, al brate, ima svoj neki šarm u 3PM
- slobodni armirach
#36 Re: SaaB Bankrotirao
Gray wrote: Zašto ne? I Audi je premium klasa. Alfa već nije, ali je ona (kao i volvo), negdje tu kao alternativa njemačkoj premium klasi, a pošto ja više volim alternativu, uzeo bih prije alfu nego jednog od njemaca.
u pravu je sugerator, nemozes nikako poredit njemacku traktorsku industriju sa Alfom, to je vise nego uvredljivo
a postovaoci Maple. Gelly, Gret Wall napredne copy paste tehnologije
Nek ostane SAAB, takav kakva jeste, empaticne pozive za zbrinjavanje radnika nek preuzme 'minodobska' drzava Svedska, ima dovoljno vojnih pogona da uposli te radnike.
bas bi bilo interesantno vidjeti kako bi reagovali kad bi fauve preuzeli Brus lijevi
- johntra
#37 Re: SaaB Bankrotirao
daj druže zidaru, nemoj tako...šta to GM ima što bi im ovi mogli pokupiti, a da do sada anamo oni nisu temeljno i savršeno iskopirali?
Problem sa GM-om je nastao zbog 9-4X modela koji su oni htjeli zaštiti, jer kao, prema njima, to je bio testni poligon za buduće njihove modele, poput Cadillaca ili Buicka, pa je ubačena state of the art tehnologija...e sad, to je sasvim ok, štite svoje znanje, ali zar se nije moglo kako to dogovoriti i prodati Kinezima po još većoj cijeni...pa ako koriste, nek koriste skupo,jer će ionako kad-tad kopirati...šteta još jedne kompanije, koja uz AR, predstavlja posljednje prave Mohikance u autoindustriji, i kojima je, gle slučajnosti, dohakao taj isti GM...
Problem sa GM-om je nastao zbog 9-4X modela koji su oni htjeli zaštiti, jer kao, prema njima, to je bio testni poligon za buduće njihove modele, poput Cadillaca ili Buicka, pa je ubačena state of the art tehnologija...e sad, to je sasvim ok, štite svoje znanje, ali zar se nije moglo kako to dogovoriti i prodati Kinezima po još većoj cijeni...pa ako koriste, nek koriste skupo,jer će ionako kad-tad kopirati...šteta još jedne kompanije, koja uz AR, predstavlja posljednje prave Mohikance u autoindustriji, i kojima je, gle slučajnosti, dohakao taj isti GM...
- madner
#38 Re: SaaB Bankrotirao
Nije im dohako GM
, dohakali su davnih dana sami sebi. Izvuako ih je GM jednom tako sto su na Vectru stavili Saab znacku i onda je ista postala sinonim za kvalitetu.
- johntra
#39 Re: SaaB Bankrotirao
Pa šta je ovo sad, nego maslo GM-a? Umjesto, da su ih ostavili i krenuli dalje, morala je američka biti zadnja....
-
Samid
#40 Re: SaaB Bankrotirao
GM je izmedju ostalog ugasio proizvodnju Pontiac,Oldsmobile,Saturn,Hummer i na kraju Saab,a malo im je falilo da isto urade i sa Opelom.Napravise citavo groblje od autoindustrije .Sljedece sto bi se moglo desiti vrlo lahko je Fiat .VW je izgleda skuzio stvar pa je htio da kupi Alfu,medjutim zabari nedadose.Sto se tice Saaba onaj ko je vozio to auto i zna sta je Saab,a pogotovo stariji modeli koji i danas dan voze i nisu istruhli ni posle 30 g.
-
HM 2011
#41 Re: SaaB Bankrotirao
Moderna autoindustrija se bazira na sklapanju djelova koje proizvode offshore proizvođači....
O čemu se radi: fabrika u USA proizvodi djelove na veliko dostavlja fabrici za sklapanje proizvoda i tako dobijemo vozilo najniže moguće cijene, sklopljeno u domicilnoj državi predstavljeno kao domaće, sa 90% djelova iz sljedećih država:
Delphi
Visteon
Bosch
Denso
Lear
Johnson
TRW
Dana
Magna
Valeo
Arvin
Aisin
Yakaki
United States
United States
Germany
Japan
United States
United States
United States
United States
Canada
France
United States
Japan
Japan
27.3
18.5
15.6
12.6
12.4
11.1
11.0
10.1
9.0
7.7
7.6
7.5
6.4
Marka, Država, postotci udjela....
i onda se pojavi SAAB AB sa svojim super kvalitetnim homemade proizvodima u automobilima koji prelaze 1.000.000 Milja na fabričkom motoru - i nudi svoj proizvod širokom tržištu koje u svojoj suštini nije u mogućnosti prepoznati vrijednost (nije to ni neka velika razlika 200.000 MIlja i 1.000.000 Milja) - te cijenom ne može biti konkuretan na tržištu - i biva ugašen....
Ljudi sa malo većom garažom pokreću svoje brandove automobila.....
O čemu se radi: fabrika u USA proizvodi djelove na veliko dostavlja fabrici za sklapanje proizvoda i tako dobijemo vozilo najniže moguće cijene, sklopljeno u domicilnoj državi predstavljeno kao domaće, sa 90% djelova iz sljedećih država:
Delphi
Visteon
Bosch
Denso
Lear
Johnson
TRW
Dana
Magna
Valeo
Arvin
Aisin
Yakaki
United States
United States
Germany
Japan
United States
United States
United States
United States
Canada
France
United States
Japan
Japan
27.3
18.5
15.6
12.6
12.4
11.1
11.0
10.1
9.0
7.7
7.6
7.5
6.4
Marka, Država, postotci udjela....
i onda se pojavi SAAB AB sa svojim super kvalitetnim homemade proizvodima u automobilima koji prelaze 1.000.000 Milja na fabričkom motoru - i nudi svoj proizvod širokom tržištu koje u svojoj suštini nije u mogućnosti prepoznati vrijednost (nije to ni neka velika razlika 200.000 MIlja i 1.000.000 Milja) - te cijenom ne može biti konkuretan na tržištu - i biva ugašen....
Ljudi sa malo većom garažom pokreću svoje brandove automobila.....
- olensoner
#42 Re: SaaB Bankrotirao
Meni je zaista zao zbog ove vijesti, jer sam veliki ljubitelj svedskih automobila. Saab-ovi automobili imaju dusu, nesto slicno kao i Alfe , sa dosta nekih sitnica koje mogu zasmetati, a opet neka vrlo simpaticna rjesenja, koje covjek zavoli vremenom. Ali taj taj prokleti americki kapitalizam ima svoje ciljeve, koji se najcesce uvijek i ostvare, nazalost.
- Chemist
#43 Re: SaaB Bankrotirao
Steta, ovaj novi 9-5 izgleda odlicno, auto koje definitivno jednom u zivotu zelim posjedovati...
- scorpion7
#44 Re: SaaB Bankrotirao
Inace onaj model 93 mi je bio uvijek strasno lijep...zao mi ih nekako.... al eto... i fkt ne razumijem ljude koji porede audi na jednoj strani i bmw i merca na drugoj...vidi se da su rijetko sjedali za iste...
- madner
#45 Re: SaaB Bankrotirao
Da li bi ti meni ostavio znanje koji si jako skupo platio? Ono jaranski?johntra wrote:Pa šta je ovo sad, nego maslo GM-a? Umjesto, da su ih ostavili i krenuli dalje, morala je američka biti zadnja....
Nema nista skuplje u industriji od R&D, pa zaboravljate kako je VW dobio prednost kada je mazno Opelu planove sa onim Spancem.
- johntra
#46 Re: SaaB Bankrotirao
Dao bi ti, ali po pravo povoljnoj cijeni..
Naravno da ne bi, ali ovako su bar na tome nešto mogli zaraditi, dok će na ovaj način Kinezi to samo besplatno prekopirati i staviti znak Xyzang Xiouu, bla, bla, bla...i njima dobro, jer tu kopiranu tehnologiju mogu prodavati u KIni koja je ogromno tržište, boli ih briga što će imati zabrane prodaje u ostatku svijeta...
Naravno da ne bi, ali ovako su bar na tome nešto mogli zaraditi, dok će na ovaj način Kinezi to samo besplatno prekopirati i staviti znak Xyzang Xiouu, bla, bla, bla...i njima dobro, jer tu kopiranu tehnologiju mogu prodavati u KIni koja je ogromno tržište, boli ih briga što će imati zabrane prodaje u ostatku svijeta...
- madner
#47 Re: SaaB Bankrotirao
Nije bas tako jednostavno izvrsiti reverzni inzinjering, neke stvari mogu pokupiti neke ne.johntra wrote:Dao bi ti, ali po pravo povoljnoj cijeni..![]()
- johntra
#48 Re: SaaB Bankrotirao
začudili bi se i ja i ti, kad bi saznali koliko su oni stvari uspjeli kopirati i to uspješno...
- madner
#49 Re: SaaB Bankrotirao
Da je tako ne bi kupovali Saab 
- johntra
#50 Re: SaaB Bankrotirao
Ne kupuju oni samo tehniku, nego kupuju ime i traže sebi proboj za ostala tržišta...Stari modeli SAAB-a bi se prodavali pod njihovim logom na kineskom tržištu, dok bi Kinezi dobili veliki broj salona i servisne mreže širom svijeta...više je to pitanje logistike...