Pala mi je jedna luda na pamet, pa htjedoh da razmijenimo malo mišljenja o tome.
Kako primijetih, na svoju radost, ima nas dosta koji smo voljni pomoći na razne načine onima kojima je to potrebno...
Međutim, također sam primijetio da postoje male poteškoće oko logistike svega toga.
Na forumu ima par pojedinaca koji ulažu i više truda nego što zapravo mogu i svaka im čast na tome, ali mi se čini da bi se neke stvari mogle daleko efikasnije izvesti.
Mislim da trebamo riješiti prvenstveno pitanje načina uplaćivanja donacija, te zaduživanja nekog za sav novčani promet koji se organizuje putem SA-X foruma. Mislim da postoje mnogi, kako u BiH, tako i u inostranstvu, koji bi dali do 10 KaeMa, Dolara, ili Eurića, ali to ne čine jer su troškovi transfera preveliki, ili je jednostavno prekomplikovano.
Sada će neki možda reći "ko stvarno želi donirati, on će i naći načina za to" i ja se slažem s tim, ali sam ubijeđen da bi daleko više novca uspjeli skupiti za one kojima je to potrebno, kada bi uplate olakšali potencijalnim donatorima.
Razmišljam o 2 opcije:
1 opcija: Sastanak najaktivnijih forumaša na ovom podforumu, na kojem bi oni izabrali jednu osobu koja je voljna (I POVJERLJIVA) da vodi finansije za sve akcije SA-X foruma, te njima u redovnim intervalima od 2-4 sedmice podnosi izvještaj o uplatama. Ta osoba bi morala imati osnovno poznavanje bankarstva, te otvorene račune u BiH i barem na PAYPAL i MONEYBOOKERS sistemima. Zašto? Zato što bi potencijalni donatori mogli uplaćivati i male sume (a to bi u totalu činilo veliku cifru, siguran sam u to), uz bankarske provizije od 1-3 eura, a ne po 20-30 eura, što je uobičajena taksa u međunarodnim transferima redovnim putem.
Primjer: Ako bi neko želio uplatiti 100US$ za nekog u BiH, mislim da bi bankarska provizija iznosila 20-30 US$. Ako imamo jednu centralnu osobu za prikupljanje kojoj donatori uplaćuju novac na PAYPAL ili MONEYBOOKERS account (SA NAZNAKOM ZA KOJU AKCIJU), ti bi se troškovi sveli na manje od 5 US$.
2. opcija: uspostavljanje web stranice koja bi mogla naplaćivati donacije putem VISA/MASTERCARD i drugih kartica, opet sa naznakom za koju akciju se uplaćuje. I na taj način bi provizije sveli na minimum. Vjerujem da bi se takvo što dalo organizovati uz pomoć forumaša.
Ovim bi rasteretili aktivne članove koji lično posjećuju one kojima je pomoć potrebna, povećali iznos donacija, te napravili značajne uštede na račun troškova transfera (SVAKA MARKA JE BITNA!).
Hebiga, mnogima je potrebna pomoć, a ima nas, hvala Bogu, mnogo koji smo voljni, ali svemu tome treba malo nadzora, a ne da se zalijećemo i budemo neefikasni. Par dana se navaljuje sa uplatama, a onda zastoj... Bolje da se obavežemo da ćemo svaki mjesec za nekog uplatiti po 5 KM i time tim ljudima damo osjećaj stabilnosti, koji im je itekako potreban, nego da bubnemo odjednom 50KM.
Dalje, da li je moguće da se objavljuje decidno ko je zadužen za koju akciju, te da redovno podnosi izvještaj na temi posvećenoj istoj.
Eto, svakakvih gluposti navaljah, ali možda se među njima može probrati i koja pametna