Sa-x AKCIJA- Djeciji Dom Bjelave

Forum za humanitarne akcije.
Locked
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1 Sa-x AKCIJA- Djeciji Dom Bjelave

Post by mIRCerka »

Vatra u sirotištu progutala pet beba
Pet beba umrlo je u požaru u sarajevskom sirotištu, sve ih je ugušio dim. Ozlijeđeno ih je osamnaest, dvije teško. Sumnja se da je požar izazvao kvar u električnim instalacijama.

SARAJEVO - U požaru koji je u nedjelju rano ujutro izbio u dječjem sirotištu u Sarajevu život je izgubilo pet beba, potvrdilo je Tužiteljstvo.

Dežurni tužitelj Dubravko Čampara kako je u ovoj tragediji ozlijeđeno još dvadesetero djece s istog odjela kao i dežurna medicinska sestra koja ih je pokušala spasiti.

Osamnaest beba u stabilnom je stanju i izvan životne opasnosti, a dvije su u teškom stanju.

Sve stradale bebe rođene su 2006. i 2007. godine.

Prema informacijama koje novinarima prenio dežurni dispečer Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo Senad Vladović, vatrogasci su informaciju o požaru u dječjem domu Ljubica Ivezić u četvrti Bjelave dobili oko pet sati i 30 minuta. Stigavši tamo pet minuta kasnije utvrdili su kako gori vatra u jednoj prostoriji na trećem katu.

Odmah su započeli gašenje požara i evakuaciju djece i osoblja, a samo iz te zapaljene prostorije iznijeli su šest beba.

Jedan od njih je na žalost već tada bila mrtva, a još dvije preminule su nešto kasnije u bolnici.

Glasnogovornica Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu Biljana Jandrić kazala je kako je na Pedijetrijsku kliniku dopremljeno ukupno 20 beba iz sirotišta.

Jednoj od njih koja je bila u stanju kliničke smrti liječnici su reanimacijom uspjeli spasiti život. Prema dostupnim informacijama, sve preminule bebe umrle su od posljedica gušenja dimom.

Predstavnici Županijskog tužiteljstva započeli su istragu čiji je cilj utvrditi okolnosti pod kojima se dogodila ova nezapamćena tragedija.

Za sada se samo pretpostavlja kako je do požara došlo uslijed kvara na električnim instalacijama.

"Bit će obavljena obdukcija nastradalih beba. Učinit ćemo sve što bude potrebno kako bi doznali što je dovelo do ovoga i ukoliko netko bude odgovoran naravno da će biti procesuiran", kazao je tužitelj Čampara.

Dječji dom Ljubica Ivezić u Sarajevu ustanova je koja je o napuštenoj djeci vodila brigu još od kraja Drugog svjetskog rata i ovako nešto nikada se nije dogodilo.
Saučešća i pomoć nakon nesreće u Dječijem domu Ljubica Ivezić
Adnan Rondić
23-04-2007

Ustanovi stižu telegrami saučešća iz cijele BiH i regiona. Domovi sličnog tipa nude pomoć u zbrinjavanju djece koja su se zatekla u požaru dok ne budu sanirane posljedice.

Vidno potresen, Direktor Amir Zelić izjavio je da su materijalne štete zanemarive, ali gubitak dječijih života nenadoknadiv. Preživjela djeca vratit će se uskoro iz bolnice u Dom. Jedno od dvoje teže povrijeđenih još je u veoma teškom stanju, a drugo je dobilo bitku za život. Zbog istrage, nije mogao govoriti o detaljima o uzrocima požara.

Dječiji dom Bjelave danas je posjetio potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo i izrazio svoje saučešće i saosjećanje vlasti Federacije Zeliću i ostalim uposlenicima. Kazao je da će nakon ove užasne tragedije potaknuti priču o društvenom odnosu prema ustanovama sličnog tipa i obećao podršku Domu na Bjelavama u ovom teškom momentu. Izrazio je nadu da će taj dom, koji je uvijek bio primjer brige prema napuštenoj djeci i poznat po tome ne samo u Sarajevu i BiH već možda i u regionu, ponovno biti ispunjen dječijom radošću. Neka svoj posao završe i organi koji vode istragu, kazao je Kebo.

Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo je na današnjoj vanrednoj sjednici uputio prijedlog da se obavi zajednička dženaza i sahrana beba stradalih u požaru u Dječijem domu "Ljubica Ivezić", te da se dan dženaze-sahrane ili neki drugi dan proglasi danom žalosti na području Kantona Sarajevo.
Last edited by mIRCerka on 30/10/2007 16:48, edited 2 times in total.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Uplate mozete vrsiti na slijedeci nacin:

Primalac: Trezor KS 129-101-10000885-31
Svrha uplate: Vanredni prihod
Broj poreznog obveznika: 200556690000
Vrsta Prihoda: 722751
Opcina: 077
Budzetska organizacija: 2305001
poziv na broj: 01071598/mjesec

Izvor podataka: Brosura djecijeg doma BJELAVE
mIRCerka

Post by mIRCerka »

SVE INFORMACIJE MOZETE DOBITI NA 033 44 55 91 ili 033 21 27 83
mIRCerka

Post by mIRCerka »

ukratko...

- Sastanak nam je trajao 25 minuta, covjeka zovu i traze sa svih strana, non stop mu dolaze razne delegacije, ali nam se stigao zahvaliti sto smo dosli sa "kako vam mi forumashi mozemo pomoci".

- Trenutno ni on sam ne stize pokriti sve sto se radi, ali ono gdje miforumashi mozemo itekako pomoci je pokretanje radionica sa djecom, pogotovo preko ljetnog raspusta, kad nema skole i kad smo djeci najpotrebniji.

- takodjer smo razgovarali o mogucnostima stipendiranja, medjutim, posto je sad guzva u domu nevidjena, dogovorili smo novi sastanak sa njim sredinom maja.

- objasnio nam je da je vec planirano dosta izleta, sto kracih sto duzih, tako da cemo mozda i tu moci dotirati nesto love.

- Pitala sam ga za donacije za garderobu i igracke - ono sto je djeci trenutno najpotrebnije od igracaka i tih materijala su igracke za igranje u dvoristu - bicikl, romobil itd...

- sto se tice stipendiranja djece, obzirom da je ovaj Dom dom za "privremeni boravak" sto moze biti par dana, mjeseci a i godina, to je dosta nestabilno a on ne bi htio da se stipendiranjem jednog djeteta povrijedi drugo nestipnedirano dijete, pa smo kontali prvo krenuti sa odjeljenjem koje ide u Vladimir Nazor skolu.

Posto je trenutno frka u Domu, posto se trenutno nakon identifikacije radi na organizaciji ukopa, mi smo obecali napraviti plan, tj prijedlog programa Ljetnih radionica s djecom + Pomoc oko skole.
Direktor je takodjer rekao da Udruzenje mladih lingvista vec radi sa djecom oko njihovih zadaca, postoji jedna gospodja ciji je posao koordinacija volontera, tako da je sad na nama da vidimo koji su nasi kapaciteti, sta mi mozemo pruziti djeci i da to srocimo crno na bijelo i dostavimo covjeku.
imamo 10 dana da to srocimo, 5 dana da nam se to slegne i onda idemo prezentirat to.

obavijestili smo ga i za mogucnost donacije PP sistema, ali nas je zamolio samo da sacekamo par dana, dok se sve slegne, dok i on sam vidi sta ima i sta im treba, a vise je nego zahvalan na ponudi.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Ako sam dobro pohvatala, slijedeci forumashi su se javili za slijedece oblasti:

Pearl: matematika, engleski, kompjuteri
_Bosanac: Gitara, kompjuteri
Rania: engleski, kompjuteri (i programiranje), matematika
zena: kompjuteri, bosanski, arapsko pismo, matematika za OS
Ivy: Talijanski, spanski (pocetni nivo), engleski (svi nivoi), kompjuteri, crtanje

Ja sam tu za komplet OS, spoznala sam da sam stela za zajednicko ucenje.

Eh da, direktor je rekao da su dobili ponudu od jedne kompjuterske firme za obnovu kompjuterskog fonda.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Studentica socijalnog rada, umjetnicki orijentisana, se prijavila za likovne, tj. umjetnicke radionice sa djecom.
Izrada nakita, ukrasnih predmeta itd.
:kiss:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

zlatiborka: Kuhanje, pocetni stadij rucnih radova, instrukcije iz matematike, engleskog, njemackog i programiranja (pravog programiranja, onog starinskog).
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Obzirom da vas ima puno za kompjutere, _Bosanac povlaci tu ponudu ali u zamjenu daje slobodno planinarenje, alpinizam, speleologija :D i casove gitare naravno.

Napredujemo.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Bumbarka se prijavila za kreativne radionice, bilo kojeg oblika :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Molim da na OVU temu postirate obavjestenja, ne dogovaranje.
Dogovaranje vrsite na onoj drugoj temi pliz.
Hvala
Locked