Sa troje djece živi od 112 KM
-
Vingo
#1 Sa troje djece živi od 112 KM
Sa troje djece živi od 112 KM
R. RAKIĆ
23.04.2007 19:39
Četrdesetdvogodišnja Satka Čamdžija iz Sarajeva i njeno troje malodobne djece, od kojih je dvoje teško bolesno, jedva preživljavaju sa 112 KM mjesečno.
Satka živi u jednosobnom stanu u sarajevskom naselju Hrasno zajedno sa sinovima Emirom i Zijadom i kćerkom Aidom. Stan joj je na privremeno korištenje 2002. godine dodijelilo Ministarstvo stambenih poslova Kantona Sarajevo, pa svakodnevno strahuje od deložacije.
"Mi bukvalno živimo od 112 KM dječjeg doplatka. Ne mogu spavati jer stalno mislim o tome da li ću ostati bez krova nad glavom i da li će mi djeca sutra imati šta da jedu. Povrh svega, Aida i Zijad su u toku rata dobili epilepsiju i mjesečno moraju uzimati po dvije kutije lijekova", kaže Satka Čamdžija.
Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike u novembru prošle godine uputila je žalbu na odluku Centra za socijalni rad o ukidanju novčane pomoći za djecu. Tvrdi da odgovor nije dobila.
"Iako je mom sinu Zijadu prema zadnjem rješenju trebalo biti isplaćeno 59 KM lične invalidnine, to se nije desilo. Djecu moram školovati, a ja nemam odakle da im dam. Od 1991. godine sam na spisku Biroa za zapošljavanje", priča ova samohrana majka.
I sama je, kaže, slabog zdravlja.
"U zadnje vrijeme imam velikih problema sa kičmom i nisam u stanju izdržavati djecu", dodala je ona.
Apelovala je na sve dobre i humane ljude da joj pomognu da prehrani djecu jer su u bezizlaznoj situaciji.
Svi oni koji žele da pomognu porodici Čamdžija sredstva mogu uplatiti na broj žiro računa:
Aida Čamdžija, Raiffeisen bank 1610000000000011 09-00-51135-3.
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 52&meni=19
R. RAKIĆ
23.04.2007 19:39
Četrdesetdvogodišnja Satka Čamdžija iz Sarajeva i njeno troje malodobne djece, od kojih je dvoje teško bolesno, jedva preživljavaju sa 112 KM mjesečno.
Satka živi u jednosobnom stanu u sarajevskom naselju Hrasno zajedno sa sinovima Emirom i Zijadom i kćerkom Aidom. Stan joj je na privremeno korištenje 2002. godine dodijelilo Ministarstvo stambenih poslova Kantona Sarajevo, pa svakodnevno strahuje od deložacije.
"Mi bukvalno živimo od 112 KM dječjeg doplatka. Ne mogu spavati jer stalno mislim o tome da li ću ostati bez krova nad glavom i da li će mi djeca sutra imati šta da jedu. Povrh svega, Aida i Zijad su u toku rata dobili epilepsiju i mjesečno moraju uzimati po dvije kutije lijekova", kaže Satka Čamdžija.
Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike u novembru prošle godine uputila je žalbu na odluku Centra za socijalni rad o ukidanju novčane pomoći za djecu. Tvrdi da odgovor nije dobila.
"Iako je mom sinu Zijadu prema zadnjem rješenju trebalo biti isplaćeno 59 KM lične invalidnine, to se nije desilo. Djecu moram školovati, a ja nemam odakle da im dam. Od 1991. godine sam na spisku Biroa za zapošljavanje", priča ova samohrana majka.
I sama je, kaže, slabog zdravlja.
"U zadnje vrijeme imam velikih problema sa kičmom i nisam u stanju izdržavati djecu", dodala je ona.
Apelovala je na sve dobre i humane ljude da joj pomognu da prehrani djecu jer su u bezizlaznoj situaciji.
Svi oni koji žele da pomognu porodici Čamdžija sredstva mogu uplatiti na broj žiro računa:
Aida Čamdžija, Raiffeisen bank 1610000000000011 09-00-51135-3.
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 52&meni=19
-
_BosanaC
Ne bih da budem bezobrazan, ali mislim da se uplatom, nebitno kolikom, ne moze nista postici, jer je svakim danom ovakvih pisama i obracanja sve vise i vise. Mozda je bolje gospodju obici pa joj pronaci posao... Naravno, ako je voljna da ga radi.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Ja mislim da udruzenje Zena zeni int., ima radionice rucnih radova, zene to heklaju pletu itd, pa se organizuje prodaja radova...nisam sigurna da je to ta organizacija, ali ima neka organizacija koja to radi...
- Lace
mIRCerka wrote:Ja mislim da udruzenje Zena zeni int., ima radionice rucnih radova, zene to heklaju pletu itd, pa se organizuje prodaja radova...nisam sigurna da je to ta organizacija, ali ima neka organizacija koja to radi...
Name: Zene za zene International / Women For Women International
Address: Dzemala Bijedica 130
7100 Sarajevo
Country: Bosnia & Herzegovina
Phone: (387 33) 469 971
Fax: (387 33) 471 344
E-mail: [email protected]
Www: http://womenforwomen.org
a ima i ovo
http://www.bosnianhandcraftproject.com/
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
E Bingo, to je to...Lace wrote:mIRCerka wrote:Ja mislim da udruzenje Zena zeni int., ima radionice rucnih radova, zene to heklaju pletu itd, pa se organizuje prodaja radova...nisam sigurna da je to ta organizacija, ali ima neka organizacija koja to radi...
Name: Zene za zene International / Women For Women International
Address: Dzemala Bijedica 130
7100 Sarajevo
Country: Bosnia & Herzegovina
Phone: (387 33) 469 971
Fax: (387 33) 471 344
E-mail: [email protected]
Www: http://womenforwomen.org
a ima i ovo
http://www.bosnianhandcraftproject.com/
ja sam malo senilna postala...
- buba
#11 re
Porodici Camdzija je danas uplaceno 100KM, ako nista bajram ce biti malo laksi 
Vise trenutno ne mozemo
Vezano za tu organizaciju Women for Women, to je tacno da oni imaju radionice za zene, medjutim broj zena je vec povelik, drugo, grupe se formiraju po nekim kriterijima, zene sehida, zene zrtve nasilja u ratu itd..a trece, ova organizacija im ne garantuje posao, nego vecu mogucnost da se nekada i nekako snadju same. Da, odredjenom, ali jako malom broju zena koje obuce za recimo rad u fabrikama, nadju posao, ali to je u moru svega jos uvijek nedovoljno i neznatno. Zaboravljate ovde da je preduslov svega ovoga, da ta zena ima mogucnost i vrijeme da napusti svoj dom i dolazi na te casove i grupni rad, sto ova zena ocito nije u mogucnosti. Djeca, a posebno bolesna djeca ne dozvoljavaju luksuz odsutnosti. Tako da su ovakve situacije jako teske i nemilosrdne, ako nemate pomoc porodice ili trecih lica.
a ovakvih prica jako puno

Vise trenutno ne mozemo
Vezano za tu organizaciju Women for Women, to je tacno da oni imaju radionice za zene, medjutim broj zena je vec povelik, drugo, grupe se formiraju po nekim kriterijima, zene sehida, zene zrtve nasilja u ratu itd..a trece, ova organizacija im ne garantuje posao, nego vecu mogucnost da se nekada i nekako snadju same. Da, odredjenom, ali jako malom broju zena koje obuce za recimo rad u fabrikama, nadju posao, ali to je u moru svega jos uvijek nedovoljno i neznatno. Zaboravljate ovde da je preduslov svega ovoga, da ta zena ima mogucnost i vrijeme da napusti svoj dom i dolazi na te casove i grupni rad, sto ova zena ocito nije u mogucnosti. Djeca, a posebno bolesna djeca ne dozvoljavaju luksuz odsutnosti. Tako da su ovakve situacije jako teske i nemilosrdne, ako nemate pomoc porodice ili trecih lica.
a ovakvih prica jako puno