Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fortitudist

#1 Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Fortitudist »

Radite prosječan posao, od 8-4, sa pauzama, bez izrabljivanja, vikendom rijetko radite, imate garantovane slobodne dane..
Ne pucamo se ovdje milionima, već govorimo o zaradi sa kojom bi bili zadovoljni, koja bi vam bila adekvatna za određeni posao.
U obzir uzmite troškove života (+ostale članove porodice ako imate) i onda recite cifru, nešto što bi vam moglo obezbjediti prosječan život čovjeka koji ne oskudjeva u ničemu ali takođe ni ne razbacuje se.

Nadam se da će tema biti interesantna, skoro se skupila mlađa raja iz haustora, diskutujemo i najčešće oni koji nemaju toliko kažu da bi bili zadovoljni sa 1500 KM mjesečno. To bi im moglo pružiti život neke srednje klase..
Sa druge strane, kolega koji ima toliku platu (1500 KM), programer, ali radi i vikendima, kaže da mu je to malo i da bi neka realna cijena njegovog doprinosa i truda bila bar 2000-2500 KM, jer kako više zarađuješ, više i trošiš...

I ako može bez puno filozofije, recite cifru i obrazložite zašto toliko.
Dino777

#2 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Dino777 »

Pa eto da mozes priustiti nesto vise,malo bolji auto,stan nekad u buducnosti...mozda neke 2 milje ali se nemoj nadati da ces to ovdje imati...makar velika vecina ljudi
Drinski

#3 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Drinski »

Pitanje nije bas adekvatno sa tekstom, jer se pita koliku bismo mi platu htjeli a u tekstu se pita kolika bi trebala biti plata srednje klase. To su ipak dva različita pojma.

Ja bih platu od 4.000,00 KM, mislim da bi ona bila adekvatna.

Plata od 1.500,00 KM nije plata srednje klase, mozda kao početna jeste. Plata za srednju klasu (ona treba da omogući, stan, auto etc.) bi trebala biti min. 2200-2600 KM.
Last edited by Drinski on 10/02/2015 15:26, edited 1 time in total.
karanana

#4 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by karanana »

3000.
Trebam te

#5 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Trebam te »

Dino777 wrote:Pa eto da mozes priustiti nesto vise,malo bolji auto,stan nekad u buducnosti...mozda neke 2 milje ali se nemoj nadati da ces to ovdje imati...makar velika vecina ljudi

Realno 2000 KM
madner

#6 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by madner »

5000.
Fortitudist

#7 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Fortitudist »

Vrlo bitno pitanje, ko zna odgovoriti:

Manimo se lopova raznih vrsta, koliko poštenih ljudi u BIH živi život evropske srednje klase? To, po meni laiku uključuje par godina staro auto, obavezno ljetovanje, svake ili svake druge godine zimovanje, neka nekretnina, kvalitetno oblačenje, djeca kojoj se može priuštiti van nastavna aktivnost, roditelji koji mogu izaći negdje naveče na večeru a da im to nije problem.. kad uđete u prodavnicu da se u glavi ne preračunavate već da možete uzeti mlijeko koje hoćete, slatkiš koji hoćete.. da redovno jedete meso i sve ostalo..

Ima li ih 10%?
Dino777 wrote:Pa eto da mozes priustiti nesto vise,malo bolji auto,stan nekad u buducnosti...mozda neke 2 milje ali se nemoj nadati da ces to ovdje imati...makar velika vecina ljudi
Jesi ovdje uračunao porodicu ili samo sebe?
notsure

#8 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by notsure »

Zavisi od veličine domaćinstva.
20-25 KM po osobi po danu ti može biti za pristojan život.
Dakle hrana, režije, odjeća, obuća, transport, školovanje djece i jednom godišnje na odmor... pod uslovom da nemaš kredita (osim ono što kupuješ na rate na karticu), da imaš stan i da se ne razbacuješ na preskupa auta, drogu, žutaru i prepucavanje s komšijama i rodbinom.
Dino777

#9 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Dino777 »

Fortitudist wrote:Vrlo bitno pitanje, ko zna odgovoriti:

Manimo se lopova raznih vrsta, koliko poštenih ljudi u BIH živi život evropske srednje klase? To, po meni laiku uključuje par godina staro auto, obavezno ljetovanje, svake ili svake druge godine zimovanje, neka nekretnina, kvalitetno oblačenje, djeca kojoj se može priuštiti van nastavna aktivnost, roditelji koji mogu izaći negdje naveče na večeru a da im to nije problem.. kad uđete u prodavnicu da se u glavi ne preračunavate već da možete uzeti mlijeko koje hoćete, slatkiš koji hoćete.. da redovno jedete meso i sve ostalo..

Ima li ih 10%?
Jesi ovdje uračunao porodicu ili samo sebe?
Europska srednja klasa je mnogo veca nego kod nas..u dosta drzava minimalne plate su oko 3000 a da ti ne spominjem srednje ili neka veca pozicija...a ovo sto si nabrojao to ne prelazi nekih 2-3% 18+ znaci punoljetnih osoba a ovo sto sam ja pisao to sam racunao samo za sebe
ExNihilo

#10 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by ExNihilo »

Infinite disposable income
stakasa

#11 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by stakasa »

notsure wrote:Zavisi od veličine domaćinstva.
20-25 KM po osobi po danu ti može biti za pristojan život.
Dakle hrana, režije, odjeća, obuća, transport, školovanje djece i jednom godišnje na odmor... pod uslovom da nemaš kredita (osim ono što kupuješ na rate na karticu), da imaš stan i da se ne razbacuješ na preskupa auta, drogu, žutaru i prepucavanje s komšijama i rodbinom.
Trica za cetveroclanu, nije malo. Plus imas stan
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Truba »

1800
karanana

#13 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by karanana »

pitanje je generalno. treba postaviti prije toga neke stvari u smislu imas li svoj stan ili si podstanar ili ga otplacujes. onda treba vidjeti koliko veliko domacinstvo pokriva ta plata.
Megiddo

#14 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Megiddo »

Svaka normalna plata kad radiš posao u kojem uživaš.
Sunny-7

#15 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by Sunny-7 »

Zna li iko kolika su mjesecna odvajanja prosjecne porodice za rezije? (Podrazumijeva se i stambeni kredit, odrzavanje auta, razno-razna osiguranja...)
stakasa

#16 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by stakasa »

Sunny-7 wrote:Zna li iko kolika su mjesecna odvajanja prosjecne porodice za rezije? (Podrazumijeva se i stambeni kredit, odrzavanje auta, razno-razna osiguranja...)
Ovo je pravo pitanje. Mogu li dakle 2 500 KM skrpit cetveroclanu porodicu?
pedeset

#17 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by pedeset »

Nekom je malo 1500 KM, a nekom puno 900 KM.

Sve ispod 1700 ne odgovara nekome sa VSS.
karanana

#18 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by karanana »

sjo....pa pitanje je koliki kredit dizes.
amiliana

#19 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by amiliana »

.
Last edited by amiliana on 10/02/2015 16:19, edited 1 time in total.
SmokingMan

#20 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by SmokingMan »

Neka je i 600 Kermi sa toplim obrokom+ kartom,i da ide staž naravno.Valja malo i o penziji razmišljati.
JohnnyS

#21 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by JohnnyS »

Ovisi što ti podrazumijevaš pod srednja klasa? To nije samo puko preživljavanje, već bi to trebalo biti da nekad obiteljski odete na večeru u restoran (ne čevabdžinicu), da ljetujete s mirom Božjim, a ne s punim gepekom preko grane u neke babe u zimmer frei za 30 maraka dnevno, redoviti odlasci u kino i na koncerte, djeca treniraju neki sport ili idu na balet ili muzičku školu, preko zime se također ode malo na snijeg, imate bar jedno auto, možda i drugo na kredit. Za ovako nešto (a ništa od navedenog nije luksuz, sve je to nešto što bi trebala srednja klasa sebi moći priuštiti) ti treba ukupnih primanja za četveročlanu obitelj između 4 i 5 tisuća maraka mjesečno.
omega369

#22 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by omega369 »

četvoročlana porodica danas bez 2.000 KM primanja ne može sebi priustiti ni stan ni auto. mislim, može se i sa manjim primanjima ali...zestoko natezanje. rata za stan 4-5 stoja, rezije oko 3 stoje, hrana 6-7 stoja i sta ti ostane na kraju? natezanje

dakle, sve preko 2 milje je odlicna plata za porodicu ne previse zahtjevnih potreba
amiliana

#23 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by amiliana »

Realno meni samoj ja prilicno trosim , a imati porodicu ne planiram jos a i sigurno donosi dosta vise troskova sa fakultetom sigurno bi bila duplo veca kada bi se zaposlila da sebi priustim stan, auto oko 2000-2500 moj brat koji radi u sudu ima 2000 platu a od svega ima samo auto tako da trebat ce nesto i ustediti.
dobar osjecaj

#24 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by dobar osjecaj »

Nakon nekoliko intenzivnih godina rada preko svake mjere, ne zelim vise raditi nikakve dobro placene poslove koji podrazumijevaju potpuno izgaranje, bez obzira koliko bi me platili. Dala sam sebi rok jos maksimalno dvije godine i onda cu ako mi sreca i zdravlje dopuste, reci svemu zbogom. Uz krov nad glavom, pristojnu ustedjevinu i manje konsultantske angazmane, bice mi dosta par stotina eura mjesecno samo za neke obicne zivotne stvari. Putovala sam dovoljno i vidjela gdje i kako zelim zivjeti i osim raznih aktivnosti u prirodi i sporta, nemam vise nikakvih narocito skupih zelja i prohtjeva. I da, u svemu se oslanjam na stabilnog muza koji ima pristojne uslove za zivot i slicna zivotna razmisljanja i prioritete.
stakasa

#25 Re: Sa kolikom platom bi bili zadovoljni?

Post by stakasa »

dobar osjecaj wrote:Nakon nekoliko intenzivnih godina rada preko svake mjere, ne zelim vise raditi nikakve dobro placene poslove koji podrazumijevaju potpuno izgaranje, bez obzira koliko bi me platili. Dala sam sebi rok jos maksimalno dvije godine i onda cu ako mi sreca i zdravlje dopuste, reci svemu zbogom. Uz krov nad glavom, pristojnu ustedjevinu i manje konsultantske angazmane, bice mi dosta par stotina eura mjesecno samo za neke obicne zivotne stvari. Putovala sam dovoljno i vidjela gdje i kako zelim zivjeti i osim raznih aktivnosti u prirodi i sporta, nemam vise nikakvih narocito skupih zelja i prohtjeva. I da, u svemu se oslanjam na stabilnog muza koji ima pristojne uslove za zivot i slicna zivotna razmisljanja i prioritete.
Ok ali ovo je vise tema za neostvarene, sto su negdje na pola puta :D
Post Reply