Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kleopatra8

#76 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by Kleopatra8 »

johnee wrote:Ma jebo saglasnost lahko je to, nego treba li ta neka punoljetna osoba sa mnom?. Kad predjes granicu slovenije, ostale drzave u EU ti netraze ni pasos ni nista, samo piči, jer je to EU, to je kao jedna država.

Ti misliš da tu nigdje nema granica, da pičiš gdje hoćeš? HAHAH nije sinko, imaju granice i traže se papiri naravno :lol:
Ja sam prošle godine išla sa sestrom koja je maloljetna u Švicu i pitali su je za saglasnost na italijanskoj granici i ona je pokazala,dok na hr,slo nije trebala :) sve zavisi...
bosanceros_

#77 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by bosanceros_ »

Imam 14 godina i ocu da idem u svajcarsku sa rodjakom koji tamo zivi,i vratila bih se sa tetkom sta mi je potrebno uz pasos jel neko zna 1000% jel imao iskustva sa tim? :bih:
holowey

#78 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by holowey »

bosanceros_ wrote:Imam 14 godina i ocu da idem u svajcarsku sa rodjakom koji tamo zivi,i vratila bih se sa tetkom sta mi je potrebno uz pasos jel neko zna 1000% jel imao iskustva sa tim? :bih:
punomoc (notarska ili opstinska) na ime osobe s kojom putujes, potpisana od strane oba roditelja/staratelja, te prevedena na sluzbeni jezik zemlje u koju putujes
bosanceros_

#79 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by bosanceros_ »

punomoc (notarska ili opstinska) na ime osobe s kojom putujes, potpisana od strane oba roditelja/staratelja, te prevedena na sluzbeni jezik zemlje u koju putujes[/quote]

Da ali je li problem sto se sa tom osobom necu vratiti ovamo nazad,da li se moze i 2 ime unijeti u tu punomoc?
holowey

#80 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by holowey »

bosanceros_ wrote:
punomoc (notarska ili opstinska) na ime osobe s kojom putujes, potpisana od strane oba roditelja/staratelja, te prevedena na sluzbeni jezik zemlje u koju putujes

Da ali je li problem sto se sa tom osobom necu vratiti ovamo nazad,da li se moze i 2 ime unijeti u tu punomoc?[/quote]

napravi dvije punomoci
Elmir14

#81 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by Elmir14 »

Imam 15 godina, u 11. mjesecu uzimam 16 :) Imam djevojku u Becu, u bolnici je..zelim da idem kod nje..bez znanja roditelja..zelim pjeske ici, ili biciklom (ne bitno).. mozete li mi sto vise reci o tome, sta mi treba? Dal' mogu preci granicu samo sa pasosem? Bio bi puno zahvalan sa odgovorom koji ce mi puno pomoci :/ ? Molim vas, sto prije mi odgovorite i da mi sto vise kazete..molim vas.. :(
zdruzdjo

#82 Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by zdruzdjo »

Elmir14 wrote:Imam 15 godina, u 11. mjesecu uzimam 16 :) Imam djevojku u Becu, u bolnici je..zelim da idem kod nje..bez znanja roditelja..zelim pjeske ici, ili biciklom (ne bitno).. mozete li mi sto vise reci o tome, sta mi treba? Dal' mogu preci granicu samo sa pasosem? Bio bi puno zahvalan sa odgovorom koji ce mi puno pomoci :/ ? Molim vas, sto prije mi odgovorite i da mi sto vise kazete..molim vas.. :(
Pa ima jedan nacin, cak ti ni pasos ne treba.
Ima na uss enterprise masina zove se teleport. Uglavnom stanes u nju i neke zvjezdice se pojave i plingggg ti si tamo gdje hoces.
Buraz nema sanse za takvu egzibiciju. Cak bi ti roditelji mogli i krivicnu prijavu dobiti kad te uhvate (jer hoce sigurno te uhvatiti na nekoj od granica).
Mozda bi i mogao iz slovenije u austriju se prosnjirati autobusom, ali bih-cro i cro-slv nema sanse. Tako da nabaci svoj najbolji osmjeh, poniznost i muntaj roditelje da ti dadnu saglasnost.

Sent from my iphoneta
andr0id

#83 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by andr0id »

Ja sam sa 14 za chicago putovao sam.

Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2
danijel_lijesnic

#84 Re: PUTOVANJE MALOLJETNE OSOBE VAN BiH

Post by danijel_lijesnic »

pozdrav veliki imam 15 punih godina sad u sijecnu punim 16 jel mogu preci granicu bez punemoci sam s autobusom idem u pulu a imam hrvatsku novu putovnicu
xaxaxa

#85 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by xaxaxa »

da li i sada vrijedi to da maloljetnik moze prec sam granicu bez punomoci ako ima 15 god? :-)
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#87 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by hrasno38 »

"Nositelj pasosa/putovnice mladji od 14 godina moze putovati u inostranstvo samo u pratnji roditelja ili zakonskog staratelja odnosno mora imati saglasnost oba roditelja ili zakonskog zastupnika, odnosno staratelja koje je ovjerilo nadlezno tijelo, ako putuje u pratnji druge osobe".

To lijepo pise na svakoj putnoj ispravi.
ena1

#88 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by ena1 »

Pozdrav :) ovako moje ime je Ena. Ja imam 17 godina i u baku sam vec nekoliko mjeseci . Nisam u kontaktu sa roditeljima jer su navodno ''protiv toga'' . Moji dokumenti nisu kod mene nego kod mojih roditelja, i ne zele mi ih dati . Ja sam pokusavala na sve nacine da dodem do njih ali nazalost nisam uspijela . Da li slucajno neko zna kome bih se mogla obratiti za pomoc, kako bi ih mogla dobiti ? Unaprijed hvala .
Kinaski

#89 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by Kinaski »

ena1 wrote:Pozdrav :) ovako moje ime je Ena. Ja imam 17 godina i u baku sam vec nekoliko mjeseci . Nisam u kontaktu sa roditeljima jer su navodno ''protiv toga'' . Moji dokumenti nisu kod mene nego kod mojih roditelja, i ne zele mi ih dati . Ja sam pokusavala na sve nacine da dodem do njih ali nazalost nisam uspijela . Da li slucajno neko zna kome bih se mogla obratiti za pomoc, kako bi ih mogla dobiti ? Unaprijed hvala .
Prijavi ih u policiji
ZAGORS

#90 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by ZAGORS »

bice_bice wrote:nece te niko nista pitat, ako ne divljas i izgledas malo starije/starija/stariji nego sto si..

mene starci sa 13 pustili samog po svijetu, od tada me ne uFati niko..
Možda su se nadali da ćeš se izgubiti :D
Mis Canono

#91 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by Mis Canono »

ZAGORS wrote:
bice_bice wrote:nece te niko nista pitat, ako ne divljas i izgledas malo starije/starija/stariji nego sto si..

mene starci sa 13 pustili samog po svijetu, od tada me ne uFati niko..
Možda su se nadali da ćeš se izgubiti :D
:lol: :lol: :lol: :lol:
Bla3Bla

#92 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by Bla3Bla »

ovaj vikend bi trebala na par dana na more, iz BiH u Hrvatsku. Imam 17 g, za 2 mjeseca cu 18. Idem sa prijateljima koji su punoljetni (20/21 g.). Jel mogu preci samo sa novom hrvatskom putovnicom? Isli bi autom. Oce li biti problema na granici?
zanimljiv

#93 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by zanimljiv »

Eh ovakomda razjasnimo za sva vremena. Kao neko ko ima mnogo rođaka i prijatelja sa djecom tinejdžerima znam da ne treba saglasnost nikome ispod 16 godina za EU i Švicarsku (za neke države i 14, zavisno od zakona).

Bilo da ideš autom, autobusom, vozom ili avionom ne treba ti saglasnost. :wink:

Može je tražiti prevoznik ako je neka agencija, ima pravo na to, ali zasigurno nije potrebna.

Rođak od 15 godina išao Wizzom do Rotterdama sam, bez problema sve, politika kompanije 14+, naša također, kao što i piše u pasošu.

Kćerka od prijatelja išla na maturalnu ekskurziju u Češku, 17 godina, ništa nije trebala.

Plus što primjetim da mnogo pripadnika starosne grupe 14-17 idu sami na more, sa jaranima, momcima, curama... :thumbup:
Bla3Bla

#94 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by Bla3Bla »

ok, hvala puno :D
team87

#95 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by team87 »

...
Post Reply