Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
-
SanYava
#1 Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
Zanima me da li neko zna, po zakonu Bosne i Hercegovine, sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati? Hrvatski zakon nalaže 14 godina, a naš??? Zadnje što sam čula (prije dvije godine) je bilo 16 godina, ali sa obzirom da su seksualnu granicu spustili na 14 mislim i da je došlo do promjena i za samostalno putovanje maloljetnika ili? 
Last edited by SanYava on 18/08/2008 13:34, edited 1 time in total.
- trinaesti
#2 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu...
maloljetnici uopce ne mogu putovati.
- madnessa
#3 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu...
pa kad sam ja bila maloljetna (uuu davno bogami) mama je morala neku potvrdu u policiji da ovjeri kako me eto pri zdravoj svijesti i pameti pusta samu da idem... jel i sad tako ne znam....
-
SanYava
#4 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu...
E dobro sam se nasmijala.trinaesti wrote:maloljetnici uopce ne mogu putovati.
Biser godine.
- black
#5 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
mora imati ovjerenu pismenu saglasnost roditelja
- Joey Tribbiani
#6 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
ja sam putovao sa 16 godina sa rajom na more, niko nije bio punoljetan, za svaki slucaj nosio sam saglasnost roditelja koja se vadi u opstini ali je niko nije ni pogledo
-
bice_bice
#7 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
nece te niko nista pitat, ako ne divljas i izgledas malo starije/starija/stariji nego sto si..
mene starci sa 13 pustili samog po svijetu, od tada me ne uFati niko..
mene starci sa 13 pustili samog po svijetu, od tada me ne uFati niko..
- alica.k
#8 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
ja sam davno isla sama sa 13 godina s tim da su mi roditelji morali dat dozvolu da sama idem :S
-
SanYava
#9 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
Kao što sami kažete - davno je to bilo.
Mene zanima ZAKON, dakle kolika je dobna granica koja dozvoljava maloljetnicima da putuju sami, bez roditelja, naravno sa dopuštenjem, ovjerenim od suda?
Mene zanima ZAKON, dakle kolika je dobna granica koja dozvoljava maloljetnicima da putuju sami, bez roditelja, naravno sa dopuštenjem, ovjerenim od suda?
- black
-
ins
-
SanYava
#12 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
pretpostavljala sam
Seksualna granica na 14, a za putovanja 16.
Bravo BiH!
Bravo BiH!
- Alfons Kauders
#13 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
a za alkohol 18...SanYava wrote:pretpostavljala sam![]()
Bravo BiH!
- TheGodfather
#14 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
Koliko ja znam, sam 16 godina im ne treba dozvola roditelja. Mogu i ranije putovati sami, ali uz ono odobrenje.
-
SanYava
#15 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
Ak' je tak' onda super!TheGodfather wrote:Koliko ja znam, sam 16 godina im ne treba dozvola roditelja. Mogu i ranije putovati sami, ali uz ono odobrenje.
Imal' ko kakvih pouzdanijih podataka i slično?
- TheGodfather
#16 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
Hahaha pa tako je to kod nas. Prvo sex, pa putovanja pa na kraju alkohol.Alfons Kauders wrote:a za alkohol 18...SanYava wrote:pretpostavljala sam![]()
Bravo BiH!
-
SanYava
#17 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
Sa 14 odlučuju sami o tomehape_hapica wrote:A treba li im za yebacinu dozvola roditelja ili mogu oni to tako sami? Bojim se da nisam nekad davno prekrsio kakav zakon.SanYava wrote:Ak' je tak' onda super!TheGodfather wrote:Koliko ja znam, sam 16 godina im ne treba dozvola roditelja. Mogu i ranije putovati sami, ali uz ono odobrenje.![]()
Imal' ko kakvih pouzdanijih podataka i slično?
Moram početi voditi računa o sestri
- black
#18 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
sve do 18 godina mora imati pismenu i ovjerenu saglasnost jednog od roditelja...
-
SanYava
#19 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
Guten Morgenblack wrote:sve do 18 godina mora imati pismenu i ovjerenu saglasnost jednog od roditelja...
-
kijameta
#20 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu...
Maloljetnici uopce ne postojetrinaesti wrote:maloljetnici uopce ne mogu putovati.
Pa kroz bivsu Jugu si mogao kako si htio,sjedi na voz i vozi Misko,naravno ako te ne uhvate
Vjerovatno je isto sada ako putujes po ovoj nasoj mirko-drzavi ali ako ides van,sigurno treba neka potvrdica,osim ako ne ides u Srbiju,onda je dosta i cener u dzepu.
-
Alimen_
#21 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
16 pise ti i na pasosu 
-
SanYava
#22 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
piše i tebi među postovimaAlimen_ wrote:16 pise ti i na pasosu
Evo što piše u pasošu, da ti dokažem da griješiš.
Citat sa 32 stranice pasoša Bosne i Hercegovine:
...
b) "Ovaj pasoš smije upotrebljavati samo lice na čije ime je izdat. Djeca mlađa od 16 godina čija su imena upisana u njega moraju biti u pratnji nosioca."
Znači, nema veze sa licem na čije ime je izdat pasoš.
- _Winnetou_
#23 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
da vam kazem da u Hrvatsku i Crnu Goru mozes preci sa licnom ili sa pasosem ... dok dalje ne daju 
- homo_sapiens
#24 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
black wrote:sve do 18 godina mora imati pismenu i ovjerenu saglasnost jednog od roditelja...
Dakle, dijete sve do punoljetstva, uz svoj osobni pasos mora imati i pisanu dozvolu - saglasnost roditelja, staratelja, da moze samostalno putovati, u kojoj je obavezno naznaciti sve elemente putovanja (vrijeme polaska, povratka, transportnu rutu, prijevoznika, i td). Potvrdu - saglasnost je potrebno ovjeriti kod nadlezne institucije (zavisno od drzave krajnje destinacije putovanja; nasi susjedi priznaju opcinske ovjere, dalje drzave koje ne znaju sta su nase lokalne opcine, priznaju apostille ovjeru).
Ako je dijete suvise malo i nesposobno o sebi se brinuti, prijevoznik moze traziti pratioca ili ugovor da on brine o djetetu za vrijeme putovanja.
U svakom takvom slucaju dijete mora imati svoj pasos.
- Koshpa
#25 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?
(3) Stranac koji je mlađi od 18 godina (maloljetnik) i ima ličnu putnu ispravu može granicu BiH prelaziti u pratnji roditelja, zakonskog zastupnika ili staratelja, odnosno lica koje je opunomoćeno da ga prati uz potpisanu i ovjerenu punomoč od roditelja, zakonskog zastupnika ili staratelja, ili mora imati saglasnost roditelja, odnosno zakonskog zastupnika ako putuje bez pratnje.
(4) Službeno lice ovlašteno za kontrolu prelaska državne granice dužno je obratiti posebnu pažnju prilikom kontrole stranca mlađeg od 18 godina (maloljetnik) koji namjerava preći državnu granicu BiH, kao i lica u čijoj se pratnji maloljetnik nalazi.
Za drzavljane BIH vazi do 14 godina
(4) Službeno lice ovlašteno za kontrolu prelaska državne granice dužno je obratiti posebnu pažnju prilikom kontrole stranca mlađeg od 18 godina (maloljetnik) koji namjerava preći državnu granicu BiH, kao i lica u čijoj se pratnji maloljetnik nalazi.
Za drzavljane BIH vazi do 14 godina