Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

SanYava

#26 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by SanYava »

TGSTK wrote:(3) Stranac koji je mlađi od 18 godina (maloljetnik) i ima ličnu putnu ispravu može granicu BiH prelaziti u pratnji roditelja, zakonskog zastupnika ili staratelja, odnosno lica koje je opunomoćeno da ga prati uz potpisanu i ovjerenu punomoč od roditelja, zakonskog zastupnika ili staratelja, ili mora imati saglasnost roditelja, odnosno zakonskog zastupnika ako putuje bez pratnje.
(4) Službeno lice ovlašteno za kontrolu prelaska državne granice dužno je obratiti posebnu pažnju prilikom kontrole stranca mlađeg od 18 godina (maloljetnik) koji namjerava preći državnu granicu BiH, kao i lica u čijoj se pratnji maloljetnik nalazi.

Za drzavljane BIH vazi do 14 godina
nisam skapirala.
znači uz saglasnost roditelja (sud izdaje) dijete od 14 godina, sa svojim ličnim pasošem može samostalno putovati, bez da je u pratnji bilo koga? :-)
spekulant

#27 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by spekulant »

ne znam da li se pitanje odnosi samo na putovanje (bus, avion, voz itd) ili se misli da maloljetnik ide negdje i boravi sam?

ja sam sa 13 godina putovao avionom sam, mama me samo dovela, najavili se teti stuardesi, ona popunila neki mali papiric koji mi je okacila oko vrata, bila mi "bejbisiterka" dok neko nije dosao po mene na aerodromu.. uhh, jes bila dobra :D
SanYava

#28 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by SanYava »

spekulant wrote:ne znam da li se pitanje odnosi samo na putovanje (bus, avion, voz itd) ili se misli da maloljetnik ide negdje i boravi sam?

ja sam sa 13 godina putovao avionom sam, mama me samo dovela, najavili se teti stuardesi, ona popunila neki mali papiric koji mi je okacila oko vrata, bila mi "bejbisiterka" dok neko nije dosao po mene na aerodromu.. uhh, jes bila dobra :D
fulio si ti temu izgleda :-)
Koshpa

#29 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by Koshpa »

SanYava wrote:
TGSTK wrote:(3) Stranac koji je mlađi od 18 godina (maloljetnik) i ima ličnu putnu ispravu može granicu BiH prelaziti u pratnji roditelja, zakonskog zastupnika ili staratelja, odnosno lica koje je opunomoćeno da ga prati uz potpisanu i ovjerenu punomoč od roditelja, zakonskog zastupnika ili staratelja, ili mora imati saglasnost roditelja, odnosno zakonskog zastupnika ako putuje bez pratnje.
(4) Službeno lice ovlašteno za kontrolu prelaska državne granice dužno je obratiti posebnu pažnju prilikom kontrole stranca mlađeg od 18 godina (maloljetnik) koji namjerava preći državnu granicu BiH, kao i lica u čijoj se pratnji maloljetnik nalazi.

nisam skapirala.
znači uz saglasnost roditelja (sud izdaje) dijete od 14 godina, sa svojim ličnim pasošem može samostalno putovati, bez da je u pratnji bilo koga? :-)
Skapirala si :D
spekulant

#30 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by spekulant »

SanYava wrote:
spekulant wrote:ne znam da li se pitanje odnosi samo na putovanje (bus, avion, voz itd) ili se misli da maloljetnik ide negdje i boravi sam?

fulio si ti temu izgleda :-)
ma krenuo sam ja sa dobrim namjerema da odgovorim na temu, ne znam sta mi bi :shock: :D :oops:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#31 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by Entropio »

Koshpa wrote:(3) Stranac koji je mlađi od 18 godina (maloljetnik) i ima ličnu putnu ispravu može granicu BiH prelaziti u pratnji roditelja, zakonskog zastupnika ili staratelja, odnosno lica koje je opunomoćeno da ga prati uz potpisanu i ovjerenu punomoč od roditelja, zakonskog zastupnika ili staratelja, ili mora imati saglasnost roditelja, odnosno zakonskog zastupnika ako putuje bez pratnje.

Da li ovo još uvijek važi? Da li maloljetna osoba može putovati u pratnji brata/sestre koja je punoljetna? Gdje se izvadi da punomoć?
SinjaD

#32 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by SinjaD »

Vodila bih rođaka na more. On ima 14 godina.
U pasošu piše da djeca DO 14 godina moraju imati, uz pasoš, i punomoć/saglasnost od roditelja za putovanje.
Može li se desiti da mi carinik, ako je ustao na lijevu nogu, ipak pravi problem?
Better Man

#33 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by Better Man »

Prije rata najnormalnije sa 16 godina putovao u Bec na koncert Rolling Stonesa bez pratnje roditelja i bilo kakve punomoci. Samo crveni pasos i vozdrica! Islo se organizovano busevima. Sad ova nova pravila ne znam.
Mr. Brightside

#34 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by Mr. Brightside »

Better Man wrote:Prije rata najnormalnije sa 16 godina putovao u Bec na koncert Rolling Stonesa bez pratnje roditelja i bilo kakve punomoci. Samo crveni pasos i vozdrica! Islo se organizovano busevima. Sad ova nova pravila ne znam.
sad je isto, samo nam je pasos tamnoplave boje :)
Demara

#35 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by Demara »

Jedno pitanje, u vezi sa ovim prelazenjem granice. Dakle, vrijedi li isto pravilo za maloljetnike iz biometrijskog pasoša( preko 14 godina - može sam putovati) i sa običnim(starim ) pasošem?
poznanik

#36 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by poznanik »

Demara wrote:Jedno pitanje, u vezi sa ovim prelazenjem granice. Dakle, vrijedi li isto pravilo za maloljetnike iz biometrijskog pasoša( preko 14 godina - može sam putovati) i sa običnim(starim ) pasošem?

Vrijedi.

Ukoliko putuje u državu koja zahtijeva vizno odobrenje za građane BiH, onda osobi sa starim BiH pasošem treba vizno odobrenje.

Godine 2008. godine donesena je izmjena Zakona o putnim ispravama iz 1997. godine, kojom je osobi mlađoj od 14 godina propisan način prelaska granične linije:
Član 8. mijenja se i glasi:
"Član 8.
Putnu ispravu smije upotrebljavati samo lice na čije ime je izdata.
Nosilac putne isprave državljanin BiH mlađi od 14 godina, odnosno poslovno nesposobna lica mogu putovati u inozemstvo u pratnji jednog ili oba roditelja ili zakonskog zastupnika, odnosno staratelja, odnosno mora imati saglasnost oba roditelja ili zakonskog zastupnika, odnosno staratelja, ovjerenu kod nadležnog organa, ako
putuje u pratnji drugog lica. Saglasnost oba roditelja nije potrebna u izuzetnim slučajevima, propisanim u članu 18. stav 3. ovog Zakona." Zakon o putnim ispravama BiH – Izmjene i dopune 2008.
Demara

#37 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by Demara »

poznanik wrote:
Demara wrote:Jedno pitanje, u vezi sa ovim prelazenjem granice. Dakle, vrijedi li isto pravilo za maloljetnike iz biometrijskog pasoša( preko 14 godina - može sam putovati) i sa običnim(starim ) pasošem?

Vrijedi.

Ukoliko putuje u državu koja zahtijeva vizno odobrenje za građane BiH, onda osobi sa starim BiH pasošem treba vizno odobrenje.

Godine 2008. godine donesena je izmjena Zakona o putnim ispravama iz 1997. godine, kojom je osobi mlađoj od 14 godina propisan način prelaska granične linije:
Član 8. mijenja se i glasi:
"Član 8.
Putnu ispravu smije upotrebljavati samo lice na čije ime je izdata.
Nosilac putne isprave državljanin BiH mlađi od 14 godina, odnosno poslovno nesposobna lica mogu putovati u inozemstvo u pratnji jednog ili oba roditelja ili zakonskog zastupnika, odnosno staratelja, odnosno mora imati saglasnost oba roditelja ili zakonskog zastupnika, odnosno staratelja, ovjerenu kod nadležnog organa, ako
putuje u pratnji drugog lica. Saglasnost oba roditelja nije potrebna u izuzetnim slučajevima, propisanim u članu 18. stav 3. ovog Zakona." Zakon o putnim ispravama BiH – Izmjene i dopune 2008.
Hvala na pomoći ! :thumbup:
poznanik

#38 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by poznanik »

Analogno izmjenjenom članu 8. Zakona o putnim ispravama od 2008. godine:

Prelazak granice u izlasku iz BiH dozvoljeno je osobama sa navršenih 14 godina i starijim, ukoliko posjeduju putnu ispravu (pasoš) - bez pisane saglasnosti roditelja, staratelja, zakonskih zastupnika.

Osobama bez putne isprave, ali sa ličnom kartom, pod uslovom da su stariji od 15 godina života, dozvoljeno je putovanje samo u susjedne države: Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju, takođe bez pisane saglasnosti roditelja.
Frooteky

#39 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by Frooteky »

poznanik wrote:Analogno izmjenjenom članu 8. Zakona o putnim ispravama od 2008. godine:

Prelazak granice u izlasku iz BiH dozvoljeno je osobama sa navršenih 14 godina i starijim, ukoliko posjeduju putnu ispravu (pasoš) - bez pisane saglasnosti roditelja, staratelja, zakonskih zastupnika.

Osobama bez putne isprave, ali sa ličnom kartom, pod uslovom da su stariji od 15 godina života, dozvoljeno je putovanje samo u susjedne države: Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju, takođe bez pisane saglasnosti roditelja.
Znači po ovome boldiranom, iako imam 17 godina i nemam pasoša a imam ličnu mogu preći granicu?
poznanik

#40 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by poznanik »

Frooteky wrote:
poznanik wrote:Analogno izmjenjenom članu 8. Zakona o putnim ispravama od 2008. godine:
Znači po ovome boldiranom, iako imam 17 godina i nemam pasoša a imam ličnu mogu preći granicu?
Da, i privremeno boraviti samo u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Dalje ne, za dalje ti je potreban pasoš.
Frooteky

#41 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by Frooteky »

poznanik wrote:
Frooteky wrote:
Da, i privremeno boraviti samo u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Dalje ne, za dalje ti je potreban pasoš.
Super, hvala, htio bi dan ili dva u Srbiju na jedan koncert s drugom, al ne znam mogu li uci, hvala :-)
biafo

#42 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by biafo »

ima li neko nove informacije o ovome? konkretno, drzavljanin sam BIH, trenutno u Srbiji, dosao sa svojima, planiram da sam odem na utakmicu Sarajevo-Levski sutra, da li mogu preci preko granice samo sa pasosem, bez saglasnosti? iako to nikad nije sigurno, srpski granicari su stoka :x ali, eto, da li neko mozda zna kako je po zakonu?
poznanik

#43 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by poznanik »

biafo wrote:ima li neko nove informacije o ovome? konkretno, drzavljanin sam BIH, trenutno u Srbiji, dosao sa svojima, planiram da sam odem na utakmicu Sarajevo-Levski sutra, da li mogu preci preko granice samo sa pasosem, bez saglasnosti? iako to nikad nije sigurno, srpski granicari su stoka :x ali, eto, da li neko mozda zna kako je po zakonu?
Ako imaš 14 godina i više i uredan pasoš - DA!
biafo

#44 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by biafo »

poznanik wrote:
biafo wrote:ima li neko nove informacije o ovome? konkretno, drzavljanin sam BIH, trenutno u Srbiji, dosao sa svojima, planiram da sam odem na utakmicu Sarajevo-Levski sutra, da li mogu preci preko granice samo sa pasosem, bez saglasnosti? iako to nikad nije sigurno, srpski granicari su stoka :x ali, eto, da li neko mozda zna kako je po zakonu?
Ako imaš 14 godina i više i uredan pasoš - DA!
ipak se nisam usudio, sa tim sam upoznat, to sto si naveo je nas zakon, ali nemam uvida u njihov.. i zovem pedeset nekakvih sluzbi za strance, niko ne moze sa sigurnoscu potvrditi, ping-pong, niko ne moze garantovat kao.. izgleda to ide na ono, zavisi od drota koji bude na granici tad.. j***t im mater..
Dare9

#45 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by Dare9 »

Pozdrav ljudi . Imam 17 godina , drzavljanin sam BIH . Želim ići na utakmica u BGD , Partizan - Tromzo . Sad ne znam , da li mi treba punomoć za prelazak granice ? Idemo preko Hrvatske , granica kod Broda . Idem sa drugom i njegovim ocem , idemo autom . Da li će mi praviti probleme na granici , ako nemam punomoć ? Ne želim da trošim dzabe pare na punomoć , ako mi ne treba da pređem .Imam važeći biometrijski pasoš. Molim vas da mi odgovorite . POZDRAV
astrid

#46 Re: Sa koliko godina maloljetnici mogu sami putovati?

Post by astrid »

Dare9 wrote:Pozdrav ljudi . Imam 17 godina , drzavljanin sam BIH . Želim ići na utakmica u BGD , Partizan - Tromzo . Sad ne znam , da li mi treba punomoć za prelazak granice ? Idemo preko Hrvatske , granica kod Broda . Idem sa drugom i njegovim ocem , idemo autom . Da li će mi praviti probleme na granici , ako nemam punomoć ? Ne želim da trošim dzabe pare na punomoć , ako mi ne treba da pređem .Imam važeći biometrijski pasoš. Molim vas da mi odgovorite . POZDRAV
Ja za svoje sinove punomoc nikad nisam placala..ako se ovjerava samo u opstini(zavisi od zemlje gdje putuje) ,sudska punomoc se placala..one taxe.Sto se tice putovanja u susjedne zemlje,mislim da ti osim pasosa ili licne karte nista ne treba.
natascha

#47 PUTOVANJE MALOLJETNE OSOBE VAN BiH

Post by natascha »

Interesuje me, da li neko zna na osnovu vlastitog iskustva, da li dijete koje ima više od 15 godina i ima biometrijski pasoš, može putovati sa majkom bez saglasnosti drugog roditelja npr. u Francusku. U pasošu je naglašeno da maloljetnici mlađi od 15 godina ne mogu putovati bez zakonskog staratelja, ali ne znam kako ide ide u slučaju kada su roditelji razvedeni, dijete ima biometrijski pasoš i putuje sa majkom. Putovanje je turističkog karaktera. Bojim se da se ne desi recimo na Francuskoj granici neki problem, ne znam kakva su kod njih pravila. Npr., putovanje u Mađarsku je prošlo bez ikakvog pitanja na granici, dijete ima pasoš i to je to, ali ipak me strah da se ne desi problem sa nekom drugom državom. Ako neko zna nešto o tome, bila bih zahvalna na odgovoru....
vade_mecum

#48 Re: PUTOVANJE MALOLJETNE OSOBE VAN BiH

Post by vade_mecum »

ma nikakav problem, pogotovo ako je isto prezime u pasosu..zasto bi bio??

nego sretan put i uzivajte :)
muha_sa

#49 Re: PUTOVANJE MALOLJETNE OSOBE VAN BiH

Post by muha_sa »

vade_mecum wrote:ma nikakav problem, pogotovo ako je isto prezime u pasosu..zasto bi bio??

nego sretan put i uzivajte :)
:thumbup:
natascha

#50 Re: PUTOVANJE MALOLJETNE OSOBE VAN BiH

Post by natascha »

E vidiš, nije isto prezime. Dijete ima očevo prezime :sad: . Na kraju krajeva, tražit ću da on potpiše saglasnost, mislim da se ne bi bunio, vjerovatno bi to bila neka procedura kod notara, ali ne znam koliko to znači francuzima ako je na našem jeziku.........moram li prevoditi i sl. Ma milion pitanja mi pada na pamet vezano za ovo :)
Post Reply