Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
Moderator: anex
- swirl
#1 Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
Trazila na forumu slicnu temu, ali cini mi se da nema. Interesuje me sa kojih sve www stranica narucujete razno razne proizvode u BiH? Znaci od garderobe do knjiga, jer znam da ih ima poprilican broj, znam ih jako malo, a uvijek se iznenadim odakle sve raja narucuju 
- alica.k
#2 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
za knjige, dvd i cd: amazon, barnes&noble i ebay
za odjecu i obucu imas razno razne, moje najdraze su victoria's secret, a&f, hollister, modcloth i naravno ebay! instyleswimwear dostavlja u bih al kod njih su kupaci stvarno skupi. tommy hilfiger (shoptommy.com) dostavlja u bosnu isto. asos je poceo sa dostavom u hr, pa mislim da ce nekad u buducnosti biti i u bih.
od nakita ja sve narucujem sa etsyja.
sminka: strawberrynet.com
postarina je svugdje prevelika...samo na ebayu nekad mozes proci besplatno!
za odjecu i obucu imas razno razne, moje najdraze su victoria's secret, a&f, hollister, modcloth i naravno ebay! instyleswimwear dostavlja u bih al kod njih su kupaci stvarno skupi. tommy hilfiger (shoptommy.com) dostavlja u bosnu isto. asos je poceo sa dostavom u hr, pa mislim da ce nekad u buducnosti biti i u bih.
od nakita ja sve narucujem sa etsyja.
sminka: strawberrynet.com
postarina je svugdje prevelika...samo na ebayu nekad mozes proci besplatno!
Last edited by alica.k on 06/03/2009 13:54, edited 1 time in total.
- Epitop
#3 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
bodybuilding.com, al naša carina nešto sad pametuje traži potvrde o sastavu koje se plaćaju po 1000 KM, navodno naš zakon suplemente i vitamine tretira kao farmakološki aktivne supstance, odnosno lijekove.
-
fenjer1982
#4 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
@alica
mozes li navesti primjer koliko te kosta postarina?
koliko dugo cekas? sta je sa carinom?
mozes li navesti primjer koliko te kosta postarina?
koliko dugo cekas? sta je sa carinom?
- alica.k
#5 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
na amazonu cesto nije prevelika postarina, pogotovo ako je u pitanju .de i .co.uk, iz amerike isto nije preveliak carina (ne mogu ti nista tacno rec al za knjigu recimo bude oko $7). sa ovih eu amazona stigne za 7 dana, iz amerike trebaju 2 sedmice.
knjige i filmove i cd ne carine (barem meni dosad nisu).
sto se tice vs, abercrombie i hollister - oni imaju svoje cijene postarine odredjene prema cijeni narudzbe, pa je na VS 50-100 dolara postarina 28 dolara, sto je skuplja narudzba, vise platis postarine. itd itd, sve pise na stranici. meni su dosad od tri narudzbe sa vs carinili dvije, i to poprilicno (nije do carine, nego PDV ubija...).
sa ebaya, kako te zakaci.
strawberrynet ima besplatnu dostavu, i obicno ne bude carine.
knjige i filmove i cd ne carine (barem meni dosad nisu).
sto se tice vs, abercrombie i hollister - oni imaju svoje cijene postarine odredjene prema cijeni narudzbe, pa je na VS 50-100 dolara postarina 28 dolara, sto je skuplja narudzba, vise platis postarine. itd itd, sve pise na stranici. meni su dosad od tri narudzbe sa vs carinili dvije, i to poprilicno (nije do carine, nego PDV ubija...).
sa ebaya, kako te zakaci.
strawberrynet ima besplatnu dostavu, i obicno ne bude carine.
- swirl
#6 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
Ja koliko cujem, jako se puno ljudi zali na carinu. Navodno, dodje skuplja carina koju nasi na posti naplate, nego ono sto su narucili. Meni prijateljica rekla da je limit nekih 200 KM, ali u tu cijenu da je ukljucena i postarina, i kao taj iznos ne carine. Obavezno naplate 8.50 KM + 1 KM postarine, za svaki paket koji stigne, to su kao troskovi carinjena bilo kojeg paketa.
@alica hvala ti, nisam za ove neke ni znala, a parfeme mozes narucivati i sa http://www.fragrancex.com/
@alica hvala ti, nisam za ove neke ni znala, a parfeme mozes narucivati i sa http://www.fragrancex.com/
- alica.k
#7 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
da da, ja sam jednom platil 36KM nekakvu bateriju za fotoaparat, i jos 50KM carine na to. 11% carina, 17% pdv, otvaranje paketa 3 i nesto KM, i nekakva taksa 10KM. sve to ti naplate! jos mi kazu dobro sam prosla! cak nije ni pomoglo sto je pisalo da je gift...nista oni to ne gledaju.
- Šeha
#8 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
A ako se roba posalje FedEx-om?
Kako se onda carini? Da li FedEx isporuci to nasoj posti ili?
- alica.k
#9 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
kad se nesto salje fedexom obicno se carini na aerodromu negdje na carini :S tako su meni jedno 3 posiljke, nazovu te da im doneses pare tampo u njihovu onu zgradu da bi mogli odma platiti carinu pa ti onda donesu na kucnu adresu. sto se mene tice, skroz besmisleno. i oni su cudni sto se toga tice, oni sve zivo posalju na carinu. DHL mi dosad nikad nije carinio, a UPSom sam samo knjige narucivala tako da ne znam za njih. knjige mi nisu carinili.Šeha wrote:A ako se roba posalje FedEx-om?
- Maraschino
#10 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
najbolje je nista ne narucivati tim putem...iz iskustva...
nikakvu garanciju nemas kada platis da ces to i dobiti, ne govorim za sve ali...
ostavim prijatelju I -Phone sada za Novu godinu i obecam mu poslati ostatak (rez. maska, knjige, slusalice...)...fino spakujem, posaljem i nakon izvjesnog vremena zove me prijatelj i kaze da mora da plati oko 150 km a ja mu velim da nista ne placa i vrati posiljku nazad. vidim da je kutija sva razbucana, otvarana, lijepljena, krpljena i ponovo dosla meni. na kutiji fino stoji sta saljem a oni mislili da je unutra i I-Phone pa ih valjda bilo sramota sto su otvarali pa da to probaju naplatiti.
sramota...

ostavim prijatelju I -Phone sada za Novu godinu i obecam mu poslati ostatak (rez. maska, knjige, slusalice...)...fino spakujem, posaljem i nakon izvjesnog vremena zove me prijatelj i kaze da mora da plati oko 150 km a ja mu velim da nista ne placa i vrati posiljku nazad. vidim da je kutija sva razbucana, otvarana, lijepljena, krpljena i ponovo dosla meni. na kutiji fino stoji sta saljem a oni mislili da je unutra i I-Phone pa ih valjda bilo sramota sto su otvarali pa da to probaju naplatiti.
sramota...
-
♥ Julianna ♥
#11 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
Ove se informacije skupo plaćaju.
P.S Samo za ove skeptike, sve može, sve radi. Nekad carina zna dobro lupiti po ušima, tek nek se zna.
P.S Samo za ove skeptike, sve može, sve radi. Nekad carina zna dobro lupiti po ušima, tek nek se zna.
- alica.k
#12 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
http://www.kibuba.com/
za sve koji se bave planinarstvom/backpackingom. u drop down ima i bosna i hercegovina al nista ne garantujem dok ne narucim ruksak sto sam zapikala!
za sve koji se bave planinarstvom/backpackingom. u drop down ima i bosna i hercegovina al nista ne garantujem dok ne narucim ruksak sto sam zapikala!
- Globus
#13 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
Evo i mene interesuje to u vezi postarine ako pise free shiping .. jel to 100 % nista ne placam osim cijene tog proizvoda ili su kod nas izmislili nesto za platit ?
neka carina nesto ili samo proizvod .. *?
- alica.k
#14 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
shipping je postarina. ako pise da je free shipping, ne placas postarinu i to je to.
carina nema veze s tim. sve sto ti narucis moze proci i biti ocarinjeno. sve je do njihove dobre volje (mada ne bi tako trebalo biti ali eto).
carina i postarina veze nemaju jedno sa drugim.
ko ovo ne shvata mozda ne bi trebao narucivati online i onda poslije salje mailove prodavacima koji za posljedicu nece vise da salju u bih!
carina nema veze s tim. sve sto ti narucis moze proci i biti ocarinjeno. sve je do njihove dobre volje (mada ne bi tako trebalo biti ali eto).
ko ovo ne shvata mozda ne bi trebao narucivati online i onda poslije salje mailove prodavacima koji za posljedicu nece vise da salju u bih!
- Globus
#15 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
Da znam to ... da nema veze shiping i carina .. ali pitam zbog placanja .. cijene .. kako sam skontao do 100 € nema carine a preko ima i to ogromnealica.k wrote:shipping je postarina. ako pise da je free shipping, ne placas postarinu i to je to.
- swirl
#16 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
To da nema carine na iznose do 100 EUR su rekli meni licno na telefon, kada sam zvala carinu na posti u Sarajevu. Ali u tih 100 EUR mora biti ukljucena i postarina. Ali ni to ti nije garant. Neki dan sam svjedocila da su dvije kolegice is kancelarije narucili sa istog mjesta, stvari u otprilike istom iznosu. Jedna je platila samo tih 8.50 KM + 1 KM manipluativnih troskova (to su valjda troskovi, sto vam otvore paket, i vide sta je u njemu, i zatvore ga), a druga je platila iznos od nekih 80 KM. Zena zvala, pisala pismo, zalila se, nikad niko nije ni odgovorio na tu zalbu.Globus wrote:Da znam to ... da nema veze shiping i carina .. ali pitam zbog placanja .. cijene .. kako sam skontao do 100 € nema carine a preko ima i to ogromnealica.k wrote:shipping je postarina. ako pise da je free shipping, ne placas postarinu i to je to.
- x0z0y0
#17 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
evo sa druge teme doprinos
http://www.schuhpaket.com
http://www.schuhpaket.com
- Globus
#18 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
e hvala .. a kad narucujem nesto .. da onome ko salje obavezno kazem da stavi racun (sa paypala odakle vec ) da bi ovi nasi talenti u posti znaliswirl wrote:To da nema carine na iznose do 100 EUR su rekli meni licno na telefon, kada sam zvala carinu na posti u Sarajevu. Ali u tih 100 EUR mora biti ukljucena i postarina. Ali ni to ti nije garant. Neki dan sam svjedocila da su dvije kolegice is kancelarije narucili sa istog mjesta, stvari u otprilike istom iznosu. Jedna je platila samo tih 8.50 KM + 1 KM manipluativnih troskova (to su valjda troskovi, sto vam otvore paket, i vide sta je u njemu, i zatvore ga), a druga je platila iznos od nekih 80 KM. Zena zvala, pisala pismo, zalila se, nikad niko nije ni odgovorio na tu zalbu.Globus wrote:Da znam to ... da nema veze shiping i carina .. ali pitam zbog placanja .. cijene .. kako sam skontao do 100 € nema carine a preko ima i to ogromnealica.k wrote:shipping je postarina. ako pise da je free shipping, ne placas postarinu i to je to.
- swirl
#19 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
Da, obavezno, da se ne bi ubjedjivao da nesto sto kosta 20 EUR zaista ne kosta 200 EUR. Zatim, preko nekih stranica kada narucujes, daju ti opciju, ako narucujes vise stvari, da ti se razdvoji posiljka, sto nije nikako lose, za ove nase dzibere sto rade na posti
)))
- Topla voda
#20 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
1.za posiljke:
Predmeti neznatne vrijednosti koji se povremeno primaju u pismima i
poštanskim paketima
Državljani BiH i strani državljani oslobađaju se plaćanja dažbine za
predmete koje prime iz inozemstva u pismima i poštanskim paketima, u
vrijednosti do 50 KM.
Oslobađanje se ne primenjuje na alkoholne proizvode, parfeme i toaletne
vode, duhan i duhanske prerađevine.
Uobičajeno primanje paketa u smislu ovog stava podrazumijeva primanje
paketa iz inozemstva jednom u toku sedmice.
2.za putnike:
Roba sadržana u ličnom prtljagu putnika
Od plaćanja dažbine oslobađa se roba koja je sadržana u ličnom prtljagu
putnika koji dolazi iz inostranstva, a koja ne podliježe bilo kakvim važećim
ograničenjima ili zabranama, pod uslovom da takvi uvozi nisu
komercijalnog karaktera.
Carinska olakšica primjenjuje se uz količinska ograničenja po putniku i po
danu za robu nekomercijalnog karaktera, uključujući darove i suvenire koji
se nalaze u ličnom prtljagu putnika, a čija carinska vrijednost nije veća od
200 KM, odnosno 200 cigareta, 100 cigarilosa ili 250 grama duhana, 2 litra
stolnog vina, 1 litra alkohola ili žestokog pića od preko 22% vol. ili 2 litra
desertnog vina, pjenušca ili drugih pića, 60 cc/ml parfema, 250 cc/ml
toaletne vode.
Predmeti neznatne vrijednosti koji se povremeno primaju u pismima i
poštanskim paketima
Državljani BiH i strani državljani oslobađaju se plaćanja dažbine za
predmete koje prime iz inozemstva u pismima i poštanskim paketima, u
vrijednosti do 50 KM.
Oslobađanje se ne primenjuje na alkoholne proizvode, parfeme i toaletne
vode, duhan i duhanske prerađevine.
Uobičajeno primanje paketa u smislu ovog stava podrazumijeva primanje
paketa iz inozemstva jednom u toku sedmice.
2.za putnike:
Roba sadržana u ličnom prtljagu putnika
Od plaćanja dažbine oslobađa se roba koja je sadržana u ličnom prtljagu
putnika koji dolazi iz inostranstva, a koja ne podliježe bilo kakvim važećim
ograničenjima ili zabranama, pod uslovom da takvi uvozi nisu
komercijalnog karaktera.
Carinska olakšica primjenjuje se uz količinska ograničenja po putniku i po
danu za robu nekomercijalnog karaktera, uključujući darove i suvenire koji
se nalaze u ličnom prtljagu putnika, a čija carinska vrijednost nije veća od
200 KM, odnosno 200 cigareta, 100 cigarilosa ili 250 grama duhana, 2 litra
stolnog vina, 1 litra alkohola ili žestokog pića od preko 22% vol. ili 2 litra
desertnog vina, pjenušca ili drugih pića, 60 cc/ml parfema, 250 cc/ml
toaletne vode.
- Globus
#21 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
A ako neko radi u posti jel oslobodjen toga
ako jest isplati se onda naci nekog i podmitit ga

-
to je to
#22 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
A zar se od 1.1. 2009 ne primjenjuje novi zakon o oslobađanju/smanjivanju carina na proizvoda iz EU ?
Jesam li naivna ili neinformisana?
Jesam li naivna ili neinformisana?
-
flora09
#23 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
http://www.bazar.ba Parfemi, knjige i ostalo... 
- Tikvica
#24 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
Ako imate namjeru narucivati sa Victoria's secret stranice doplatite 20$ za UPS dostavu i fino momak donese na vrata. Nema carine, pretrazivanja paketa u posti sta ste uzeli. Skoro sam sa prijateljicama narucila i narudzba je bila oko 1000KM, nista dodatno nismo platile osim troska narudzbe i postarine uvecane za 20$. Plus sve stvari su stigle za 7 dana.
- alica.k
#25 Re: Sa kojih internet stranica se roba moze narucivati u BiH?
e probacu ovo maksuz. svaki put, ali SVAKI PUT me oderu za carinu na VS. na 250KM narudzbe (SA DOSTAVOM) uzeli su mi 100KM carine zadnji put. prije toga su na 70KM narudzbu uzeli 50KM carine itd itd. koja djubrad. a s tim onda jos i prije dobijes nego onako....Tikvica wrote:Ako imate namjeru narucivati sa Victoria's secret stranice doplatite 20$ za UPS dostavu i fino momak donese na vrata. Nema carine, pretrazivanja paketa u posti sta ste uzeli. Skoro sam sa prijateljicama narucila i narudzba je bila oko 1000KM, nista dodatno nismo platile osim troska narudzbe i postarine uvecane za 20$. Plus sve stvari su stigle za 7 dana.