Dakle, da ponovim, nakon višesatnog igranja:
ISPLATI se ponovo instalirati ovu igru ,ali zbog grafičkog i igračkog unaprijeđenja koje je stvorio Complete mod.
Možete, što do sada nije viđeno u PC igrama, sami kreirati nove likove, ubacivati ih u obračune koje sami zamislite.
U Glavnom Meniju Complete moda (Esc+F1) imate sve ono što sadrži igra- od oružja i opreme, do tajnih podataka na usb stickovima.
To naravno, ako se igra glupo, može i uništiti čar igre, ali iskusnijim igračima donosi nezaboravno iskustvo jer istovremeno kreirate nelinearno, nepredvidivo dešavanje nevezano sa glavnim zadacima, uz svo bogatstvo opreme i oružja do kojeg je u Stalkeru nekada bilo zaista preteško doći. Veće je legendarna činjenica da su programeri Stalkera u parametre oružja ugradili stvarne balističke osobine mnogih pušaka, zvuk i slično, tako da je realističnost zastrašujuća.
Taj Complete mod za Stalker Clear Sky možete skinuti ovdje, a sva objašnjenja su data na jasan način na samoj stranici:
http://www.moddb.com/mods/clear-sky-complete
Prvo patch-ujte igru na 1.5.10 verziju sa ovim, a zatim instalirajte mod.:
http://stalker.filefront.com/file/Clear ... tch;100859
Ukoliko računar dopušta, PREPORUČUJEM da grafičke postavke podignete na maksimum jer je izgled igre zaista jedinstven!
Meni Complete moda je jednostavan i pregledan i uključen je dok držite Esc+F1. Nakon odabira pojedinog predmeta, kliknite na
apply kako bi ga dodali u svoj inventar. Dodajte i novac ,da imate za trgovinu. Također, možete promijeniti i VRIJEME i DOBA igre (noć,dan,jutro,kiša,vjetar,sunce), te i "spavati" kako bi dočekali određene događaje po svom planu (Imate Vreću za Spavanje u inventaru).
Za sami početak igre uzmite samo kalašnjikov i nešto metaka, jer se na početku vraćate u bazu nakon jedne "emisije zračenja", a inventar je ,po programu igre "izgubljen"- pa da ne pravite sebi dupli posao dodavajući stvari iz Menija Moda dva puta. Ja sam odabrao Vintorez (nadograđen preko USB stickova iz menija

), snajper Dragunov, AK-47 Abakan i Colt .45, F1 ručne bombe, pancir "Bulat", te odgovarajuću municiju. Ekstremnija oprema je nekada potrebna protiv frakcije Vojske ili Monolitha, i tu oderite bacačima granata VOG-25 ili RG 7-klasični RPG sa finim dugačkim granatama

koje zvuče identično kao prave.
Ulaz u selo Kordon nakon izlaska iz Močvara, dobro nadziran od vrlo opasne grupe ukrajinske vojske.U normalnom gameplayu preporučljivo trčati van dometa njihovog mitraljeza ,prema selu, u Compl.mod se može upustiti u borbu zahvaljujući mogućnosti uzimanja jačeg oružja
Posebne situacije koje kreirate, spašavajte sa ESC+ S kao poseban save kako bi kasnije mogli ponovo pokušati na drugi način

.
I na kraju, kad je mod instraliran, ubacite i PREVOD . Sam Complete mod je već, je li, u folderu GAMEDATA koji je povelik.
Ja sam prevod raspakovao i ubacio u Bin folder igre, ali za svaki slučaj i u Gamedata folder Complete moda(veliki) gdjer su zamjenjeni samo tekst fajlovi i nazivi predmeta (configs,text).
Dakle, evo prevod:
https://www.dropbox.com/s/owqfabipx2h7v ... .%2013.rar
Javite se sa utiscima obavezno!!