S.T.A.L.K.E.R, PC igra i subkultura

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Adnansu

#201 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by Adnansu »

Ovako,moze li meni neko reci koji je najbolji mod/patch za Shadow of Chernobyl ima ovaj Oblivion i jos neki,pa ako neko ima iskustva neka mi kaze ;)
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#202 Re: S.T.A.L.K.E.R Clear Sky Complete 2010 najnoviji mod

Post by dr.gog »

Image

Drago mi je da mogu izvjestiti o novom fenomenalnom grafičkom modu za Clear Sky.Veliki tim se potrudio da primjeni nove fotografije originalnog okruženja, a ionako dobro urađeni Clear Sky izgleda zaista impresivno.
Preuređene su sve texture, dodato je oko 100 pjesama, ispravljeni svi bugovi igre, omogućeno štošta novo...

Svo oružje ima stvarne nazive i izgleda mnogo kvalitetnije.
Zvukovi logorske vatre i razgovora u okolini, te još dosta zvučnih fajlova je snimljeno nanovo od strane profesionalnih ton majstora u prirodnom okruženju, tako da će igrači sa boljim zvučnim komponentama zaista uživati.Svako vozilo, zid, metalne površine su preuređeni i izgledaju dosta realističnije.

Kraticom ESc +F1 otvara se novi meni kojim možete voziti vozila po ogromnim mapama, spavati, spašavati na specifičnim mjestima ili se teleportirati kroz anomalije.Smjena dana i noći je savršeno realistična, izgled "noći" je usavršen,a posebno su dorađeni efekti pljuskova, munja i grmljavine.Dakle, dx 10 u punom sjaju...

Mod možete skinuti ovdje

Code: Select all

http://www.filefront.com/16334631/clear_sky_complete_v1.1.2_setup.exe/
a detaljan opis izmjena u igri ovdje, na pdf formatu

Code: Select all

http://paveldolgov.com/mods/Clear_Sky_Complete_v1.1.2_User_Manual.pdf	
Skraćena lista izmjena i poboljšanja:

Description:
Clear Sky Complete is a part of the Complete mod collection, which is a series of modifications created by professional artists dedicated to enhancing the S.T.A.L.K.E.R. games. :

* Reducing the grenades available to NPCs to prevent �grenade spamming�
* Bandages and medkits heal and stop bleeding, and less bleeding in general
* All pistols now have ironsights
* Weapons now have real-life names
* Enabled trading weapons with NPCs, and NPCs now sell ammo and supplies
* Reduced military minigunner's vision distance
* Added the ability to carry explosives
* Corrected Bandit behavior so they won't mug the player if their player-status is friendly
* Increased flashlight output
* The Wish Granter - activated via the ESC F1 keyboard shortcut, it is a hidden interface designed to let you enable vehicles, control weather, and place anomalies, characters, mutants and much more on the map. You can essentially build the game around your preferences through this interface.
* Sleeping Bag - allows the player sleep in-game, and now features an advanced safety level indicator.
* Gnomus' Scopes - a scope system similar to one used in most modern FPS games.
* Elite Nightvision - improved black & white night vision.
* Teleport - allows the player to jump between points in the environment with the ability to save custom coordinates for future use.

dr.gog

#203 Re: S.T.A.L.K.E.R--Clear Sky Complete-objašnjenja

Post by dr.gog »

Update:

Natenane i polako sam preigrao Clear Sky Complete uz korištenej svih opcija DO MAXIMUMA :D .

Šta je najjače u ovoj modifikaciji i zbog čega vrijedi potrošiti vrijeme na preigravanje već jednom "prekucane" igre?

Prije svega, sama igra u originalnoj verziji nije ni zamišljena da je uopšte može preigrati iz prve, a da se upoznaju sve mogućnosti i opcije storyline-a(priče). Naprosto je preširoka, a sporedni zadaci brojni- što uz međusobno uslovljavanje zadataka čini pravu zabavu.

Mod Complete ima već pomenuti Esc+F1 Meni i pametno spašavanje igre na Esc+S.

Meni nudi postavljanje svih mogućih artikala u igru, i svih karaktera NPC-a, oprema inclusive :D , municija itd..

Sve nadogradnje se obavljaju preko podataka koje ,normalno nalazite na usb-ovima pobijenih protivnika i dajete tehničarima u bazama.Novac, koliko god ga imali, ne igra ulogu ako nemate te proklete usb-ove(plave i bijele boje).USB stickovi se nalaze -i u Meniju pod stavkom "items" :wink: .. igra je otvorena do krajnosti

Dakle, nadogradnje do bola, ali ipak ograničene vremenom kad ste se pojavili kod tehničara :-)

Novost:

Na ovom linku FULL UPGRADE MINIMOD FOR CLEAR SKY COMPLETE 2010 imate rušenje konačne granice i realno rečeno, pravo ludilo modifikacije :) .

Igra mora biti patchevana na 1.05.10 verziju prije modifikacije.

Dakle, zipovanu datoteku otpakujte u instalacioni folder igre i "Yes to all" :) - Igra je time otvorena do maksimalnih granica rušenja skripti (što se zna desiti ako izvodite "perverzije"sa nemogućim zadacima kao ja :evil: )

Elem, sa ili bez ovog dodatka, da se vratim na Meni.

Sigurno najjača opcija je ubacivanje(spawn) likova i sumanuto šetanje kroz potpuno različite mape, iza čega dolazi postavljanje -anomalija :D .

Draž je u činjenici da ubacivanjem likova iz različitih grupa koje su neprijateljske, možete započeti bukvalno vaš privatni level igre, tj. kreirati situaciju koje u igri inače nema, te se shodno razvoju situacije uključiti u fight, napraviti diverziju, ili pomoći jednoj od strana što vam daje ugled kod iste.

Naravno, sa frakcijom Monolithom(frakcija fanatika oko Nuklearke) prijateljstva nema jer je to zabetonirano pričom osnovne igre koja NIJE promijenjena.

Npr. u blizini Freedom baze sam ubacio 7-8 Duty vojnika, pod punom opremom, i pride pred njih postavio nekoliko RPG ova i nitroglicerinki, što su uzeli i krenuli u tarapanu :D .

Da ne detaljišem sa opisima... ovo je jedna od najjednostavnijih varijanti samostalnog kreiranja situacija:wink: .
Last edited by dr.gog on 05/11/2010 18:25, edited 1 time in total.
dr.gog

#204 Complete 2010 Clear Sky - Screenshots, grafika i sl..

Post by dr.gog »

Image

Image

Image

Image

Image
LTE

#205 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by LTE »

Od kako sam završio prvi dio STALKERa, čitajući ove postove, jedva čekam da krenem drugi dio pa treći (jbg nema se vremena :sad: )
Definitivno od sutra krećem sa clear sky.
LTE

#206 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by LTE »

Evo došao sam do Limansk-a. Igra je stvarno fantazija. Ali, moram priznati da mi se ne sviđa mogućnost dodavanja svega i svačega preko Esc F1 menija. Nekako olakšava dosta igru i nije mi to to. Sad će neko reć: pa nemoj koristiti. Ali jbg kad imaš mogućnost teško je reći ne :-) Radi ove mogućnosti apsolutno nisam našao (u biti ni tražio) artefakete, odijela, puške... nego mi se sve stvorilo ( he he) preko menija. Mislim da je za igru bolje da se igra kako je i zamišljena, pa makar i teže bilo.
dr.gog

#207 Černobilu prijete požari!!

Post by dr.gog »

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,58 ... 2-xml-mrss

Kao što se s pravom strahovalo požari su dostigli i područja kontaminirana radioaktivnim česticama u području Černobila. Takođe opravdan strah je da bi ovakav razvoj situacije mogao da dovede do nove kontaminirane zone. Ruski zvaničnici su saopštili da su se požari proširili na zagađena područja dan nakon što je Grinpis optužio vlasti u toj zemlji da umanjuju značaj opasnosti od toga da požari zahvate područja kontaminirana radioaktivnim zračenjem. Iako su vlasti govorile kako vatra popušta i kako se stvari drže pod kontrolom, ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu bio je neuobičajeno otvoren: u regionu Brjansk postoji povećana opasnost da se zapale zemljište i šuma koji su kontaminirani u nuklearnoj katastrofi u Černobilu 1986. godine, kaže Šojgu i dodaje da će se u slučaju da se na tom prostoru proširi požar, osloboditi ne samo uobičajeni zagađivači nego i radioaktivni elementi.

Image
Černobilske šume tzv. red forests, u plamenu (foto: AP)

Radioaktivne čestice lako zapaljive

I Federalna agencija za šumarstvo navodi da postoje mape koje pokazuju radioaktivna područja, takođe i područja u kojima bukte požari. I kada se te dvije mape polože jedna preko druge, jasno je da su požarom zahvaćena i ozračena područja. Nikolaj Šmatkov iz Svjetskog fonda za zaštitu prirode upozorava da nije potrebno mnogo da se kontaminirano zemljište zapali. Dovoljna je samo refleksija sa nekog stakla ili neoprezno odbačena upaljena cigareta. Rizik je ogroman:

Radioaktivne čestice se dugo zadržavaju u šumama. Najčešće se nalaze u suvom drveću, slomljenim granama, tresetu ili borovim iglicama, koje se skupljaju po zemlji. Sav taj meterijal je lako zapaljiv.“

Slaba utjeha za tromeđu Ukrajine, Rusije i Bjelorusije

Putem dima radioaktivne materije, poput cezijuma 137, koji se nalazi na šumskom zemljištu i veoma sporo prodire u dublje slojeve zemlje, mogu se dići u vazduh.

U slučaju da se zapali šuma, oblaci prašine i čađi, koji sadrže radioaktivne čestice, mogu se podići u gornje slojeve atmosfere i raširiti se. Garež i pepeo može na taj način dospjeti do naselja i zbog toga predstavlja veoma veliku opasnost.“

Iskustvo, međutim, pokazuje da se oblaci pepela, prouzrokovani požarom, rijetko popnu tako visoko da bi vjetar mogao da ih odnese do srednje Evrope i Njemačke. Ali, to je slaba utjeha za tromeđu Rusije, Ukrajine i Bjelorusije - koje su već pogođene katastrofom u Černobilu.
Autor: Kristina Nagel/ Svetozar Savić/ Deutsche welle
http://www.seebiz.eu/hr/politika/greenp ... 88180.html

"Razina radioaktivnosti bi se mogla povisiti, ali ne u onoj mjeri kao prije 24 godine. Međutim, ne bih podcjenjivao rizik izlaganja ljudi, budući da vrlo malo znamo o učinku kombinacije ugljičnog monoksida koji se oslobađa požarima s radijacijom", objasnio je aktivist Greenpeacea zadužen za upravljanje energijom Vladimir Čuprov.

Najgori val vrućine u posljednjih 1.000 godina

Čelnik Federalnog meteorološkog zavoda Aleksander Frolov rekao je da je ovaj val vrućine, prema službenim arhivima, najgori u posljednjih 1.000 godina. "Tome bih dodao i da su rusko upravljanje šumama i užasan zakon o šumarstvu najgori u 1.000 godina. A najveća pogreška koju možemo učiniti jest za čitavu katastrofu okriviti val vrućine", rekao je.
Nakon decenija kakvog takvog oporavka regije koja je bila žrtva nezamislivog nemara, i zadnji požari koji haraju Rusijom počinju uzimati danak... :(
dr.gog

#208 Re: S.T.A.L.K.E.R--So Cold ...in Heat

Post by dr.gog »

Braći iz Skadovska, nakon loše votke i još težeg lova :zoka: ,preživila se vrućina, požari, pa nek se zasvira :D

Eborg

#209 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by Eborg »

Imam veliku želju da ovo odigram, šteta što nema za Xbox 360.
dr.gog

#210 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by dr.gog »

Eborg wrote:Imam veliku želju da ovo odigram, šteta što nema za Xbox 360.
Vjeruj mi da na XBOX to ne bi bilo to :wink: .Fazon je u atmosferi igre i čitavoj pozadini priče za koju konzola nije baš najsretniji izbor. Ipak je nemoj propustiti jer je postala dio istorije zbog novog koncepta.
Eborg

#211 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by Eborg »

Ako zbavim neki bolji komp onda sigurno, ne da mi se igrati na nekih 50-60% efekata, hoću baš da sve proživim. :)
mazzy

#212 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by mazzy »

STALKER Call Of Pripyat -- pretpostavljam ovo je zadnja ?
E de mi recite kakva konfiguracija treba za ovo ?

u mene je 2.0ghz COre2Duo , 2gb rama i 256mb pro graficka ( bolja od normalnih 256 al nije bas ni 512 ) :)
dr.gog

#213 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by dr.gog »

mazzy wrote:STALKER Call Of Pripyat -- pretpostavljam ovo je zadnja ?
E de mi recite kakva konfiguracija treba za ovo ?

u mene je 2.0ghz COre2Duo , 2gb rama i 256mb pro graficka ( bolja od normalnih 256 al nije bas ni 512 ) :)
Može, samo kad instaliraš nemoj postavljati grafičke detalje na maximum.Ukoliko imaš rusku verziju igre(pirat koji je kod nas aktuelan i ima slabi prevod na engleski), na ovoj temi imaš savršen prevod na srpski jezik.

Ukoliko imaš još pitanja, javi :D
mazzy

#214 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by mazzy »

ma dobro , razumijem to za detalje, kod svih drugih igrica je tako .
Nego me samo zanimalo da li uopste moze ....
Pa pretpostavljam pitanja cu imati kada podjem igrati ... Sad treba da skinem igricu negdje :PP
Da li neko preporucuje neki link ... ? :P
ratata

#215 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by ratata »

dao sinoć malom rodjaku da igra Černobil verziju,kad je ušao u onu laboratoriju poleti ona kartonska kutija a rodjak ode kući plačući :shock:
mazzy

#216 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by mazzy »

MOze li mi neko reci koliko verzija ima i kako se zovu ...?
Hocu da igram, al od prve da krenem ...
dr.gog

#217 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by dr.gog »

mazzy wrote:MOze li mi neko reci koliko verzija ima i kako se zovu ...?
Hocu da igram, al od prve da krenem ...
Odvoji sat vremena i pročitaj temu od početka.Imaš baš sve moguće što ti treba da "uđeš" u igru.

Da ne bude zabune jer su postovi o pojedinim nastavcima izmješani:
Prvo izdanje je Shadow of Chernobyl, nakon čega su objavljeni Clear Sky i Call of Pripyat.

Preigravanje igre do potpunosti nije moguće odjednom zbog velikog broja različitih opcija.
Za SoChernobyl i CSky potrebno je solidno znanje engleskog jezika( Za Clearsky je neophodno)

U samoj priči igre, prvi je Clear Sky(vremenski, po slijedu događaja, kraj Clear Sky se nastavlja na početku Shadow of Chernobyla), tj. Clear je prequel priče.

Call of Pripyat završava najveći dio priče, ovisno od načina igranja.

Grafički je najzahtjevniji Clear Sky zbog velikog broja detalja i igre sa svjetlom i sjenama.

Call of Pripyat je preveden na srpski jezik, a prevod funkcioniše samo na prvoj, ruskoj verziji igre.

Igra ima veliki broj modifikacija, a multiplayer je težak i preporučljiv samo za igrače sa većim iskustvom( uvježbanost sa Counter strike i Call of duty ne znači ništa jer je fizika i engine igre potpuno drugačiji i mnogo realističniji)
mazzy

#218 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by mazzy »

Ej drug hvala ti na odgovoru... Sad cu da zgulim tu prvu verziju ....
Muzikjunki

#219 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by Muzikjunki »

Pozdrav Cernobilci :D

Prvo da kazem da doktora Goga THQ slobodno moze zaposliti kao PR managera kompanije, jer sam zbog ove teme odlucio da opet instaliram Stalker SoC :-D

Trenutno igram Metro 2033 koji je ima slicnu temu, takodjer se desava u postapokalipticnoj Rusiji, gdje ljudi zive ispod zemlje (u metroima), jer su zbog radijacije na povrsini sve okupirali mutanti. Igra je pravljena prema knjizi Metro 2033, a radio je jedan dio ljudi koji su radili i na Stalkeru. Eh sad, igra je graficki mnogo naprednija (i jedno 12 puta zahtijevnija :D) od Stalkera, ali sto se tice same igre, ne mogu reci da sam zadovoljan :-) Nisam igrao nesto puno, ali prica je zasad bezvezna, atmosfera je dosadna, a i sam gameplay nije onakav kakav sam ocekivao da ce biti :/ Cak su i mutanti nekako "plasticni", a i oruzje nije realno, pocevsi od zvuka do ponasanja.

Jedini razlog zasto vam pisem o Metro-u je taj sto cu ga upravo sad izbrisati i instalirati opet Stalker Soc, pa imam pitanje :D Tek sad sam vidio da postoje ova Complete izdanja igre, pa me zanima koja je procedura oko instaliranja i koji je zapravo najnoviji Complete za SoC? Na stranici developera postoji SoC Complete 2012, ali kad krenem da ga skinem pise 2009, a opet vidim da postoji i neka starija Complete verzija 2009? Koji je sad najnoviji Complete za prvi dio?
Imam svoj SoC CD iz 2007, to je ona prva verzija, pa me zanima da li prvo odradim novi patch, pa crack, pa ovaj Complete addon, ili je drugacija procedura? :-D

Izvinjavam se unaprijed ako je ovo vec objasnjeno negdje na temi, jer nisam stigao sve procitati :)

Btw. zaboravih reci da sam za Stalker prvi put cuo davne 2001. godine (ako se dobro sjecam, ne mogu garantovati), a procitao sam najavu u hrvatskom PC Play magazinu :D Igra je tad najavljivanja kao nesto spektakularno i bio je samo jedan screenshot u magazinu, ali se release otegao sve do 2007. :D Ako budem negdje nasao taj PC Play, uploadovacu sliku :-D
dr.gog

#220 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by dr.gog »

Podrobno ti objasnim :D čim pregledam evidenciju, koliko večeras...

A Metro :x ....Metro me fakat naljutio do bola...Jedino što sam našao za vrijedno, jeste nekih 20-ak screenshotova, na kojima se vidi vrhunski rad na teksturama tj.grafici.Autori grafičkih rješenja su jedini u timu koji su zaslužili da uopšte dobiju pare za rad. Ne znam, nisam čitao ruske forume već pola godine, ali je neko debelo upropastio izuzetno dobru priču, i to tako što je sfušerio očajan trećerazredni gameplay- sam doživljaj priče kroz igru.

Osim toga, katastrofa je potpuna ako se prati logika priče i ustanovi da zadnji dio igre nema nikakve veze sa zdravim razumom i samom pričom.Igra je nasilu završena, a za tim bih se mogao kladiti da je rasturen deset dana nakon izlaska igre.

Čitava istočna zajednica gamera je čekala "fenomenalni nastavak ruskog pandana najboljim igrama sa zapada" kako su krstili Metro- tj. "Stalker nakon Stalkera".I propalo je.A priča je bila za najmanje 2 nastavka. :(
dr.gog

#221 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci

Post by dr.gog »

Rauber wrote:Jooj jest mi krivo, do maloprije Stalker clear sky bila samo 4.99 € na steam-u , i gledam kako bozicna ponuda istice za 40 minuta a ja na poslu i nista joj ne mogu. I Battlefield 2 po istoj cijeni bila. Ako ko kupuje na steam-u neka prati ponude,svaki dan neke nove igre i do 80% jeftinije :thumbup:
http://store.steampowered.com/
Vrijedi ponoviti ovaj post od prošle godine zbog kupovine originala po pristupačnim cijenama :wink: :sax:
dr.gog

#222 Stalker Shadow of Chernobyl Complete 2009 (edit&update)

Post by dr.gog »

Musicjunkie, pretpostavljam da imaš verziju 1.004 patch :) .Kad startuješ igru, u lijevom donjem uglu glavnog menija piše koja je verzija.Link koji ja imam važi za 1.005 i 1.006.Ne znam da li igra radi nakon patcha i da li treba novi crack, jer od početka igram na originalu(prvi put sam je igrao na piratskoj verziji 1.004 ,samo singleplayer, a zbog multiplayera sam uzeo original na koji patchevi idu bez problema).
Verziju Complete 2009 za 1.004 nisam isprobao, mada ona postoji i funkcioniše.

Pitaću izvjesnog stalkera Purketa :D ...
dr.gog wrote:Shadow of Chernobyl je potpuno prerađen i dotjeran za dx10, uz usavršene i vrlo oštre zvukove, očišćen od svih bugova.Vizualno izgleda mnogo bolje od originalne "vanilla" verzije..

Instalacija modifikacije je klasični "klik" na setup.exe fajl(660,2 MB) koji skinete sa linka:

S.T.A.L.K.E.R Shadow of Chernobyl -Complete 2009 1.4.3

Za instalaciju igra mora biti patchevana na patch 1.005 ili 1.006, a postoji i verzija moda za 1.004, na istom sajtu.

Poseban gušt je MOGUĆNOST IGRANJA U DRUGOM I TREĆEM LICU (gledanje figure kojom upravljate kao igrač) preko tipki f1, f2, f3.Osim toga, možete promijeniti frakcije sa kojima sarađujete, i to potplaćivanjem trgovaca, popraviti oružje i opremu...

Sa velikim zadovoljstvom vam preporučujem ovu modifikaciju: nema crasheva, bugova i izgleda i zvuči - beton!Posebno je cool ako imate dobar stereo uređaj ili zvučnike ,radi zaista realističnih zvukova okoline :)

detaljan opis izmjena i nadogradnje je OVDJE

A donosim vam i nekoliko screenshotova Stalker 2009 napravljenih sinoć tokom preigravanja:

poboljšana grafika je vidna na teksturama rukavica i noža kao najbližih detalja, a pogled na mapu sa dinamičnim svjetlom vatre otkriva dx10

Image

Svo oružje je detaljno prerađeno i iznova "izbrušeno", kao ovaj Heckler & Koch 9 mm čiji je zvuk opaljivanja definitivno autentičan :D

Image

Te na kraju desert.Scena iz mape Agroprom u prvom, FPS stil, licu (tipka f1)

Image

A zatim , bez pomicanja, ista scena u drugom licu (tipka f2)

Image
mazzy

#223 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by mazzy »

E ne kontam, o kakvim patchevima pricate?
Evo hocu da kupim prvi dio stalker-a ... Kakve patcheve trebam ? IMa li kakvih problema oko toga??
purke62

#224 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by purke62 »

Hm..., kao prvo da ispravim netačan navod gospodina Dr.gogija.Prevod Call of Pripyat na srpski jezik radi na svim do sada poznatim verzijama (ako ima kineska verzija, radi i na njoj :D ).Prevod možete skinuti odavde:http://www.4shared.com/file/ZG7g-Wln/ST ... _v101.html
Pročitajte uputstvo i kad završite sa "iinstaliranjem" onda u slučaju da imate englesku verziju igre potrebno je uraditi malu izmeni.Otvorite folder gamedat\configs\text i u njemu ima folde sa nazivom "rus".Preimenujte ga u "eng" (bez navodnika).Pokrenite igru i videćete da funkcioniše prevod.Ako imate nemačku verziju igre onda preimenujte folder u "ger",francuska verzija "fra" i da ne nabrajam dalje.Poželjno je početi igru iz početka da bi se prikazivala prevedena imena NPC-ova na prvoj mapi Zaton i imena lokacija na mapama.

Što se tiče moda Complete 2012 , on ne postoji, već je to samo drugi naziv za prvu verziju moda za Shadows of Cherobyl.

Complete serijal uključuje sledeće:

STALKER Complete 2009 (2012) ( za prvi deo ige- SoC) http://www.moddb.com/mods/stalker-complete-2009
Clear Sky Complete mod za Clear Sky http://www.moddb.com/mods/clear-sky-complete
Call of Pripyat Complete mod za CoP http://www.moddb.com/mods/call-of-pripyat-complete koji još nije izašao .Očekuje se skori izlazak.

Kao što reče Dr.gog, poželjno je za Complete 2009 imati instaliran patch 1.0005 jer je mod ustvari i rađen za tu verziju.Ima i za 1.0004 pa ako vas mrzi da pečujete na 1.005 ili 1.0006 onda skinite veruju za 1.0004.

Što se tiče samih pečeva (zakrpa) i krekova, evo gde možete naći sve zvanične pečeve za sva tri dela Stalkera:http://stalker.filefront.com/developer/ ... orld;22633.Na toj strani su svi zvanični pečevi za sve verzije.Pronađite pečeve za svoju verziju.Većina ima World Wide verziju odnosno višejezičnu.Da li je ta verzija možete znati prilikom same instalcije igre da li vam nudi izbor jezika za instalaciju.Postoje i US verzija i download verzija( Steam i tome slično),
Za prvi deo, Shadows of Chernobyl ima do sad 5 zakrpa.Dovoljno je da skinete 1.0004 ili 1.0005 i u njima se nalaze i prethodni pečevi, znači kumulativni su.To isto važi i za 1.0006 koji je u stvari samo dodatak za Mullty player tako da je za Single nebitan jer ništa ne menja.

Kad instsalirate patch onda treba i novi krek za tu verziju.Krekovi su prilično pouzdani sa ovog sajta http://www.gamecopyworld.com/search.htm.Ukucajte tačan naziv igre u tražilicu i dobićete spisak "lekova" pa pronađite za svoju verziju.Ja koristim ovo: S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl [MULTI4] No-DVD/Fixed Image.To je mini image disk koji se mountuje u Daemon Tools i igra se kao da imate original dis u DVD drajvu.U tom slučaju ti ne treba krek za svaku novu verziju peča, jedino što ne može da se igra MP a ostalo je sve kao kod original igre.

Za Clear Sky je izašlo naj više zakrpa jer je naj bagovitija od sve tri igre.Sa poslednjim pečom 1.5.10 su ispeglali igru maksimalno tako da preporučujem da njega skinete da se nebi desilo sa nekim ranijim pečom da na pola igre imate bag zbog kojeg ne možete zavrišiti igru.

Za Call of Pripyat englesu verziju nema zakrpa.Ona je po defaultu pečovana na 1.6.02.Za rusku verziju imaju dva peča , 1.6.01 i 1.6.02.Za ovaj poslednji je malo teže naći krek ali nađe se.

Generalna napomena: Kada krekujete neku igru , a u većini slučajeva je to neki .exe fajl za pokretanje igre, nikad nemojte jednostavno zameniti postojeći sa krekovanim.Naj bolje je originalni .exe fajl preimenovati na primer "XR_3DA.exe" u "Old_XR_3DA.exe"( ako krek ima još fajlova u sebi tipa .dll ili slično isto važi).Ralog je jednostavan, kasnije možete da pečujete igru i neće vam se desiti da vamizađe poruka da imate ilegal version .Potrebno je samo obrisati krekovbani .exe i izbrisatio ono "Old_" iz naziva staroog originalnog .exe fajl. Ovo ne važi za mini image krek, on funkcijoniše uvek.
Last edited by purke62 on 06/11/2010 15:08, edited 2 times in total.
Muzikjunki

#225 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumenti o Černobilu

Post by Muzikjunki »

Pozdrav Stalkeri :D

Evo instalirao sam SoC i na moje iznenadjenje verzija igre je bila 1.000! :-D Igru sam kupio tek kad je izasla 2007. :-D
Sada sam patchovao sa 1.005 verzijom i skinuo obicni .exe crack sa GameCopyWorld (hvala Purke :) ) i evo radi sve odlicno! 8)
Trenutno skidam SoC Complete 2009 mod i jedva cekam da se opet bacim u Zonu :D
Post Reply