Idi na OVU torrent tražilicu, dosada se pokazala dobrom.
S.T.A.L.K.E.R, PC igra i subkultura
Moderator: Benq
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#151 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
Svi su većinom provjereni i ok, samo gledaj KOJU verziju skidaš.Shadow of chernobyl mora biti 1.004 ili 1.005 patch, Clear Sky 1.05.07, ili 1.05.10- a Call of Pripyat 1.06.01 mada ni prva verzija(1.6.00) ne pravi probleme.
- suad-sarajevo
- Horoskop: sarajevski seljak
#152 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
Hvala, valjda ću pronaći nešto za sebe. 
- dr.gog
-
volume
#154 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
dr.gog wrote:Prvo skini patch 1.05.07 , a zatim crack.Također postoji i crack sa zadnjim 1.05.10 patch-em.
I jedno i drugo postoji u kompletima(crack + patch) jer određeni crack radi samo za određene patcheve.Nažalost samo na torentima, što je za crackove najčešće i jedini način da uopšte budu postavljeni.
Ne fercera, nazalost...
- dr.gog
#155 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
U DVD mora biti naznačeno koji je patch već na igri ukoliko je kupljena na pijaci (folder "patches").volume wrote:dr.gog wrote:Prvo skini patch 1.05.07 , a zatim crack.Također postoji i crack sa zadnjim 1.05.10 patch-em.
I jedno i drugo postoji u kompletima(crack + patch) jer određeni crack radi samo za određene patcheve.Nažalost samo na torentima, što je za crackove najčešće i jedini način da uopšte budu postavljeni.
Ne fercera, nazalost...
Na torrentima su sve verzije sa patch-crack odgovarajućom kombinacijom.
Da bi se igra završila potrebno je nabaciti najmanje sedmicu patch, mada ima i gotov torrent sa posljednjim patch-em - 1.05.10.
Otvori DVD, pogledaj koji je patch.
Ako ga nema uopšte, skini zadnji skupa sa crackom, ili sedmicu skupa crackom-svejedno.
Ako ima, skini novi patch sa STALKER FILEFRONT stranice(lako za naći), i tek nakon patch-evanja crackuj igru. sa odgovarajućim crackom.
Ima ih ,kažem, masa na torentima.
Ako ne ide, i ako si u Sarajevu, daću ti ja original
Zadovoljan?
-
Bonux
#156 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
Cao,moze li neko da mi pomogne u vezi ove igrice.Imam Oblivion Lost na disku,sve je Ok,normalno se instalira,radi ali odmah prva misija kada kupuje one potrepstine zavoje itd.ne mogu nikako da izadjem iz one sobe,iza tog saltera covjek prodaje lijekove,hranu,ja to kupim ali ne mogu da izadjem iz sobe.Hvala.
- purke62
#157 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
Prilično si neodređen.Pretpostavljam da imaš Stalker SoC i dodatak Oblivion Lost mod.Taj dole u podrumu nije samo trgovac, već siva eminencija u Zoni.On ti je spaso život i neće te pustiti da izađeš dok ne prihvatiš neki zadatak da odradiš za njega.Treba da pričaš sa njim, Sidorovičem, pa da prihvatiš zadatak koji ti nudi, posle toga će ti se vrata automatski otvoriti.Bonux wrote:Cao,moze li neko da mi pomogne u vezi ove igrice.Imam Oblivion Lost na disku,sve je Ok,normalno se instalira,radi ali odmah prva misija kada kupuje one potrepstine zavoje itd.ne mogu nikako da izadjem iz one sobe,iza tog saltera covjek prodaje lijekove,hranu,ja to kupim ali ne mogu da izadjem iz sobe.Hvala.
-
Bonux
#158 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
purke62 wrote:Prilično si neodređen.Pretpostavljam da imaš Stalker SoC i dodatak Oblivion Lost mod.Taj dole u podrumu nije samo trgovac, već siva eminencija u Zoni.On ti je spaso život i neće te pustiti da izađeš dok ne prihvatiš neki zadatak da odradiš za njega.Treba da pričaš sa njim, Sidorovičem, pa da prihvatiš zadatak koji ti nudi, posle toga će ti se vrata automatski otvoriti.Bonux wrote:Cao,moze li neko da mi pomogne u vezi ove igrice.Imam Oblivion Lost na disku,sve je Ok,normalno se instalira,radi ali odmah prva misija kada kupuje one potrepstine zavoje itd.ne mogu nikako da izadjem iz one sobe,iza tog saltera covjek prodaje lijekove,hranu,ja to kupim ali ne mogu da izadjem iz sobe.Hvala.
Jeste to je taj Stalker,oprosti ne neznanju,prvi put mi je da se susrecem sa ovom igricom,zato pitam tako banalne stvaripurke62 wrote:Prilično si neodređen.Pretpostavljam da imaš Stalker SoC i dodatak Oblivion Lost mod.Taj dole u podrumu nije samo trgovac, već siva eminencija u Zoni.On ti je spaso život i neće te pustiti da izađeš dok ne prihvatiš neki zadatak da odradiš za njega.Treba da pričaš sa njim, Sidorovičem, pa da prihvatiš zadatak koji ti nudi, posle toga će ti se vrata automatski otvoriti.Bonux wrote:Cao,moze li neko da mi pomogne u vezi ove igrice.Imam Oblivion Lost na disku,sve je Ok,normalno se instalira,radi ali odmah prva misija kada kupuje one potrepstine zavoje itd.ne mogu nikako da izadjem iz one sobe,iza tog saltera covjek prodaje lijekove,hranu,ja to kupim ali ne mogu da izadjem iz sobe.Hvala.
-
duboka_misao
#159 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
@dr gog ti znas sigurno kako se zvala ona zenska novinarka sto je na motoru isla kroz Ch? imaju one freaky slike grada nikako nemogu da nadjem to..
- dr.gog
#160 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
Naći ću samo mi daj malo vremena...
-
duboka_misao
#161 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
nasla,nasla izvini evo ako neko nije citao /gledao http://elenafilatova.com/
- dr.gog
#162 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
Bonux wrote: Jeste to je taj Stalker,oprosti ne neznanju,prvi put mi je da se susrecem sa ovom igricom,zato pitam tako banalne stvariZnaci,kupim one zavoje,hranu itd. i onda pricam sa njim ali sta da pritisnem da bih mu odradila te zadatke?Kako da ih prihvatim?Na PC-ju igram...Hvala ti na predhodnom odgovoru.
Igra i njeni nastavci si na istom principu kad je riječ o "zadacima".Odgovaraš uvijek , po mogućnosti, na najlakši i najlogičniji način.Ponude ti se uvijek tri, maksimalno četiri odgovora, odnosno- kao fol ti nešto pitaš i raspituješ se.
Fazon je tim raspitivanjem o svemu, dobiješ sliku situacije, odnosno "kakav je to svijet u igri".
Trgovac, mali debeli odvratni lik Sidorovič, te šalje da uradiš neke posliće.Prvo te pita "hoćeš li odmah da ti dam posao ili da te tretiram kao početnika ("or brainwash you like rookie?").
Ako imaš 5 minuzta viška saslušaj uvodnu priču i zatim uzmi misiju.Ako želiš brže, jednostavno odaberi odgovor "Just give me the mission".
Princip igre je da ideš od jednog do drugog lika u priči kako bi sklopila kockice i pozadinu dešavanja na kraju, a između svega je žestoka i jako neobična borba.Ne glupa pucačina.Jedeš, piješ, odmaraš.Oružje je realistično i lako se gine.
OBLIVION LOST je modifikacija igre, a ne prava igra.Ne razumijem odakle ti Oblivion lost Stalker kao gotova igra.
Koliko znam, prvo se instalira Stalker Shadow of Chernobyl, a zatim modifikacija Oblivion Lost
Ajd nebitno, poenta je da je modifikacija teška po defaultu, ne može se igrati na EASY težini, i igra je prilično promijenjena, mada su glavni zadaci isti.
Kad od Sidoroviča uzmeš zadatak, radi se o donošenju USB-a sa nekim podacima.USB s enalazi kod NImble-a, stalkera kojeg su banditi zarobili nedaleko od sela u kojem igra počinje.Nemožeš ništa kupiti jer nemaš para, čak ni zavoje, zato se pazi dok ne upucaš i preroviš prvog protivnika.
Kad izađeš iz trgovčevog podruma, uđi u selo.Sa lijeve strane vidjećeš ekipu kako priča viceve i svira gitaru uz vatru.Uz zid kuće stoji Wolf, komandir početnika.Popričaj sa njim jer je za oslobađanje Nimblea od bandita potrebna mala pomoć(ali ne obavezno).Nedaleko od sela, uz cestu sa lijeve strane leži umirući drug i paket pomoći koji ne može da dohvati.Uzmi paket crvene boje i daj mu ga(taster F za komuniciranje i interakciju).Taj lik će ti postati veliki drug i raširiti pozitivne tračeve o tvojoj dobroti.
Daljer, sa desne strane ceste , (pokazuje ti žuta strelica na kompasu u gornjem lijevom uglu) je ekipa sa kojom kreneš u napad na bandite(isto prvo popričaš-par klikova).
Kod prvog napad , malo prije , spasi igru na F6 da se ne vraćaš stalno ako pogineš(a poginućeš dok se ne ušteliš).
Tu kod bandita, kod jednoga ćeš naći prvo jače oružje, malu sačmaru dvocijevku.
Nimble je u jednom od objekata te farme, kleči sa rukama na glavi i čeka tebe.Uzmi usb od njega i odnesi ga nazad u selo Sidoroviču.Tada ćeš dobiti prvi pravi zadatak , a usput kreće prava priča igre.
Konfiguracija dugmića na tastaturi, je bitna za igru, pa pogledaj na drugoj ili trećoj stranici teme, evo link
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 8&start=25
Javi se ako treba pomoć
- purke62
#163 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
Verovatno je zabuna zbog toga što je mislio na originalni (prvobitni) naziv ove igre i da nije u pitanju istoimeni mod.
Pa evo nešto o istorijatu:
"O istorijatu nastanka prve igre iz serijala S.T.A.L.K.E.R.
S.T.A.L.K.E.R.: Тень Чернобыля ( S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl ) , ranije poznat pod imenom S.T.A.L.K.E.R.: Oblivion Lost (S.T.A.L.K.E.R.: Потерянное Забвение) odnosno u prevodu Izgubljeni Zaborav, je postapokaliptična pucačina iz prvog lica, izrađena od strane ukrajinskog developera GSC Game World i objavljena je 20.marta 2007.godine.
Skraćenica S.T.A.L.K.E.R se neformalno tumači kao :Scavengers, Trespassers, Adventurers, Loners, Killers, Explorers, and Robbers ( Strvinar,Uljez,Avanturista,Usamljenik,Ubica,Istraživač i Pljačkaš)
Žan igre je developer definisao kao "Survival FPS" sa elementima RPG.Mesto događanja je Zona oko Nuklearne centrale Černobil koja se prostire na 30 kvadratnih kilometara oko elektrane gde je strogo zabranjeno kretanje i čije prilaze čuva vojska.Radnja se dešava nakon druge , fiktivne, katastrofe koja se desila 2006. godine .

Izrada igre je započeta 2001.godine, a tada se ona zvala "Odlivion Lost" (Потерянное забвение) i nije imala veze sa Černobilskom elektranom niti sa pojmom Stalker.radnja je bila smeštena u ruševinama Acteka i vanzemaljskim svetovima, a na internetu se pojavila i jedna radna verzija Oblivion Lost"" - build. 1096 .Kasnije, 2002.godine,nakon posete voćstva kompanije GSC Game World Černobilkoj elektrani, odlučuju da se radnja premesti u Zonu oko Černobila.Tada je igri promenjen naziv u S.T.A.L.K.E.R.: Oblivion Lost.Posle izvesnog vremena igra menja ime u S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, pod kojim je i izdata."
Pa evo nešto o istorijatu:
"O istorijatu nastanka prve igre iz serijala S.T.A.L.K.E.R.
S.T.A.L.K.E.R.: Тень Чернобыля ( S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl ) , ranije poznat pod imenom S.T.A.L.K.E.R.: Oblivion Lost (S.T.A.L.K.E.R.: Потерянное Забвение) odnosno u prevodu Izgubljeni Zaborav, je postapokaliptična pucačina iz prvog lica, izrađena od strane ukrajinskog developera GSC Game World i objavljena je 20.marta 2007.godine.
Skraćenica S.T.A.L.K.E.R se neformalno tumači kao :Scavengers, Trespassers, Adventurers, Loners, Killers, Explorers, and Robbers ( Strvinar,Uljez,Avanturista,Usamljenik,Ubica,Istraživač i Pljačkaš)
Žan igre je developer definisao kao "Survival FPS" sa elementima RPG.Mesto događanja je Zona oko Nuklearne centrale Černobil koja se prostire na 30 kvadratnih kilometara oko elektrane gde je strogo zabranjeno kretanje i čije prilaze čuva vojska.Radnja se dešava nakon druge , fiktivne, katastrofe koja se desila 2006. godine .
Izrada igre je započeta 2001.godine, a tada se ona zvala "Odlivion Lost" (Потерянное забвение) i nije imala veze sa Černobilskom elektranom niti sa pojmom Stalker.radnja je bila smeštena u ruševinama Acteka i vanzemaljskim svetovima, a na internetu se pojavila i jedna radna verzija Oblivion Lost"" - build. 1096 .Kasnije, 2002.godine,nakon posete voćstva kompanije GSC Game World Černobilkoj elektrani, odlučuju da se radnja premesti u Zonu oko Černobila.Tada je igri promenjen naziv u S.T.A.L.K.E.R.: Oblivion Lost.Posle izvesnog vremena igra menja ime u S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, pod kojim je i izdata."
- kolloring
#164 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
Naletih na link:
http://dl.phazeddl.com/2006362/STALKER_Fated_City/

Nesto mi je poznat ovaj Chernobyl ???
Ali vise kao da je 92'-96'
http://dl.phazeddl.com/2006362/STALKER_Fated_City/

Nesto mi je poznat ovaj Chernobyl ???
Ali vise kao da je 92'-96'
- purke62
#165 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
Pošto me je već Dr.Gog pitao za ovaj mod gde može da se skine- jer na toj adresi od gore ne može.
Može se skinuti odavde:
Problem je taj što je samo za rusku verziju SoC.Odavno sam igrao taj mod ali mi se nije dopao.Svaka čast momcima na trudu, za nove mape ali je to moglo, mnogo bolje.
Ima samo tih nekoliko novih mapa koje su u suštini jedna mapa, taj gradić.Potpuno nova priča.
U suštini nema veze sa Stalkerom SoC.Najviše mi je smetalo to što su mape gotovo puste, tek po neki čopor divljih pasa i po koji stalker.Mapa u PDA je nacrtana tačnije nažvrljana rukom ,i uopšte nemaš oznaku gde se nalaziš, ni gde treba da ideš.Onda tumaraš mapama, obiđeš ih sve redom dok nekako ne naletiš na rešenje.Tražiš nekog tipa kojeg zovu Haker, i onda sve pregledaš dok ga slučajno ne nađeš.
Ima jedna mapa koja je dosta dobro odrađena a to je neko groblje blizu nekih hangara i dopala mi se mapa Željeznička stanica, ali je premalena.
Vredi probati ovaj mod ,ali ne očekujte ništa spektakularno.Ja sam imao problema sa instaliranjem moda jer je .exe file, pa traži rusku instalaciju SoC.Ja imam i rusku verziju, pa sam samo zbog tog moda istu i instalirao.Posle sam ga tako extrahovanog sačuvao, i prilagodio da može da se instalira i na englesku verziju.
Ovaj, sa ovih linkova nisam probao, možda je on zapakovan u rar ili 7z što bi olakšalo stvar.
Probaću pa javljam.
Može se skinuti odavde:
Code: Select all
http://hotfile.com/dl/21554645/8d3b2a5/FatedCity.part1.rar.html
http://hotfile.com/dl/21554741/4f69963/FatedCity.part2.rar.html
http://hotfile.com/dl/21554811/11c1ee1/FatedCity.part3.rar.html
http://hotfile.com/dl/21554891/d4146d2/FatedCity.part4.rar.html
http://hotfile.com/dl/21554931/30fa9dd/FatedCity.part5.rar.htmlIma samo tih nekoliko novih mapa koje su u suštini jedna mapa, taj gradić.Potpuno nova priča.
U suštini nema veze sa Stalkerom SoC.Najviše mi je smetalo to što su mape gotovo puste, tek po neki čopor divljih pasa i po koji stalker.Mapa u PDA je nacrtana tačnije nažvrljana rukom ,i uopšte nemaš oznaku gde se nalaziš, ni gde treba da ideš.Onda tumaraš mapama, obiđeš ih sve redom dok nekako ne naletiš na rešenje.Tražiš nekog tipa kojeg zovu Haker, i onda sve pregledaš dok ga slučajno ne nađeš.
Ima jedna mapa koja je dosta dobro odrađena a to je neko groblje blizu nekih hangara i dopala mi se mapa Željeznička stanica, ali je premalena.
Vredi probati ovaj mod ,ali ne očekujte ništa spektakularno.Ja sam imao problema sa instaliranjem moda jer je .exe file, pa traži rusku instalaciju SoC.Ja imam i rusku verziju, pa sam samo zbog tog moda istu i instalirao.Posle sam ga tako extrahovanog sačuvao, i prilagodio da može da se instalira i na englesku verziju.
Ovaj, sa ovih linkova nisam probao, možda je on zapakovan u rar ili 7z što bi olakšalo stvar.
Probaću pa javljam.
- dr.gog
#166 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
Eh, pa čiča Purke, onda se neću vala ni mučiti
, ko ih ba šiša...
Kad su već stavili sliku Sarajeva na cover mod-a, mogli su i koju mapu da konstruišu
, da ne ostane sve na Counter Strike mapi KSC Skenderije.
Ljudi ,pošto je Purke najstariji gamer, valja istrpiti objašnjenja
..ko voli nek izvoli.Ima i takozvani Monolit mod te mnogo hvaljeni Народная Солянка koji je zapravo 1,2 GB teška konverzija igre, zapravo sasvim nova priča i mnogo ozbiljnija stvar, napravljena po profesionalnim standardima developmenta igara(fizika, grafika, priča i logika dešavanja).
Modifikacija je uzrokovala haos na Forumima gamera u istočnoj Evropi, a znajući kakvog su to kalibra igrači, i po onom što sam uspio da shvatim u uvodnim postovima autora(čitavih timova programera), radi se o malom remek djelu igračke zajednice.
Zamoliću Purketa da malo prostudira način instalacije i da nam objasni kako da taj mod ubacimo na Shadow of Chernobyl Stalker.
Purke, kod nas u Sarajevu je sveprisutna američka verzija igre sa defaultnim patchom 1.004 , ako ti ta informacija šta vrijedi.
Ako nađeš vremena i ako te gdje ne zamete mećava u Vojvodini, objasni nam gdje i kako da skinemo Soljanku i kako da je zalijepimo na SoC- po mogućnosti sa engleskim jezičkim patch-em
Ja izgubih onaj link, a tvoje objašnjenje o instalaciji ionako nisam ukapirao
Kad su već stavili sliku Sarajeva na cover mod-a, mogli su i koju mapu da konstruišu
Ljudi ,pošto je Purke najstariji gamer, valja istrpiti objašnjenja
Modifikacija je uzrokovala haos na Forumima gamera u istočnoj Evropi, a znajući kakvog su to kalibra igrači, i po onom što sam uspio da shvatim u uvodnim postovima autora(čitavih timova programera), radi se o malom remek djelu igračke zajednice.
Zamoliću Purketa da malo prostudira način instalacije i da nam objasni kako da taj mod ubacimo na Shadow of Chernobyl Stalker.
Purke, kod nas u Sarajevu je sveprisutna američka verzija igre sa defaultnim patchom 1.004 , ako ti ta informacija šta vrijedi.
Ako nađeš vremena i ako te gdje ne zamete mećava u Vojvodini, objasni nam gdje i kako da skinemo Soljanku i kako da je zalijepimo na SoC- po mogućnosti sa engleskim jezičkim patch-em
Ja izgubih onaj link, a tvoje objašnjenje o instalaciji ionako nisam ukapirao
- dove
- Grijem se na: sluty
#167 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
vidim da su ovdje bas ljubitelji stalkera, narocito dr. gog, pa zato molim za par korisnih savjeta.
prvi put se susrecem sa igrom i to sa stalker-cop. igrao sam slicne igre, medutim na pocetku igra me baca u neku tundru
sa questom da istrazim pad helikoptera. naisao sam i na neku birtiju. ono sto mi nije jasno, da li su drugi stalkeri moji protivnici ili ne? koji je fol sa radijacijom, i ostalim zezancijama dok se malo ne uhodam...
hvala
prvi put se susrecem sa igrom i to sa stalker-cop. igrao sam slicne igre, medutim na pocetku igra me baca u neku tundru
hvala
- purke62
#168 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
Prvo jedna , odnosno dve ispravke Doktore.Prvo, ja nisam najstariji gamer a ni stalker sa prostora bivše Juge.Najstariji je @Deda Jozo koji ima 68 godina, ali se nešto slabo javlja( nadam se da je živ).
Drugo, Народная Солянка 2009 je veličine 1.5Gb ,neotpakovana.Kad se otpakuje na hard disku bude 4.3Gb, što znači da je veličina skoro kao cela SoC vanila ( vanila je otpakovana 5.7Gb).
Evo linka za oficijalni sajt ovog moda:
http://solanka.ucoz.ru/forum/3-167-1
A evi i link za torrent ako neko više voli:
http://rutor.org/torrent/30173
Ako vam nije razumljivo gde treba kliknuti za download, kliknite na zelenu strelicu , levo od natpisa "Скачать Narodnaya_Solyanka_ot_Arhari.torrent" na vrhu strane.Скачать na ruskom zanači preuzeti.
Kad se skine torrent, unutar foldera imaju dva 7z fajla.Otpakovati oba( sa 7zip ili WinRAR), jedan je sam mod a drugi je dodatna zakrpa (patch).
U okviru prvog foldera (ovog većeg) se nalazi dosta fajlova, ali su najvažniji "gamedata" i "bin".
Prvo proveri da li imaš već instaliran neki mod u igri, ako imaš deinstaliraj ili promeni naziv već postojećeg foldera "gamedata" od tog moda u , na primer "Xgamedata" ili kako već hoćete da bi kasnije mogli ponovo da ga aktivirate i igrate ako vam se ne dopadne "Narodna Soljenica".
Sad prebacite iz foldera gde ste otpakovali mod "Narodna Soljenica", folder "gamedata" u glavni folder igre.
Onda kopirajte "gamedata" folder iz foldera gde je otpakovan patch u glavni folder igre(replace all).
Potom otvorite folder bin u glavnom folderu igre i pronađite fajl "xrGame.dll" i preimenujte ga u "old_xrGame.dll".
To je isto da bi kasnije mogli da igrate normalni SoC ili neki drug mod.Sad otvorite folder gde je otpakovan mod i pronađite folder "bin" i onda iz njega kopirajte fajl "xrGame.dll" u "bin" folder igre.
Kasnije , kad vam dosadi ovaj mod, samo obrišeš ovaj "xrGame.dll" a onom "old_xrGame.dll" vratiš naziv u "xrGame.dll" da bi mogli da igrate druge modove ili originalnu, vanila igru.
Još nije gotovo
.Treba otvoriti sad "gamedata" folder i preimenovati ili obrisati folder "rus" (gamedata/config/text/rus) i onda na njegovo mesto ubaci ova dva foldera("rus" i "eng") iz prevoda koji možete skinuti odavde:
http://www.4shared.com/file/223398822/1 ... ation.html
Posle toga otvorite "gamedata" folder pa "config" i pronađite fajl "localization.ltx".Otvorite ga pomoću Notapad ili nekog drugog text editora i onda preomenite u drugoj liniji ono "rus" u "eng",(language = eng) i sačuvajte promenu.
Sad bi moralo da radi, prevod je podnošljiv, pa obzirom da je google translate, može da posluži.Ako nađem neki bolji prevod okačiću.
Ala sam se ja raspričao
, nadam se da ste razumeli.
E sad, ima jedan mali problem, mod je pravljen za rezoluciju 1024x768.Da bi se promenila rezolucija na veću je malo komplikovano, a možda i nije jer nisam ni probao( to je moja default rezolucija).
U folderu gde je otpakovan mod ima jedan folder sa nazivom "1024x768" i tu ima objašnjenje kako uraditi to , ali je na ruskom.Koliko sam razumeo može i rezolucija wide screen, ali otom potom, ako nekom zatreba proučiću to kako treba.
Najbolje je prvo ući u igru pre instalacije moda pa onda promeniti rezoluciju na 1024x768 ili to uraditi ručno u "user.ltx" koji se nalazi u folderu C:Documet and Setings/all user/Shared Documents/ STALKER-SHOC (ovo je za Windows XP).Za Win7 je u Libraries\Documents\ STALKER-SHOC.Otvorite ga sa Notapad i skroz na dnu promenite rezoluciju u 1024X768.

Drugo, Народная Солянка 2009 je veličine 1.5Gb ,neotpakovana.Kad se otpakuje na hard disku bude 4.3Gb, što znači da je veličina skoro kao cela SoC vanila ( vanila je otpakovana 5.7Gb).
Evo linka za oficijalni sajt ovog moda:
http://solanka.ucoz.ru/forum/3-167-1
A evi i link za torrent ako neko više voli:
http://rutor.org/torrent/30173
Ako vam nije razumljivo gde treba kliknuti za download, kliknite na zelenu strelicu , levo od natpisa "Скачать Narodnaya_Solyanka_ot_Arhari.torrent" na vrhu strane.Скачать na ruskom zanači preuzeti.
Kad se skine torrent, unutar foldera imaju dva 7z fajla.Otpakovati oba( sa 7zip ili WinRAR), jedan je sam mod a drugi je dodatna zakrpa (patch).
U okviru prvog foldera (ovog većeg) se nalazi dosta fajlova, ali su najvažniji "gamedata" i "bin".
Prvo proveri da li imaš već instaliran neki mod u igri, ako imaš deinstaliraj ili promeni naziv već postojećeg foldera "gamedata" od tog moda u , na primer "Xgamedata" ili kako već hoćete da bi kasnije mogli ponovo da ga aktivirate i igrate ako vam se ne dopadne "Narodna Soljenica".
Sad prebacite iz foldera gde ste otpakovali mod "Narodna Soljenica", folder "gamedata" u glavni folder igre.
Onda kopirajte "gamedata" folder iz foldera gde je otpakovan patch u glavni folder igre(replace all).
Potom otvorite folder bin u glavnom folderu igre i pronađite fajl "xrGame.dll" i preimenujte ga u "old_xrGame.dll".
To je isto da bi kasnije mogli da igrate normalni SoC ili neki drug mod.Sad otvorite folder gde je otpakovan mod i pronađite folder "bin" i onda iz njega kopirajte fajl "xrGame.dll" u "bin" folder igre.
Kasnije , kad vam dosadi ovaj mod, samo obrišeš ovaj "xrGame.dll" a onom "old_xrGame.dll" vratiš naziv u "xrGame.dll" da bi mogli da igrate druge modove ili originalnu, vanila igru.
Još nije gotovo
http://www.4shared.com/file/223398822/1 ... ation.html
Posle toga otvorite "gamedata" folder pa "config" i pronađite fajl "localization.ltx".Otvorite ga pomoću Notapad ili nekog drugog text editora i onda preomenite u drugoj liniji ono "rus" u "eng",(language = eng) i sačuvajte promenu.
Sad bi moralo da radi, prevod je podnošljiv, pa obzirom da je google translate, može da posluži.Ako nađem neki bolji prevod okačiću.
Ala sam se ja raspričao
E sad, ima jedan mali problem, mod je pravljen za rezoluciju 1024x768.Da bi se promenila rezolucija na veću je malo komplikovano, a možda i nije jer nisam ni probao( to je moja default rezolucija).
U folderu gde je otpakovan mod ima jedan folder sa nazivom "1024x768" i tu ima objašnjenje kako uraditi to , ali je na ruskom.Koliko sam razumeo može i rezolucija wide screen, ali otom potom, ako nekom zatreba proučiću to kako treba.
Najbolje je prvo ući u igru pre instalacije moda pa onda promeniti rezoluciju na 1024x768 ili to uraditi ručno u "user.ltx" koji se nalazi u folderu C:Documet and Setings/all user/Shared Documents/ STALKER-SHOC (ovo je za Windows XP).Za Win7 je u Libraries\Documents\ STALKER-SHOC.Otvorite ga sa Notapad i skroz na dnu promenite rezoluciju u 1024X768.

- dr.gog
#169 Re: S.T.A.L.K.E.R Call of Pripyat-priča 1
Ako ne igraš sa prevodom, malo je teže shvatljivo jer igra nije izašla odmah na engleskom, već su igrači prevodili na svoje jezike( prvo google glupi prevod, a zatim sasvim dobri prevodi koje možeš naći na Filefront stranici- engleski, poljski, češki).Na ovoj temi imaš link na prevod na srpski jezik, par stranica iza ove, a ionako prelistaj malo ovu temu kako bi ukapirao o čemu se radi otprilike i zašto je igra specifična.dove wrote:vidim da su ovdje bas ljubitelji stalkera, narocito dr. gog, pa zato molim za par korisnih savjeta.
prvi put se susrecem sa igrom i to sa stalker-cop. igrao sam slicne igre, medutim na pocetku igra me baca u neku tundrusa questom da istrazim pad helikoptera. naisao sam i na neku birtiju. ono sto mi nije jasno, da li su drugi stalkeri moji protivnici ili ne? koji je fol sa radijacijom, i ostalim zezancijama dok se malo ne uhodam...
hvala
U CoP imaš 5 osnovnih zadataka na samom početku.Igrač igra ulogu ukrajinskog oficira sigurnosti sa iskustvom iz burne mladosti iste te černobilske zone gdje je prije vojske bio Stalker.Evo ti link za prevod:
http://www.megaupload.com/?d=VP0UIH43
Kad skineš, ubaci ga u folder gdje je igra instalirana(copy-paste-replace/yes to all) i počni novu igru, mnogo je bolje vjeruj mi.
Vojska je poslala oficira da pronađe 5 helikoptera koji su nestali u misiji mapiranja Zone u pravcu Černobilske elektrane.
Mapa igre Stalker: Call of Pripyat je podijeljena na 3 dijela, Zaton, Jupiter i Pripyat.Igra počinje u Zatonu, močvarnom i veoma opasnom mjestu punom mutanata i anomalija.U Zatonu se nalaze olupine 3 helikoptera, koji su i jedini jasno označeni na mapi( taster P, mapa koju moraš stalno koristiti kako bi uopšte shvatio šta i kuda
Dva ćeš naći lako, prostim hodanjem.Treći se nalazi na Platou do kojega možeš doći jedino skokom kroz anomaliju koja se nalazi ispod Gorućeg sela(ispod malog sela je stalni izvor jake radijacije pa izgleda uvijek kao užareno).
Najlakše je da odeš do lika koji se zove Noje(Noah) koji živi u olupini broda Arka(označen na mapi kad pređeš kursorom preko njega), nedaleko od one kafane-broda-baze Skadovsk.
Kad stigneš do ulaza u njegovu nastambu, lik će opaliti metak dva, ali ga NEMOJ ubiti već ga smiri pričom kad uđeš.
Noje je poremećen i opsjednut krajem svijeta ,ali dobrodušan, i ponudiće ti da sa njim odeš na Plato(ko fol da mu pomogneš da lovite mutante Snorkove).
Prihvati ponudu i kad stignete, uprati procjep u ogradi sela gdje se uskače u anomaliju.Vidjećeš blještavu bjelinu na momenat, i izbaciće te nekih 100 metara od olupine helikoptera. Dobro pazi da ne skreneš sa puta , jer ako siđeš niz kosinu sa platoa- ne možeš se popeti nazad(pogledaj na sekund mapu dok hodaš).
To je otprilike najteži dio posla glede pronalaska helikoptera.Poslije svakog pronalaska dobićeš neku vrste upute ili zadatka, ali njih je moguće saznati i riješiti samo u zadnjem dijelu igre, dosta kasnije, pa ti govorim da te ne zbunjuje.
- dr.gog
#170 Stalker : Call of Pripyat -priča 2
Druga dva helića su u Jupiteru , jedan je na sletištu okruženom minskim poljem, a drugi je pao na krov fabričke hale i propao u hangar- fabrika Jupiter.
Minsko polje možeš izbjeći tako što ćeš na sletište ući uz unutrašnji dio ograde sa desne strane, pazeći da ne skreneš na travu
.Možeš i cestom, ali ako imaš dovoljno medi-kitova(energije i zavoja), inače gineš.
U Jupiteru ima dosta divljih kerova pa ne idi bez dosta municije jer su jako naporni(imaju tri čopora).
Toliko glede službenih zadataka koje imaš od početka.
Sama igra i priča su ostalih 95% igre
.
Stalkeri i ostali likovi ti nisu neprijatelji osim ako ne zapucaš na njih, jer je igra u suštini strateška pucačina sa scenarijem koji se mijenja u zavisnosti od tvojih postupaka(nelinearna igra).
Počni priču obavezno u bazi Skadovsk, naprimjer prihvatanjem da gazdi kafane(za šankom) doneseš i istražiš Čudnovati izvor svjetla nedaleko od Skadovska.Razgovaraj sa likovima po imenu Tetreb i Sultan također.
Od Tetreba prihvati zadatke i pomozi mu kako bi skužio jedan veoma zanimljiv dio igre ,klasični triler.
Sultan, ćelavi lik koji sjedi u ćošku sa tjelohraniteljem, je šef bandita.Sam odluči da li ćeš postati negativac, ali ja mislim da je to opcija više za drugo preigravanje igre(jer iz prve rijetko ko preigra sve što se nudi).
Likovima , stalkerima koji su slobodnjaci(Volny stalker) uvijek pomozi kako bi stekao ugled bitan za kasnije , puno veće probleme i oružane obračune.Najviše obračuna ima sa Plaćenicima(plave uniforme) i Banditima(smeđe i crne uniforme), mada postoji način, veoma zanimljiv, da te i Banditi poštuju, a Plaćenici ne diraju
ali o tome kasnije.
Dakle, dešava se jako puno stvari nevezano za helikoptere, i sve su važne na svoj način, jer je poenta igre saznavanje istine i otkrivanje tajni, a ne gola pucačina tipa Call of Duty-a.
Moraš jesti, piti votku, spavati i TROŠITI LIJEKOVE(ima ih 5 vrsta,za radijaciju, krvarenje, hemikalije, psihičke poremećaje
,i preživljavanje Emisija) koji djeluju po 5-10 minuta.Postoji i droga-anabolik za nošenje i snagu(mala bočica crveno-plavo-bijela).
Najvažnije je da uvijek imaš NOVACA, je će ti u najvažnijem dijelu igre, kada trebaš preći u Pripyat, trebati 25- 32.000 rublji za odgovarajuće odijelo u bazi Janov(mapa Jupiter).
Do novca dolaziš prodajom artefakata i činjenjem usluga.Artefakte tražiš detektorom i vidljivi su samo iz neposredne blizine, što je redovno jako opasno
.Prvi artefakti su ti odmah 100 metara od početka igre u anomaliji koja plamti iz zemlje.Vodi računa da uvijek koristiš quick-save kad imaš dovoljno energije kako ne bi morao da hodaš do besvijesti.
Postoji još jako puno stvari, ali i ovo je previše za početak, kad se udubiš u igru- javi se
Minsko polje možeš izbjeći tako što ćeš na sletište ući uz unutrašnji dio ograde sa desne strane, pazeći da ne skreneš na travu
U Jupiteru ima dosta divljih kerova pa ne idi bez dosta municije jer su jako naporni(imaju tri čopora).
Toliko glede službenih zadataka koje imaš od početka.
Sama igra i priča su ostalih 95% igre
Stalkeri i ostali likovi ti nisu neprijatelji osim ako ne zapucaš na njih, jer je igra u suštini strateška pucačina sa scenarijem koji se mijenja u zavisnosti od tvojih postupaka(nelinearna igra).
Počni priču obavezno u bazi Skadovsk, naprimjer prihvatanjem da gazdi kafane(za šankom) doneseš i istražiš Čudnovati izvor svjetla nedaleko od Skadovska.Razgovaraj sa likovima po imenu Tetreb i Sultan također.
Od Tetreba prihvati zadatke i pomozi mu kako bi skužio jedan veoma zanimljiv dio igre ,klasični triler.
Sultan, ćelavi lik koji sjedi u ćošku sa tjelohraniteljem, je šef bandita.Sam odluči da li ćeš postati negativac, ali ja mislim da je to opcija više za drugo preigravanje igre(jer iz prve rijetko ko preigra sve što se nudi).
Likovima , stalkerima koji su slobodnjaci(Volny stalker) uvijek pomozi kako bi stekao ugled bitan za kasnije , puno veće probleme i oružane obračune.Najviše obračuna ima sa Plaćenicima(plave uniforme) i Banditima(smeđe i crne uniforme), mada postoji način, veoma zanimljiv, da te i Banditi poštuju, a Plaćenici ne diraju
Dakle, dešava se jako puno stvari nevezano za helikoptere, i sve su važne na svoj način, jer je poenta igre saznavanje istine i otkrivanje tajni, a ne gola pucačina tipa Call of Duty-a.
Moraš jesti, piti votku, spavati i TROŠITI LIJEKOVE(ima ih 5 vrsta,za radijaciju, krvarenje, hemikalije, psihičke poremećaje
Najvažnije je da uvijek imaš NOVACA, je će ti u najvažnijem dijelu igre, kada trebaš preći u Pripyat, trebati 25- 32.000 rublji za odgovarajuće odijelo u bazi Janov(mapa Jupiter).
Do novca dolaziš prodajom artefakata i činjenjem usluga.Artefakte tražiš detektorom i vidljivi su samo iz neposredne blizine, što je redovno jako opasno
Postoji još jako puno stvari, ali i ovo je previše za početak, kad se udubiš u igru- javi se
- dove
#171 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
hvala dr. gog, mnogo si mi pomogao
uvezao sam stvari, poceo raditi questove (sporedne za pocetak), istrazivati podrucje... mogu reci da sam se dobro istrzao u dijelu kojem je potrebno pronaci neke stvari u staroj ladi koja u zapala u procijep, u tunelima trazeci izlaz. par stvorenja koje je skiceci iskocilo fakat me je podiglo sa stolice
btw, prevod na srpski je odlican, puno lakse i zanimljivije
uvezao sam stvari, poceo raditi questove (sporedne za pocetak), istrazivati podrucje... mogu reci da sam se dobro istrzao u dijelu kojem je potrebno pronaci neke stvari u staroj ladi koja u zapala u procijep, u tunelima trazeci izlaz. par stvorenja koje je skiceci iskocilo fakat me je podiglo sa stolice
btw, prevod na srpski je odlican, puno lakse i zanimljivije
- dove
#172 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
Kod ovog questa, nakon sto uzmem arifekat sa broda, neki stalker mi zatrazi upravo to. U slucaju da mu odbijem dati predmet, njih trojica pocnu pucati na mene.dr.gog wrote: Počni priču obavezno u bazi Skadovsk, naprimjer prihvatanjem da gazdi kafane(za šankom) doneseš i istražiš Čudnovati izvor svjetla nedaleko od Skadovska.
Likovima , stalkerima koji su slobodnjaci(Volny stalker) uvijek pomozi kako bi stekao ugled bitan za kasnije , puno veće probleme i oružane obračune.Najviše obračuna ima sa Plaćenicima(plave uniforme) i Banditima(smeđe i crne uniforme), mada postoji način, veoma zanimljiv, da te i Banditi poštuju, a Plaćenici ne dirajuali o tome kasnije.
Sta je sad bolje, ispuniti zadatak i odnijeti predmet Bradonji, ili njima pokloniti artifekat?
I jos jedno pitanje: na par mjesta naisao sam kao na neke "providne oblake". Sta je to? (Ima ih i na gore spomenutom brodu npr.)?
- dr.gog
#173 Re: S.T.A.L.K.E.R--igra, priča,video,dokumentarci
To je zanimljiv događajdove wrote: Kod ovog questa, nakon sto uzmem arifekat sa broda, neki stalker mi zatrazi upravo to. U slucaju da mu odbijem dati predmet, njih trojica pocnu pucati na mene.
Sta je sad bolje, ispuniti zadatak i odnijeti predmet Bradonji, ili njima pokloniti artifekat?
I jos jedno pitanje: na par mjesta naisao sam kao na neke "providne oblake". Sta je to? (Ima ih i na gore spomenutom brodu npr.)?
Ja NISAM isprobao opciju da im ga dam, jer sam stoposto uvjeren da bih ispao budala.
Drugo, možeš im dati, i vidi šta će da urade...
Providni oblaci...bogzna šta si ti skontao kao Providne oblake...ima na toj skalameriji par "providnih anomalija", ali ih osjetiš žestoko pri dodiru, drugo su neke vrste radioaktivne paučine koja tiho zašišti kad prolaziš kroz nju i malo oštećuje odijelo električnim pražnjenjem(plavkasto zelenkaste boje)
- dr.gog
#174 Re: S.T.A.L.K.E.R Call of Pripyat--priča 3
Kad sam već načeo u stilu walkthrougha, objašnjavanja, da dam malo duši oduška i napišem par jako bitnih sitnica vezanih za zadatke u Call of Pripyat.
Na početku želim napomenuti da sam iste detalje dobio kao savjete od gamera-stalkera @Alomovice i @Pjanovica na specijalnom forumu ove igre.Ostale detalje, razradu zadataka, sam, isprobavao na više mogućih načina..
Call of Pripyat odlikuje prilična doza trilera unutar same glavne priče, i to je možda jedna od najvažnijih specifičnosti samog naslova- priče unutar priče.Obratite pažnju na tekstualna objašnjenja pojedinih zadataka za koje ne dobijate orijentire na mapi(strelice kompasa).
UPOZORENJE : AKO NE MOŽETE SAMI PREĆI OVE SPECIFIČNE ZADATKE NASTAVITE SA ČITANJEM, u suprotnom ne kvarite sebi furku
!!
.....................................................................
Baza Skadovsk , zapravo olupina nekakvog monstrum broda, mašine, je središte života u Zatonu.U prizemlju je kafana gdje se zavisno od doba dana i noći nalazi od 2-3 pa do 10-12 stalkera, osim gazde kafane Brade i par stalnih stalkera koji su tu uvijek.U kafani i okolo nje mora biti mir, jer ako zapucate blizu baze, imaćete problem sa svima, a baza će vam se zaključati pred nosom.Možete probati opštu frku, ali ćete i sami skontati da je to besmislica.Igra jednostavno nije prosta "idi i rokaj".
To je nezavisno od toga da li ste sa nekom ekipom u zavadi, u bazama i oko njih, mora biti red jer od toga zavisi život i novac svih stalkera, raje koja stavlja glavu u torbu kako bi skupljanjem artefakata i švercom u zabranjenoj divljoj Zoni zaradili za život.
Na spratu sa desne strane su dvije prostorije, u jednoj radi Doktor Trema, vrlo čudan lik koji prodaje ili dijeli medicinsku opremu, a u drugoj je Sova, mračan lik - trgovac vrlo drskog ponašanja.
Od Sove ćete moći dobiti nekoliko zanimljivih poslova od kojih je prvi napad i otimanje podataka od Plaćenika.
U bazi Plaćenika (pogon za preradu otpadnih voda) je ekipa od oko 15-ak opasnih likova,nađene podatke provjerite jer nekad nešto možete zadržati za sebe.Znači, ako se neki nađeni podatak tiče neke frakcije (Djuti, Fridom) ,vraćanjem usb-a ili papira njihovim komandirima će vam donijeti veliku naklonost, pare i ponekad dobru opremu.Razlog je taj što su sve frakcije (organizovane grupe) upetljane u razne mutne radnje pa se čuvanje tajne cijeni
, dok Trgovca Sovu interesuje samo lova i ne da ništa za džabe.
Alati za maksimalno unapređivanje oružja
Malo niže u hodniku je mehaničar oružar Kardan, alkoholičar koji tuguje za dvojicom najboljih drugara.Ukoliko nađete njihove posmrtne ostatke(lokacije Borohrast i Goruće selo-ispod sela kod špilja), steći ćete velikog druga i popust na cijenama..
.Na lokacijama Pilana(na potkrovlju pomoćne zgrade) i Radionica (iza radionice na jednom od drvenih sanduka) morate pronaći jako bitan alat za grubo podešavanje oružja, koji trebate odnijeti oružaru koji će uz njegovu pomoć moći da vam znatno unaprijedi oružje, i to po želji u meniju opcija za nadogradnju
.Treća kutija alata se nalazi u vozu ispod mosta na mapi Jupiter.Voz se lako primjeti jer kroz njega stalno cirkuliše čudna anomalija elektriciteta.Skočite sa mosta na krov vagona i idite do zadnjeg vagona gdje je otvor u krovu.Kad uđete idite kroz vagone pazeći da se sklanjate kad prolazi anomalija.Sa lijeve strane na jednom od sjedišta je alat.

Kasnije ga možete odnijeti Kardanu ili drugom tehničaru (koji je doduše bliži u tom momentu jer ste na drugoj mapi- lik je u bazi Janov i zove se Azot).
Alat za fino podešavanje(a to je baš šminka i stvarno cool) se nalazi u fabrici Jupiter(predugo je za objašnjavanje gdje tačno jer je prokleta zgradurina prevelika, ko hoće nek se potrudi i istraži),evo slika sa gameguide stranice:

te u Pripyatu u zgradi Stari KBO na spratu, i u još jednoj zgradi u podrumu
(poenta je da iz Pripyata u Jupiter ponesete nešto kasnije kad se igra privede kraju, čisto fola radi)...
Na početku želim napomenuti da sam iste detalje dobio kao savjete od gamera-stalkera @Alomovice i @Pjanovica na specijalnom forumu ove igre.Ostale detalje, razradu zadataka, sam, isprobavao na više mogućih načina..
Call of Pripyat odlikuje prilična doza trilera unutar same glavne priče, i to je možda jedna od najvažnijih specifičnosti samog naslova- priče unutar priče.Obratite pažnju na tekstualna objašnjenja pojedinih zadataka za koje ne dobijate orijentire na mapi(strelice kompasa).
UPOZORENJE : AKO NE MOŽETE SAMI PREĆI OVE SPECIFIČNE ZADATKE NASTAVITE SA ČITANJEM, u suprotnom ne kvarite sebi furku
.....................................................................
Baza Skadovsk , zapravo olupina nekakvog monstrum broda, mašine, je središte života u Zatonu.U prizemlju je kafana gdje se zavisno od doba dana i noći nalazi od 2-3 pa do 10-12 stalkera, osim gazde kafane Brade i par stalnih stalkera koji su tu uvijek.U kafani i okolo nje mora biti mir, jer ako zapucate blizu baze, imaćete problem sa svima, a baza će vam se zaključati pred nosom.Možete probati opštu frku, ali ćete i sami skontati da je to besmislica.Igra jednostavno nije prosta "idi i rokaj".
To je nezavisno od toga da li ste sa nekom ekipom u zavadi, u bazama i oko njih, mora biti red jer od toga zavisi život i novac svih stalkera, raje koja stavlja glavu u torbu kako bi skupljanjem artefakata i švercom u zabranjenoj divljoj Zoni zaradili za život.
Na spratu sa desne strane su dvije prostorije, u jednoj radi Doktor Trema, vrlo čudan lik koji prodaje ili dijeli medicinsku opremu, a u drugoj je Sova, mračan lik - trgovac vrlo drskog ponašanja.
Od Sove ćete moći dobiti nekoliko zanimljivih poslova od kojih je prvi napad i otimanje podataka od Plaćenika.
U bazi Plaćenika (pogon za preradu otpadnih voda) je ekipa od oko 15-ak opasnih likova,nađene podatke provjerite jer nekad nešto možete zadržati za sebe.Znači, ako se neki nađeni podatak tiče neke frakcije (Djuti, Fridom) ,vraćanjem usb-a ili papira njihovim komandirima će vam donijeti veliku naklonost, pare i ponekad dobru opremu.Razlog je taj što su sve frakcije (organizovane grupe) upetljane u razne mutne radnje pa se čuvanje tajne cijeni
Alati za maksimalno unapređivanje oružja
Malo niže u hodniku je mehaničar oružar Kardan, alkoholičar koji tuguje za dvojicom najboljih drugara.Ukoliko nađete njihove posmrtne ostatke(lokacije Borohrast i Goruće selo-ispod sela kod špilja), steći ćete velikog druga i popust na cijenama..
.Na lokacijama Pilana(na potkrovlju pomoćne zgrade) i Radionica (iza radionice na jednom od drvenih sanduka) morate pronaći jako bitan alat za grubo podešavanje oružja, koji trebate odnijeti oružaru koji će uz njegovu pomoć moći da vam znatno unaprijedi oružje, i to po želji u meniju opcija za nadogradnju

Kasnije ga možete odnijeti Kardanu ili drugom tehničaru (koji je doduše bliži u tom momentu jer ste na drugoj mapi- lik je u bazi Janov i zove se Azot).
Alat za fino podešavanje(a to je baš šminka i stvarno cool) se nalazi u fabrici Jupiter(predugo je za objašnjavanje gdje tačno jer je prokleta zgradurina prevelika, ko hoće nek se potrudi i istraži),evo slika sa gameguide stranice:

te u Pripyatu u zgradi Stari KBO na spratu, i u još jednoj zgradi u podrumu
- dr.gog
#175 Re: S.T.A.L.K.E.R--Call of Pripyat priča 4
....Oružje i oprema
Ne teglite mnogo oružja sa sobom jer je limit težine 50 kg i bezveze gubite živce sporim kretanjem preko velikih mapa.Ne uzimajte oružje koje je oštećeno, osim ako nije riječ o nečemu što vam je neophodno i što mislite popraviti.Trgovci ne kupuju oružje koje je oštećeno.Ne trošite pare na kupovanje pušaka i municije(municiju baš ako nemate ni metka, a puška te vrste vam najbolje leži), jer ćete vremenom nailaziti na razno oružje.
Meni lično je najbolji komplet Kalašnjikov, unapređen na brže pucanje i kalibriran na 30% veću preciznost, sa optikom, uz ubjedljivo najsmrtonosniji Vintorez, malu smeđu pušku u dvije verzije - automatski snajper sa 10 metaka, i jurišna puška sa 20 metaka.Naravno, preporučujem da na verziju sa 20 metaka nadogradite optiku, prošireni šaržer (30 metaka
), i smanjite trzaj podešavanjem kod Kardana.To je po meni najubitačnija puška u igri( mada je Gaus puška najstrašnija, ipak je prespora).
Važno je napomenuti lov i eliminisanje Legla Krvopija (poseban zadatak velike važnosti, postoji i Uništavanje grupe Krvopija u močvari ali za to dobijate samo par hiljada ) i ostalih mutanata (Himera i Burer posebno).
Leglo Krvopija je bitno jer od njegovog uništavanja zavisi sudbina baze Skadovsk.Te monstrume je najlakše ubiti na dva načina.Prvi je nožem( šega je ,ali djeluje), a drugi je sačmara sa 12 metaka u dobošu koju možete pronaći kod nekih bandita u mapi Jupiter( kad budete obavljali zadatke eliminacije tih kretena).
Dakle, Kalaš,Vintorez, sačmara i neki od velikih pištolja, uz nekoliko bombi su dovoljni za većinu težih operacija.
Odijela su također jako važna, i vodite računa da bez SEVA odijela(zatvoreni sistem disanja) koje košta 25-32000 rublji ne možete preći na mapu Pripyat
.Odijelo možete kupiti u bazi Janov kod Havajca.Dakle, sačuvajte nešto love za tu sitnicu.

seva suit
Najjače odijelo, egzoskeleton, vam daje mogućnost da nosite 80 kg tereta, ali bez trčanja
(osim ako ga ne nadogradite finom kalibracijom hidraulike).Košta 60000 i nabavlja se kod Brzog, lika koji sjedi na drugom spratu u sobi u Skadovsku.

egzoskeleton
Korištenje lijekova je nekad obavezno , nekad olakšava život. Ima ih nekoliko, protiv krvarenja, radijacije, hemikalija, psihičkih poremećaja, te steroidi za nošenje velikih tereta i specijalno sredstvo za preživljavanje emisija.Lijek uzmite neposredno pred nastupajući problem (vađenje artefakata iz hemijskih i radijacijskih anomalija, oružani obračun sa više protivnika itd).
nastavak slijedi

Ne teglite mnogo oružja sa sobom jer je limit težine 50 kg i bezveze gubite živce sporim kretanjem preko velikih mapa.Ne uzimajte oružje koje je oštećeno, osim ako nije riječ o nečemu što vam je neophodno i što mislite popraviti.Trgovci ne kupuju oružje koje je oštećeno.Ne trošite pare na kupovanje pušaka i municije(municiju baš ako nemate ni metka, a puška te vrste vam najbolje leži), jer ćete vremenom nailaziti na razno oružje.
Meni lično je najbolji komplet Kalašnjikov, unapređen na brže pucanje i kalibriran na 30% veću preciznost, sa optikom, uz ubjedljivo najsmrtonosniji Vintorez, malu smeđu pušku u dvije verzije - automatski snajper sa 10 metaka, i jurišna puška sa 20 metaka.Naravno, preporučujem da na verziju sa 20 metaka nadogradite optiku, prošireni šaržer (30 metaka
Važno je napomenuti lov i eliminisanje Legla Krvopija (poseban zadatak velike važnosti, postoji i Uništavanje grupe Krvopija u močvari ali za to dobijate samo par hiljada ) i ostalih mutanata (Himera i Burer posebno).
Leglo Krvopija je bitno jer od njegovog uništavanja zavisi sudbina baze Skadovsk.Te monstrume je najlakše ubiti na dva načina.Prvi je nožem( šega je ,ali djeluje), a drugi je sačmara sa 12 metaka u dobošu koju možete pronaći kod nekih bandita u mapi Jupiter( kad budete obavljali zadatke eliminacije tih kretena).
Dakle, Kalaš,Vintorez, sačmara i neki od velikih pištolja, uz nekoliko bombi su dovoljni za većinu težih operacija.
Odijela su također jako važna, i vodite računa da bez SEVA odijela(zatvoreni sistem disanja) koje košta 25-32000 rublji ne možete preći na mapu Pripyat

seva suit
Najjače odijelo, egzoskeleton, vam daje mogućnost da nosite 80 kg tereta, ali bez trčanja

egzoskeleton
Korištenje lijekova je nekad obavezno , nekad olakšava život. Ima ih nekoliko, protiv krvarenja, radijacije, hemikalija, psihičkih poremećaja, te steroidi za nošenje velikih tereta i specijalno sredstvo za preživljavanje emisija.Lijek uzmite neposredno pred nastupajući problem (vađenje artefakata iz hemijskih i radijacijskih anomalija, oružani obračun sa više protivnika itd).
nastavak slijedi