Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Otvaram temu o epskoj igri koja je okupila ogromnu zajednicu fanatičnih igrača,snimatelja dokumentarnih filmova,i veliki broj samostalnih developera u istočnoj Evropi.
Ono što odvaja ovu igru od gomile ostalih pucačina tipa ,do imbecilnosti dovedenog Counter Strike-a, ili do besmisla dovedenog Call of Dutya gdje su se izredali svi američki neprijatelji na mušici puške, jeste njeno naslanjanje na stvarne slike i okruženje koje postoji na ogromnoj polunapuštenoj teritoriji, ukletoj radioaktivnoj zoni oko nuklearne elektrane i čitave regije.
Mnogi koji su učestvovali u kreiranju priče i same, veoma posebne community igrača, žive u tim krajevima, organizuju čitave simulacije borbi i preživljavanja u realno opasnim uvjetima.
Igra je zapravo filozofski nabijena atmosferom legendarnog ruskog noir filma Stalker od Tarkovskog(također čovjeka koji je napravio jedan film kao Solaris-oni koji razumiju šta je vrhunski SF znaju šta stoji iza Stalkera).
I pored silnih tehničkih grešaka u igri, bugova, kašnjenja, loših i preopterećenih servera za online igru sa jako zahtjevnim engineom, formirala se impresivna zajednica igrača.
Posljednji naslov Clear Sky je donio dosta novaca pa su i serveri unaprijeđeni, te je i online borba postala puno uzbudljivija.
Svi koji vole ovu igru, njenu priču i filozofiranje, nek napišu svoje utiske i doživljaje na ovoj temi...
Oni koji bi da smaraju sa pričom o bugovima, i filozofiranjem o drugim igrama "koje su bolje hiljadu puta brata mi.." nek u startu povuku ručnu i pišu na temi o Igricama voljenim...
Za početak , evo jedan sjajno napravljen amaterski film i nešto sitnica, a tiče se činjenice da su ljudi spojili igru, dokumentarac, ideju starog filma iz škole Tarkovskog( ) i to kao klinci od nekih 20-22 godine.
Last edited by dr.gog on 13/02/2014 13:21, edited 3 times in total.
Igra i community naprosto vrve od dobre muzike, mahnitih video klipova, i kojekakvih performansa "za suze i smijeh"
Ipak ,za početak bih izdvojio predivnu baladu benda Firelake, koji je inače napravio modifikovanu muziku za pojedine dijelove igre, kako prvog tako i drugog dijela...
a za one koji se sjećaju prvog dijela igre, nezaboravan je prvi dolazak u bazu Duty-a, samoproglašene policije Zone, koja bi kao da uvodi red, a zapravo je obična paravojna bagra čiji vojnici i ne znaju da rade za kriminalne ciljeve svojih vođa i njihovih naredbodavaca iz prave ,ukrajinske Vojske....
U bazi je živo, postoji i arena za mečeve na život i smrt, za novac, a naravno najpopularniji je Bar 100 Radi, gdje vas dočekuje notorni veteran Barmen, :
....
prekaljen u svim borbama, koji gricka zarađenu i otetu mirovinu i prodaje lošu votku i dobre puške avanturistima i drugim lopužama.
U Baru, dakle, se čuje antologijska melanholična muzika:
a unaokolo sjede i stoje tužni stalkeri, propalice, i raznorazni agenti...
Ne sjetih se, hvala velika a evo i par odlomaka sa linka:
Plot summary
Aliens have visited the Earth, and departed, leaving behind a number of artifacts of their incomprehensibly advanced technology. The places where such artifacts were left behind are areas of great danger, studded with space-time anomalies, known as Visitation Zones. A frontier culture arises along the margins of these Zones, peopled by "stalkers" who risk their lives in illegal expeditions to recover the artifacts, which do not obey known physical laws. The one most sought after, the "golden ball", is rumored to have the power to fulfill the deepest human wishes.
The novel's main protagonist is stalker Redrick "Red" Schuhart, initially employed as a lab assistant at the Harmont branch of the International Institute for Extraterrestrial Cultures, near the edge of Canada's Zone. He leads an expedition in search of a valuable artifact, as a result of which one of his colleagues is indirectly killed by an anomaly. Red later discovers that his girlfriend Guta is pregnant and wants to keep the child, despite rumours of monstrous births as a result of stalkers' exposure to the Zone's mutagen effect. They marry, against the wishes of Guta's family, and she gives birth to a mutant daughter, driving Red into the Zone one last time in order to find the golden sphere.
The name of the novel derives from a metaphor proposed by the character Dr. Valentine Pilman, who believes that the Zones and artifacts can be thought of as evidence of an extraterrestrial "roadside picnic". After the picnickers depart, nervous animals (i.e. humans) venture forth from the forest and discover the spilled motor oil, balloons, candy wrappers, and other detritus.
While not direct adaptations, the video games S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl and its prequel S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky borrow from the original novel and from the film. The series has a wish-granting monolith similar to the Golden Sphere of the novel, or the Room of the Tarkovsky film. The series has other "artifacts" which defy laws of physics.
Naravno, za zdrava pluća pored radioaktivne prašine potrebno je i ovo
te nešto screenshotova iz prethodnog naslova , grafika je 8800 gt...
BAR za opuštanje stalkera i utapanje tuge u alkoholu
te pogled na idiličnu bazu ukrajinske vojske, tj.logistički centar, sad u rukama nezavisne ,Freedom paravojske, koja se bori da obezbjedi pristup Zoni svima onima koji žele da istražuju uzroke i posljedice nuklearne katastrofe i manipulacija sa nuklearnim materijalom:
Sjećanja na Grbavicu i Vrbanju su se kod mojih drugova probudila na ovom levelu,mjesto Pripyat...u novom, Clear Sky naslovu, iste uspomene je budio Limansk..
Pozdravljam stovatelje "lika i djela" igre S.T.A.L.K.E.R. Jos davne 2004. godine kada je najavljen razvoj igre STALKER sa nestprljenjem sam ocekivao njen izlazak. Tamo negdje u 2007. godini je konacno i izdata igra ali umnogome razlicita od najava, revolucionarnog engina, modela koji ce samostalno donositi odluke, napadati, povlaciti se, razvijati strategije i uciti na greskama. Od svega obecanog implementiran je samo novi engine igre, grafika je za 10 i tu se zavrsava prica. Multiplayer je katastrofa, dva-tri moda igranja sa osvajanjem baza, death mech i kraj. Sada se kajem sto sam pocetkom 2008. godine dao 50,00$ za originalnu igru kako bi mogao nesmetano uzivati. Da se razmijemo, STALKER je dobra igrica, ali od mnogo obecanja od strane razvojnog tima koji je radio igru nije implementirano ni 1%. Mozda nisu mogli, nisu znali, ali u igri su primjetna ta "sakacenja", ogromna prostranstva koja su vjerovatno bila namjenjana za vozila, helikoptere. U igri ne mozete opsluziti niti jedno vozilo, a inicijalno je bilo govora o desetinama razlicitih vozila, transportera, tenkova, helikoptera i ostalog. Steta, STALKER je zamalo mogao biti prekretnica u industriji igara za PC.
drugovi imam vec dugo CD stalkera ali mi ne ide nesto krekovanje pa ako ko zna, bio bi zahvalan????
P.S. u folderu imaju cetri ikone-
-V1.5.03_stkcs-for-pack-efigs-patch-any-3
-xrCPU_Pipe.dll
-xrEngine
-xrGame.dll
M.O.S- wrote:drugovi imam vec dugo CD stalkera ali mi ne ide nesto krekovanje pa ako ko zna, bio bi zahvalan????
P.S. u folderu imaju cetri ikone-
-V1.5.03_stkcs-for-pack-efigs-patch-any-3
-xrCPU_Pipe.dll
-xrEngine
-xrGame.dll
Sa tim patch-em v1.5.03 ne možeš završiti igru uopšte.
Potreban ti je patch 1.05.07 (mada imaju još tri novija) koji možeš skinuti sa ovog linka:
S.T.A.L.K.E.R. ... eh, budi mnogo uspomena u meni. Sjećam se kad sam u nevjerici slušao jarana kako mi pjeva hvalospjeve o ovoj igri. Srećom, nisam igrao ništa drugo u to vrijeme, nije me trebao puno nagovarati i odlučio sam S.T.A.L.K.E.R.-u dati šansu. I moram reći - bio bih budala da sam ga odbio zaigrati. Od trenutka kada sam kročio nogom u njegov svijet, bio sam očaran. Proveo sam dosta mjeseci svog života u Zoni, strahujući za svoj život, skupljajući artefakte, znojeći se i šta sve ne. Igrati ga po mraku uz svjetlost monitora je iskustvo koje je zlata vrijedno. Atmosfera koju on tada pruža je nešto nevjerovatno. Srce lupa k'o ludo, poskakujem sa stolice na najmanji zvuk... zaista perfektno.
Do tada nisam igrao igru koja je pobudila toliko emocija u meni. I dobrih i loših. Dok na jednoj strani briljira po pitanju atmosfere koja u nekim dijelovima tjera strah u kosti, u drugim pada na banalnim stvarima. Fizika oružja mi nije baš ''legla'', nemogućnost korištenja vozila i prisiljavanje dolaska od tačke A do tačke B pješice je ono što me bode u oči. Bug-ovi su još jedna stvar koja ozbiljno može umanjiti njenu kvalitetu.
Ali, sve u svemu, S.T.A.L.K.E.R. je genijalna igra. I jedna od mojih dražih. Ovih par stvar i fazona koji su me nervirali, su nadoknađeni na nekom drugom planu.
Clear Sky sam nabavio, instalirao i zaigrao ali... sam se u međuvremenu ohladio od njega. Razlog? Česti CTD. Vidim, sada je izašao i patch koji to rješava... Hmm... možda bih se mogao vratiti u njegov svijet ponovno... Ostaje da vidim.
Ovaj video prikazuje prvih 10 minuta Stalker Clear sky, i to ruske verzije:
"Mercenaries" su jedna od frakcija kojoj pripadate na samom početku igre i najčešće su vodiči kroz zonu ili osobe za najteže zadatke, a ponekad rade u grupama(što ćete susresti u više level-a igre).
Igrate ulogu plaćenika koji na volšeban način preživljava smrtonosne erupcije (blow-outs) zračenja koje inače ubija druge ljude oko njega.To vas činim pogodnim da pomognete ekipi naučnika ,među kojom se zatičete nakon oporavka od jedne takve erupcije zračenja.Naučnici su formirali svoju vlastitu privatnu vojsku pod nazivom "Clear Sky" i uz pomoć raznih avanturista vještih oružju ("Stalker") pokušavaju očuvati svoj dio Zone od upada bandita.
"Banditi"(bandits) su posebna frakcija ,pljačkaška paravojska najgoreg šljama koja psuje- na ruskom jeziku .
Vaš prvi zadatak je da pomognete stalkerima i Clear Sky-u , da zauzmu nekoliko prethodno izgubljenih strateških tačaka u ogromnoj zatrovanoj močvari prepunoj radijacije, i smrtonosnih anomalija.Neke od njih ćete morati ,nakon zauzimanja, da odbranite od protivnapada(srećom kratko traju ).
Za sve obavljeno ćete dobiti zahvalu u vidu nešto novaca, oružja i municije, te solidnog pancira.Posebno važni su elementi za nadogradnju oružja (koje ja nisam posebno isprobavao).Po nagradu otiđite kad završite sve zadatke, a zatim obavite zadatak pod nazivom "Zauzimanje pristupnih tačaka prema vanjskom svijetu", u kojem ćete imati zaista par dobrih obračuna sa banditima.
Na kraju obračuna, na posljednoj strateškoj tački frakcije Clear Sky u močvarama, srešćete vodiča za Cordon-prvu tačku na izlazu iz močvara koja vodi prema zadnjoj mapi igre - Nuklearnoj elektrani.Napominjem da nikakva vozila i slično ne postoje, i da igra sadrži povremeno, bizarno dugo, hodanje i trčanje preko velikih mapa.Ta hodanja znaju trajati besmisleno dugo, posebno ako u igri nastupa virtualna "noć" ili "pada kiša".Često vas za vrijeme hodanja preko velikih mapa mogu napadati zaista grozni mutanti, neki na otvorenim dijelovima , neki u zgradama, a neki svugdje.O njima ću napisati nešto posebno...
Lik se umara, jede i pije(može umrijeti od gladi), a maksimalno može nositi 50 kilograma u ruksaku.Na 60 kg se zaustavlja, tako da ako dohvatite novi komad municije na 58,5 kg koje već teglite, jednostavno- stanete(što je nekad sigurna pogibija ).Pri ruci imate jednu pušku, pištolj,nož i bombe.
U ruksaku je ostatak opreme koju tokom igre uzimate sa eliminiranih protivnika ili sakrivenih lokacija(stash-evi-obično plave metalne kutije ili skrovišta u zidu, te nešto manje bijele limene kutije).
Za svaku izmjenu oružja, osim onog koje vam je pri ruci, potrebno je "otvaranje" ruksaka i klik mišem na željeno oružje ili medi-kit, hranu i piće.To igru čini težom i nepopularnom među igračima koji su navikli na automatsko "uzimanje" svega potrebnog.Svrha te opcije je i da istu opremu i oružje možete ostaviti i sakriti bilo gdje, čitavu ili dijelom, čak i u odjeću ubijenih protivnika .Tokom igre, naime, bivate dva tri puta presretnuti od strane bandita i razoružani i opljačkani.Ostavljaju vam, po nekom svom kodeksu, samo pištolj i nešto metaka ,te pancir.Ostajući bez opreme, produžavate igru, što također čupa nerve mnogim igračima.Srećom , to se dešava samo par puta, od kojih jedan možete rješiti ostavljanjem najboljih pušaka,medi- kitova i municije na par metara od mjesta sukoba.
Negdje na trećini igre,obavljajući zadatak, bićete upućeni na komandira grupe "stalkera" koja stražari na polusrušenoj trospratnici.Luđa verzija ovog dijela se odvija ako padne noć i počne padati kiša .Komandir naime ponekad spava i prisiljeni ste da krenete dalje neobavljenog posla.Ruševina ima samo jedna vrata na koja morate ući.
taj dio igre se možete pogledati na ovom video -clipu:
Na par koraka prije vrata ostavite opremu i municiju(otvorite Inventory i desnim klikom na dijelove opreme odaberite opciju" drop all").Po ulasku na vrata ćete imati problem ...Kad se problem završi(još će vam fino na kraju reći " ma j...o njega"), izađite i ponovo uzmite svoje blago .
Last edited by dr.gog on 07/10/2009 01:01, edited 2 times in total.
Reason:naknadno postavljen video-clip
Vrazjih mu rogova. Ako ti je ovo Ljubljanska ulica, onda sam ja sami Lucifer koji predvodi demone...Splitska mozda, Ljubljanska nikad nije bila u Ukrajini, niti je bila prava kao strijela...
Last edited by grunf 1 on 18/10/2009 00:23, edited 1 time in total.
e sad dr.gogec pošto si me zaintrigiro za igru (tvoja krivnja ) koji su patchevi,modovi itd itd najjbolji imam DVD stalkera i kanim se ucitat ga al mi se ta prva verzija ucinila prebagovitom pa sam odustao od igranja.......imal kaki sajt s tim svim ukomadu patchevima i modovima ili moram ganjat pojedinaČno preko torrenta i rapidsharea......a mogo bi i ti to ljepnut na ovu temu da se drug pici ne muČi
Danas nekad postavim...a trebam reći svekolikom pučanstvu i najbolju konfiguraciju tastature,kako ne bi doživljavali nervne lomove,a igra tužnu deinstalaciju...
pici wrote:e sad dr.gogec pošto si me zaintrigiro za igru (tvoja krivnja ) koji su patchevi,modovi itd itd najjbolji imam DVD stalkera i kanim se ucitat ga al mi se ta prva verzija ucinila prebagovitom pa sam odustao od igranja.......imal kaki sajt s tim svim ukomadu patchevima i modovima ili moram ganjat pojedinaČno preko torrenta i rapidsharea......a mogo bi i ti to ljepnut na ovu temu da se drug pici ne muČi
Najprivlačnije su one kojim nešta fali
Jedna od glavnih stranica gdje se može pronaći sva sila modova je stalker filefront, naravno ,pored glavne stranice same igre..
Kako rekoh, da bi je uspješno smlavio,treba barem patch 7, s tim što za online savršenstvo treba zadnji patch.1.05.10.Nakon toga, da ponovim, nabaci odgovarajući crack.Jest malo tegobno, ali ti si stari i iskoosni vook ..
Glede und unatoč modova:
Radujte se narodi,ima radijacije za svačiji ukus.Modifikacije su brojne i zaista veoma zanimljive, te to pomaže da se zaborave početne muke u preigravanju...
U popratnim objašnjenjima za brojne modove uvijek je naznačeno da li se slažu sa ostalim verzijama igre-nekad nije ni bitno jer je mod dobar i fercera bRez greške.
Kako bi izbjegli silne gluposti oko editovanja skripti igre(uđi u igru, otvaraj notepad, mijenjaj ovo, dodaji bogaoca,obriši ono)
ukrajinski pametnjaković Aleks, admin glavnog servera za online zračenje, je napravio programčić od par megabajta koji sam instalira i deinstalira modifikacije za obadvije epizode Stalkera ...naravno, isti posjedujem u ordinaciji, a možete ga skinuti ovdje:
Lično preporučujem mod sa kojim sam sa guštom preigrao Clear Sky po drugi put.Radi se zapravo o spoju najboljih modifikacija, teksture igre su bolje, svjetlo, dubina....Izgled oružja je predivan, a posebno je dotjerana optika nišana.
Također, možete nositi i do 80 kg tereta, trčati duže, gađati mnogo realističnije(balistika je dovedena do perfekcije), ali i ginuti nakon dva- tri pogotka.Smjene dana i noći su nešto ubrzane što igri daje jaku dinamiku..
Prilikom instalacije sa mod managerom nije potrebno prethodno raspakivati datoteke, menager to obavlja za tren oka skupa sa instaliranjem
Onaj ko ima original igru, nakon instalacije modifikacija, najčešće neće moći igrati online, pa je potrebno da mod skinete, što ne utiče na tok i save-ove igre .Razlog je što original igre rade na patch-u 1.05.10,zadnjem, a kopije još nemaju urađene crackove za 1.05.10 -ili ih ja ne znam pronaći na internetu.
Također,postoji mogućnost da se instalira NO-DVD crack, tako da ako nađete original,igru možete instalirati na više računara svojih droogova,s tim što online može igrati samo jedan naravno...
ZaSveVasTata wrote:dr.gog znas ti kako se ide dalje od ovog barmena u Shadow of Chernobyl???? Il sam lud il mi smrde noge al dalje mi ne ide nikako od tog mjesta
Prati strelicu na mapi koja ,kad izađeš iz bara, pokazuje pretežno ,na lijevu stranu.Prošetaj nekih par stotina metara kroz kompleks, i vidjećeš zapreku od tabli lima koja ima rupu u sredini,prođi i tu ćeš imati učitavanje za novi level.
Tu te čeka obračun sa Mercenaries,njih jedno 10-ak.Naići ćeš na ljestve pri ulasku u prvi objekat, pa kad se popneš ,ukloni par likova,i sa lijeve strane na kraju hodnika ćeš naći novi svježi pancir, a kod srokanih dosta municije za novu pušku...Zatim se uputi u veselo područje puno zombija,pod nazivom Yantar, odakle zapravo kreće ozbiljnija igra.
de ti meni kao laiku, sto se ovih pachova i ostalih peripetija sa kopmjeterom tice, reci mogu li ja otici na sirano, kupiti tu igricu, instalirati, krekovati i igrati
nemoj mi nekih pacheva, file-ova i ostalih karafeka
hvala
Bidneš pokušao, ali samo ako kupljena igra sa Sirana ima crack barem Četvorku ..za ostalo ne garantujem.Nekom radi,nekom pravi probleme, ali hajd nije smak svijeta-probaj,ili skini sa torrenta komplet sve sa novijim crackom i patchem i bog te veselio .