S one strane Drine...

Post Reply
pupa_hava
Posts: 58
Joined: 11/12/2005 12:18
Contact:

#1 S one strane Drine...

Post by pupa_hava »

Znam da nas dešavanja sa one strane Drine baš i ne interesuju,ali
pošto u ovom intervjuu ima mogo dodirnih tačaka sa BiH,vrijedi pročitati.

16. septembar 2006. INTERVJU: Nenad Čanak
VOJA LAŽE
Kosovo nije u Srbiji već sedam godina i Koštunica se zavarava da će njegovim unošenjem u ustav sprečiti nezavisnost
NOVI SAD - Najpoznatiji pokrajinski autonomaš Nenad Čanak tvrdi da se i prilikom svog poslednjeg boravka u Americi još jednom uverio da je nezavisnost Kosova rešena stvar! Čanak, koji je najveći deo svog šestomesečnog američkog izleta proveo u međunarodnom centru „Vudro Vilson”, kaže da je takav zaključak izvukao posle brojnih susreta sa ljudima iz Bele kuće i Stejt dipartmenta.

Koliko se Koštuničina odluka da se Kosovo u novom ustavu definiše kao deo Srbije poklapa sa interesima i planovima međunarodne zajednice?
- To je laganje građana Srbije, a on je patološki lažov! Kosovo nije u Srbiji od 1999. godine, otkako je potpisan Kumanovski sporazum! Mogu i ja da vam kažem da imam dve devojke, jednu koja se zove Šeron Stoun, i drugu Naomi Kembel, ali da, doduše, ne mogu da dođem ni do jedne ni do druge.

- Ali, dosta je to što ja hoću, znači pola posla je gotovo! Isto tako i Koštunica može da tvrdi da je Kosovo navodno srpsko i da nastavi da građane Srbije dovodi u mentalnu konfuziju, a ove u inostranstvu u situaciju da se pitaju da li smo mi normalni kada verujemo da krave lete, da je zemlja ploča i da je Kosovo u Srbiji?!

Priča da je Kosovo 2006. godine srpsko je, dakle, Koštuničina manipulacija?
- Doneti ustav pre finalizacije statusa Kosova, a zna se da postoji samo jedan izlaz, a to je nezavisno Kosovo, je van pameti! Ali, lako je njemu da uvodi Kosovo u ustav kada on neće stupiti na snagu dok je on premijer! Uostalom, u ustavu može da piše šta hoće, i svaki pristojan čovek na to može da kaže da i na tarabi piše sladoled, ali je niko ne liže!

Šta je sa optužbama glavnog posrednika u kosovskim pregovorima Martija Ahtisarija da su „Srbi krivi kao narod” i da „zveckaju oružjem”?
- Da li vam zvuči ubedljivo da jedan Skandinavac, koji je kroz dugogodišnje posredovanje odlično upoznat sa ovdašnjom situacijom, nastupi sa pozicije predrasuda prema nekom entitetu? Pričom o Ahtisariju, Koštunica pokušava da se izvuče kroz ono što će se desiti i da kroz fiktivni konflikt sa njim sa sebe skine odgovornost onog što je neizbežno, a to je nezavisno Kosovo. Narušavanje teritorijalnog integriteta Kosova otvara mnoge probleme.


Koštunica igra igru s Mladićem

Zna li Koštunica gde se krije general Ratko Mladić i hoće li ga uhapsiti?
- On je to znao i zna! A sada igra igru koja je zaprepašćujuća - govori Karli del Ponte da ne zna gde je Mladić, a ona mu odgovara da zna gde se ovaj kreće i gde može da se uhapsi?! Pre pet godina sam govorio da znam gde je, da sam dobio informaciju o sedam punktova na kojima se pojavljuje i da je vreme da se nešto preduzme. Odgovor je bio: „Mi o tome ne znamo ništa”! Koštunica je uvek bio prilično neobavešten - zaključuje Čanak.




Poput?
- Otvara pitanja Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Sandžak da i ne pominjem, tu je ionako situacija na ivici noža upravo zahvaljujući vladi Vojislava Koštunice. Sulejman Ugljanin je čovek koji je od Beograda dobio zadatak da pod kontrolom drži Sandžak, i on sada preko svojih organizovanih grupacija ne bira koga napada - da li građanski orijentisane ljude ili islamsku zajednicu. To više nije politika s minareta kako se nekada mislilo, već politika udbaškog rukopisa!

Kada će biti raspisani izbori?
- Pošto to najviše zavisi od G17 plus, biće raspisani čim se privatizuje DDOR „Novi Sad”, NIS, a to je negde do proleća iduće godine. Mlađanu Dinkiću je u interesu da pokrade šta još može, jer u sledećem mandatu neće moći. Dinkić je lopuža planetarnih razmera i uveren sam da će posle ovog mandata ili biti u zatvoru ili u inostranstvu, ali da ga pravda neće mimoići. I ono njegovo obećanje da će napustiti Vladu 1. oktobra ako se ne nastave pregovori sa EU je naravno laž!

Zašto vam je lider SVM Jožef Kasa okrenuo leđa i sada pregovora sa DS i DSS?
- Sa SVM smo se slagali dok je postojala antimiloševićevska priča, a razišli smo se jer sam duboko uveren da je pravljenje teritorijalne autonomije po etničkom odnosu strateški pogrešno. Ako SAO Krajina nije pokazala gde to vodi, niko nije, i ne znam zašto bi onda uspela MAO Krajina? Mislimo da je rešenje u teritorijalnoj decentralizaciji Vojvodine, odnosno, njenih delova od Novog Sada.


Kao Hitler

Prozivali su vas da ste fašista zbog slike na kojoj ste predstavljeni kao Adolf Hitler?
- Ta slika je rađena pre deset godina za izložbu „Nenad Čanak u očima umetnika”, na koju su došli svi viđeniji novosadski funkcioneri. Marko Milović je tada uradio oko 40 slika različitim slikarskim tehnikama i prikazao me kao Tita, Musolinija, Napoleona, Staljina, Hitlera, Hogara Strašnog. Ideja je bila da se napravi parodija na totalitarne sisteme i da se pokaže koliko je banalno i smešno to što Milošević pokušava da pravi kult ličnosti. Najbolji način je bio da se našalim na svoj račun - priča Čanak i ističe da je neko vreme tu sliku držao u kancelariji, ali da ju je prebacio u svoju kuću.
- U kancelariji je ostala samo moja bista u bronzi u maršalskoj uniformi - dodaje Čanak.
revolutia
Posts: 246
Joined: 11/09/2006 20:07

#2

Post by revolutia »

pa kosovo ce uskoro da i zvanicno dobije nezavisnost...

problem je samo sto pojedini cetnici (dodik i onaj sef radikala u srbiji) jos uvijek sanjaju san o velikoj srbiji i kroz ocijepljenje kosova ce nastojati da dobiju i ocjepljenje rep. srpske ...
Atanasije_Svilar
Posts: 56
Joined: 16/07/2003 00:00
Contact:

#3

Post by Atanasije_Svilar »

revolutia wrote:pa kosovo ce uskoro da i zvanicno dobije nezavisnost...

problem je samo sto pojedini cetnici (dodik i onaj sef radikala u srbiji) jos uvijek sanjaju san o velikoj srbiji i kroz ocijepljenje kosova ce nastojati da dobiju i ocjepljenje rep. srpske ...
hm...

Odcjepljenje rs ne, ali vjerujem da ce biti nekih ustupaka medjunarodne zajednice srbiji i rs.

Mozda nesoto poput ovoga:

Za srbiju predpostavljam ubrzan proces prikljucenja eu, povlastice sa hagom i mozda jos neso

A rs ce dobiti mozda vecu autonomiju u bih,mozda ukidanje entitea i dobijanje statusa rupublike u okvirima BiH.

Znas ocjepljenjem rs se povlace dugovi rs. Cisto sumnjam da ce gradjani srbije placati dugove koje rs napravila. A samim tim i gradjani rs nevjerujem da bi mogli sami otplatiti svoj dug.

Ovo je sve mozda!

shallom
Helem
Posts: 1386
Joined: 05/07/2006 06:12
Location: za kompjuterom

#4

Post by Helem »

Atanasije, da nisi rod Ratku Svilaru?
Atanasije_Svilar
Posts: 56
Joined: 16/07/2003 00:00
Contact:

#5

Post by Atanasije_Svilar »

Helem wrote:Atanasije, da nisi rod Ratku Svilaru?
Ne,

ko je to?
Helem
Posts: 1386
Joined: 05/07/2006 06:12
Location: za kompjuterom

#6

Post by Helem »

bivsi golman Vojvodine i reprezentacije Jugoslavije...
a mislio sam, onda si pop.
Post Reply