S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...

Poznajete li i sluzite li se aktivno jednim ili s vise stranih jezika?

Poll ended at 25/05/2015 18:28

Ne.
2
3%
Poznajem jedan strani jezik i aktivno se koristim tim stranim jezikom u svakodnevnici (razumijem, govorim, pisem i citam na ovom jeziku).
32
42%
Poznajem dva strana jezika, i aktivno se koristim tim stranim jezicima.
31
40%
Poznajem tri strana jezika, i aktivno se mogu koristiti tim stranim jezicima.
10
13%
Poznajem 4 i vise stranih jezika i aktivno ih mogu koristiti.
2
3%

Total votes: 77

haubica_i_to_teshka

#76 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by haubica_i_to_teshka »

nowyouseeme wrote:Pozdrav svima!

Zanimalo me koliko forumaši klix-a pisanih jezika aktivno poznaju, i koriste ih u svakodnevnici? -(kući, poslu, i ostalim mjestima gdje žive, rade itd.)-

Da manje kompliciramo ovu anketicu, ograničavam se na aktivno poznavanje jezika, tako da kombinacije (aktivno i pasivno poznavanje poznavanje nekog/ih jezika ili samo pasivno poznavanje jezika) ovdje nisu uključene.
Pod pasivnim poznavanjem jezika smatram da ga možete prepoznati, i ako pročitate nekako i razumjeti o čemu se radi, a pod aktivnim, ukoliko to što pročitate možete prepričati svojim riječima na tom jeziku. Obično je pasivno znanje jezika zanemarivo, pa zato nije ni uključeno u anketu.

Obzirom na to da mnogo forumaša živi van BiH, vjerovatno govore i jezike tih zemalja.

Da ne bi bilo zabune u odnosu na mjesto gdje ko živi, bilo u okolnim zemljama ili dalje - pod stranim jezicima ovdje nećemo računati bosanski, hrvatski, srpski i crnogorski (a ni srpsko-hrvatski i slično).

Ukoliko neki drugi jezik (mimo spomenutih) smatrate vašim maternjim jezikom, u tom slučaju molim da naglasite u odgovoru koji je jezik zemlje u kojoj živite (ili u kojoj ste rođeni).

Dakle, isključivo se misli na pisane jezike, ukoliko neko poznaje i neki drugi. :mrgreen:

I za kraj, bilo bi lijepo da vidimo iskrene odgovore. Hvala :)
Pod aktivnim znanjem se podrazumijeva (bar bi tako trebalo) :-D citanje i pisanje (gramaticki ispravno)

Pored “nashih”, engleski mi je “maternji" :-D , 7 i 8 razred (lAcademic French Immersion Program ) 9 i 10 razred ( Academic Japanese Immersion Program)
Zadnjih 18 mjeseci program (pri Univerzitetu) zavrshio I, II , ( zavrshavam III napredni stepen) kineskog :-D

Za one koji nisu upoznati “immersion” program podrazumijeva kompletnu nastavu na tom jeziku (matematika, nauka, istorija, geografija....svi predmeti osim “maternjeg” engleskog. Studentske razmjene ( 2 mjeseca u toku jedne shkolske god) gdje posjecujesh tu drzavu (Francuska/Japan) i idesh normalno u shkolu. Na kraju druge (zavrshne) godine pored ocjena iz svakog predmeta polazesh i “jezik" :-D i bez obzira , ako iz svih predmeta dobijesh prolaznu ocjenu, a “jezik” ne polozish....ne prizna ti se godina pa ti vidi :-D
Niemand

#77 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by Niemand »

haubica_i_to_teshka wrote:
Pod aktivnim znanjem se podrazumijeva (bar bi tako trebalo) :-D citanje i pisanje (gramaticki ispravno)

Pored “nashih”, engleski mi je “maternji" :-D , 7 i 8 razred (lAcademic French Immersion Program ) 9 i 10 razred ( Academic Japanese Immersion Program)
Zadnjih 18 mjeseci program (pri Univerzitetu) zavrshio I, II , ( zavrshavam III napredni stepen) kineskog :-D

Za one koji nisu upoznati “immersion” program podrazumijeva kompletnu nastavu na tom jeziku (matematika, nauka, istorija, geografija....svi predmeti osim “maternjeg” engleskog. Studentske razmjene ( 2 mjeseca u toku jedne shkolske god) gdje posjecujesh tu drzavu (Francuska/Japan) i idesh normalno u shkolu. Na kraju druge (zavrshne) godine pored ocjena iz svakog predmeta polazesh i “jezik" :-D i bez obzira , ako iz svih predmeta dobijesh prolaznu ocjenu, a “jezik” ne polozish....ne prizna ti se godina pa ti vidi :-D
Aferim :thumbup: al rastuzih se tacno :o
:mrgreen:
Hajvan

#78 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by Hajvan »

Bravo haubice.. baš si teška :thumbup:
iTo

#79 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by iTo »

u prosjeku Bosnjo bolje prica engleski jezik od njemaca, frnacuza turaka i ostalih koji sinhronizuju filmove i serije...

a sto se tice "kasirki" vani, ma sve same doktorice nauka, dobile otkaz sa posla kao prevodioci pa se na kasu zaposlile :run:
dobar osjecaj

#80 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by dobar osjecaj »

Ja sam poznavanje vise razlicitih jezika uvijek gledala najvise kroz to sta ce mi poznavanje tih jezika omoguciti u smislu pristupa vecem broju sadrzaja za licni razvoj. Ucim i ucila sam sve one jezike koji su mi trebali da napredujem u obrazovanju i zivotu uopste. Pored maternjeg svakodnevno pisem i govorim na tri jezika. Ucila sam jos dva jezika na kojima po potrebi mogu komunicirati i ostvariti osnovne potrebe u zemljama gdje se govore. Ne mislim da je tu kraj jer postoji jos mnogo aktivnosti koje me privlace a vezane su za neka druga govorna podrucja.
Ucenje novih jezika je uglavnom nevjerovatan stimulans za mozak.
nKrkan

#81 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by nKrkan »

Da li ova Švabska djeca uopšte uče Engleski u školama ?
SaraFina

#82 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by SaraFina »

dobar osjecaj wrote:Ja sam poznavanje vise razlicitih jezika uvijek gledala najvise kroz to sta ce mi poznavanje tih jezika omoguciti u smislu pristupa vecem broju sadrzaja za licni razvoj. Ucim i ucila sam sve one jezike koji su mi trebali da napredujem u obrazovanju i zivotu uopste. Pored maternjeg svakodnevno pisem i govorim na tri jezika. Ucila sam jos dva jezika na kojima po potrebi mogu komunicirati i ostvariti osnovne potrebe u zemljama gdje se govore. Ne mislim da je tu kraj jer postoji jos mnogo aktivnosti koje me privlace a vezane su za neka druga govorna podrucja.

Mislim da kod učenja većeg broja jezika vremenom dolazi do " zasićenja ".
Odnosno i pored svih napora i ulozenog truda dolaziš do nekog srednjeg nivoa znanja, preko kojeg jednostavno usavrsavanje " ne IDE dalje "

Ne znam jesi imala mozda takav problem?
BackInBlack

#83 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by BackInBlack »

ja perfekt govorim 3 jezika ... jedan od ova 3 je ex Yu (tj BiH,Hr,Srb jezik ...)
1 razumijem 90%, a pricam 50% ....
broj dva

#84 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by broj dva »

2 strana.
Engleski u skoli naucio bez da sam bio svjestan toga (valjda jer nisam imao prilike da ga koristim) i cisto se iznenadio kad sam 93 propricao engleski.
Norveski naucio u izbjeglistvu. Pomaze sto su oba germanska jezika i oba su poprilicno jednostavna.
Smatram da pricam tecno, gramaticki poprilicno pravilno i sa vrlo dobrim fondom rjece ali akcent je pravi bosanskim, pogotovo kad norveski pricam.
Sta cu brate, oni imaju 9 vokala, cisto me sjebu ø, æ, å, y.
Samoglasnike izgovaram ko domorodac :)
dobar osjecaj

#85 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by dobar osjecaj »

SaraFina wrote:
dobar osjecaj wrote:Ja sam poznavanje vise razlicitih jezika uvijek gledala najvise kroz to sta ce mi poznavanje tih jezika omoguciti u smislu pristupa vecem broju sadrzaja za licni razvoj. Ucim i ucila sam sve one jezike koji su mi trebali da napredujem u obrazovanju i zivotu uopste. Pored maternjeg svakodnevno pisem i govorim na tri jezika. Ucila sam jos dva jezika na kojima po potrebi mogu komunicirati i ostvariti osnovne potrebe u zemljama gdje se govore. Ne mislim da je tu kraj jer postoji jos mnogo aktivnosti koje me privlace a vezane su za neka druga govorna podrucja.
Odnosno i pored svih napora i ulozenog truda dolaziš do nekog srednjeg nivoa znanja, preko kojeg jednostavno usavrsavanje " ne IDE dalje "

Meni uopste ucenje jezika na pocetku ide prilicno tesko. Nikakva objasnjenja mi nisu dovoljno jasna dok ne napravim vlastiti sistem funkcionisanja tog jezika. Ova tri jezika koja sam tako ucila koristim svakodnevno u pisanoj i usmenoj komunikaciji i citam razlicite sadrzaje od razbibrige do strucnih casopisa i knjiga i svoje poznavanje tih jezika stalno dopunjujem.
Ova dva koja su bila dio jedne ideje za jedan drugi pravac u zivotu nisam pokusavala uciti dalje kad sam shvatila da cu ipak raditi nesto drugo. Nije bilo zasicenje nego jednostavno pitanje prioriteta.
SaraFina

#86 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by SaraFina »

dobar osjecaj wrote:
SaraFina wrote:

Meni uopste ucenje jezika na pocetku ide prilicno tesko. Nikakva objasnjenja mi nisu dovoljno jasna dok ne napravim vlastiti sistem funkcionisanja tog jezika. Ova tri jezika koja sam tako ucila koristim svakodnevno u pisanoj i usmenoj komunikaciji i citam razlicite sadrzaje od razbibrige do strucnih casopisa i knjiga i svoje poznavanje tih jezika stalno dopunjujem.
Ova dva koja su bila dio jedne ideje za jedan drugi pravac u zivotu nisam pokusavala uciti dalje kad sam shvatila da cu ipak raditi nesto drugo. Nije bilo zasicenje nego jednostavno pitanje prioriteta.
Slazem se da je vrlo vazno napraviti sopstveni koncept/sistem za učenje i postaviti prioritete.

Što se čitanja tiče ako je u pitanju uzivanje i razbibriga uvijek prvenstvo dajem njemačkom, iako mi je bosanski maternji.
Dogadjaja li se to tebi?
Da forsiraš upotrebu jednog od tri jezika koji poznaješ?
Engleski koristim kad je posao u pitanju, a bosanski u svakodnevnoj komunikaciji većinom kod kuće..
Comandini

#87 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by Comandini »

To "zasicenje" se strucno naziva fosilizacija jezika- ne predstavlja fizicku opstrukciju - najcesce je stvar u tome da je covjek, kako je stariji, manje spreman da se izlaze negativnim povratnim informacijama koje su neizbjezne prilikom ucenja jezika. Ako se zapne, treba pokusati promijeniti metod - ako se ucilo cisto preko gramatike i translacije i transpozicije da se proba imerzijom itd. Dakle, nista ne predstavlja konacnu prepreku, sto je pozitivno :)

Sto se mene tice, pored naseg maternjeg govorim engleski, njemacki i talijanski. Njemacki sam bio primoran nauciti radi studija, talijanski sam naucio radi odredjenog poznavanja kulture i cinjenice da mi lijepo zvuci. Sva tri jezika sam imao u srednjoj skoli.
Saian

#88 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by Saian »

Comandini wrote:To "zasicenje" se strucno naziva fosilizacija jezika- ne predstavlja fizicku opstrukciju - najcesce je stvar u tome da je covjek, kako je stariji, manje spreman da se izlaze negativnim povratnim informacijama koje su neizbjezne prilikom ucenja jezika. Ako se zapne, treba pokusati promijeniti metod - ako se ucilo cisto preko gramatike i translacije i transpozicije da se proba imerzijom itd. Dakle, nista ne predstavlja konacnu prepreku, sto je pozitivno :)
ovo zvuci logicno i zanimljivo, pitefterio
Comandini

#89 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by Comandini »

Saian wrote:
Comandini wrote:To "zasicenje" se strucno naziva fosilizacija jezika- ne predstavlja fizicku opstrukciju - najcesce je stvar u tome da je covjek, kako je stariji, manje spreman da se izlaze negativnim povratnim informacijama koje su neizbjezne prilikom ucenja jezika. Ako se zapne, treba pokusati promijeniti metod - ako se ucilo cisto preko gramatike i translacije i transpozicije da se proba imerzijom itd. Dakle, nista ne predstavlja konacnu prepreku, sto je pozitivno :)
ovo zvuci logicno i zanimljivo, pitefterio
:)
Postoje odredjeno studije koje su pokazale da je kod starijih sudionika kurseva korisno konzumiranje manje kolicine alkohola prije nastave - alkohol ponisti inhibicije te onda ljudi bolje funkcioniraju u socijalnoj situaciji gdje mogu biti izlozeni podsmijehu - potrebne stvari kod ucenja jezika.
Post Reply