S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...

Poznajete li i sluzite li se aktivno jednim ili s vise stranih jezika?

Poll ended at 25/05/2015 18:28

Ne.
2
3%
Poznajem jedan strani jezik i aktivno se koristim tim stranim jezikom u svakodnevnici (razumijem, govorim, pisem i citam na ovom jeziku).
32
42%
Poznajem dva strana jezika, i aktivno se koristim tim stranim jezicima.
31
40%
Poznajem tri strana jezika, i aktivno se mogu koristiti tim stranim jezicima.
10
13%
Poznajem 4 i vise stranih jezika i aktivno ih mogu koristiti.
2
3%

Total votes: 77

nowyouseeme

#1 S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by nowyouseeme »

Pozdrav svima!

Zanimalo me koliko forumaši klix-a pisanih jezika aktivno poznaju, i koriste ih u svakodnevnici? -(kući, poslu, i ostalim mjestima gdje žive, rade itd.)-

Da manje kompliciramo ovu anketicu, ograničavam se na aktivno poznavanje jezika, tako da kombinacije (aktivno i pasivno poznavanje poznavanje nekog/ih jezika ili samo pasivno poznavanje jezika) ovdje nisu uključene.
Pod pasivnim poznavanjem jezika smatram da ga možete prepoznati, i ako pročitate nekako i razumjeti o čemu se radi, a pod aktivnim, ukoliko to što pročitate možete prepričati svojim riječima na tom jeziku. Obično je pasivno znanje jezika zanemarivo, pa zato nije ni uključeno u anketu.

Obzirom na to da mnogo forumaša živi van BiH, vjerovatno govore i jezike tih zemalja.

Da ne bi bilo zabune u odnosu na mjesto gdje ko živi, bilo u okolnim zemljama ili dalje - pod stranim jezicima ovdje nećemo računati bosanski, hrvatski, srpski i crnogorski (a ni srpsko-hrvatski i slično).

Ukoliko neki drugi jezik (mimo spomenutih) smatrate vašim maternjim jezikom, u tom slučaju molim da naglasite u odgovoru koji je jezik zemlje u kojoj živite (ili u kojoj ste rođeni).

Dakle, isključivo se misli na pisane jezike, ukoliko neko poznaje i neki drugi. :mrgreen:

I za kraj, bilo bi lijepo da vidimo iskrene odgovore. Hvala :)
putokaz1

#2 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by putokaz1 »

Poznajem naša 4/5 jezika
Bosanski,Srpski,Hrvatski,Crnogorski,Goranski(nepriznati jezik sličan našem u Srbiji i Kosovu)
šta će mi više
Pomalo Engleski,još manje Njemački,Španski,te nekoliko riječi Bugarskog,Makedonskog,Slovenačkog
nowyouseeme

#3 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by nowyouseeme »

Mnogo jezika znaš, ali se ti naši ovdje ne broje. :razz:
Svi ih valjda poznaju. :oops:

Osim ako smatraš da te ceo svet razume. :-)
putokaz1

#4 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by putokaz1 »

Gledam serije pa pomalo pamtim riječi Turske,Španske
I am Putokaz 1,I live in Bosnia,i have no job,i write an Forum Klix.ba,tomorow is soccer match FC Sarajevo against FC Zeljeznicar,i like Zeljo because they dont have money but play very good.They Have Amar Osim,he isn't here now but he is the King.The Legend.
nowyouseeme

#5 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by nowyouseeme »

Many thanks for your answer road sign1. I hope you find a job soon. ;-)
putokaz1

#6 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by putokaz1 »

Monday is day D.
I waiting one Mister from Historical Arhiv i mabey i will work.
It will little job.
Tesla10

#7 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by Tesla10 »

I only speak one language, and that is English! But I can speak other languages too if you make me mad :mrgreen: .
nocnaptica986

#8 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by nocnaptica986 »

zbog posla engleski i talijnski ;njemacki-skola;spanski dobrovoljno i filipinski radi djevojke
nowyouseeme

#9 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by nowyouseeme »

Zanimljivo je da ima mnogo akademskih građana i budućih akademskih građana, koji ne govore nijedan strani jezik (a da je šire upotrebljiv), pa tako ni engleski.
Starije ljude i razumijem donekle, jer su u školama učili ruski, francuski i koji već, ali za mlade ljude, naročito one VSS i VŠS mi nije jasno.

Kako dolaze do literature, informacija, kako se sporazumijevaju sa stranim nastavnicima, kako misle napredovati u bilo kojem poslu? :?

Do čega je...? Nezainteresiranosti za jezike? Nedovoljno talenta i prakse? Mišljenje da komunikacija na stranim jezicima nije potrebna? Nedovoljno jezičke nastave u školi?

Jedan profesor nam je jednom rekao da bi više volio da svi znamo strani jezik (uglavnom je govorio i mislio o engleskom), nego da završimo fakultet. :zoka:
Tesla10

#10 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by Tesla10 »

Misle da se svijet okreće oko njih eto šta je, a kada odu vani dobiju šamar jer niko ne želi da se prilagođava pridošlici, već naprotiv da se pridošlica prilagođava.
nowyouseeme

#11 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by nowyouseeme »

Tesla10 wrote:Misle da se svijet okreće oko njih eto šta je, a kada odu vani dobiju šamar jer niko ne želi da se prilagođava pridošlici, već naprotiv da se pridošlica prilagođava.
Možda tačno za jedan djelić onih koji ne znaju jezik, mada ima i onih koji jednostavno teško nauče...ali eto.
Bilo kako bilo, u zapadnoevropskim državama obični prodavači u supermarketima govore barem engleski - a ne vjerujem da su nešto naročito inteligentniji od naših, dok ga naši profesori, doktori i političari često samo natucaju. :|

Da li ljudi koji imaju djecu insistiraju na tome da im dijete govori engleski npr.?

Voljela bih da se jave :mrgreen:
insomnia78

#12 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by insomnia78 »

nowyouseeme wrote:
Tesla10 wrote:Misle da se svijet okreće oko njih eto šta je, a kada odu vani dobiju šamar jer niko ne želi da se prilagođava pridošlici, već naprotiv da se pridošlica prilagođava.
Možda tačno za jedan djelić onih koji ne znaju jezik, mada ima i onih koji jednostavno teško nauče...ali eto.
Bilo kako bilo, u zapadnoevropskim državama obični prodavači u supermarketima govore barem engleski - a ne vjerujem da su nešto naročito inteligentniji od naših, dok ga naši profesori, doktori i političari često samo natucaju. :|

Da li ljudi koji imaju djecu insistiraju na tome da im dijete govori engleski npr.?

:lol: :lol: :lol: :lol:
De ba, odvadi malo
Kasirka ovdje, kasirka tamo
Bas se u vecim zemljama nesto i ne pretrzu da pricaju ili znaju strani jezik
Oni promovisu svoj
Inace cijela tema se malo "osjeti" na snobizam
nowyouseeme

#13 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by nowyouseeme »

insomnia78 wrote:
nowyouseeme wrote:

:lol: :lol: :lol: :lol:
De ba, odvadi malo
Kasirka ovdje, kasirka tamo
Bas se u vecim zemljama nesto i ne pretrzu da pricaju ili znaju strani jezik
Oni promovisu svoj
Inace cijela tema se malo "osjeti" na snobizam
Pa hvala Bogu da se ne trzaju oko toga, kada imaju pristup informacijama koji ti na bosanskom nemaš.
A snobizam ti je ako neko spominje da bi dobro bilo poznavati strane jezike? :zzzz:
insomnia78

#14 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by insomnia78 »

Nisam mislio na akademsku zajednicu nego na obican narod
nowyouseeme

#15 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by nowyouseeme »

Pogledaj temu "zar ljudi mogu biti toliko neinformirani"...gdje na ulicama pitaju (naš) običan narod šta je heteroseksualac i šta bi uradili da su ga upoznali? :mrgreen:
A zar i akademska zajednica nije dio 'običnog' naroda? I zar nisam govorila i o akademskoj zajednici?

Fakat, kasirke trebaju znati jezik, valjda objasniti turistima šta ima u ponudi. :mrgreen: :lol:
Po tvom shvatanju, čini se da bi običnom narodu trebalo biti dovoljno da samostalno može eventualno otputovati i pratiti nešto u granicama bivše Juge.

Btw. ne potcjenjujem kasirke ni konobare, ima mjesta gdje se zahtijeva da (konobari) znaju po nekoliko jezika. Ali ne kod nas.
Saian

#16 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by Saian »

nowyouseeme wrote: Bilo kako bilo, u zapadnoevropskim državama obični prodavači u supermarketima govore barem engleski -
grohotom, prosjecan Talijan ponarocito, a i Francuz iz sredine gauusove krivulje (no iz drugih razloga) ne mogu sastavit' slozeniju recenicu engleskog da im zivot o tome zavisi, odvadi kako ti coEk vec rece, ako je svrha ove teme i pokretanja pitanja povecanje udjela visejezichnog stanovnistva u BiH onda je pristup kontraproduktivan. Dakle, ako mislis da je tragichno i nesto vrijedno popravljanja onda otvori temu i pomozi ljudima da nauce jezik, recimo ova tema mi se puno vise svidja kao pristup

http://forum.klix.ba/wie-wo-was-t127164.html

dok ovo
nowyouseeme wrote:
Btw. ne potcjenjujem kasirke ni konobare, ima mjesta gdje se zahtijeva da (konobari) znaju po nekoliko jezika. Ali ne kod nas.
moze samo stvoriti kontraefekt kod covjeka koji bi se inace usudio da nauci strani jezik, al kad procita ovo tvoje, onda mu prisjedne i jezik i ono gdje zivi.

A da tukne malo u kombinaciji s ovim :D
nowyouseeme wrote:
Ah, ne volim ove glupave mahalske teme ionako, ne znam što se javljam, ionako mi je svejedno čija je beba lijepa a čija ružna. :roll:
na ovu stranu rijech sto je insomia upotrijebio, tukne vala :D
nowyouseeme

#17 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by nowyouseeme »

@Saian, meni nije cilj obrazovati stanovništvo, jer ja za to nemam vremena.

Ja samo forumam o tome, kao i ti.

Ako su ti Talijani primjer razvijenosti, i zemlje zapadne Europe, onda smo još malo pa vrh. Stanje im je "malo" naprednije od našeg trenutno, i u EU su, ali eto, i tamo je naprednije, ipak. A i opet porediš njihov jezik, i njihovih 60.000.000 stanovnika, i još širu populaciju svijeta koja govori talijanski, s nama. Koliko si ljudi upoznao da govori tvoj jezik (u stranim zemljama) i jesi li ikad?

Da je u drugim državama svijest o važnosti poznavanja nekog jezika viša, jeste. Uzmi za primjere Skandinaviju i Benelux, pa ćeš vidjeti da čak i oni govore jezike koje nemaju veze s njihovim (kao npr. španski koji maltene masovno uče u školama).

A ako ti je tema o jezicima snobizam, meni je ta dotična tema o bebama onda mahalsko-imbecilni snobizam. :sax: :kiss:
insomnia78

#18 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by insomnia78 »

Priznaj lijepo da si "lupila" kad si rekla da u EU maltene sve kasirke pricaju makar Engleski, cuj "makar" hahaha
nowyouseeme

#19 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by nowyouseeme »

Nisam lupila. Jer u zapadnoevropskim zemljama na koje sam mislila (a bila sam u svim Benelux i Skandinavskim i živjela u 3, sve s kojima sam se susrela govorile su engleski (i rekla sam barem :mrgreen: , a ne makar - jer se smatra "univerzalnim" i najlakšim za naučiti. :lol: Ali eto, može i bez tog "barem".
Možda su studentice koje rade kao kasirke, ko zna.. Ali to je nebitno, ima ih i kod nas.

Ama jeste to vas dvojica ovi što ne znaju jezike? :mrgreen:
nowyouseeme

#20 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by nowyouseeme »

insomnia78 wrote:Priznaj lijepo da si "lupila" kad si rekla da u EU maltene sve kasirke pricaju makar Engleski, cuj "makar" hahaha
Priznajem i da nisam spomenula EU. To mi je već preširok pojam što se ove teme tiče. :shock: :razz: ...
pirmin

#21 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by pirmin »

Samo francuski.
Saian

#22 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by Saian »

nowyouseeme wrote: jer ja za to nemam vremena.
:D
nowyouseeme wrote:Ja samo forumam o tome

Shasha ba
Reisova

#23 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by Reisova »

nowyouseeme wrote:Pozdrav svima!

Zanimalo me koliko forumaši klix-a pisanih jezika aktivno poznaju, i koriste ih u svakodnevnici? -(kući, poslu, i ostalim mjestima gdje žive, rade itd.)-

Da manje kompliciramo ovu anketicu, ograničavam se na aktivno poznavanje jezika, tako da kombinacije (aktivno i pasivno poznavanje poznavanje nekog/ih jezika ili samo pasivno poznavanje jezika) ovdje nisu uključene.
Pod pasivnim poznavanjem jezika smatram da ga možete prepoznati, i ako pročitate nekako i razumjeti o čemu se radi, a pod aktivnim, ukoliko to što pročitate možete prepričati svojim riječima na tom jeziku. Obično je pasivno znanje jezika zanemarivo, pa zato nije ni uključeno u anketu.

Obzirom na to da mnogo forumaša živi van BiH, vjerovatno govore i jezike tih zemalja.

Da ne bi bilo zabune u odnosu na mjesto gdje ko živi, bilo u okolnim zemljama ili dalje - pod stranim jezicima ovdje nećemo računati bosanski, hrvatski, srpski i crnogorski (a ni srpsko-hrvatski i slično).

Ukoliko neki drugi jezik (mimo spomenutih) smatrate vašim maternjim jezikom, u tom slučaju molim da naglasite u odgovoru koji je jezik zemlje u kojoj živite (ili u kojoj ste rođeni).

Dakle, isključivo se misli na pisane jezike, ukoliko neko poznaje i neki drugi. :mrgreen:

I za kraj, bilo bi lijepo da vidimo iskrene odgovore. Hvala :)
Trebamo uvesti da se pored obaveznog uci i njemacki jer je ovo "njemacko" govorno podrucje naravno za neke je i turski :D ali treba dva jezika....
Saian

#24 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by Saian »

nowyouseeme wrote:
Ama jeste to vas dvojica ovi što ne znaju jezike? :mrgreen:
Mi smo ovi sto te pokusavaju zastititi od sebe same :oops: :D
nowyouseeme

#25 Re: S koliko stranih jezika se aktivno sluzimo?

Post by nowyouseeme »

Saian wrote:
nowyouseeme wrote: jer ja za to nemam vremena.
:D
nowyouseeme wrote:Ja samo forumam o tome

Shasha ba
Baš vala. :mrgreen:
Post Reply