Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Edin H.

#126 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by Edin H. »

Irm@ wrote:bas tako..
takvim kompanijama ovo nije interesantno trziste..jer kako kaze Velican oni unaprijed skeniraju trziste i odluce isplati li se..ocito su odlucili: i ne bas... :)

Sudeci po broju turista koji barem u ljetnim mjesecima opsjedaju tesko i skupo za doci Sarajevo ne bih se sa ovim slozio, tu je naravno i dijaspora koja dolazi u velikom broju, premda oni koji nisu iz Sarajeva ili okoline cesto lete za Beograd ili Zagreb jer smatraju da im je blize i jeftinije.

Ipak za uspjesnost jednog ovakvog projekta slabost je ne preveliki broj poslovnih putovanja.
poznanik

#127 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by poznanik »

Edin H. wrote:Direktor Sarajevskog aerodroma Veličan: Pregovaramo s jeftinim avioprevoznicima

http://www.sarajevo-x.com/biznis/clanak/110825109
Slijedi nova taksa na aerodromima

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH uvodi novu taksu, za koju neki prevoznici i aerodromi smatraju da će ugroziti razvoj civilnog vazduhoplovstva u našoj zemlji. Enver Jukanović, direktor Aerodroma Tuzla, kaže da će ovom odlukom, ako ona bude usvojena u ovoj formi, biti otežano poslovanje svih aerodroma u BiH... Posebno je istakao da će niskobudžetni prevoznici biti obeshrabreni da dođu poslovati u BiH.

"Ova taksa, koju je uvela federalna vlada prije nekoliko godina, pokazala se kao loša jer je veliki broj kompanija vrlo nerado plaća. Uvođenjem nove takse o dolasku niskobudžetnih kompnija, koje sigurno neće to platiti, da i ne govorimo. Šta to znači za razvoj bh. civilnog vazduhoplovstva, iz ovog procijenite sami", rekao je on.
Edin H.

#128 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by Edin H. »

Ne radi link poznanik, jesi li mislio na ovaj clanak?

http://sport.ljiljan.ba/bs/vijesti/slij ... erodromima
poznanik

#129 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by poznanik »

Edin H. wrote:Ne radi link poznanik, jesi li mislio na ovaj clanak?

Ma da, isti je tekst, ovaj moj link je ovdje označen kao spam, tek sad vidio :(
Edin H.

#130 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by Edin H. »

poznanik wrote:
Edin H. wrote:Ne radi link poznanik, jesi li mislio na ovaj clanak?

Ma da, isti je tekst, ovaj moj link je ovdje označen kao spam, tek sad vidio :(
U svakom slucaju jedno Direktor prica, a drugo se radi.

Dobro si ovo upratio.
poznanik

#131 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by poznanik »

Edin H. wrote:U svakom slucaju jedno Direktor prica, a drugo se radi. Dobro si ovo upratio.
Direktor sarajevskog aerodroma je bivši, dugogodišnji uposlenik strane državne avio-kompanije koja, uz slične evropske avio-kompanije, pristajanjem na dodatno plaćanje aerodromske takse može pokušati postići monopol u avio-prevozu na svojim linijama. Zapravo, moguća je raspodjela destinacija, letova između nekoliko izdvojenih kompanija...
drndalo

#132 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by drndalo »

vox-populi wrote:Racunica je itekako jasna: budget kompanije NE MOGU napuniti avion iz Sarajeva i nazad. A to je princip na osnovu kojeg funkcionisu, POTPUNO pun avion.
Jedino na osnovu toga mogu na sebe preuzeti aerodromske takse i ponuditi letove od 10-15€ za povratnu kartu. Jer im se i dalje isplati. Sa polupraznim avionom (kakav bi u najboljem slucaju bio) ne mogu pokriti ni troskove, o nekoj zaradi da i ne pricam.
A Germanwings iz SJJ leti poluprazan jel'de ? Posebno u sezoni... I Norwegian iz Osla i Stockholma lete poluprazni u sezoni ??? Jastarade...

Pricas o cijenama od 10-15 EUR, i siris dezinformacije... Po tim cijenama te kompanije prodaju mozda 10-ak sjedista po letu, pa 20-ak po 39.90, pa 50-ak po 69.99, pa 50-ak po 99, pa preostale u rasponu 100-300 EUR po sjedistu... Tako da prosjecna cijena slobodnog sjedista na svakom letu nije ni blizu ove tvoje (a i njihove reklamne) pocetne cijene...

I sa dobro odabranom destinacijom, pristojno odmjerenim cijenama karata, pametnom reklamom, ukinutim vizama, ja tvrdim da se barem 3-4 nove Evropske destinacije mogu puniti 2-3 sedmicna leta preko cijele godine, a u sezoni neke od njih i 4-5x sedmicno...

Mi jednostavno nemamo siroke navike putovanja avionima, jer ih nikada nismo imali stalno raspolozive, i po povoljnim cijenama... Tu bi trebalo obrazovati putnike, da ti ne kazu npr.:"Hamburg? Sta cu ja tamo...???" :skoljka:

A Ryan ne ocekujmo dok im ne platimo ( Sarajevo, FBiH, BiH ) da lete npr. 500.000 KM godisnje, za "reklamu" na njihovom web-u... U stvari to je subvencija ne bi li oni doveli xxx.xxx turista godisnje, koji makar i samo s ruksacima bili, potrose npr. 100 EUR u BiH...
Edin H.

#133 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by Edin H. »

poznanik wrote:
Edin H. wrote:U svakom slucaju jedno Direktor prica, a drugo se radi. Dobro si ovo upratio.
Direktor sarajevskog aerodroma je bivši, dugogodišnji uposlenik strane državne avio-kompanije koja, uz slične evropske avio-kompanije, pristajanjem na dodatno plaćanje aerodromske takse može pokušati postići monopol u avio-prevozu na svojim linijama. Zapravo, moguća je raspodjela destinacija, letova između nekoliko izdvojenih kompanija...
Pa dobro onda to je OK, njihov monopol je ipak vazniji od prihoda koji turisti mogu donijeti gradu ukoliko no frills airlines pocnu letiti za Sarajevo :oops:
Trebam te

#134 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by Trebam te »

Karte su preskupe za Sarajevo, u svakom dobu godine a posebno u toku ljeta, cak i jeftine komapnije napalcuju puno, recimo letovi sa GerWings su samo malo jeftiniji a ogranicavaju te sa datumima i danima kad lete is nekih gradova nemamo flexibilnosti...

Drugo, sarajevski aerodrom iam vrlo losu uslugu, ljudi zaposleni na sarajevskom aerdromu se uopste neznaju ponasati i neznaju sta je usluga posjetiocu i kako je predstaviti, tj ostaviti dojam dobrodoslice. Tu su momcici, stoje okolo sa izvjestacenim isprsenim grudima, zalizani sa objesenim (ali to je najvaznije objesenim) aerodromskim karticama uposlenika, stoje kao dudici i neznaju pomoci majci koja gura kolica i kofere, neznaju pokazati putniku da je dobrodosao, neznaju se nasmijati...bas ostavise ljetos utisak papcica uspolenih preko nekakvih veza. Nemamo mi razvijenu svijest potrosaca/ponudzaca...tako isto kao i putniku, kad jedna jeftina kompanija pokaze interes da leti za Sarajevo vrlo brzo ce promijeniti kurs i prekinuti to nakon par mjeseci...

U medjuvremenu, mi cemo placati hefti karte preko ino-prevoznika koji cesto nemaju ni air con u avionu (desilo se meni sa austrian airlines) ili tako nece se croatia airlines stuardesa potruditi da pomogne majci sa djetetom itdd... smatraju nas stokom jer nemamo svog prevoznika i ako ga imamo vrlo brzo propadne zbog kojeg cega..

A cula sam da su navalili Britsih Airways tolike takse tako da je BA nakon godine otkazao let iz Londona ( za decka informacija sto pita na forumu) mozda ima GerWings ali samo odredjenim danima i sa lijevog aerdorma je...
Pitarrr82

#135 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by Pitarrr82 »

EasyJet iz Zg za London, povratna sa svim taksama cca 60EUR ;)
holowey

#136 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by holowey »

Pitarrr82 wrote:EasyJet iz Zg za London, povratna sa svim taksama cca 60EUR ;)
na to dodaj troskove puta sa-zg, i onda od lutona do centra londona (cca50km), nabere se... nekako i pregrmiti troskove u uk (ne bi ni iz sa letjeli za heathrow), ali ovo sa-zg mi fakat zao...
Pitarrr82

#137 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by Pitarrr82 »

holowey wrote:
na to dodaj troskove puta sa-zg, i onda od lutona do centra londona (cca50km), nabere se... nekako i pregrmiti troskove u uk (ne bi ni iz sa letjeli za heathrow), ali ovo sa-zg mi fakat zao...

Sa - Zg cca 45EUR, nije Luton nego Gatwick a i imam nekoga tamo tako da nece biti problem...

Mene malo vise nervira da su im troskovi za vizu previsoki, cca 170KM sto stvarno nije normalno...

Najjeftinije sto sam nasao odavde je bilo cca 200eur preko Austrian-a.

P.S. Bila je neka akcija u maju Croatia-e ako se ne varam direktno iz Sa za London 150eur...
@mba

#138 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by @mba »

mescini da bi singapur airlines uskoro trebao da iz sarajeva leti, dnevno za new york a planu je i emirates! :-D

kamo srece da otvore linije da se brze stize u tu nasu BiH!
sheilak

#139 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by sheilak »

@mba wrote:mescini da bi singapur airlines uskoro trebao da iz sarajeva leti, dnevno za new york
Je li ovo sigurno? :shock: Ako jeste, imas mustuluk :-D
todd_smith

#140 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by todd_smith »

@mba wrote:mescini da bi singapur airlines uskoro trebao da iz sarajeva leti, dnevno za new york a planu je i emirates! :-D

kamo srece da otvore linije da se brze stize u tu nasu BiH!
uskoro kao do slijedece godine, ili uskoro kao za 5-6 godina ce mozda ozbiljno o tome da razmisljaju :mrgreen:
sheilak

#141 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by sheilak »

@todd_smith

Nemoj biti tako okrutan. Mozda se ipak desi. :-D
drndalo

#142 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by drndalo »

Jastaradi, ni do Londona nemamo vezu, a ne sa Singapore-om... :dance:
vox-populi

#143 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by vox-populi »

drndalo wrote: A Germanwings iz SJJ leti poluprazan jel'de ? Posebno u sezoni... I Norwegian iz Osla i Stockholma lete poluprazni u sezoni ??? Jastarade...

Ne znam da li lete prazni, poluprazni ili puni. Imas par osoba na ovoj temi koje su se javljale da su letjeli u skoro praznim avionima.
Sezona je jedno (juni-avgust) a ostalih 9 mjeseci je nesto drugo.
drndalo wrote: Pricas o cijenama od 10-15 EUR, i siris dezinformacije... Po tim cijenama te kompanije prodaju mozda 10-ak sjedista po letu, pa 20-ak po 39.90, pa 50-ak po 69.99, pa 50-ak po 99, pa preostale u rasponu 100-300 EUR po sjedistu... Tako da prosjecna cijena slobodnog sjedista na svakom letu nije ni blizu ove tvoje (a i njihove reklamne) pocetne cijene...
Pa drug, ti mozes biti budala pa kupovati kartu za slijedecu sedmicu a mozes biti i pametan pa planirati 2-3 mjeseca unaprijed i platiti tih 10-15€. Ako tako budes radio onda ce prosjek TVOJE karte biti tih 10-15€. I ne prodaju se karte po broju sjedista nego vremenski, sto je putovanje blize, karta je skuplja.
drndalo wrote: I sa dobro odabranom destinacijom, pristojno odmjerenim cijenama karata, pametnom reklamom, ukinutim vizama, ja tvrdim da se barem 3-4 nove Evropske destinacije mogu puniti 2-3 sedmicna leta preko cijele godine, a u sezoni neke od njih i 4-5x sedmicno...
Izgleda da ti vidis neku biznis mogucnost koju strucnjaci u budget kompanijama ne vide. Probaj im prodati ideju, mozes dobre pare zaraditi.
drndalo wrote: Mi jednostavno nemamo siroke navike putovanja avionima, jer ih nikada nismo imali stalno raspolozive, i po povoljnim cijenama... Tu bi trebalo obrazovati putnike, da ti ne kazu npr.:"Hamburg? Sta cu ja tamo...???" :skoljka:
Ljudi u BiH prvenstveno nemaju para da putuju. Jer cijena avionske karte je samo jedan dio troskova, ostaje hotel, boravak....
drndalo wrote: A Ryan ne ocekujmo dok im ne platimo ( Sarajevo, FBiH, BiH ) da lete npr. 500.000 KM godisnje, za "reklamu" na njihovom web-u... U stvari to je subvencija ne bi li oni doveli xxx.xxx turista godisnje, koji makar i samo s ruksacima bili, potrose npr. 100 EUR u BiH...
Turisti ce u BiH poceti masovno da dolaze onoga dana kada BIH nesto tim turistima ponudi. Osim cevapa i svih vrsta bogomolja, sto je trenutna ponuda. A tada ce Ryan vidjeti svoj interes u cijeloj prici.
sabih05

#144 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by sabih05 »

Trebam te wrote:Karte su preskupe za Sarajevo, u svakom dobu godine a posebno u toku ljeta, cak i jeftine komapnije napalcuju puno, recimo letovi sa GerWings su samo malo jeftiniji a ogranicavaju te sa datumima i danima kad lete is nekih gradova nemamo flexibilnosti...

Drugo, sarajevski aerodrom iam vrlo losu uslugu, ljudi zaposleni na sarajevskom aerdromu se uopste neznaju ponasati i neznaju sta je usluga posjetiocu i kako je predstaviti, tj ostaviti dojam dobrodoslice. Tu su momcici, stoje okolo sa izvjestacenim isprsenim grudima, zalizani sa objesenim (ali to je najvaznije objesenim) aerodromskim karticama uposlenika, stoje kao dudici i neznaju pomoci majci koja gura kolica i kofere, neznaju pokazati putniku da je dobrodosao, neznaju se nasmijati...bas ostavise ljetos utisak papcica uspolenih preko nekakvih veza. Nemamo mi razvijenu svijest potrosaca/ponudzaca...tako isto kao i putniku, kad jedna jeftina kompanija pokaze interes da leti za Sarajevo vrlo brzo ce promijeniti kurs i prekinuti to nakon par mjeseci...

U medjuvremenu, mi cemo placati hefti karte preko ino-prevoznika koji cesto nemaju ni air con u avionu (desilo se meni sa austrian airlines) ili tako nece se croatia airlines stuardesa potruditi da pomogne majci sa djetetom itdd... smatraju nas stokom jer nemamo svog prevoznika i ako ga imamo vrlo brzo propadne zbog kojeg cega..

A cula sam da su navalili Britsih Airways tolike takse tako da je BA nakon godine otkazao let iz Londona ( za decka informacija sto pita na forumu) mozda ima GerWings ali samo odredjenim danima i sa lijevog aerdorma je...
Gdje li si ti putovala pa su ti sami priskakali u pomoc i pruzili toplu dobrodoslicu na aerodromu? Prosvijetli nas, molim te. Ja u tvom ekspertskom misljenju (tipicno bosanskom) jedino vidim da ti ne znas da negacija i glagol ne idu zajedno, a "ponudzac" ide sa "dj".

Sarajevski aerodrom niti je bolji niti losiji od vecine svjetskih manjih i vecih aerodroma. Prosao sam vise desetina aerodroma u svijetu i niti sam dobio vise niti manje od naseg. Dok ne zatrazite niko vam ne pomaze, niti vas vidi, bilo gdje. Popustite vise sa tim pricama.

Btw, nemam veze sa aerodromom Sarajevo, niti me interesuje u zivotu.
macan prvi

#145 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by macan prvi »

drndalo wrote:
vox-populi wrote:Racunica je itekako jasna: budget kompanije NE MOGU napuniti avion iz Sarajeva i nazad. A to je princip na osnovu kojeg funkcionisu, POTPUNO pun avion.
Jedino na osnovu toga mogu na sebe preuzeti aerodromske takse i ponuditi letove od 10-15€ za povratnu kartu. Jer im se i dalje isplati. Sa polupraznim avionom (kakav bi u najboljem slucaju bio) ne mogu pokriti ni troskove, o nekoj zaradi da i ne pricam.
A Germanwings iz SJJ leti poluprazan jel'de ? Posebno u sezoni... I Norwegian iz Osla i Stockholma lete poluprazni u sezoni ??? Jastarade...

Pricas o cijenama od 10-15 EUR, i siris dezinformacije... Po tim cijenama te kompanije prodaju mozda 10-ak sjedista po letu, pa 20-ak po 39.90, pa 50-ak po 69.99, pa 50-ak po 99, pa preostale u rasponu 100-300 EUR po sjedistu... Tako da prosjecna cijena slobodnog sjedista na svakom letu nije ni blizu ove tvoje (a i njihove reklamne) pocetne cijene...

I sa dobro odabranom destinacijom, pristojno odmjerenim cijenama karata, pametnom reklamom, ukinutim vizama, ja tvrdim da se barem 3-4 nove Evropske destinacije mogu puniti 2-3 sedmicna leta preko cijele godine, a u sezoni neke od njih i 4-5x sedmicno...

Mi jednostavno nemamo siroke navike putovanja avionima, jer ih nikada nismo imali stalno raspolozive, i po povoljnim cijenama... Tu bi trebalo obrazovati putnike, da ti ne kazu npr.:"Hamburg? Sta cu ja tamo...???" :skoljka:

A Ryan ne ocekujmo dok im ne platimo ( Sarajevo, FBiH, BiH ) da lete npr. 500.000 KM godisnje, za "reklamu" na njihovom web-u... U stvari to je subvencija ne bi li oni doveli xxx.xxx turista godisnje, koji makar i samo s ruksacima bili, potrose npr. 100 EUR u BiH...
Slazem se :thumbup: Svojim ocima sam vidio da Germanwings i van sezone ima popunjenost oko 80%-90%... sto ti je reklama...
FreeSol

#146 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by FreeSol »

Trebam te wrote:Karte su preskupe za Sarajevo, u svakom dobu godine a posebno u toku ljeta, cak i jeftine komapnije napalcuju puno, recimo letovi sa GerWings su samo malo jeftiniji a ogranicavaju te sa datumima i danima kad lete is nekih gradova nemamo flexibilnosti...

Prvo, slagala si sve zivo sto si rekla.

Drugo, ni na jednom svjetskom aerodromu ti niko nece dobrodoslicu spremiti, zato jer si "ti" dosla, ti samo putnik koji putuje od destinacije A do destinacije B, koristis aerodrom kao tranzitnu zonu. A to sto su ti preskupe karte, nije do aerodroma, vec do kompanije koja te prevozi, rade se obracuni troskova za cijelu godinu, i vjerovatnoce da bude praznih mjesta u avionu, pa tek onda se cijena karte utvrdjuje.

To sto ti letis jednom godisnje, pa ti nije jasno sto je karta ljeti skuplja moras malo sjesti, pa razmisliti da li je ljeto "sezona", pa onda lupati k'o maksim po diviziji.
Ja ni jednog zalizanog "momcica" ne znam, a pogotovo da stoji isprsen. Akreditacija mora biti na vidnom mjestu, objesena o vrat, po pravilima ICAO (to ti vjerovatno nece biti jasno sta je, pa googlaj sebi).
A to za majku i kolica, ni jedan uposlenik bilo kojeg aerodroma ti nece pomoci, svako ima svoju poziciju i zna se koji posao mora obavljati. Nije niko zaposlen da tebi kofere nosi po terminalu. Previse si sebi umislila.

British airways je sam otkazao rutu prema Sarajevu, zbog neisplativosti. Nema to veze s taksama. Njima da je u interesu mogu kupiti cijeli kompleks naseg aerodroma. Fazon je sto u avionu od 70-ak putnika bude 20-ak.

I pametnije ti je uzmi malo pravopis, nauci maternji jezik, pa onda ovdje pametuj, ovako jedino ti ispadas papak.

Pozz :wink:
alica.k

#147 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by alica.k »

holowey wrote:
i onda kad se nabere opet te jeftinije izadje nego iz sarajeva lufthansom, BA il ko vec leti za london
drndalo

#148 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by drndalo »

Izvini, ali evo sad gledam SJJ-VIE-LHR i nazad, 14-20 sep. 2011... 280 EUR sve skupa... Austrian... To nije bezobrazna cijena za kartu 14 dana prije leta... Za te pare se ne isplati gubiti vrijeme do ZAG ili BEG ili SPU... Makar od tamo imali kartu za 40 EUR tamo i isto toliko za nazad... Mislim, volio bih i ja da je 200 prosjek, ali nije...

U aprilu/maju sam s Croatia-om, isao za London, sve skupa 100 EUR/osoba... Nas dvoje smo isli maksuz, samo zato sto smo nasli jeftine karte, jer mi je to bilo predobro da propustim... A bila je neka mega-akcija...
holowey

#149 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by holowey »

alica.k wrote:
holowey wrote:
i onda kad se nabere opet te jeftinije izadje nego iz sarajeva lufthansom, BA il ko vec leti za london
ma ne mislim ja na lh kao alternativu nego smatram da sve dok se ne zahuktaju low cost letovi iz/za bih, mrka kapa
Pitarrr82

#150 Re: Ryanair, Easyjet, WizzAir, letovi ka BiH????

Post by Pitarrr82 »

Post Reply