Ruter-i

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
zdruzdjo

#1 Ruter-i

Post by zdruzdjo »

Vec sam napisao na drugom postu
trazim tenda ruter. ne neki low-end nego neki dual-band.
nisam rob brand-ova, pa ako neko zna neki a bez da je tenda a da ima dual-band i usb-share konektor bio bih zahvalan. odmah da naglasim ne daje mi ste stotinE maraka za to.

Imam sada tp-link TL-WR1043ND koji je super ali nema dual-band.
Image
relevantan

#2 Re: Ruter-i

Post by relevantan »

Imam isti taj TP LINK ruter V2 na koji sam nabacio DD-WRT i tako radi godinama. Ruter je zvijer i jedina mu je mana nedostatak dual band-a, ali zato gura do 450 Mbps na 2,4 Ghz uz fantastičan domet i pokrivenost.

Koliko uopšte imaš mrežnih klijenata koji se mogu spojiti na 5 Ghz opseg i zbog čega ti treba veća propusnost za WiFi?

Logična zamjena za konkretno ovaj ruter a da ima dual band je TP-Link AC1200 koji je kod nas oko stoje.

Code: Select all

https://www.olx.ba/artikal/29574983/router-tp-link-ac1200-dual-band-wi-fi-archer-c50-6896/
zdruzdjo

#3 Re: Ruter-i

Post by zdruzdjo »

relevantan wrote:Imam isti taj TP LINK ruter V2 na koji sam nabacio DD-WRT i tako radi godinama. Ruter je zvijer i jedina mu je mana nedostatak dual band-a, ali zato gura do 450 Mbps na 2,4 Ghz uz fantastičan domet i pokrivenost.

Koliko uopšte imaš mrežnih klijenata koji se mogu spojiti na 5 Ghz opseg i zbog čega ti treba veća propusnost za WiFi?

Logična zamjena za konkretno ovaj ruter a da ima dual band je TP-Link AC1200 koji je kod nas oko stoje.

Code: Select all

https://www.olx.ba/artikal/29574983/router-tp-link-ac1200-dual-band-wi-fi-archer-c50-6896/
I kod mene je isto V2
Imam tri uredjaja koji furaju na 5ghz. Od toga jedan je laptop na kojem cesto vucem strimovanje filmova sa glavnog kucnog racunara. Tu mi valja 5ghz, obzirom da je 2.4 konstantno opterecena od mobitela i tableta u kuci.
A jednom sam stavio bio dd wrt ali mi je bio malo konfuzan i bug-ovit. I nema onaj boost za 450 mbps. bar nije imao, ne znam sada. Jedva sam uspio vratiti na tplink-ov soft.
nagibSA

#4 Re: Ruter-i

Post by nagibSA »

Imas onaj Xiaomi MI 3 ili 3G u zavisnosti da li zelis gigabitni port (G verzija), tu je on oko 100-injak BAM, bez ovog G je dosta jeftiniji 60-ak BAM. Nisam ga imao, kazu da sluzi, kako, ne znam. Meni je 5GHz neupotrebljiv osim ako nisam u istoj prostoriji (laptopovi, telefoni), zato nisam ni uzimao dual band. Da je stabilnija brzina bez interferencije, naravno. A i brzina neta, jos zadugo nece prevazici onih 100 Mbps na portu. Miran sam jos godinama. :-D

Mene zanima ovo ako je neko upratio i razumije se. Preporuka za neki router koji ne 'izaziva' "wlan_rx_wake" na mobilnim uredjajima.
arnes_king

#5 Re: Ruter-i

Post by arnes_king »

nagibSA wrote:
Mene zanima ovo ako je neko upratio i razumije se. Preporuka za neki router koji ne 'izaziva' "wlan_rx_wake" na mobilnim uredjajima.
Taj wakelock ima i kod mene na s9+. Mislis da ga izaziva direktno ruter i da bi drugi uredjaj to riješio? Nesto mi to nije bas logicno i mislim da je ipak do samog sistema ili telefona, iako bih volio da znam da je do rutera. Bilo bi lahko rijesiti ga se.
nagibSA

#6 Re: Ruter-i

Post by nagibSA »

arnes_king wrote: Taj wakelock ima i kod mene na s9+. Mislis da ga izaziva direktno ruter i da bi drugi uredjaj to riješio? Nesto mi to nije bas logicno i mislim da je ipak do samog sistema ili telefona, iako bih volio da znam da je do rutera. Bilo bi lahko rijesiti ga se.
Kod mene konkretno vjerovatno router, jer sam ama bas sve drugo provjerio i 'dotegao' koliko se moglo. Nije normalno da se ovo desava. Software je najbolji moguci sto se droida tice, jer koristim G telefone.

Ima tu dosta 'pinga' sa lokalnih uredjaja u mrezi (tj. bilo je), treba iskljuciti na mreznoj karti IPv6 i NetBios ili namjestiti router u AP isolate modu.

DTIM i Beacon interval nema mnogo uticaja kod mene. Mijenjao zastite WPA/WPA2 isto. Iskljucio na routeru IGMP, IPv6, uPNP itd.

Moze ovo kernel 'dotegnuti' da je manji wakelock, ali nije to to. Ne bi trebalo da ga bude mnogo.

Mozes provjeriti sta ti budi telefon preko terminala i tcpdump-a, ukoliko ga imas. Treba root naravno.

Kopka me ovo dugo vremena, volim kad radi sve savrseno. Promjenicu router nekad kad skontam koji radi OK. Moze biti i do firmware-a (ima na netu objasnjeno nesto oko nekih reklama u sw-u), flash-ovao sam Padavan na svom Asusu ali isto.

Jednom sam postavljao na XDA, evo kako to izgleda:

https://pastebin.com/AKwbmQ0g
(ZTE je modem/router, Asus je AP)

Kada budem imao volje, jedino mi preostaje preko script-e iskljuciti neke stvari na routeru, jer sa custom firmwareom ima ta opcija. I on ima Linux kernel tako da je isto kao i na androidu, samo ne znam je l' su putanje iste.
Post Reply