Koji jezik bih trebala izabrati po vasem misljenju, koji je bolji i zasto?
Ruski ili Kineski?
-
Rosey
#1 Ruski ili Kineski?
Upisala sam "Master in Emerging markets" , od jezika mi nude da ucim ruski/kineski.

- mrtva kokoš
#2 Re: Ruski ili Kineski?
zavisi na koji dio svijeta ces da se orijentises, po svoj logici kineski, vidis sta ih je.
e sad ako ces da ti je lakse, uzeces ruski. lagan jezik, a uz to trecinu ga razumijes bez da ga i ucis. 
- threshold
#3 Re: Ruski ili Kineski?
ja bih ucio kineski jer je kina jedna vele-vele-VELEsila koja ce za par decenija izbiti na vrh ekonomske scene svijeta. ruski mozes uvijek naucit ako treba, a radizbog gore navedenog razloga. a opet naravno engleski (pretpostavljam da znas) i njemacki.
- bandini
#4 Re: Ruski ili Kineski?
threshold wrote:ja bih ucio kineski jer je kina jedna vele-vele-VELEsila koja ce za par decenija izbiti na vrh ekonomske scene svijeta. ruski mozes uvijek naucit ako treba, a radizbog gore navedenog razloga. a opet naravno engleski (pretpostavljam da znas) i njemacki.
pa proce tih par decenija dok ona nauci kineski
- antropolog
#5 Re: Ruski ili Kineski?
Ruski , definitivno, jezik sutrasnjice, prelijep jezik još ljepša knjizevnost, niju opce toliko tezak, ali se mora radit, vece su ti sanse da ćeš prije naučiti ruski nego kineski, jer je slavenski jezik, studiram ruski i prezadovoljan sam jezikom jer je divan
sto se tice kineskog ipak uzmi u obzir da to nije indoeuropski jezik, logika tog jezika nije ista kao sto je to slucaj sa npr. eng, franc, ili nekim drugim ind. jezikom, dosta je razlicit u odnosu na sve ostale jezike.
Moja preporuka RUSKI, nećes se def. pokajati

sto se tice kineskog ipak uzmi u obzir da to nije indoeuropski jezik, logika tog jezika nije ista kao sto je to slucaj sa npr. eng, franc, ili nekim drugim ind. jezikom, dosta je razlicit u odnosu na sve ostale jezike.
Moja preporuka RUSKI, nećes se def. pokajati
- piupiu
#6 Re: Ruski ili Kineski?
Moze li i jedan i drugi? Ako ne, kineski, jer je tezi, imas hiljade onih 'hijeroglifa' koje moras nauciti samo da bi imao/la osnove pismenosti. I da, Kina je dolazeca zemlja broj jedan ... tako da ... umjesto u Stambol, Bec i Pestu (London i New York), ici cemo tamo da ucimo o konfucianizmu,
.
- atko
#7 Re: Ruski ili Kineski?
Ruski ... jer ga mozes nauicti do izuzetno dobrog nivoa ... jer je iz nase porodice jezika ... za razliku od kineskog ... rusi imaju i knizvnu i naucnu literaturu boli glava ... ja sam ucio ruski jednu godinu u osnovnoj ... i dan danas se sjecam onih pjesmica ... ras dva tri cetiri pjat ... viselj zaljcik pa gulljat ...
i kina u svom nadolazenju nikad da nadodje ... haman ce indija na kraju isplivat ... al oni imaju jedo 60 jezika
i kina u svom nadolazenju nikad da nadodje ... haman ce indija na kraju isplivat ... al oni imaju jedo 60 jezika
- Adem meda
#8 Re: Ruski ili Kineski?
E jesu ti i ponudili .. !! 
-
cucamonga
#9 Re: Ruski ili Kineski?
ovako nesto moze izvalit samo bosnjo koji veze nema sta se desava u svijetuAdem meda wrote:E jesu ti i ponudili .. !!
"Cejeni dolaze" - pa ti vidi