Onaj istok što nije imao kopnenu vezu sa ostatkom Njemačke je bio agrarni i za njemačke uslove nerazvijen. Ali ta teritorija više nije bila u sastavu Njemačke nakon rata.jeza u ledja wrote:Rur i Sar su samo dio z. Njemacke.Lajavikrelac wrote: Zato što su industrija i rudarstvo smješteni u Sarskoj i Rurskoj oblasti. Istok je najviše živio od poljoprivrede.
I. Njemacka je vecim dijelom bila dio Prusije, ekonomski vodece drzave u Njemackoj, i generalno sjever Njemacke je bio bogatiji od juga.
I nije da nije postojala razvijena industrija i ekonomija u I. Njemackoj. Dresden, Leipzig i naravno Berlin.
Mislio sam ima li gdje da pise "da je istok bio siromasniji od zapada" prije rata?
RUSIJA
- sinuhe
#2876 Re: RUSIJA
-
prog321
#2877 Re: RUSIJA
Čuj, Konigsberg današnji Kaliningrad mu bio agrarni 
- sinuhe
#2878 Re: RUSIJA
To nije samo Königsberg već jedna veća teritorija koja je bila izolovana.
- jeza u ledja
#2879 Re: RUSIJA
Ma nebitno al sustina price je da su Rusi od I. Njemacke napravili invalida dok je Z. Njemacka cvjetala.sinuhe wrote:Onaj istok što nije imao kopnenu vezu sa ostatkom Njemačke je bio agrarni i za njemačke uslove nerazvijen. Ali ta teritorija više nije bila u sastavu Njemačke nakon rata.jeza u ledja wrote:Rur i Sar su samo dio z. Njemacke.Lajavikrelac wrote: Zato što su industrija i rudarstvo smješteni u Sarskoj i Rurskoj oblasti. Istok je najviše živio od poljoprivrede.
I. Njemacka je vecim dijelom bila dio Prusije, ekonomski vodece drzave u Njemackoj, i generalno sjever Njemacke je bio bogatiji od juga.
I nije da nije postojala razvijena industrija i ekonomija u I. Njemackoj. Dresden, Leipzig i naravno Berlin.
Mislio sam ima li gdje da pise "da je istok bio siromasniji od zapada" prije rata?
Isto vazi i za Cehoslovacku i donekle Poljsku i Madjarsku, za koje smo mi Jugosloveni bili praljudi iz pecina do WW2, i za koje smo opet sada kad tamo nema vise Rusa praljudi iz pecina.
- jao_situacije
#2880 Re: RUSIJA
Kako ste uspjeli doći do Pruske na temi o Rusiji 
- sinuhe
#2882 Re: RUSIJA
Isto je to
a i Fridrih Veliki je rekao da protiv Rusije ne treba ratovati.
- jeza u ledja
#2883 Re: PRUSIJA
Zajebali se u slovu.jao_situacije wrote:Kako ste uspjeli doći do Pruske na temi o Rusiji
Izvini evo stavicu na pravu temu.
- madner
#2884 Re: RUSIJA
Vecina Berlina je usla u drugu zonu.jeza u ledja wrote:Rur i Sar su samo dio z. Njemacke.Lajavikrelac wrote: Zato što su industrija i rudarstvo smješteni u Sarskoj i Rurskoj oblasti. Istok je najviše živio od poljoprivrede.
http://www.amazon.com/The-Wages-Destruc ... 0143113208
o Njemackom GDP po glavi stanovnika.
Ruhr je dio Prusije.
- fosna2014
#2885 Re: RUSIJA
Borussia, Borussia shala lala laaamadner wrote:Vecina Berlina je usla u drugu zonu.jeza u ledja wrote:Rur i Sar su samo dio z. Njemacke.Lajavikrelac wrote: Zato što su industrija i rudarstvo smješteni u Sarskoj i Rurskoj oblasti. Istok je najviše živio od poljoprivrede.
http://www.amazon.com/The-Wages-Destruc ... 0143113208
Ruhr je dio Prusije.
Reus potpisao do 2019
SORRY SVIMA, kad već rek'o pričate o njima.
- jeza u ledja
#2886 Re: RUSIJA
Hmm, prije bih rekao da je pola-pola.madner wrote: Vecina Berlina je usla u drugu zonu.
Izvini, ne bih da citam cijelu knjigu zbog jednog obicnog pitanja.madner wrote: http://www.amazon.com/The-Wages-Destruc ... 0143113208
Ako mozes daj neki konkretan dokaz jer sve mi se cini da nisi bas u pravu za ono sto govoris.
- madner
#2887 Re: RUSIJA
Populacija IBerlina 1989 je bila oko 1.2 milion, zapadnog preko 2 miliona. Meni je to vecina.
Mogao bih naravno da ti citiram dio, no ne vidim zasto bi se ja vise trudio od tebe.
Mogao bih naravno da ti citiram dio, no ne vidim zasto bi se ja vise trudio od tebe.
- jeza u ledja
#2888 Re: RUSIJA
1989e, a 1945e?madner wrote:Populacija IBerlina 1989 je bila oko 1.2 milion, zapadnog preko 2 miliona. Meni je to vecina.
Ti si iznio tvrdnju, ja kazem da sumnjam u njenu tacnost, a nisam jedini.
- madner
#2889 Re: RUSIJA
Ovo ozbiljno?
Razlika u ukupnoj populaciji Berlina 1945 i 1990 je manje od 100 000.
Ja sam obrazlozio tvrdnju, dao izvor. Ima cijelo poglavlje posveceno Njemackom problemu sa zemljoradnicima, koga zanima.
Razlika u ukupnoj populaciji Berlina 1945 i 1990 je manje od 100 000.
Ja sam obrazlozio tvrdnju, dao izvor. Ima cijelo poglavlje posveceno Njemackom problemu sa zemljoradnicima, koga zanima.
- jeza u ledja
#2890 Re: RUSIJA
madner wrote:Ovo ozbiljno?![]()
Razlika u ukupnoj populaciji Berlina 1945 i 1990 je manje od 100 000.![]()
Da li treba objasnjavati demografske procese, ekonomiju, migracije, pogotovo u specificnom gradu poput podjeljenog Berlina i pogotovo totalno razvaljenom nakon rata?
madner wrote: Ja sam obrazlozio tvrdnju, dao izvor. Ima cijelo poglavlje posveceno Njemackom problemu sa zemljoradnicima, koga zanima.
Nisi mi dao izvor, vec samo dao link za knjigu, koju iskreno sumnjam da si citao, a i zasto bi...
-
prog321
#2891 Re: RUSIJA
Ruhr jeste u Prusiji ali nije u Zapadnoj Prusiji.
Tada se ta regija zvala Westfalija i provincija Rheine.
Prusi su inace osnovali Berlin i ujedinili katolike (jug) sa protestantskim sjeverom.
Prusija je najzasluznija za postojanje Njemačke.
Govoriti da su oni uvijek bili manje razvijeni od zapadne strane nema nikakvog smisla.
Tada se ta regija zvala Westfalija i provincija Rheine.
Prusi su inace osnovali Berlin i ujedinili katolike (jug) sa protestantskim sjeverom.
Prusija je najzasluznija za postojanje Njemačke.
Govoriti da su oni uvijek bili manje razvijeni od zapadne strane nema nikakvog smisla.
- jeza u ledja
#2892 Re: RUSIJA
Koliko se ja sjecam lekcija iz historije
kada je sazrilo vrijeme za ujedinjavanje njemackih zemalja, glavnu rijec su igrali Prusi i Austrijanci, odnosno bilo je rijeci ko ce biti predvodnik tog ujedinjenja. U tom natezanju presudila je Prusija, a Austrija , tj. AU ostala za sebe, i danas je to sto jeste.
Tako nekako pojednostavljeno. Nek me neko ispravi ako grijesim.
Pretpostavljam da je Bismarck bio Prus. 
A istok Njemacke je toliko drasticno mijenjao granice da je danas vjerovatno tesko donjeti neki generalan zakljucak i naci egzaktne podatke, jer je sve to bilo uvezano i mozda nema smisla gledati na teritorij DDRa prije njenog nastanka kao izolovanu ekonomiju.
Tako nekako pojednostavljeno. Nek me neko ispravi ako grijesim.
A istok Njemacke je toliko drasticno mijenjao granice da je danas vjerovatno tesko donjeti neki generalan zakljucak i naci egzaktne podatke, jer je sve to bilo uvezano i mozda nema smisla gledati na teritorij DDRa prije njenog nastanka kao izolovanu ekonomiju.
- madner
#2893 Re: RUSIJA
Volio bi cuti te teorije. Sigurno si utemeljene na solidnom znanju u svim poljima.jeza u ledja wrote:madner wrote:Ovo ozbiljno?![]()
![]()
Da li treba objasnjavati demografske procese, ekonomiju, migracije, pogotovo u specificnom gradu poput podjeljenog Berlina i pogotovo totalno razvaljenom nakon rata?
madner wrote: Ja sam obrazlozio tvrdnju, dao izvor. Ima cijelo poglavlje posveceno Njemackom problemu sa zemljoradnicima, koga zanima.
Nisi mi dao izvor, vec samo dao link za knjigu, koju iskreno sumnjam da si citao, a i zasto bi...
1946 Wberlin 1950000 Eberlin 1150000.
- jeza u ledja
#2894 Re: RUSIJA
Koje teorije?madner wrote:Volio bi cuti te teorije. Sigurno si utemeljene na solidnom znanju u svim poljima.jeza u ledja wrote:madner wrote:Ovo ozbiljno?![]()
![]()
Nisi mi dao izvor, vec samo dao link za knjigu, koju iskreno sumnjam da si citao, a i zasto bi...![]()
1946 Wberlin 1950000 Eberlin 1150000.
De nam reci jesi li procitao tu knjigu i ako jesi, zasto si je procitao?
Ako kazes da jesi i kazes zasto vjerovacu ti sve sto kazes.
Vidis kako je fino kad izneses brojke. A sad nam reci, kojem dijelu Njemacke je pripao najveci dio uzeg jezgra Berlina? Ono, posto pricamo o Berlinu kao ekonomskom centru.
- madner
#2895 Re: RUSIJA
Teoriju po kojoj je Berlin podjeljen na odprilike iste djelove, te da, mada nemas pojma o brojkama brojka iz 1989 rezultat migracije.
Naravno da je jesam procitao, meni je ofirno lupati o stvarima i nadati se da cu nekad nesto ubost. Pola pola sigurno, a mozda i nije. Prusija ekonomska sila, to sto je dio koji je ekonomski motor van granica DDRa nema veze, garant je i to bilo ono pravo razvijeno i tako dalje.
Brojke sam odmah znao, htio sam vidjeti da li ces se barem potruditi da ih sam nadjes ili ces nastaviti sa teorijom zasnovanim na zeljama i projekcijama bez pokrica.
Mitte je naravno vecinski bio na istocnom djelu, no to nije ekonomski centar Berlina. Siemens, AEG, Telefunken, Borsig, DWM i banke su, pored administracije bili ekonomski najvece firme u Berlinu. Vecina ih je promjenila sjediste nakon sto je zapadni Berlin ostao odsjecen.
Naravno da je jesam procitao, meni je ofirno lupati o stvarima i nadati se da cu nekad nesto ubost. Pola pola sigurno, a mozda i nije. Prusija ekonomska sila, to sto je dio koji je ekonomski motor van granica DDRa nema veze, garant je i to bilo ono pravo razvijeno i tako dalje.
Brojke sam odmah znao, htio sam vidjeti da li ces se barem potruditi da ih sam nadjes ili ces nastaviti sa teorijom zasnovanim na zeljama i projekcijama bez pokrica.
Mitte je naravno vecinski bio na istocnom djelu, no to nije ekonomski centar Berlina. Siemens, AEG, Telefunken, Borsig, DWM i banke su, pored administracije bili ekonomski najvece firme u Berlinu. Vecina ih je promjenila sjediste nakon sto je zapadni Berlin ostao odsjecen.
- asurbanipal
#2896 Re: RUSIJA
jeza u ledja wrote:Koliko se ja sjecam lekcija iz historijekada je sazrilo vrijeme za ujedinjavanje njemackih zemalja, glavnu rijec su igrali Prusi i Austrijanci, odnosno bilo je rijeci ko ce biti predvodnik tog ujedinjenja. U tom natezanju presudila je Prusija, a Austrija , tj. AU ostala za sebe, i danas je to sto jeste.
Tako nekako pojednostavljeno. Nek me neko ispravi ako grijesim.Pretpostavljam da je Bismarck bio Prus.
Ne griješiš mnogo, fino je o tome pisao Čedomir Popov, a evo imaš i dobar dokumentarac...Bio je to jedan proces koji je trajao oko 50 godina...
- stakasa
#2897 Re: RUSIJA
Svasta. Ja mislio da je puno veci dio Berlina bio pod ruskom upravom. Profesore kad uhvatis vremena mogo bi otvorit temu o ovome i informisati nasmadner wrote:Ovo ozbiljno?![]()
- madner
#2898 Re: RUSIJA
Pa 3 okupacione zone, SSSRova je bila najveca.
20 zona, 8: 6 : 6.
S tim da je poslje iz ovih 12 dosla i Francuska zona, slicno kao i sa ostatkom Njemacke.
S tim da je poslje iz ovih 12 dosla i Francuska zona, slicno kao i sa ostatkom Njemacke.
- stakasa
#2899 Re: RUSIJA
Ok, hvala na odgovoru.madner wrote:Pa 3 okupacione zone, SSSRova je bila najveca.
Nego ovo me interesuje...
Kad su Sovjeti usli u Berlin, oni su ga citavog zauzeli, i Berlin i debelo iza Berlina, na zapad? Kako su oni uopste dopustili Amerikancima bilo kakve zone, da ne pricamo vecinsku? Je li to onaj americki vazdusni most, Kenedi ili ko vec sa onim Ja sam Berlinac, je li se to tad rjesavalo?
- madner
#2900 Re: RUSIJA
Zone su dogovorene 1944, uz dodatne pregovore 1945. 1944 nije jos bio dogovoreno da ce Poljska biti pomjerena naustrb Njemacke, no SSSR zone i demarkacija je vec dogovorena.
Blokada Berlina je bio pokusaj SSSR da se izbace saveznici i ovlada cijelim Berlinom.
Blokada Berlina je bio pokusaj SSSR da se izbace saveznici i ovlada cijelim Berlinom.