RUSIJA

Post Reply
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#2751 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

nosara wrote:
detroit-mercy wrote: Kao i obicno seres, djed je bio obican seljak kao i velika vecina tadasnjeg naroda, uhvacen u kovitlac sukoba koji ni on nije mogao definisati.
Btw, djed je izveden na strijeljanje od strane handzarovaca, prezivio je nekako ali je ostao trajan invalid.
Bitno je prdnut pa makar i na prazan stomak :-)
I u tom nedefiniranom kovitlacu dobrohotni djed je prepoznao humanisticki nijet hitlerove vojske... :kiss:
hahahahah nemoj ba vise :D :D :D
UnscarD

#2752 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

Nego Detroit ... da skratimo mi ovo ... je li ima ili nema politicke propagande u Hoolywoodskim filmovima?
nosara

#2753 Re: RUSIJA

Post by nosara »

UnscarD wrote:Nego Detroit ... da skratimo mi ovo ... je li ima ili nema politicke propagande u Hoolywoodskim filmovima?
Ako cemo posteno,ima... I ovakve i onakve... Holivud je sarena lopta... Provuku oni tu i tamo solidnih, humanih, vrijednih poruka... I smeca, tipa snajperista i slicno... Takvim filmovima dizu crime-rate u cemerici, sto je njihov problem, manje-vise... :D
UnscarD

#2754 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:
Govorili smo o imperijalizmu i o ratovima. Ja sam ti naveo spisak vojnih intervencija SAD i Rusije/SSSRa u 20/21 vijeku, na isti nacin jednu kao i drugu zemlju. Imas isti link, tj. naslov sa Wikipedije i za jedne i za druge.

Na ta dva linka koji prikazuju iste stvari za dvije zemlje, Rusi/Sovjeti ih imaju vise.
Vjeruj mi, to mi je prvo palo na pamet da guglam i to mi je prvo izbacilo. Nisam guglao "list of military and intelligence interventions" ili tako nesto. Ako cemo prosirivati spisak na CIA/KGB , na vojne atasee, na vojne baze, pomorske blokade, humanitarne intervencije i slicno, onda pliz, jer TI si o tome poceo, budi objektivan i kada navodis linkove za jedne, navedi sa istog ili slicnog izvora spisak za druge.
Naravno da ces naci vise izvora o americkim intervencijama jer hvala bogu u Americi i na zapadu postoji nesto sto se zove sloboda informacija. Ovo vazi i za mnoge druge stvari koje navodis. Isto vazi i za nepoznavanje ruskog, a poznavanje engleskog jezika.

Sto se tice intervencija na "svom" tlu, SSSR kao takav je jedna velika imperija, kao sto je bila i Rusija, sastavljena iz dijelova raznih pokorenih naroda od kojih neki i danas zive u toj Rusiji. Dodatno, cijeli Varsavski pakt je prakticno dio te prosirene imperije, kao i razne komunisticke puppet states sirom planete, ukljucujuci i Vijetnam, Koreju, Kubu, Etiopiju, razne bliskoistocne zemlje, frakcije u Angoli, Mozambiku, kojekakvi pokusaji u L. Americi.
Trazio spisak, nema. Ima ovo :
http://en.wikipedia.org/wiki/Category:KGB_operations
Sa ukupno 2 operacije.
E sad, mozda nikome nije palo na pamet da to popise (nema sanse), mozda ne mozemo da nadjemo za SSSR (USA iskacu na sve strane) a mozda je u pitanju sljedece.
U USA ustavu, jasno pise da rat moze da odobri samo kongres, a ne i predsjednik samovoljno. Iz ovog razloga, ako povod ne postoji, treba ga stvoriti i uvjeriti javnost pa samim tim i kongres. Istorija je puna ovoga kod USA. Ovo je u korijenu tzv. false flag covert operacija. Sa druge strane SSSR nije imao potrebe da uvjerava javnost ni u sta. Odluci vrhovni sovjet da se ide na Afganistan i nema tu ko dalje sta da se pita. Zato USA u svojoj sluzbi imperijalizma ima impresivnu listu a SSSR nema. Zato su USA sklone operacijama po mraku umjesto vojskama po danu (kako je to Kenedy lijepo gledajuci u ogledalo rekao u svom cuvenom govoru), zato postoji potreba za stvaranjem povoda (i posljedicno pristanka a sto bi Chomsky nazvao "manufacturing consent") ako ga vec u realnosti nema. Zato je USA lista puna CIA orkestriranih drzavnih udara, podrivanjima, oborenim vladama itd itd jer je to daleko lakse nego upregnuti vojsku. Vojska ide samo kada sve ostalo zakaze.

jeza u ledja wrote: O, ali tacno je! Itekako je tacno.
Uopste ne poricem da je kolonijalizam obogatio Zapad, kao sto je i Rusiju u manjem obimu, ali Zapad je i prije 1500e godine bio ISPRED Rusije. Rusije, koja je u ta doba bila svedena na siri region Moskve, a konstantno jebavana od strane Tatara, Litvanaca, Skandinavaca, itd.

http://en.wikipedia.org/wiki/Medieval_technology

Tesko je ustanoviti standard zivljenja u Srednjem Vijeku ali recimo palo mi je na pamet da trazim svjetske izume u ta doba i nadjoh ovaj link iznad u kojemu se spominju svi osim Rusa. Pao mi je na pamet recimo Gutenberg pa sam dalje isao od toga. Valjda je Gutenberg bio Rus sta li?
Evo da ne ostanes uskracen za izume Rusa ;-)
http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_o ... innovation
Od prve verzije Broda- Ledolomca preko decimalnog sistema unutar valute koji su kasnije usvojili bas svi pa do najveceg topa ikada napravljenog.
jeza u ledja wrote: Nasao sam izmedju ostalog i ovaj papir u kom imas podatke o platama u odredjenim evropskim gradovima, koji jeste, krece od 1500e, ali imas po periodima, ukljucujuci i 1500-1549, pa vidis da je sto istocnije to tuznije. (Imas poljske gradove ukljucujuci i Lavov koji je danas jel u Ukrajini).
http://web.mit.edu/14.731/papers/greatdivergence.pdf
Tesko da su u roku par decenija sve zapadnoevropske zemlje uspjele preskociti istocnoevropske.
Pa upravo je to period koji oznacava pocetak priliva bogatstva iz novog svijeta i cudno, koincidira sa usponom kako sam kazes.
Naravno ne treba simplifikovati stvari, naravno da je doprinjelo puno faktora usponu ali ako bih morao redati ih po vaznosti to je onda :
1. Prevod klasicnih Grckih i Staro-Rimskih dijela sa Arapskog na Evropske jezike usljed Arapskog boravka u danasnjoj Spaniji koja je posljedicno pokrenula renesansu.
2. Konstatan priliv bogatstva usljed kolonizacije novog svijeta.
3. Gutemberg
4. crna kuga koja je desetkovala populaciju i ostavila svo to bogatstvo onima koji su prezivjeli *(cesto se previdja)
5. Sve ostalo.

Razlog zbog kojeg tacka 2 nije tako ocita jeste u tome sto kolonizacija sa svim onim sto je nosila, nije se uklapala u novu renesansnu humanisticku misao te je posljedicno o njoj u renesansnim textovima, umjetnosti i misli, bilo malo mjesta. To ne znaci da ona nije postojala.
Ako te tema zanima, mozes pogledati npr knjigu : Mracna strana Renesanse - Walter D. Mignolo
UnscarD

#2755 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

jeza u ledja wrote:
Pardon, neko je spomenuo ranije robovlasnistvo i navodno historijsko nepostojanje istog u Rusiji i generalno se pokusao napraviti neki narativ da su Rusi danas manje uspjesni jer su bili manje brutalni, sto nije tacno kao ni sama teza koja pravi tu jednakost.
Pricali smo o predkolonijalnom periodu i osnovama napretka odredjenih zemalja.

Moze i ovo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_Russia
http://en.wikipedia.org/wiki/Serfdom_in_Russia
Ko je to spomenuo? Necemo izvrtati...ja sam rekao da je za uzdizanje zapada dobrim djelom zasluzna trgovina robljem a nisam rekao da ona nije postojala u Rusiji i u citavom svijetu. Razlika je u tome sto je u Rusiji zvanicno robovlasnistvo zabranjeno 1726 a u Americi se tek vijek i kusur kasnije vodi gradjanski rat (navodno) zbog ovog pitanja. Razlika je u tome sto u Rusiji obim robovlasnistva nije bio ni blizu onome na Americkom kontinetnu gdje su citavi narodi porobljeni a posto to nije bilo dovoljno, onda su sa drugih kontinenata dovodili robove u toj mjeri da su mjesanjem stvorili nove rase i potpuno promjenili demografiju komplentog KONTINENTA. Ili zelis da mi kazes da je robovlasnistvo u Rusiji, istorijski bilo "en pair" sa onim u Americi?
Tvrtko II Kotromanić

#2756 Re: RUSIJA

Post by Tvrtko II Kotromanić »

mada realno nije neke velike prakticne razlike bilo biti kmet u tadasnjoj Rusiji ili rob u SAD-u
spreca

#2757 Re: RUSIJA

Post by spreca »

UnscarD wrote:
jeza u ledja wrote:
Pardon, neko je spomenuo ranije robovlasnistvo i navodno historijsko nepostojanje istog u Rusiji i generalno se pokusao napraviti neki narativ da su Rusi danas manje uspjesni jer su bili manje brutalni, sto nije tacno kao ni sama teza koja pravi tu jednakost.
Pricali smo o predkolonijalnom periodu i osnovama napretka odredjenih zemalja.

Moze i ovo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_Russia
http://en.wikipedia.org/wiki/Serfdom_in_Russia
Ko je to spomenuo? Necemo izvrtati...ja sam rekao da je za uzdizanje zapada dobrim djelom zasluzna trgovina robljem a nisam rekao da ona nije postojala u Rusiji i u citavom svijetu. Razlika je u tome sto je u Rusiji zvanicno robovlasnistvo zabranjeno 1726 a u Americi se tek vijek i kusur kasnije vodi gradjanski rat (navodno) zbog ovog pitanja. Razlika je u tome sto u Rusiji obim robovlasnistva nije bio ni blizu onome na Americkom kontinetnu gdje su citavi narodi porobljeni a posto to nije bilo dovoljno, onda su sa drugih kontinenata dovodili robove u toj mjeri da su mjesanjem stvorili nove rase i potpuno promjenili demografiju komplentog KONTINENTA. Ili zelis da mi kazes da je robovlasnistvo u Rusiji, istorijski bilo "en pair" sa onim u Americi?
a Kreposno pravo?
madner

#2758 Re: RUSIJA

Post by madner »

1857, 37.7% zitelja Carevine su bili privatni kmetovi, dok je odprilike isti broj bio carskih seljaka. Znatno vise nego robova u USA.
UnscarD

#2759 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

Biti kmet i biti rob nikako nije isto. Ne moze se poraditi broj kmetova u Rusiji sa brojem Robova. Kruske i Jabuke.
Kreposno pravo (Serfdom eng.) je karakteristika svakog feudalnog drustva sirom Evrope. Ako se ista moze spocitavati Rusiji moze i kompletnoj zapadnoj Evropi.
Da li je zaista potrebno da vam objasnjavam razliku izmedju to dvoje pocev od one osnovne da kmet nije nicije vlasnistvo, vlasnistvo je zemlja a da je rob kao ljudsku bice vlasnistvo drugog ljudskog bica?
spreca

#2760 Re: RUSIJA

Post by spreca »

UnscarD wrote:Biti kmet i biti rob nikako nije isto. Ne moze se poraditi broj kmetova u Rusiji sa brojem Robova. Kruske i Jabuke.
Kreposno pravo (Serfdom eng.) je karakteristika svakog feudalnog drustva sirom Evrope. Ako se ista moze spocitavati Rusiji moze i kompletnoj zapadnoj Evropi.
Da li je zaista potrebno da vam objasnjavam razliku izmedju to dvoje pocev od one osnovne da kmet nije nicije vlasnistvo, vlasnistvo je zemlja a da je rob kao ljudsku bice vlasnistvo drugog ljudskog bica?
nebih reko......procitaj malo vise o kreposnom pravu.....sto znaci da nije imo nikakva prava

1.1497 год — введение ограничения права перехода от одного помещика к другому — Юрьев день.
2.1581 год — отмена Юрьева дня — «заповедные лета».
3.1597 год — право помещика на розыск беглого крестьянина в течение 5 лет и на его возвращение владельцу — «урочные лета».
4.1607 год — соборное уложение 1607 года: срок сыска беглых крестьян увеличен до 15 лет.
5.1649 год — соборное уложение 1649 года отменило урочные лета, закрепив таким образом бессрочный сыск беглых крестьян.
6.1718—1724 гг. — податная реформа, окончательно прикрепившая крестьян к земле.
7.1747 год — помещику предоставлялось право продавать своих крепостных в рекруты любому лицу.
8.1760 год — помещик получил право ссылать крестьян в Сибирь.
9.1765 год — помещик получил право ссылать крестьян не только в Сибирь, но и на каторжные работы.
10.1767 год — крестьянам было строго запрещено подавать челобитные (жалобы) на своих помещиков лично императрице или императору.
11.1783 год — распространение крепостного права на Левобережную Украину.
UnscarD

#2761 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

spreca wrote:
UnscarD wrote:Biti kmet i biti rob nikako nije isto. Ne moze se poraditi broj kmetova u Rusiji sa brojem Robova. Kruske i Jabuke.
nebih reko......procitaj malo vise o kreposnom pravu.....sto znaci da nije imo nikakva prava
Naravno da je imao prava. Kroz razne epohe i razne djelove zemlje su se prava i mjenjala. Recimo Sibir nikada nije imao Kreposno pravo uopste a neki drugi djelovi Rusije jesu.
Kreposno pravo je samo Ruski naziv za Kmetovski sistem koji je karakteristika sve i jednog feudalnog drustva.. Zadrzao se u Rusiji nekoliko decenija duze nego u zapadnoj Evropi. Za sve za sta mozes optuziti Rusiju po pitanju "Крепостное право" , slobodno identicnu kritiku mozes uputiti svakoj drugoj feudalnoj zemlji ukljucujuci sve i jednu u Evropi.

Razlike izmedju kmetovskog i robovolasnickog sistema mozes procitati na linku ispod. Mislim shvatam ja da ti zivis u Rusiji i da zelis da me iznenadis nekim specificnostima Ruskog kmetskog sistema i to je ok, ali ako dalje pokusavas da to izjednacis sa robovlacnikim sistemom kao sto je Madner pokusao, onda to ne moze biti niti tacno niti ispravno jer ocigledne razlike su jasno ustanovljene a evo ih ispod. Kmet je ljudsko bice sa dusom. Rob nije.
http://www.vlib.us/medieval/lectures/serfdom.html
The man (and of course there were women slaves) who was enslaved in ancient times was considered to have died; all that was his passed to his master, including the power of life and death. The slave who resisted his master for any reason could be killed, or killed for no reason at all if the master wished to do so.

The serf, by contrast, was a free man except for the obligations he owed to his lord and the rights his lord claimed over him. Both servile obligations and noble rights could be very extensive, but since the serf was a living creature with a soul, they could not be unlimited. The master could not deny his serf the amenities of the Church, work him on holy days, or demand actions of him that were immoral. As a living creature, the serf had the rights accorded him by natural law. He could resist a lord attempting to take his life or one attempting to withhold the necessities of life from him and his.

The distinction was just as significant in practice. The ancient laboring slaves who formed the vast majority of the slave class, even if the literature of the times deals far more with the servant class, were segregated by class and lived in prison-like barracks on the villa. They were under the tight control of a slave-driver who punished any sign of rebelliousness quickly and harshly. They were worked in gangs and possessed nothing to call their own.
spreca

#2762 Re: RUSIJA

Post by spreca »

isti Q samo drugo pakovanje.....vlasnik je mogao svog Kreposnog prodavati i raditi snjim sta hoce itd
sumirprimus

#2763 Re: RUSIJA

Post by sumirprimus »

spreca wrote:isti Q samo drugo pakovanje.....vlasnik je mogao svog Kreposnog prodavati i raditi snjim sta hoce itd
kju iz zvjezdanih staza? :D
spreca

#2764 Re: RUSIJA

Post by spreca »

sumirprimus wrote:
spreca wrote:isti Q samo drugo pakovanje.....vlasnik je mogao svog Kreposnog prodavati i raditi snjim sta hoce itd
ali nalik na Ku.... :D
sumirprimus

#2765 Re: RUSIJA

Post by sumirprimus »

spreca wrote:
sumirprimus wrote:
ali nalik na Ku.... :D
kao ku 7?6?5?4?3?2? :D
UnscarD

#2766 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

Evo da uprostimo.
Da li ti smatras da je kmetovski i robovlasnicki sistem jedno te isto?
spreca

#2767 Re: RUSIJA

Post by spreca »

nevolim pisati na ovoj temi kao i na temi Ukraina.....necu vise ..odoh
UnscarD

#2768 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

OK, posteno.
Challenger__

#2769 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

UnscarD wrote:
nosara wrote:
detroit-mercy wrote: Kao i obicno seres, djed je bio obican seljak kao i velika vecina tadasnjeg naroda, uhvacen u kovitlac sukoba koji ni on nije mogao definisati.
Btw, djed je izveden na strijeljanje od strane handzarovaca, prezivio je nekako ali je ostao trajan invalid.
Bitno je prdnut pa makar i na prazan stomak :-)
I u tom nedefiniranom kovitlacu dobrohotni djed je prepoznao humanisticki nijet hitlerove vojske... :kiss:
hahahahah nemoj ba vise :D :D :D
Hahaha.

:lol:

Nosara je penicilin za ove papanoide koji su svi na isti kalup: prič''o im dedo da su Nijemci bili dobri; a to što su strijeljali susjedno selo ili pobili u 7 dana 50.0000 ljudi tamo iza dva brda i jednoga potoka, ili desetine miliona širom svijeta, to nema veze. Valj'o Švabo dedi. Kmetovski klovnovi.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#2770 Re: RUSIJA

Post by japin_mutapi »

Challenger__ wrote: Nosara je penicilin za ove papanoide koji su svi na isti kalup: prič''o im dedo da su Nijemci bili dobri; a to što su strijeljali susjedno selo ili pobili u 7 dana 50.0000 ljudi tamo iza dva brda i jednoga potoka, ili desetine miliona širom svijeta, to nema veze. Valj'o Švabo dedi. Kmetovski klovnovi.
isto tako reci i za ruse i rusiju
UnscarD

#2771 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

Legao da spavam sinoc, citam i smijem se ali ono bas ...pita cura sta ti je ba' jesi normalan...vidis koja su doba...skovao je konsrukciju recnice vala extra...cuj dobrohotni djed i humanisticki nijet hahahaha evo i sad mi smjesno ...
Challenger__

#2772 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

Onda, nastavljajući tradiciju "valj'o dedi Švabo" sada hvale SAD, jer, ko *ebe milionske žrtve po Iraku, meni je dobro. Od svoje guzice ne vide i ne žele da vide širi kadar.

Guzičari.
Challenger__

#2773 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

UnscarD wrote:Legao da spavam sinoc, citam i smijem se ali ono bas ...pita cura sta ti je ba' jesi normalan...vidis koja su doba...skovao je konsrukciju recnice vala extra...cuj dobrohotni djed i humanisticki nijet hahahaha evo i sad mi smjesno ...

:lol:
UnscarD

#2774 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

Challenger__ wrote:Onda, nastavljajući tradiciju "valj'o dedi Švabo" sada hvale SAD, jer, ko *ebe milionske žrtve po Iraku, meni je dobro. Od svoje guzice ne vide i ne žele da vide širi kadar.

Guzičari.
Sad ce oni tebi da objasne da i Rusija pravi jos vece zulume i da eto ako USA i prave to sto prave, bar se o tome sve zna i pise pa je onda valjda to OK. A ko zna sta tamo radi ta zla Rusija ali nema ko o tome da pise , pobise sve ...
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2775 Re: RUSIJA

Post by Domaci izdajnik »

Kad Nosara i Woody izvale :lol: ja se njima redovno upišam od smijeha :mrgreen: :thumbup:
Post Reply