RUSIJA

Post Reply
_mufljuz_

#1776 Re: RUSIJA

Post by _mufljuz_ »

jefferson wrote:. Americki Tesla, BMW i3, i8 i kako stvari stoje za siroke mase i5,.
jarane neki od tih auta kostaju pola i kvoder miliona maraka - taj najmanji BMWov "i" košta 110 000 marona.... a bogumi racunica nije nimalo isplativa ako kupis Mazdu 6 za pola tih para namjesto tog sepeta i3 i potrosis 50 000 maraka u gorivu odrzavanjima osiguranjima i sl..... i8 košta 300 000 marona a za te pare ipak mozes kupit maserati i ferrari :mrgreen:

ta auta su opet za hipsterske izdrkotine koje seru pare pa furke radi glumeć ekoloski osvijestene ljude voze ta cuda tehnike sa KERSom, rekuperacijom, autochargingom itd itd.... :-D
jefferson

#1777 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

_mufljuz_ wrote:
jefferson wrote:. Americki Tesla, BMW i3, i8 i kako stvari stoje za siroke mase i5,.
jarane neki od tih auta kostaju pola i kvoder miliona maraka - taj najmanji BMWov "i" košta 110 000 marona.... a bogumi racunica nije nimalo isplativa ako kupis Mazdu 6 za pola tih para namjesto tog sepeta i3 i potrosis 50 000 maraka u gorivu odrzavanjima osiguranjima i sl..... i8 košta 300 000 marona a za te pare ipak mozes kupit maserati i ferrari :mrgreen:

ta auta su opet za hipsterske izdrkotine koje seru pare pa furke radi glumeć ekoloski osvijestene ljude voze ta cuda tehnike sa KERSom, rekuperacijom, autochargingom itd itd.... :-D
Apsolutno se slazem.
Ja govorim o nekom dugorocnom periodu, 10-20g pa i vise.
Kako god, cinjenica je da su ameri smanjili potrosnju za 5 miliona barela (Priusi, manji motori, downsizing itd).
LDLT

#1778 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

Digresija na temu ekonomskog bitchslapa koji Rusima priređuje USA..
Gledam uvodni post i...
Challenger__ wrote:koja je jedina evropska nacija (izuzev Albanaca) koja je uspjela da preokrene negativnu stopu prirodnog priraštaja. Štaviše, sustigla je i SAD.

Ne znam da li je netko odgovorio na ovo ali to nije točno. Ruska nacija i dalje izumire. Prirodni priraštaj RF je pozitivan, ali radi imigracije i neslavensikh naroda.
Image
Image
Image

1989 119,85 milijuna Rusa
2002 115,88 milijuna
2010 111 milijuna

Valjda je jasno da ovo ima neki značaj jer nisu svi narodi sa Kavkaza tradicionalno naklonjeni RF. Mislim da je i predsjednik Tatarstana neko vrijeme zagovarao nezavisnost svoje republike u Jeljcinovoj eri.
Brojka bi trebala doživit slabiji pad radi Krima i izbjeglica iz Ukrajine. Od raspada SSSRa velik dio Rusa iz središnje Azije se već iselio, makar ih još ima na sjeveru Kazakhstana, u baltičkim zemljama i dijelovima Ukrajine. Čak je i dugoročna politika Ruske vlade da se daje slobodno zemljište i poticaji za naseljavanje Rusa iz tih zemalja u južni Sibir.
LDLT

#1779 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

btw, čitati neke postove otprije 2 godine..
:lol: :lol: :lol:
LDLT

#1780 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

http://www.bruceonpolitics.com/2014/12/ ... en-russia/

Russia had a great chance to be part of the global community. To be a thriving democracy with a vibrant economy and the rule of law. Putin has stolen all this from 140 million people for his own narrow personal interests.

On the spot sa ovim. Putin protratio 15 godina najviših cijena vjerojatno najvažnijeg resursa u ljudskoj povijesti sa svojim glupostima.
jefferson

#1781 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

Nego mene interesuje gdje je Challenger? Gdje je on da nam malo pojasni kako ce Putin isamarati Garavog i konja :D
spreca

#1782 Re: RUSIJA

Post by spreca »

jefferson wrote:Nego mene interesuje gdje je Challenger? Gdje je on da nam malo pojasni kako ce Putin isamarati Garavog i konja :D
mislim da je banovan na temi sirija do 27.12
jefferson

#1783 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

spreca wrote:
jefferson wrote:Nego mene interesuje gdje je Challenger? Gdje je on da nam malo pojasni kako ce Putin isamarati Garavog i konja :D
E jebi ga, pa kako ce ovo bez njega proci. Fakat mi nedostaje :lol:
spreca

#1784 Re: RUSIJA

Post by spreca »

jefferson wrote:
spreca wrote:
on sad sakuplja dokaze i energiju :mrgreen: :lol:
prog321

#1785 Re: RUSIJA

Post by prog321 »

Nije Rusija uopste u tako losem stanju. Rublj je otisao u kurac. Pa sta?
Rusiji je najbolje u ovom momentu da investira u vlastitu proizvodnju hrane. Imaju zemlje dovoljno.
Kina im moze dostavljati jeftine elektronske igracke. A nafte i gasa vise nego dovoljno.

Ne mogu oni jos parirati financiskom konglomatu Evrope i Amerike. Bolje da ne ulaze u direktan konflikt sa njima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1786 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

spreca wrote: on sad sakuplja dokaze i energiju :mrgreen: :lol:
Spreca tigre, ima li krize :D
spreca

#1787 Re: RUSIJA

Post by spreca »

_BataZiv_0809 wrote:
spreca wrote: on sad sakuplja dokaze i energiju :mrgreen: :lol:
Spreca tigre, ima li krize :D
a gdje nema :wink:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1788 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

spreca wrote:
a gdje nema :wink:
U zemlji slobodnih i hrabrih :lol:
valensija

#1789 Re: RUSIJA

Post by valensija »

Kusturica: Klinton se nekad smejao Jeljcinu, a pogledajte kako sada Obama gleda Putina

Image

Proslavljeni srpski režiser u okviru projekta "Mreža" ima ulogu predavača i on će s vremena na vreme dolaziti u Moskvu i držati predavanja budućim mladim režiserima.

Posle predavanja, Kusturica će svim polaznicima postavljati zadatke, a potom će pregledati snimljeni materijal. Najbolji će imati čast da snimaju film zajedno sa Kusturicom.

Image

Tokom predavanja studenti su postavljali pitanja Kusturici, a jedan od njih pitao je režisera o njegovom odnosu prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Kusturica je rekao da ruskog predsjednika vidi "kao zakonitu pojavu zato što je period pre Putina bio kolaps Sovjetskog Saveza".

"Mislim da je period neposredno pre Putina bio period kada su se američki predsednici smejali vašem predsedniku. Sećam se slike kako se Klinton smejao Jeljcinu, čak se držao za stomak. A sad sam video Obamu kako je gledao Putina. Putin je značajna pojava za ceo svet zato što se stvara nova vrednost. Stvaraju se evroazijske vrednosti i budi se jedan novi svet", istakao je Kusturica.

Pretpostavivši da je proslavljeni srpski režiser jedan od onih koji razume Putina, jedan od studenata poklonio je Kusturici prsten sa likom ruskom predsednika.
LDLT

#1790 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

To se valjda na ovo odnosi, tko ne shvaća engleski Rus se zajebava

E sad Putina i treba sprdavat ko budalu
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#1791 Re: RUSIJA

Post by JoseMujica »

10 bliskih Putinovih oligarha ostalo bez 50 milijardi dolara

MOSKVA - Ruski milijarderi ove su godine izgubili bolnih 50 milijardi dolara. Zemlja tone u ekonomsku katastrofu, rublja je u utorak potonuo dodatnih 7 posto nakon što je središnja banka digla kamate na čak 17 posto. Kombinirani učinak zapadnih sankcija i pada cijene nafte pokosio je račune 15 najbogatijih Rusa.

Prema izračunu Bloomberga, rezultat je sljedeći:

1. Leonid Mikhelson
Predsjednik ruske energetske kompanije Novatek najveći je gubitnik. Kao ključni proizvođač plina Novatek je bila jedna od prvih kompanija na udaru sankcija nakon Putinova napada na Ukrajinu. Mikhelsonov portfelj otada je izgubio gotovo 50 posto vrijednosti, a oligarh ostao bez 8,7 milijardi dolara.

2. Vladimir Lisin
Predsjednik i najveći dioničar kompanije Novolipetsk Steel, nekad najbogatiji Rus, poznati je ljubitelj oružja i vlasnik dragocjene kolekcije pušaka. Predsjednik Ruskog olimpijskog odbora i Evropske streljačke konfederacije, izgubio je pola vrijednosti svog portfelja kao i Mikhelson, a u Lisinovom slučaju to iznosi 7 milijardi dolara.

3. Ališer Usmanov
Vlasnik dnevnog lista Kommersant i magnat ruske metalurške industrije izgubio je 6,4 milijarde dolara ove godine. Najviše ga je koštao pad vrijednosti 48 posto udjela u najvećem ruskom proizvođaču željezne rude Metalloinvestu. Predsjedniku Međunarodne mačevalačke federacije za utjehu ostaju udjeli u Twitteru, Airbnbu i suvlasništvo u britanskom nogometnom klubu Arsenal.

4. Andrej Meljničenko
Veliki vlasnik rudnika i suprug bivše srbijanske manekenke Aleksandre Nikolić, izgubio je gotovo 40 posto bogatstva ili 5,8 miljardi dolara ali još nije tako loše da bi morao prodavati svoju jahtu “A” vrijednu 300 miliona dolara, jednu od najimpresivnijih privatnih jahti koje plove svjetskim morima.

5. Sergej Galicki
Osnivač najvećeg ruskog maloprodajnog lanca hrane Magnit i legendarni ljubitelj ruskog nogometa koji je svom lokalnom klubu Krasnodar izgradio stadion i sportsku akademiju za 250 miliona dolara, ove je godine izgubio 5 milijardi dolara. Samo u ponedjeljak, urušavanje tečaja rublje odnijelo mu je 855 miliona dolara.

6. Vagit Alekperov
Predsjednik ruskog naftnog diva Lukoil i bivši sovjetski ministar energetike ove je godine izgubio 40 posto bogatstva ili 4,9 milijardi dolara. Lukoil je bio prva privatna kompanija na listi meta zapadnih sankcija.

7. Mihail Fridman
Investicijski mogul koji se obogatio na prodaji joint venturea TNK-BP Rosnjeftu, ostao je bez 3,5 miljiarde dolara. Nove nevolje donosi mu sve nestabilniji ruski bankarski sistem, Fridman s partnerom Germanom Khanom ima kontrolni paket u najvećoj ruskoj privatnoj banci Alfa Bank.

8. Vladimir Potanjin
Bivši potpredsjednik vlade i predsjednik najvećeg svjetskog proizvođača nikla Norilsk Nickel, izgubio je 20 posto bogatsva ili 2,8 milijardi dolara. Potanjin je bio jedan od najvatrenijih zagovornika zimske Olimpijade u Sočiju 2014. i uložio je golem novac u razvoj Olimpijskog sela.

9. German Khan
Partner Mihaila Fridmana u najvećoj ruskoj privatnoj banci Alfa Bank prodao je lani svoj udio u joint ventureu TNK-BP Rosnjeftu za 3,3 milijarde dolara. Ove je godine ostao bez 2,5 miiljarde ili 22 posto svog bogatstva.

10. Mihail Prohorov
Predsjednik tvrtke Onexims udjelima u ruskim bankama, energetskim kompanijama i rudnicima, izgubio je 2,4 milijarde dolara. Još uvijek ima snage zadržati Brooklyn Netse ali razmišlja o preseljenju tvrtke koja kontrolira taj NBA klub iz SAD-a u Rusiju kako bi udovoljio pozivu predsjednika Vladimira Putina oligarsima da što više svojih kompanija vrate kući, prenosi Jutarnji
O veliki i Svemočni Vladu Spasi Svoju Goozicu Barem

bem ti budalu a fino prošla najrigidniju školu marksizma i ništa o kapitalizmu naučilo nije...Putko sjedi 1

vake ko Putko dobiješ kad ćeraš đecu da napamet uče, ko pjesmicu...i onda ono hudno sve zna u slovo ko je šta reko, a povezat dvije proste stvari u žitotu nemre...vakih kod nas puni fakulteti..inače ih profesorima zovu :roll:
LDLT

#1792 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

7 milijardi dolara iz ruskih rezervi danas dalo život u obrani rublje
daddy-kool

#1793 Re: RUSIJA

Post by daddy-kool »

JoseMujica wrote: O veliki i Svemočni Vladu Spasi Svoju Goozicu Barem

bem ti budalu a fino prošla najrigidniju školu marksizma i ništa o kapitalizmu naučilo nije...Putko sjedi 1

vake ko Putko dobiješ kad ćeraš đecu da napamet uče, ko pjesmicu...i onda ono hudno sve zna u slovo ko je šta reko, a povezat dvije proste stvari u žitotu nemre...vakih kod nas puni fakulteti..inače ih profesorima zovu :roll:
Zajebo se Putin sa Ukrajinom, ali hajde ti sad povuci nazad trupe i oružje, i pusti Ukrajinu.
Nema šanse.

Nego sad svom snagom ide pritisak na Kijev, da se napravi deal sa Ukajincima za Republiku Rusku.
nocnaptica986

#1794 Re: RUSIJA

Post by nocnaptica986 »

i google im se smije

:lol: :lol:

Image
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#1795 Re: RUSIJA

Post by UnscarD »

jefferson wrote:
Klavikula wrote:SAD je zadala jak udarac Rusiji, a potonji ocito (jos) nemaju odgovor. da li ce ga ikad imati pitanje je, ali kad ih se dovede do ivice mogli bi zestoko reagovati, sa manje ili vise uspjeha. postavlja se pitanje ko ce biti kolateralna steta njihovog odgovara? ja tipujem na Europu.
Jel ti fakat mislis da je ovaj pad nafte americki udarac rusiji?
Takvi udarci se mogu realizovati uz pad od 5-10 dolara a ne pad od 65 dolara koji moze ugroziti cijelu svjetsku ekonomiju.
Takodje, za ove pobornike onih gluposti o petro dolaru.
Americka ekonomija nije ruska ili saudijska ekonomija i ne bazira se na izvozu nafte.
Amerikanci izvoze finalne proizvode, avione, masine, softvere, hardvere, ugalj it'd, itd. Kad dolar raste rastu i izvozne cijene tih proizvoda. Jak dolar je OK, ali prejak dolar ne odgovara previse americi. Zato bi FED umjesto podizanja kamata na ljeto sto je bilo izvjesno, mogao da pauzira tu odluku kako dolar ne bi previse ojacao.
Kakve veze ovo :
jefferson wrote:Americka ekonomija nije ruska ili saudijska ekonomija i ne bazira se na izvozu nafte.
Amerikanci izvoze finalne proizvode, avione, masine, softvere, hardvere, ugalj it'd, itd. Kad dolar raste rastu i izvozne cijene tih proizvoda. Jak dolar je OK, ali prejak dolar ne odgovara previse americi. Zato bi FED umjesto podizanja kamata na ljeto sto je bilo izvjesno, mogao da pauzira tu odluku kako dolar ne bi previse ojacao.
Ima sa konceptom petrodolara ?
prog321

#1796 Re: RUSIJA

Post by prog321 »

Americki izvoz broj jedan je: hrana.
Broj dva su: filmovi i muzika.
Tako da finalni produkti nisu glavni izvori izvoza.

Ipak americki najveci izvoz su obveznice. Frisak , istampan dolar. :-D
jefferson

#1797 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

prog321 wrote:Americki izvoz broj jedan je: hrana.
Broj dva su: filmovi i muzika.
Tako da finalni produkti nisu glavni izvori izvoza.

Ipak americki najveci izvoz su obveznice. Frisak , istampan dolar. :-D
Da te nema trebalo bi te izmisliti. Kolicinu gluposti koju ti mzoes napisati u tri-cetiri recenice je fakat nevjerovatna:
http://www.worldstopexports.com/united- ... ports/2001
prog321

#1798 Re: RUSIJA

Post by prog321 »

Ne znam koliko ti je tacan link.
Ja radije citam nesto sa .gov. :-D
DeutscheAusweis

#1799 Re: RUSIJA

Post by DeutscheAusweis »

Image

:zoka:
Freamon Lester

#1800 Re: RUSIJA

Post by Freamon Lester »

jefferson wrote:
spreca wrote:
Znam da je ovo uplitanje u rad moderacije ali moze li ikako da mu se skine ban? :lol: Rusi mu se imperija, a on ostao bez prava glasa... :lol:
Post Reply