ja sam bogami procitao da je izvjestaj drzavna tajnajefferson wrote:Istrage kada su u pitanju padovi aviona obicno traju oko dvije godine, a s obzirom da je Malezijska vojska ukljucena u istragu nisam siguran u cemu je problem?drastic wrote:mene interesuje gdje su 20 milijardi $ libijskog fonda,ili je bilo 200 milijardi nisam siguran, I mislim da se pricalo o 200tona zlata libijske centralne banke.
Isto tako nedostaje ukrajinsko zlato,ali mi se jedna stvar mota po glavi a to je kako su holandjani uspjeli izvici od usa 120 tona svog zlata. Mozda ima veze sa onim malezijskim avionom. Cudno je da holandjani nece da objelodane nalaze istrage, a pogotovo ne maleziji ciji je avion bio.
Zlato? Svasta se nesto prica po internetu, a malo sta ima veze sa stvarnoscu.
RUSIJA
-
drastic
#1676 Re: RUSIJA
-
drastic
#1677 Re: RUSIJA
pisalo ne pisalo al 200 tona zlata nije malo .
ko li je to mogao iznijeti neprimjecen da mi je znati
-
jefferson
#1678 Re: RUSIJA
Ja i? Svaki izvjestaj pada putnickog aviona je drzavna tajna dok se ne zakljuci. Holandjani nisu ni blizu da obznane taj izvjestaj. Neko ko se malo razumije u avijaciju zna da to nije moguce uraditi za tako kratko vrijeme, pa taman da imaju savrsene uslove, a nemaju. Drugo, malezijska vojska a i civilni organi su ukljuceni u istragu.drastic wrote:ja sam bogami procitao da je izvjestaj drzavna tajnajefferson wrote:Istrage kada su u pitanju padovi aviona obicno traju oko dvije godine, a s obzirom da je Malezijska vojska ukljucena u istragu nisam siguran u cemu je problem?drastic wrote:mene interesuje gdje su 20 milijardi $ libijskog fonda,ili je bilo 200 milijardi nisam siguran, I mislim da se pricalo o 200tona zlata libijske centralne banke.
Isto tako nedostaje ukrajinsko zlato,ali mi se jedna stvar mota po glavi a to je kako su holandjani uspjeli izvici od usa 120 tona svog zlata. Mozda ima veze sa onim malezijskim avionom. Cudno je da holandjani nece da objelodane nalaze istrage, a pogotovo ne maleziji ciji je avion bio.
Zlato? Svasta se nesto prica po internetu, a malo sta ima veze sa stvarnoscu.
Na kraju krajeva ja sam to odmah rekao, ovo je vrlo prost primjer obaranja aviona greskom. Nema tu nikakve zavjere a te greske se desavaju prilicno cesto. Niti su Ukrajinci oborli avion da bi optuzili Ruse (Rusi bi do sada vec ponudili neoboriv dokaz) niti su Rusi oborili namjerno da bi optuzili Ukrajince (amerikanci bi dali dokaz). Ovo je kreten koji je bio brz na obaracu i to je to.Jedina stvar je kako je takva raketa zavrsila u rukama tih revolucionara, tu je kvaka.
-
jefferson
#1679 Re: RUSIJA
Sada znamo da je to tacno jer si ti to rekaodrastic wrote:pisalo ne pisalo al 200 tona zlata nije malo .
-
drastic
#1680 Re: RUSIJA
OWNED
hajd sad na onaj moj post o putinu I procitaj zadnji link koji sam postavio o ron paulu I obrazlozi kako su to amerikanci dokazali da su rusi srusili avion
hajd sad na onaj moj post o putinu I procitaj zadnji link koji sam postavio o ron paulu I obrazlozi kako su to amerikanci dokazali da su rusi srusili avion
-
drastic
#1681 Re: RUSIJA
GOOGLE IS YOUR FRIEND
evo ga prvi http://www.bbc.co.uk/news/business-12824137
-
jefferson
#1682 Re: RUSIJA
Nisu uopste dokazali da su Rusi srusili avion. Oni su rekli da je raketa ispaljena sa pobunjenickih polozaja, a zna se ko im je mogao dati tu raketu i potrebnu obuku.drastic wrote:OWNED
E sad to sto ti namah priznajes da Rusi vode kolo u istocnoj Ukrajini, onda bi se moglo reci ako tako razmisljas da Rusi i jesu srusili avion!
-
drastic
#1683 Re: RUSIJA
gdje je dokaz, pazi rezolucija je vec pala sve me podsjeca na prvi I drugi golf war
-
jefferson
#1684 Re: RUSIJA
Ja ti nisam rekao da Libija nije imala rezerve, ali ti nikako da kaze ko je ukrao, ko drzi, sta se desava.drastic wrote:GOOGLE IS YOUR FRIEND
Tvoje poimanje medjunarodne politike je kao politika izmedju dvije mjesne zajednice.
Kada neka drzava drzi zlatne rezerve druge drzave, a u toj drugoj drzavi dodje do pada vlade, te rezerve se zamrzavaju, kao sto je bio slucaj sa ex-YU, dok se ne uspostavi legalna vlada ili ako imas nekoliko vlada nasljednica onda dok se one ne dogovore sta sa time (kao sto je bio slucaj sa ex-YU drzavama).
Ukrao? Mozda je zlato zamrznuto u Svicarskoj, SAD itd, ne znam, nadji na google, a mogao bi na google naci i knjigu neku iz osnova politicke ekonomije.
-
jefferson
#1685 Re: RUSIJA
Jbg, svjetska politika nije bazirana na dokazivanju stvari prosjecnom forumasu kojina googleu pokusava skontati svjetsku politiku za 10 minuta.drastic wrote:gdje je dokaz, pazi rezolucija je vec pala sve me podsjeca na prvi I drugi golf war
-
drastic
#1686 Re: RUSIJA
dobar si ti momak dzefe, ali pogledaj svijet oko sebe drugim ocima I da me neko pogresno ne shvati, boli me ona stvar za ruse ja sam amerikanac
I navijam za dolar(jer sve se vrti oko para)
-
jefferson
#1687 Re: RUSIJA
Ja to ne gledam, nego imam nekog iskustva u tim stvarima, pa znam vrlo dobro da se zivot ne svodi na zavjeru.drastic wrote:dobar si ti momak dzefe, ali pogledaj svijet oko sebe drugim ocima I da me neko pogresno ne shvati, boli me ona stvar za ruse ja sam amerikanac
-
drastic
#1688 Re: RUSIJA
sve je zavjera dzefe, pocev od najschugavijeg kontrakta od opstine (iliti citya) pa do ratova zvijezda
-
drastic
#1690 Re: RUSIJA
nekako mi je promakao ovaj post.jefferson wrote:Ja ti nisam rekao da Libija nije imala rezerve, ali ti nikako da kaze ko je ukrao, ko drzi, sta se desava.drastic wrote:GOOGLE IS YOUR FRIEND
Tvoje poimanje medjunarodne politike je kao politika izmedju dvije mjesne zajednice.
Kada neka drzava drzi zlatne rezerve druge drzave, a u toj drugoj drzavi dodje do pada vlade, te rezerve se zamrzavaju, kao sto je bio slucaj sa ex-YU, dok se ne uspostavi legalna vlada ili ako imas nekoliko vlada nasljednica onda dok se one ne dogovore sta sa time (kao sto je bio slucaj sa ex-YU drzavama).
Ukrao? Mozda je zlato zamrznuto u Svicarskoj, SAD itd, ne znam, nadji na google, a mogao bi na google naci i knjigu neku iz osnova politicke ekonomije.
Mozda je ovo mozda je ono ali zlata nema a ja znam da nije kod gadafija
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1691 Re: RUSIJA
jefferson wrote: Jarane, iskreno, de malo manje citaj te stranice koje vrve nekim idejama ljudi koji nikad u zivotu nisu izasli izvan svoje mahale.
Kao sto post ispod tvog rece, to je ostvarivo, ja bi dodao, kao zajednicka drzava Albanije i Srbije.
Afrika poznaje granice zbog kolonijalizma, a ne zbog toga sto su africka plemena jednog dana skontala da je Vestfalijanska drzava rjesenje za afriku.
Druga stvar, hipoteticki (sto je cista naucna fantastika) recimo da je Gadafi nagovorio sve africke drzave na to ( ne zaboravi kada je Gadafijeva stolica pocela da se trese, cijela afrika je bila poprilicno sretna da ga vidi da ode) bil tvoja nana, dedo, daidja itd, cuvao svoj kes u dolaru ili u Africkom "zlatnom" dinaru?
Treca stvar, kao sto sam vec rekao par stranica ranije, nije dolar postao rezervna valuta zato sto su amerikanci jednog dana skontali da bi to bilo dobro za njih. Ustvari poslije drugog svjetskog rata imao si veliki broj americkih politicara i biznisa koji su htjeli da se amerika povuce u izolaciju kao sto je nakon prvog svjetskog rata. Ali obnova Evrope i Japana kao i cijele svjetske ekonomije ne bi bila moguca bez vrlo jake i stabilne valute, a to je tada bio dolar. Nesto sto funkcionise ne mjenjas tek tako. Previse je nepredvidivosti u tome da se promjeni svjetska rezervna valuta.
Stabilnost dolara ( ne njegova vrijednost koja oscilira) ne bezira se samo na ekonomiji, ili na vojsci ili na stabilnosti politickog sistema itd. Nego na svemu nabrojanom zajedno. Zbog cega kineska valuta ( ne mogu se sjetiti kako se zove sada) nije rezervna valuta? Zato sto niko ne zna kako ce KP Kine reagovati na prvu ekonomsku krizu koju dozive. Drugo, Kina je jos uvijek zemlja treceg svijeta, kada izadjes iz Pekinga, Sangaja, Hong Konga itd, prema zapadu Kine, stvari su gore nego i u nekim africkim drzavama.
Da se osvrnem na John McCaina, ameri su htjeli s njim dil napraviti, tj. nafta, pozicija u sjevernoj africi itd.
Medjutim, nije amerikancima Gadafi zasmetao kao sto je Francuzima i Italijanima. Kada su ovi vidjeli da bi se mogli njega rjesiti pozvali su na dug amerikanaca (Irak). Sto je stanje u Libiji kako jeste? Lako je sjediti u Parizu, Rimu i Washingtonu, ali da bi Libija postala normalna zemlja to trazi dugorocni angazman, za kojeg nakon Iraka amerikanci nemaju apetita. Lako ga je se bilo rjesiti, ali niko nije kontao sta nakon toga.
Ne vidim potrebu za omalovazavanjem mojih saznanja. To kao prvo.
Kao drugo nije tacno da su africki lideri jedva cekali da se otarase Gadafija, a najbolje primjer su bile mirovne inicijative pod vodstvom juznoafrickog predsjednika Dzejkoba Zume, koji je uvijek i nanovo zahtijevao da se postuje medjunarodno priznata vlada u Tripoliju.
Kao trece i ja se slazem da je Africka unija, u sadasnjim istorijsko politickim konstelacijama odnosa, moguca kao drveni sporet. Previse je taj kontinent unisten, opljackan i ispresijecan razlicitim interesima, da bi u njemu zazivjela bilo kakva ideja koja trazi ozbiljan angazman.
No da je ideja postojala i da se na njoj postepeno radilo, to se ne moze zanijekat. Gadafi je svakako planirao da prestane prodavati naftu za dolar i trazio je alternativu.
Amerika je poslala prvo starog jastreba ne bi li ljubazno odgovorio covjeka od te ideje.
Obzirom da imaju ranijih aferima jer je Amerika vec 1986 izvrsila agresiju na Libiju, (kada je u avionskom bombardovanju poginula i maloljetna Gadafijeva kcerka Hana), a Evropa je imala problema sa libijskim insistiranjem na vracanju dugova (narocito Italija), kockice su se poslozile.
U Vijecu sigurnosti je izglasana Rezolucija 1973 koja je omogucila NATO-u da vrsi misije "zastite civila", a oni su to zloupotrebijebili na nacin da su se pretvorili u avijaciju za pobunjenike. Gadjani su u velikoj mjeri civilni ciljevi.
Rusija o kojoj ovdje pricamo, je bila suzdrzana u Vijecu Sigurnosti UN-a i tako prakticno dala presutno zeleno svijetlo na sve. BiH je tad takodjer bila nestalna clanica VS i naravno kao prave kurve uradili smo sve sto je Amerika trazila od nas, makar to znacilo ogroman udarac za nasu privredu, zbog hiljada nasih radnika i desetina nasih firmi koji su bili prisutni u Libiji.
Na kraju ne napisah nista o dolaru koji je bio povod mom javljanju na ovoj temi. Donekle se slazem sa onim sto si napisao, ali smatram da je za americku ekonomiju od velike vaznosti da dolar ostane kao rezervna svjetska valuta i da ce svaki pokusaj da se to ukine biti osujecen.
-
LDLT
#1692 Re: RUSIJA
Russian Money Suspected Behind Fracking Protests
http://www.nytimes.com/2014/12/01/world ... .html?_r=0
Is the Kremlin financing Europe's right-wing populists?
Many right-wing European political parties are anything but shy when it comes to showing their pro-Russian sentiments. Millions of euros have also been deposited by Russian banks in the pocket of France's Front National.
http://www.dw.de/is-the-kremlin-financi ... a-18101352
Many right-wing European political parties are anything but shy when it comes to showing their pro-Russian sentiments. Millions of euros have also been deposited by Russian banks in the pocket of France's Front National.
-
jefferson
#1693 Re: RUSIJA
Uopste te ne omalovazavam, najozbiljnije kazem._BataZiv_0809 wrote:jefferson wrote: Jarane, iskreno, de malo manje citaj te stranice koje vrve nekim idejama ljudi koji nikad u zivotu nisu izasli izvan svoje mahale.
Kao sto post ispod tvog rece, to je ostvarivo, ja bi dodao, kao zajednicka drzava Albanije i Srbije.
Afrika poznaje granice zbog kolonijalizma, a ne zbog toga sto su africka plemena jednog dana skontala da je Vestfalijanska drzava rjesenje za afriku.
Druga stvar, hipoteticki (sto je cista naucna fantastika) recimo da je Gadafi nagovorio sve africke drzave na to ( ne zaboravi kada je Gadafijeva stolica pocela da se trese, cijela afrika je bila poprilicno sretna da ga vidi da ode) bil tvoja nana, dedo, daidja itd, cuvao svoj kes u dolaru ili u Africkom "zlatnom" dinaru?
Treca stvar, kao sto sam vec rekao par stranica ranije, nije dolar postao rezervna valuta zato sto su amerikanci jednog dana skontali da bi to bilo dobro za njih. Ustvari poslije drugog svjetskog rata imao si veliki broj americkih politicara i biznisa koji su htjeli da se amerika povuce u izolaciju kao sto je nakon prvog svjetskog rata. Ali obnova Evrope i Japana kao i cijele svjetske ekonomije ne bi bila moguca bez vrlo jake i stabilne valute, a to je tada bio dolar. Nesto sto funkcionise ne mjenjas tek tako. Previse je nepredvidivosti u tome da se promjeni svjetska rezervna valuta.
Stabilnost dolara ( ne njegova vrijednost koja oscilira) ne bezira se samo na ekonomiji, ili na vojsci ili na stabilnosti politickog sistema itd. Nego na svemu nabrojanom zajedno. Zbog cega kineska valuta ( ne mogu se sjetiti kako se zove sada) nije rezervna valuta? Zato sto niko ne zna kako ce KP Kine reagovati na prvu ekonomsku krizu koju dozive. Drugo, Kina je jos uvijek zemlja treceg svijeta, kada izadjes iz Pekinga, Sangaja, Hong Konga itd, prema zapadu Kine, stvari su gore nego i u nekim africkim drzavama.
Da se osvrnem na John McCaina, ameri su htjeli s njim dil napraviti, tj. nafta, pozicija u sjevernoj africi itd.
Medjutim, nije amerikancima Gadafi zasmetao kao sto je Francuzima i Italijanima. Kada su ovi vidjeli da bi se mogli njega rjesiti pozvali su na dug amerikanaca (Irak). Sto je stanje u Libiji kako jeste? Lako je sjediti u Parizu, Rimu i Washingtonu, ali da bi Libija postala normalna zemlja to trazi dugorocni angazman, za kojeg nakon Iraka amerikanci nemaju apetita. Lako ga je se bilo rjesiti, ali niko nije kontao sta nakon toga.
Ne vidim potrebu za omalovazavanjem mojih saznanja. To kao prvo.
Kao drugo nije tacno da su africki lideri jedva cekali da se otarase Gadafija, a najbolje primjer su bile mirovne inicijative pod vodstvom juznoafrickog predsjednika Dzejkoba Zume, koji je uvijek i nanovo zahtijevao da se postuje medjunarodno priznata vlada u Tripoliju.
Kao trece i ja se slazem da je Africka unija, u sadasnjim istorijsko politickim konstelacijama odnosa, moguca kao drveni sporet. Previse je taj kontinent unisten, opljackan i ispresijecan razlicitim interesima, da bi u njemu zazivjela bilo kakva ideja koja trazi ozbiljan angazman.
No da je ideja postojala i da se na njoj postepeno radilo, to se ne moze zanijekat. Gadafi je svakako planirao da prestane prodavati naftu za dolar i trazio je alternativu.
Amerika je poslala prvo starog jastreba ne bi li ljubazno odgovorio covjeka od te ideje.
Obzirom da imaju ranijih aferima jer je Amerika vec 1986 izvrsila agresiju na Libiju, (kada je u avionskom bombardovanju poginula i maloljetna Gadafijeva kcerka Hana), a Evropa je imala problema sa libijskim insistiranjem na vracanju dugova (narocito Italija), kockice su se poslozile.
U Vijecu sigurnosti je izglasana Rezolucija 1973 koja je omogucila NATO-u da vrsi misije "zastite civila", a oni su to zloupotrebijebili na nacin da su se pretvorili u avijaciju za pobunjenike. Gadjani su u velikoj mjeri civilni ciljevi.
Rusija o kojoj ovdje pricamo, je bila suzdrzana u Vijecu Sigurnosti UN-a i tako prakticno dala presutno zeleno svijetlo na sve. BiH je tad takodjer bila nestalna clanica VS i naravno kao prave kurve uradili smo sve sto je Amerika trazila od nas, makar to znacilo ogroman udarac za nasu privredu, zbog hiljada nasih radnika i desetina nasih firmi koji su bili prisutni u Libiji.
Na kraju ne napisah nista o dolaru koji je bio povod mom javljanju na ovoj temi. Donekle se slazem sa onim sto si napisao, ali smatram da je za americku ekonomiju od velike vaznosti da dolar ostane kao rezervna svjetska valuta i da ce svaki pokusaj da se to ukine biti osujecen.
1. SKoro svi africki lideri i arapski lideri (nije to sad neka krema) su jedva cekali da Gadafi ode. To sto je neko pokusao neku mirovnu inicijativu nista ne govori o nekoj ljubavi izmedju njih.
2. Cak i da je Gadafi odlucio prodavati naftu u dinarima i sta? Libija je morala uvoziti neke od najosnovnijih potrepstina za prezivljavanje, ko bi to kupio u tim dinarima? Libija je izvozila oko 2 miliona barela nafte u najboljim vremenima, sto za svjetsko trziste ima veze malo vise od lanjskog snijega. Takodje, danas Iran prodaje skoro 60% afte u zamejnu za idjski ugalj i slicno, i? Sta bi? Osim toga, kakva bi ekonomija bila iz tog dinara? Stabilnost?
3. Ameri su bombardovali Libiju nakon bombe u diskoteci u Berlinu, malo se informisi. Cak su i Libijci to priznali, stoga...
4. Ti pricas o nekoj nepravdi, a onda odmah kazes da smo nastetili nasu privredu. Znaci kada je u pitanju SAD< Rusija, Kina onda trazis neke moralne velicine, ali ako smo mi u pitanju, onda prvo ekonomski interes. Jbg, i ostale zemlje upravo tako funkcionisu, nama niko nije kriv sto ne znamo voditi vanjsku politiku i iskoristiti sve to. I ti bi jel glasao protiv amerikanaca?
-
LDLT
#1694 Re: RUSIJA
U slučaju da Francuzi Rusiji ipak ne isporuče brodiće...možda bi Rusija trebala graditi vlastite nosače aviona ?
ha
hahah
ahahahaha

ha
hahah
ahahahaha
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1695 Re: RUSIJA
Jos jednom cu ti odgovoriti, jer bezze zachatavamo temu offtopic pricom. Ja sam je pokrenuo, pa se ujedno i izvinjavam ostalim forumasima. Jest da se blago dotice Rusije, ali ipak je offtopic.jefferson wrote: Uopste te ne omalovazavam, najozbiljnije kazem.
1. SKoro svi africki lideri i arapski lideri (nije to sad neka krema) su jedva cekali da Gadafi ode. To sto je neko pokusao neku mirovnu inicijativu nista ne govori o nekoj ljubavi izmedju njih.
2. Cak i da je Gadafi odlucio prodavati naftu u dinarima i sta? Libija je morala uvoziti neke od najosnovnijih potrepstina za prezivljavanje, ko bi to kupio u tim dinarima? Libija je izvozila oko 2 miliona barela nafte u najboljim vremenima, sto za svjetsko trziste ima veze malo vise od lanjskog snijega. Takodje, danas Iran prodaje skoro 60% afte u zamejnu za idjski ugalj i slicno, i? Sta bi? Osim toga, kakva bi ekonomija bila iz tog dinara? Stabilnost?
3. Ameri su bombardovali Libiju nakon bombe u diskoteci u Berlinu, malo se informisi. Cak su i Libijci to priznali, stoga...
4. Ti pricas o nekoj nepravdi, a onda odmah kazes da smo nastetili nasu privredu. Znaci kada je u pitanju SAD< Rusija, Kina onda trazis neke moralne velicine, ali ako smo mi u pitanju, onda prvo ekonomski interes. Jbg, i ostale zemlje upravo tako funkcionisu, nama niko nije kriv sto ne znamo voditi vanjsku politiku i iskoristiti sve to. I ti bi jel glasao protiv amerikanaca?
1) Ne znam na osnovu cega to zakljucujes, jer je rijetko koja africka drzava priznala Prijelazno Nacionalno Libijsko Vijece kao legitimnu vladu Libije, cak i nakon sto su to ucinile prvo Francuska, pa onda ostale zapadne drzave. Sjecam se dobro izjave spomenutog Dzejkoba Zume, koji je rekao da JAR nikad nece priznati legtimnost tijela koje terorom rusi medjunarodno priznatu drzavu.
Tek nakon sto su Gadafija ubili pobunjenici pocinivsi ratni zlocin (sto se uzima kao kraj rata, jer je NATO takodjer za koji dan prestao bombardovati, valjda je opasnost za civile prosla cim je Gadafi ubijen
2) Ideja o zlatnom dinaru je ipak bila na dugom stapu, a Gadafi je htio prodavati naftu za neku od svjetskih valuta, ako bas budes zahtijevao mogu izgooglati, mislim da je bio EURO u pitanju. Uglavnom bio sam u Libiji kada je Dzon Mekejn dolazio prvi put i svi, ali bukvalno svi su pricali da je dosao odgovoriti Gadafija od te "sulude" ideje.
3) Amerikancima je trebao povod, jer je Regan odlucio da skine "bijesnog psa". Pad Pan-Amovog aviona nad Lokerbijem, ubistvo policajke u Londonu i na kraju bomba na diskoteku u Zapadnom Berlinu su bili u javnosti prikazani kao razlog za napad na Libiju, ali americka mornarica je svakako vec ranije povrijedila teritorijalne vode Libije usidrivsi se u zaljevu Sidra. Nakon agresivnog manevra libijske avijacije, krenuo je sveopsti napad.
4) Pricam i o nepravi, a i o direktnoj steti koju smo sami sebi nanijeli. Moralnih velicina nema, postoji samo interes. A mi ne znamo koji je nas, posto su zelje americke ambasade ovdje jace od zakona i ustava, a nasi politicari vire iz supka funkcionera u rangu zamjenika drugog pomocnika americkog drzavnog sekretara.
Za glasanje protiv Amerikanaca treba imati muda, to se slazem.
-
jefferson
#1696 Re: RUSIJA
Jaro akda bi baba imal krila....._BataZiv_0809 wrote:Jos jednom cu ti odgovoriti, jer bezze zachatavamo temu offtopic pricom. Ja sam je pokrenuo, pa se ujedno i izvinjavam ostalim forumasima. Jest da se blago dotice Rusije, ali ipak je offtopic.jefferson wrote: Uopste te ne omalovazavam, najozbiljnije kazem.
1) Ne znam na osnovu cega to zakljucujes, jer je rijetko koja africka drzava priznala Prijelazno Nacionalno Libijsko Vijece kao legitimnu vladu Libije, cak i nakon sto su to ucinile prvo Francuska, pa onda ostale zapadne drzave. Sjecam se dobro izjave spomenutog Dzejkoba Zume, koji je rekao da JAR nikad nece priznati legtimnost tijela koje terorom rusi medjunarodno priznatu drzavu.
Tek nakon sto su Gadafija ubili pobunjenici pocinivsi ratni zlocin (sto se uzima kao kraj rata, jer je NATO takodjer za koji dan prestao bombardovati, valjda je opasnost za civile prosla cim je Gadafi ubijen), africke drzave su pocele, ali dosta polako, priznavati novu vladu Libije.
2) Ideja o zlatnom dinaru je ipak bila na dugom stapu, a Gadafi je htio prodavati naftu za neku od svjetskih valuta, ako bas budes zahtijevao mogu izgooglati, mislim da je bio EURO u pitanju. Uglavnom bio sam u Libiji kada je Dzon Mekejn dolazio prvi put i svi, ali bukvalno svi su pricali da je dosao odgovoriti Gadafija od te "sulude" ideje.
3) Amerikancima je trebao povod, jer je Regan odlucio da skine "bijesnog psa". Pad Pan-Amovog aviona nad Lokerbijem, ubistvo policajke u Londonu i na kraju bomba na diskoteku u Zapadnom Berlinu su bili u javnosti prikazani kao razlog za napad na Libiju, ali americka mornarica je svakako vec ranije povrijedila teritorijalne vode Libije usidrivsi se u zaljevu Sidra. Nakon agresivnog manevra libijske avijacije, krenuo je sveopsti napad.
4) Pricam i o nepravi, a i o direktnoj steti koju smo sami sebi nanijeli. Moralnih velicina nema, postoji samo interes. A mi ne znamo koji je nas, posto su zelje americke ambasade ovdje jace od zakona i ustava, a nasi politicari vire iz supka funkcionera u rangu zamjenika drugog pomocnika americkog drzavnog sekretara.![]()
Za glasanje protiv Amerikanaca treba imati muda, to se slazem.
Gadafi je zelio da uvede dinar? Zelim i ja mnogo sto sta, pa ne mogu dobiti ili ne funkcionise. Te ublehe su za narodnog veselja tipa: ja cu njima pokazati da smo mi ovo ili ono.
I onda uvede dinar i hoce da napravi auto-put i mora kupiti rovokopac CAT, Hyundai, Mitsubishi, Hitachi itd. Od cega ce kupiti? Platiti u "zlatnom dinaru?"
Eto onaj koji jebe a ne vadi, ruski ponos, majka rusija, ukrajina sveta zemlja, a sve rezerve drzi u dolaru, cirka 400 milijardi (200 su potrosili u zadnje dvije godine). Pa kad je tako jebe a jebeniji je od Gadafija, sto ne kaze: Od danas mi naftu i gas prodajemo samo u Rubljama? Nego mu ovako valuta tone li tone, nesto ko 1998 godine.
Hipoteticki, da je Libija ubila nasa tri vojnika u diskoteci, postavili bombu na Pan Am 103, itd, sta bi Tito uradio?
Sto se tice glasanja za rezoluciju, razlika je izmedju muda i mozga.
-
Martinez_
#1697 Re: RUSIJA
LDLT wrote:Russian Money Suspected Behind Fracking Protests
Vau sad su aktivisti protiv nikad štetnijeg frackinga strani plaćenici
Eto, a kad se svi oni LGBT i ljudskopravni aktivisti i borci za demokratiju proglase soroševcima i američkim plaćenicima, onda je to užasni govor mržnje, teorija zavere itd.
Neverovatno koja erozija slobode govora i mišljenja na zapadu.
-
LDLT
#1698 Re: RUSIJA
Fracking nije ni približno toliko štetan koliko se želi prikazati, Europa tu zaostaje za SAD
Američka mornarica nikad, pa ni 2011. nije ušla u teritorijalne vode Libije
Gaddafi, populistička budala kakav je i bio, je javno kao provokaciju "proširio" Libijski teritorij, kontra međunarodnog pomorskog prava. Teritorijalne vode su na 12 nautičkih milja od obale (22 kilometara). Gaddafi je to proširio na cijeli zaljev Sidra i novu liniju nazvao "Linija Smrti" (The Line of Death).
US Navy se nije složio
Gaddafi je i prije toga imao svoje prstiće umiješane u dosta terorističkih napada. A obaranje aviona nad Škotskom se desilo 1988.
_BataZiv_0809 wrote:3) Amerikancima je trebao povod, jer je Regan odlucio da skine "bijesnog psa". Pad Pan-Amovog aviona nad Lokerbijem, ubistvo policajke u Londonu i na kraju bomba na diskoteku u Zapadnom Berlinu su bili u javnosti prikazani kao razlog za napad na Libiju, ali americka mornarica je svakako vec ranije povrijedila teritorijalne vode Libije usidrivsi se u zaljevu Sidra. Nakon agresivnog manevra libijske avijacije, krenuo je sveopsti napad.
Gaddafi, populistička budala kakav je i bio, je javno kao provokaciju "proširio" Libijski teritorij, kontra međunarodnog pomorskog prava. Teritorijalne vode su na 12 nautičkih milja od obale (22 kilometara). Gaddafi je to proširio na cijeli zaljev Sidra i novu liniju nazvao "Linija Smrti" (The Line of Death).
US Navy se nije složio
Gaddafi je i prije toga imao svoje prstiće umiješane u dosta terorističkih napada. A obaranje aviona nad Škotskom se desilo 1988.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1699 Re: RUSIJA
To nisam znao, ali osim teritorijalnih voda, postoje vanjski morski pojas, privredni i epikontinentalni pojas. Drzava tu uziva odredjena suverena prava.LDLT wrote:Fracking nije ni približno toliko štetan koliko se želi prikazati, Europa tu zaostaje za SAD
_BataZiv_0809 wrote:3) Amerikancima je trebao povod, jer je Regan odlucio da skine "bijesnog psa". Pad Pan-Amovog aviona nad Lokerbijem, ubistvo policajke u Londonu i na kraju bomba na diskoteku u Zapadnom Berlinu su bili u javnosti prikazani kao razlog za napad na Libiju, ali americka mornarica je svakako vec ranije povrijedila teritorijalne vode Libije usidrivsi se u zaljevu Sidra. Nakon agresivnog manevra libijske avijacije, krenuo je sveopsti napad.
US Navy se nije složio![]()
Sustinsko pitanje je ipak sta ce US Navy u Mediteranskom moru
Nedavno je Kanada optuzila Rusiju za agresivni manevar nad njihovim ratnim brodom u Crnom moru
-
LDLT
#1700 Re: RUSIJA
_BataZiv_0809 wrote:Sustinsko pitanje je ipak sta ce US Navy u Mediteranskom moruAli druga je tema
![]()
What, šta će US Navy u Europi ? Pa isto šta i ostali rodovi Amer vojske, isto šta su tamo radili cijeli hladni rat i nakon toga. Tamo su im saveznici, koji se ne slažu sa Ruskim idejama demokracije, slobodnog tržišta i ljudskih prava. Ili sa nekim diktatorom u Africi koji financira terorističke skupine po Europi.