Napad na Poljsku, balticke zemlje i Finsku je bio 1939. godine. Nikakav NATO tada nije postojao.UnscarD wrote:Vidim ko se gubi. Mislio sam na ovo, mislio sam na ono , nisam to tako mislio. U redu je. A da nisam jedini koji te shvatio upravo onako kako si napisao svjedoci i kasniji post od Avetinja koji te isto tako shvatio i potrcao da potvrdi pa napisao glup post u kojem u istu recnicu stavlja Rusiju i Cehoslovacku (umjesto SSSR i Cehoslovacku) a koje uopste nisu postojale u istom vremenskom periodu jer se jedna raspada 91 a druga 92.Captain Ahab wrote:Gubis se. Te invazije nisu nikakve "intervencije za obejzbjedjenje granica" kako ti nonsalantno rece ne spominjuci uopste niti Poljsku, ni Finsku ni balticke drzave, vec agresija i okupacija susjednih zemalja uz masovne zlocine (vidi npr. pokolj u Katinskoj sumi). Zbog toga sam rekao da ih zaboravljas...UnscarD wrote:
Kada napises kao iznad "ti izgleda zaboravljas" time impliciras da su invazije koje pobrajas na neki nacin u suprotnosti sa mojim postom da nisu imali intervencije mimo svojih granica, pa me ti korigujes i(ili) dopunjavas. Sad kazes da uopste nisi na to mislio pa mi onda objasni kako ja to tacno zaboravljam na te intervencije kada sam u samom postu rekao da su ih imali na granicama i sta bi onda trebala ta recenica da znaci? Ako sam rekao da su imali intervencije na granicama a ti napises da zaboravljam na intervencije i onda pobrajas sve i jednu na granici sa SSSR-om jedino logicno sto sam ja mogao zakljuciti jeste da ti mislis da te intervencije NISU na granici sa SSSR-om.
E sad da se vratimo na te intervencije. Za pocetak pogledaj sta je ono sto definise imperiju. Izmedu ostalog to je vojni anganzman daleko od granica svoje zemlje sa ciljem ostvarivanje neke vrste koristi. U tom smislu, Sovjetske ili Ruske intervencije koje se desavaju samo i jedino u zemljama sa kojima se Rusija ili SSSR granice a nikada hiljadama kilometara od svojih granica kao u slucaju USA, jesu upravo to, ucrscivanje svojih granica i briga za sigurnost svoje zemlje. Je li to u blokovski podjeljenom svijetu SSSR trebao pustiti Poljsku da im NATO dodje na granicu? Napisao sam post kao odgovor na post u kojem se Rusija proglasava imperijalistickom i fasistickom zemljom. Ako postoji i jedna zemlja koja je otovoreno imperijalisticka danas , to je onda USA. Zemlju u kojoj je preko 20 miliona ljudi poginulo da bi nacizam bio porazen ti zelis da diskreditujes tako sto navodis PAKT O NENAPADANJU sa Njemackom kao argument (a koji je imala i Velika Britanija npr - i to si znao jel da?) I onda meni kazes da sam podal. Svaka cast.
A Molotov-Ribentrop i Minhen 1938. se ne mogu nikako uporediti. Molotov-Ribentrop je imao i tzv 'tajni'' dio (koji je SSSR priznao 1989. godine - http://www.nytimes.com/1989/08/19/world ... urope.html), na osnovu kojeg su Njemacka i SSSR podijelili interezne zone u I. Evropi i nakon kojeg je SSSR poslao vojsku u gore pobrojane zemlje te Rumuniju. Uz masovne zlocine, kako vec rekoh...