Rusevni objekti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
benjamin1992

#1 Rusevni objekti

Post by benjamin1992 »

"Više volim dati pare za x metara asfalta, nego za rusenje neke stare trulje", rijeci su nacelnika opstine stari grad, ibrahima hadzibajrica, kada smo prije izvjesnog vremena zahtjevali da se nesto uradi po pitanju rusevnog objekta koji granici sa nasom avlijom. Za njega je to mozda "stara trulja", za nas je nesto sto nas svakodnevno ugrozava i ogranicava kretanje i boravak u vlastitoj avliji. Valjda je par metara asfalta bitnije i od nasih glava.
Godinama se ganjamo sa opstinom, milion dopisa, molbi, sve uredno arhivirano. Samo lazna obecanja, bice sruseno, sredit ce se itd... Dodju "strucnjaci" iz civilne, nalijepe zutu traku sa natpisom "opasnost od rusenja" i to je to.

Prije par godina pola zida je palo u avliju. Ostala polovina i dan danas stoji, opasno se nagela... Srecom, u tom trenutku niko nije bio u avliji. Dimnjak smo srusili na vlastiti rizik moj stari buraz i ja...
Rece nacelnik da ima oko 130 rusevnih objekata (ne znam da li je mislio na podrucju kantona ili opstine), i da ja za njihovo uklanjanje potrebno izdvojiti oko milion KM. :-)

Slijedi crni humor: na listi prioriteta za rusenje su objekti koji "ugrozavaju saobracajnice". Okej, razumuljivo. Kuca o kojoj pricam je udaljena od prilicno frekventne ulice jedno 15 cm. Vjerovatno su isti oni "strucnjaci" koji dolaze povremeno da nalijepe zute trake procjenili da nije opasnost za ulicu, jer je nageta na drugu stranu. Zamolio bih iste da dodju i da mi objasne otkud svakodnevno crijepovi na ulici? Evo primjera jednog prioriteta: http://www.starigrad.ba/bs2/vijest.php?id=4475
Kuca o kojoj ja pricam je duplo visa od ove, dovoljno je da i taj crijep padne nekom na glavu, pitanje je da li bi zivu glavu izvukao, nalazi se uz ulicu, i granici sa necijom avlijom.

Ima li neko slican problem, i na kojin nacin ga je rijesio/rjesava?
hellhammer

#2 Re: Rusevni objekti

Post by hellhammer »

macolu u ruke i opleti, ne kuzim da je neko ugrozen i da ceka x godina opstinu da srusi par zidova, za par sati si rijesis problem i gotovo
calculator

#3 Re: Rusevni objekti

Post by calculator »

benjamin1992 wrote:"Više volim dati pare za x metara asfalta, nego za rusenje neke stare trulje", rijeci su nacelnika opstine stari grad, ibrahima hadzibajrica, kada smo prije izvjesnog vremena zahtjevali da se nesto uradi po pitanju rusevnog objekta koji granici sa nasom avlijom...

Ima li neko slican problem, i na kojin nacin ga je rijesio/rjesava?
Država ovakav problem sa ruševnim objektima i nekorištenim može riješiti sasvim jednostavno - uvođenjem poreza na izgrađene objekte, a nekorištene koje ne donose prihod lokalnoj zajednici, ili na ruševne koje ugrožavaju opću sigurnost imovine i lica, i to na određeni period, npr. 5 godina, nakon čega stiče pravo raspolaganja, adaptacije, korištenja, odnosno eksploatacije s ciljem povrata uloženih sredstava. Pa ko može izdržati i kome se isplati, nek' izvoli :D
Cherry-Cherry

#4 Re: Rusevni objekti

Post by Cherry-Cherry »

Ne može rušiti nešto, što nije njegovo. Čuj sruši. Ako je kuća državno vlasništvo, samo je opština može rušiti.
benjamin1992

#5 Re: Rusevni objekti

Post by benjamin1992 »

hellhammer wrote:macolu u ruke i opleti, ne kuzim da je neko ugrozen i da ceka x godina opstinu da srusi par zidova, za par sati si rijesis problem i gotovo
Jel' de, od prvog sprata macolu u ruke, izbij dvije-tri pogresne cigle, pa da dolazi gorska sluzba da nas trazi pod kucom. :-) Drug, da je to nisko, pa hajd. Moglo bi se to i sa skelom izvarijantisati, ali nije sigurno. Da krene zid, zatrpo bi i skelu i one koji su na njoj. Da vidis, bilo bi ti jasno. Ipak je to posao za tesku masineriju.
Cherry-Cherry wrote:Ne može rušiti nešto, što nije njegovo. Čuj sruši. Ako je kuća državno vlasništvo, samo je opština može rušiti.
Kuca nije drzavno vlasnistvo, ali smo culi da je bilo nekoliko slucajeva kada su ljudi tako rusili na svoju ruku, pa vlasnici tuzili. :lol: Umjesto da im se racun za rusenje ispostaviti, oni te jos tuze. :bih:
Mada to nije problem, srusili bi mi pa nek tuzi ko hoce. Al' nemamo bagera, macolu imamo, al' kosto rekoh, nije bas macolom rjesiv problem.
Post Reply